Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: krowka1978 »

Dopinam do tego wątku, pomimo tego, że nie dotyczy akcji serwisowej, ale jednak samopoziomowania. Ostatnio zaczęło mnie trochę irytować zbyt mocne opuszczanie świateł z dwójką dzieciaków ma tylnej osi i załadowanym bagażniku - świecił maksymalnie na 40m - co zbyt bezpieczne nie jest, trzeba było zwalniać. Po podpięciu OBD11 i porównaniu ugięcia zawieszenia z tym co z fabryki wyszło stała się jasność. Referencyjna wartość fabryczna ugięcia na tylnej osi wynosiła 84%. Aktualna zmierzona z pełnym zbiornikiem + ja 79,2%. Po zrobieniu nastaw podstawowych, czyli zapisaniu nowej wartości referencyjnej wszystko wróciło do normy. Testy z dzieciakami i dwiema bańkami wody po 20 litrów wypadły super, świeci tak samo jak tylko ja bym jechał. Samych lamp nie przedstawiałem. Wynika zatem, że zawieszenie siadło, a sterownik uznawał, że tył był już obciążony, stąd agresywniej opuszczał światła. Ugięcie pokazuje też w mm, co bardziej podpowiadało dlaczego światła szły za mocno w dół. Niestety tych wartości nie pamiętam. W każdym razie co jakiś czas warto sprawdzać i w razie czego robić adaptację do siadających z wiekiem sprężyn. Nikt nie mrugał, światła mijania oświetlają 100m na pusto i po dociążeniu testowym. Przed adaptacją 100m tylko na pusto. W drugim na biksenonach D5S też od zawsze mijania na 100m.
Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:
Kris_G (22 gru 2025, 14:01)
Ocena: 4.76%

Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Kris_G »

Krówka, napisałeś istotny post.
Mam również hopla na punkcie prawidłowego ustawienia świateł i zauważyłem w wakacje identyczny objaw u siebie o którym Ty piszesz - czyli pod obciążeniem bagażnik+ludzie światła świecą zbyt nisko. Na pusto jest OK.

Niestety w mojej Atece jest SFD2 (październik 2024) więc czeka mnie wizyta w serwisie.
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Kris_G pisze:
22 gru 2025, 14:05
Mam również hopla na punkcie prawidłowego ustawienia świateł i zauważyłem w wakacje identyczny objaw u siebie o którym Ty piszesz - czyli pod obciążeniem bagażnik+ludzie światła świecą zbyt nisko. Na pusto jest OK.

Niestety w mojej Atece jest SFD2 (październik 2024) więc czeka mnie wizyta w serwisie.
Mam to samo, też Ateca 2024 z SFD2. U mnie od początku był ten słynny problem z poziomowaniem, tzn. nie działało i kiedy w końcu udało się wywalczyć naprawę, to też to zauważyłem, że z załadowanym tyłem światła świecą "bliżej" niż z samym kierowcą i/lub pasażerem z przodu. Myślałem, że coś skopali w tej poprawce softu, którą wgrywali w celu naprawy samopoziomowania i machnąłem na to ręką, bo i tak byłem ucieszony, że w końcu działa (nie doskonale, ale działa), a po drugie nie chciałem, żeby znów tam grzebali, bo albo zrobią gorzej niż jest albo i tak powiedzą, że to tak ma działać i to cecha, a nie wada. Widzę, że coś jednak jest na rzeczy, skoro w innych Atekach też tak jest, ale raczej nie wiązałbym tego ze zużyciem sprężyn.

krowka1978

kmw pisze:
22 gru 2025, 16:33
Kris_G pisze:

Mam to samo, też Ateca 2024 z SFD2. U mnie od początku był ten słynny problem z poziomowaniem, tzn. nie działało i kiedy w końcu udało się wywalczyć naprawę, to też to zauważyłem, że z załadowanym tyłem światła świecą "bliżej" niż z samym kierowcą i/lub pasażerem z przodu. Myślałem, że coś skopali w tej poprawce softu, którą wgrywali w celu naprawy samopoziomowania i machnąłem na to ręką, bo i tak byłem ucieszony, że w końcu działa (nie doskonale, ale działa), a po drugie nie chciałem, żeby znów tam grzebali, bo albo zrobią gorzej niż jest albo i tak powiedzą, że to tak ma działać i to cecha, a nie wada. Widzę, że coś jednak jest na rzeczy, skoro w innych Atekach też tak jest, ale raczej nie wiązałbym tego ze zużyciem sprężyn.
Chcąc nie chcąc sprężyny siadają. Jeżeli na pustym samochodzie z pełnym zbiornikiem masz fabrycznie wbitą wartość referencyjną 84%, a w rzeczywistości jest 79,2%, to już istotna różnica, która skutkuje obniżeniem świateł na starcie - sterownik widzi na tyle obciążenie - z przodu nie ma czujnika, więc sterownik nie ma danych, że przód też osiadł. Od jakiegoś czasu coraz bliżej mi światła przy obciążeniu świeciły, aż w końcu musiałem zrobić to co wyżej napisałem. Wytłumacz zatem dlaczego po zrobieniu nastaw podstawowych reflektorów, bez kręcenia śrubami, wróciło poziomowanie do normy? Jeżeli wartość referencyjna nie ma wpływu, a ta jest porównywana z odczytem z czujnika (na tej podstawie obliczany jest kąt korekty reflektorów), to co ma wpływ?
Powtarzając się, jedyne wartości, które potrzebne są do ustalenia kąta korekty reflektorów, to prawidłowa wartość referencyjna i aktualny odczyt. Jeżeli któraś z tych wartości jest niepoprawna autopoziomowanie działa wadliwie - w moim przypadku była za wysoka wartość referencyjna/bazowa - jak zwał tak zwał.
Może być tak, że fabrycznie jest wbita zła wartość. Niestety nie sprawdzałem różnicy, gdy samochód był nowy.
Z SFD2 pewnie można odczytać za pomocą OBD11 wartości z modułu 4B, żeby się przekonać co tam siedzi, w tym różnicę w mm.
Sama procedura nastawy zajęła mi około pół minuty - drugi raz bym szybciej zrobił. Dłużej zajęło połączenie się z samochodem.

Jeżeli ktoś będzie sobie sam robił, to niech nie wystraszy się błędu systemu poziomowania w zegarach, po zatwierdzeniu nastaw podstawowych znika.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

krowka1978 pisze:
22 gru 2025, 23:34
Chcąc nie chcąc sprężyny siadają. Jeżeli na pustym samochodzie z pełnym zbiornikiem masz fabrycznie wbitą wartość referencyjną 84%, a w rzeczywistości jest 79,2%, to już istotna różnica, która skutkuje obniżeniem świateł na starcie - sterownik widzi na tyle obciążenie - z przodu nie ma czujnika, więc sterownik nie ma danych, że przód też osiadł. Od jakiegoś czasu coraz bliżej mi światła przy obciążeniu świeciły, aż w końcu musiałem zrobić to co wyżej napisałem. Wytłumacz zatem dlaczego po zrobieniu nastaw podstawowych reflektorów, bez kręcenia śrubami, wróciło poziomowanie do normy? Jeżeli wartość referencyjna nie ma wpływu, a ta jest porównywana z odczytem z czujnika (na tej podstawie obliczany jest kąt korekty reflektorów), to co ma wpływ?
Powtarzając się, jedyne wartości, które potrzebne są do ustalenia kąta korekty reflektorów, to prawidłowa wartość referencyjna i aktualny odczyt. Jeżeli któraś z tych wartości jest niepoprawna autopoziomowanie działa wadliwie - w moim przypadku była za wysoka wartość referencyjna/bazowa - jak zwał tak zwał.
Może być tak, że fabrycznie jest wbita zła wartość. Niestety nie sprawdzałem różnicy, gdy samochód był nowy.
Z SFD2 pewnie można odczytać za pomocą OBD11 wartości z modułu 4B, żeby się przekonać co tam siedzi, w tym różnicę w mm.
Sama procedura nastawy zajęła mi około pół minuty - drugi raz bym szybciej zrobił. Dłużej zajęło połączenie się z samochodem.

Jeżeli ktoś będzie sobie sam robił, to niech nie wystraszy się błędu systemu poziomowania w zegarach, po zatwierdzeniu nastaw podstawowych znika.
Nie no, jasne, że z czasem sprężyny siadają. Pisałem w odniesieniu do mojego przypadku, gdzie kiedy w momencie zadziałania autopoziomowania i objawienia się krótszego świecenia po załadowaniu tyłu auto miało 6-7 miesięcy, 5-6 tysięcy km przebiegu i tylko kilka razy coś było przewożone z tyłu. Auto Kolegi Kris_G jest jeszcze młodsze. Prawdopodobnie fabrycznie wprowadzane są nieprawidłowe nastawy, a dodatkowe zużycie sprężyn uwydatnia problem.

krowka1978

Dziś miałem test w rzeczywistych warunkach załadunku, bagażnik pod półkę z dolnego ustawienia płyty i czwórka w samochodzie - światła mijania świecą jak trzeba. Nastawy podstawowe reflektorów w module 4B przyniosły oczekiwany efekt.

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

Kris_G pisze:

Od kiedy jest SFD2? Ew. jak to sprawdzić bez komputera?
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

Lu_83 pisze:
03 sty 2026, 16:04
Kris_G pisze:

2022

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Kris_G »

W Cuprze Ateca od luty 2024r, w T-Roc lub innych mogło być wcześniej.
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Lu_83 pisze:
03 sty 2026, 16:04
Kris_G pisze:

Od początku 2024, i to podobno w całej grupie VAG, więc niestety u Ciebie blokada już jest.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ