Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
Jest spore prawdopodobieństwo, że obecnie też masz filtr z węglem aktywnym więc różnicy nie odczujesz prawie żadnej, jeśli ten dotychczasowy nie jest wieloletni...
Wymiana jest trywialna, jedynie uważaj na mechanizm spowalniający otwieranie schowka, tam jest takie kółeczko, które lubi wypaść.
Wymiana jest trywialna, jedynie uważaj na mechanizm spowalniający otwieranie schowka, tam jest takie kółeczko, które lubi wypaść.
- Ocena: 4.76%
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Dzięki za informacje oraz przede wszystkim za ostrzeżenie. Jak coś, to podjadę do jakiegoś serwisu, bo kiedyś wymieniałem w Galaxy za 30 zł, a było tam co robić, bo trzeba było odkręcić pedał gazu i kawałek obudowy tunelu środkowego.Skylla pisze: ↑12 gru 2025, 6:59Jest spore prawdopodobieństwo, że obecnie też masz filtr z węglem aktywnym więc różnicy nie odczujesz prawie żadnej, jeśli ten dotychczasowy nie jest wieloletni...
Dokładnie już nie pamiętam jak było na początku, ale faktycznie zapachów zewnętrznych było znacznie mniej niż w Galaxy, ale czasami coś tam jednak czułem. Oczywiście z czasem coraz więcej coś czułem, ale nie tak jak w Galaxy. Wiekowo ma dokładnie 3 lata (od dnia rejestracji), ale przez pewien czas na początku nie jeździłem, a poza tym aktualnie przejechałem tylko około 9 tys. km, więc bardzo mało. Zdecydowałem się jednak na wymianę, bo wyraźnie odczuwam konieczność ustawiania większej prędkości nawiewu, więc prawdopodobnie jest po prostu zapchany i nie przepuszcza powietrza tak jak nowy.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Adrian_859
- Samochód: SEAT ATECA XPERIENCE 1.5 TSI DSG FWD 2023r.
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Witam,
Chciałem się zapytać o pare rzeczy związanymi z oświetleniem. Gdzieś kiedyś coś czytałem tu na forum, ale nie pamiętam bo to był dawno temu i nie mogę znaleźć.
1. Podświetlenie kierownicy się świeci gdy włączony jest infotainment(środkowy ekran) na postoju, ale podświetlenie przycisków dotykowych przy ekranie już się nie świeci, (sterowanie z kierownicy jak nam wiadomo działa tylko po zapłonie).
2. Po zgaszeniu auta świeci się pozycja dopóki nie otworzę drzwi, co jest bardzo uciążliwe gdy chcę zaczekać sobie w aucie, bo muszę otwierać drzwi, przez co radio mi się wyłącza itd. Nie zależne jest to od pozycji przełącznika, coming/leaving home mam wyłączone. włączyć i wyłączyć zapłon światła również się włączają i zostają.
3. Chwilę po wejściu do auta nie da się włączyć podświetlenia, trzeba otworzyć i zamknąć drzwi. Na stałe mam przełącznik w pozycji gdzie oświetlenie się włącza przy otwartych drzwiach, i po tym jak samo zgaśnie nie da się włączyć, sprawdzałem wszystkie pozycje przełącznika.
Czy wam też w całkiem jasny słoneczny dzień włącza się podświetlenie po otwarciu drzwi?
4. Zegary jakoś dziwnie działają, po zamknięciu drzwi po wyjściu z auta często uruchamiają się zegary takie jak do jazdy, i po zasunięciu auta świecą się czasem nawet z minutę. Wydaje mi się że przy zgaszonym aucie powinny zawsze być w formie takiego podsumowania/przywitania/żegnania (co się świeci przebieg, data, auto itp.)
Da się coś z tymi rzeczami zrobić?
Chciałem się zapytać o pare rzeczy związanymi z oświetleniem. Gdzieś kiedyś coś czytałem tu na forum, ale nie pamiętam bo to był dawno temu i nie mogę znaleźć.
1. Podświetlenie kierownicy się świeci gdy włączony jest infotainment(środkowy ekran) na postoju, ale podświetlenie przycisków dotykowych przy ekranie już się nie świeci, (sterowanie z kierownicy jak nam wiadomo działa tylko po zapłonie).
2. Po zgaszeniu auta świeci się pozycja dopóki nie otworzę drzwi, co jest bardzo uciążliwe gdy chcę zaczekać sobie w aucie, bo muszę otwierać drzwi, przez co radio mi się wyłącza itd. Nie zależne jest to od pozycji przełącznika, coming/leaving home mam wyłączone. włączyć i wyłączyć zapłon światła również się włączają i zostają.
3. Chwilę po wejściu do auta nie da się włączyć podświetlenia, trzeba otworzyć i zamknąć drzwi. Na stałe mam przełącznik w pozycji gdzie oświetlenie się włącza przy otwartych drzwiach, i po tym jak samo zgaśnie nie da się włączyć, sprawdzałem wszystkie pozycje przełącznika.
Czy wam też w całkiem jasny słoneczny dzień włącza się podświetlenie po otwarciu drzwi?
4. Zegary jakoś dziwnie działają, po zamknięciu drzwi po wyjściu z auta często uruchamiają się zegary takie jak do jazdy, i po zasunięciu auta świecą się czasem nawet z minutę. Wydaje mi się że przy zgaszonym aucie powinny zawsze być w formie takiego podsumowania/przywitania/żegnania (co się świeci przebieg, data, auto itp.)
-
Misiek
AD 1 : Tak, u mnie także jest podobnie, bo po wyłączeniu zapłonu najpierw podświetlenie przycisków na kierownicy gaśnie, ale za jakiś czas, z minutę, włącza się, by znów po kolejnej minucie zgasnąć. Infotainment u mnie działa niezależnie od tego i gaśnie dopiero długo (kilkadziesiąt minut) po wyłączeniu zapłonu, w celu ograniczenia zużycia energii z akumulatora. Jeżeli "podświetlenie przycisków dotykowych przy ekranie", to te poniżej, czyli włączenie i wyłączenie Auto start stop, czujniki parkowania i ESP, sterowanie klimatyzacją, czy ogrzewaniem, to tak, u mnie także pozostają niepodświetlone. Mnie także brakuje sterowania radiem z kierownicy po wyłączeniu zapłonu, nie obciąża to zbytnio akumulatora, a jednak jak tego brak.Adrian_859 pisze: ↑21 gru 2025, 16:19Witam,
AD 2 : Jeśli w Twoim nazewnictwie "pozycja" (jeśli nie, to doprecyzuj), to światła pozycyjne, to u mnie po wyłączeniu zapłonu nie świecą się. A jeżeli u Ciebie się świecą (prawdopodobnie można to zmienić w "głębszych" ustawieniach), to w czym Ci to przeszkadza ? A czy palą się tak aż do otwarcia drzwi, czy po jakimś czasie jednak gasną ?
AD 3 : O jakie konkretnie podświetlenie Ci chodzi, bo nie napisałeś ? Gdybyś miał na myśli oświetlenie górne, w dachu, to można to zmienić przełącznikiem w tych lampkach : na stałe, przy otwartych drzwiach przez jakiś czas i nigdy.
AD 4 : Zegary uruchamiają się "normalnie" po zamknięciu auta nie często, tyko zawsze, ale tylko na jakiś czas, tak jak napisałeś, chyba około minuty, kiedyś sprawdziłem i czekałem. Jest to bez sensu i było już kiedyś komentowane. Tak samo jak komunikat "Witaj" w pewnym momencie po wyłączeniu zapłonu, chyba po otwarciu drzwi, ale dokładnie nie pamiętam, także bez sensu, bo powinno być "Żegnaj" lub "Do zobaczenia" i było komentowane. Zgadzam się, przez jakiś czas po zgaszeniu powinno się pojawić podsumowanie i zginąć za jakiś czas i później nic.
Tak jak wiele innych bardzo ciekawych rzeczy można zmienić / ustawić w "głębokich" ustawieniach, ale jest problem z dotarciem do tego, w którym miejscu. Część jest już "rozgryziona", ale wiele jeszcze nie. Na pewno wiele, jeśli nie wszystkie, z tych rzeczy serwisy wiedzą, ale za zmianę chcą pieniądze, że nie wspomnę o zdradzeniu, gdzie to jest i jak się nazywa. Może któryś z forumowiczów będzie wiedział i zechce się podzielić, to wtedy na pewno wielu, nie tylko Ty, z tego skorzysta.
-
Adrian_859
1. Przyciski dotykowe to przyciski dotykowe, które się dotyka nie wciska. Są one po lewej od ekranu środkowego, (nawigacja, łączenie z tel., głośniej, ciszej, włącznik i wyciszenie). I o nie chodzi że się nie świecąMisiek pisze: ↑22 gru 2025, 0:39AD 1 : Tak, u mnie także jest podobnie, bo po wyłączeniu zapłonu najpierw podświetlenie przycisków na kierownicy gaśnie, ale za jakiś czas, z minutę, włącza się, by znów po kolejnej minucie zgasnąć. Infotainment u mnie działa niezależnie od tego i gaśnie dopiero długo (kilkadziesiąt minut) po wyłączeniu zapłonu, w celu ograniczenia zużycia energii z akumulatora. Jeżeli "podświetlenie przycisków dotykowych przy ekranie", to te poniżej, czyli włączenie i wyłączenie Auto start stop, czujniki parkowania i ESP, sterowanie klimatyzacją, czy ogrzewaniem, to tak, u mnie także pozostają niepodświetlone. Mnie także brakuje sterowania radiem z kierownicy po wyłączeniu zapłonu, nie obciąża to zbytnio akumulatora, a jednak jak tego brak.Adrian_859 pisze: ↑21 gru 2025, 16:19Witam,
AD 2 : Jeśli w Twoim nazewnictwie "pozycja" (jeśli nie, to doprecyzuj), to światła pozycyjne, to u mnie po wyłączeniu zapłonu nie świecą się. A jeżeli u Ciebie się świecą (prawdopodobnie można to zmienić w "głębszych" ustawieniach), to w czym Ci to przeszkadza ? A czy palą się tak aż do otwarcia drzwi, czy po jakimś czasie jednak gasną ?
AD 3 : O jakie konkretnie podświetlenie Ci chodzi, bo nie napisałeś ? Gdybyś miał na myśli oświetlenie górne, w dachu, to można to zmienić przełącznikiem w tych lampkach : na stałe, przy otwartych drzwiach przez jakiś czas i nigdy.
AD 4 : Zegary uruchamiają się "normalnie" po zamknięciu auta nie często, tyko zawsze, ale tylko na jakiś czas, tak jak napisałeś, chyba około minuty, kiedyś sprawdziłem i czekałem. Jest to bez sensu i było już kiedyś komentowane. Tak samo jak komunikat "Witaj" w pewnym momencie po wyłączeniu zapłonu, chyba po otwarciu drzwi, ale dokładnie nie pamiętam, także bez sensu, bo powinno być "Żegnaj" lub "Do zobaczenia" i było komentowane. Zgadzam się, przez jakiś czas po zgaszeniu powinno się pojawić podsumowanie i zginąć za jakiś czas i później nic.
Tak jak wiele innych bardzo ciekawych rzeczy można zmienić / ustawić w "głębokich" ustawieniach, ale jest problem z dotarciem do tego, w którym miejscu. Część jest już "rozgryziona", ale wiele jeszcze nie. Na pewno wiele, jeśli nie wszystkie, z tych rzeczy serwisy wiedzą, ale za zmianę chcą pieniądze, że nie wspomnę o zdradzeniu, gdzie to jest i jak się nazywa. Może któryś z forumowiczów będzie wiedział i zechce się podzielić, to wtedy na pewno wielu, nie tylko Ty, z tego skorzysta.
2. Tak, "pozycja" światła pozycyjne, tak się mówi i z przyzwyczajenia tak i napisałem.
[Raz czy dwa miałem taką sytuację że idę do garażu a tam się dalej świecą, było to 0,5-1 godzinę od zaparkowania, włączałem zapłon przy otwartych drzwiach bo chciałem coś zerknąć, potem wyłączyłem zapłon, zamknąłem drzwi i poszedłem (bez zasuwania bo garaż mam w domu), było bardzo jasno i nie zauważyłem że się świecą. Gdy wróciłem po tej ok. godzinie otworzyłem drzwi kierowcy i zamknąłem i zgasły.]
A to co się dzieje zawsze po za tym wyjątkiem to jest tak: po jeździe gaszę silnik, i do póki nie otworzę drzwi kierowcy to świecą się światła pozycyjne (po co?), nie ma tygodnia żebym nie musiał czekać w aucie i jest to uciążliwe bo muszę otworzyć i zamknąć drzwi żeby się przestały świecić, (bo po co mają się świecić?) przejrzałem ustawienia i nie ma nic, coming/leaving home mam wyłączone, próbowałem przełącznik świateł ustawiać w każdej pozycji i nic to nie zmienia. Zazwyczaj gasną po pół godziny, ale nie zawsze. Nie ważne czy jest noc, czy słońce wypala oczy, i tak się świecą.
3. Jakby to skrócić? Zasilanie z podsufitki znika po 5 minutach od zmiany stanu auta (otwarcie/zamknięcie drzwi, wł,/wył. silnika). Dopóki czegoś nie zrobię, prądu na górze nie ma, sprawdziłem wszystkie pozycje przełączników i przycisków w podsufitce.
4. Tak mi się wydawało, ale jak pisałem, nie mogłem tego znaleźć na forum.
I ogólne pytanie brzmi: Czy bez dodatkowego osprzętu coś da się zrobić z tymi rzeczami?
-
Adrian_859
I czy da się utrwalić w samochodzie utwory muzyczne w jakikolwiek sposób? od 23r. nie ma w schowku odtwarzacza płyt i kart sd. Czy da się jakoś przesłać pliki?
-
Misiek
Nie, współczesny infotainement, ten bez "czegoś" w schowku (czytnik kart, czy napęd CD) nie ma własnej pamięci na utwory, czy tego typu rzeczy. Pozostaje wyłącznie pendrive włożony na stałe.Adrian_859 pisze: ↑22 gru 2025, 19:42I czy da się utrwalić w samochodzie utwory muzyczne w jakikolwiek sposób? od 23r. nie ma w schowku odtwarzacza płyt i kart sd. Czy da się jakoś przesłać pliki?
-
Misiek
Nie chciałbym Cię za bardzo martwić, ale po doprecyzowaniu szczegółów ewidentnie masz sporo rzeczy (wszystko o co pytasz) związanych z oświetleniem skopane i nie przypominam sobie żeby ktokolwiek wcześniej o tym pisał.Adrian_859 pisze: ↑22 gru 2025, 16:541. Przyciski dotykowe to przyciski dotykowe, które się dotyka nie wciska. Są one po lewej od ekranu środkowego, (nawigacja, łączenie z tel., głośniej, ciszej, włącznik i wyciszenie). I o nie chodzi że się nie świecąMisiek pisze: ↑22 gru 2025, 0:39AD 1 : Tak, u mnie także jest podobnie, bo po wyłączeniu zapłonu najpierw podświetlenie przycisków na kierownicy gaśnie, ale za jakiś czas, z minutę, włącza się, by znów po kolejnej minucie zgasnąć. Infotainment u mnie działa niezależnie od tego i gaśnie dopiero długo (kilkadziesiąt minut) po wyłączeniu zapłonu, w celu ograniczenia zużycia energii z akumulatora. Jeżeli "podświetlenie przycisków dotykowych przy ekranie", to te poniżej, czyli włączenie i wyłączenie Auto start stop, czujniki parkowania i ESP, sterowanie klimatyzacją, czy ogrzewaniem, to tak, u mnie także pozostają niepodświetlone. Mnie także brakuje sterowania radiem z kierownicy po wyłączeniu zapłonu, nie obciąża to zbytnio akumulatora, a jednak jak tego brak.Adrian_859 pisze: ↑21 gru 2025, 16:19Witam,
2. Tak, "pozycja" światła pozycyjne, tak się mówi i z przyzwyczajenia tak i napisałem.
[Raz czy dwa miałem taką sytuację że idę do garażu a tam się dalej świecą, było to 0,5-1 godzinę od zaparkowania, włączałem zapłon przy otwartych drzwiach bo chciałem coś zerknąć, potem wyłączyłem zapłon, zamknąłem drzwi i poszedłem (bez zasuwania bo garaż mam w domu), było bardzo jasno i nie zauważyłem że się świecą. Gdy wróciłem po tej ok. godzinie otworzyłem drzwi kierowcy i zamknąłem i zgasły.]
A to co się dzieje zawsze po za tym wyjątkiem to jest tak: po jeździe gaszę silnik, i do póki nie otworzę drzwi kierowcy to świecą się światła pozycyjne (po co?), nie ma tygodnia żebym nie musiał czekać w aucie i jest to uciążliwe bo muszę otworzyć i zamknąć drzwi żeby się przestały świecić, (bo po co mają się świecić?) przejrzałem ustawienia i nie ma nic, coming/leaving home mam wyłączone, próbowałem przełącznik świateł ustawiać w każdej pozycji i nic to nie zmienia. Zazwyczaj gasną po pół godziny, ale nie zawsze. Nie ważne czy jest noc, czy słońce wypala oczy, i tak się świecą.
3. Jakby to skrócić? Zasilanie z podsufitki znika po 5 minutach od zmiany stanu auta (otwarcie/zamknięcie drzwi, wł,/wył. silnika). Dopóki czegoś nie zrobię, prądu na górze nie ma, sprawdziłem wszystkie pozycje przełączników i przycisków w podsufitce.
4. Tak mi się wydawało, ale jak pisałem, nie mogłem tego znaleźć na forum.
I ogólne pytanie brzmi: Czy bez dodatkowego osprzętu coś da się zrobić z tymi rzeczami?
1 - nigdy nie zauważyłem, żeby przyciski obsługi info, na wyświetlaczu, były nie podświetlone. Nie wiem czy dobrze rozumiem, bo nie podświetlone, to dla mnie oznacza, że ich nie ma, bo tam nie ma żadnego podświetlenia, przynajmniej u mnie, i wyświetlają się tylko przyciski, których grafika nigdy się nie zmienia. Podświetlenie przycisków na kierownicy sprawdziłem dzisiaj dokładniej z rana przed pracą, słuchając jak zwykle radia. Po wyłączeniu zapłonu gasną na około minutę, może dwie, a później zapalają się i nie gasną. Nie wiem na ile czasu, bo po kilku minutach wyszedłem do pracy. Jak przyjadę wcześniej, to z ciekawości sprawdzę to jeszcze raz dokładniej, tym razem patrząc na zegar.
2 - u mnie światła pozycyjne zapalają się i gasną TYLKO przy włączonym zapłonie, razem z DRL, bez żadnego opóźnienia, natychmiast.
3 - u mnie światła w podsufitce zapalają się od razu po otwarciu, a gasną płynnie zaraz po zamknięciu drzwi i natychmiast po włączeniu zapłonu.
Także, ten tego, zapraszam do serwisu i niech robią i nie daj się zwieść, że TTTM.
- TomeL
- Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
Adrian, może coś jest nie tak z czujnikiem zamkniecia drzwi.
Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka
-
Adrian_859
Chodzi o przyciski nie na ekranie, tylko te pionowo po lewej, dotykowe, w szkle, ale nie na ekranie, są od sterowania infotaimentem, ich podświetlenie nie działa przy wyłączonym zapłonie, ale ogólnie działają. W tym samym momencie podświetlenie kierownicy świeci, ale przyciski nie działają na niej.
Czujniki otwarcia drzwi działają dobrze.
Światła pozycyjne wyłączają się tylko tak jak pisałem, przy otwarciu drzwi kierowcy, inaczej się będą świecić. Ewentualnie zasunąć auto, ale nie zawsze zadziała.
[tak przy okazji, raczej nie miałem i nie mam problemu z poziomowaniem świateł
]
Podświetlenia w podsufitce tak jak pisałem nie da się w żaden sposób włączyć po ok. 5 minutach od ostatniej zmiany "stanu” pojazdu np. otwarcia/zamknięcia drzwi, czyli otwieram auto, wsiadam, zamykam drzwi, przez 5 minut mogę sobię klikać guziki, włączać wyłączać światełka w podsufitce kiedy chcę, ale po ok. 5 minutach koniec, jakby w ogóle prądu na górze nie było, nic nie reaguje, dopóki nie otworzę drzwi czy włączę zapłonu.
No i tak przykładowo siedząc sobię w aucię, gdy włączę i wyłączę zapłon, światła pozycyjne się zapalają i już nie gasną po wyłączeniu zapłonu, dopóki nie otworzę drzwi kierowcy.
Czy te sprawy u was występują?
Jeśli nie wiecie dalej o co chodzi, to możę po nagrywam filmiki i sobie zobaczycie. Wstawić na youtuba i przesłać wam linki?
Czujniki otwarcia drzwi działają dobrze.
Światła pozycyjne wyłączają się tylko tak jak pisałem, przy otwarciu drzwi kierowcy, inaczej się będą świecić. Ewentualnie zasunąć auto, ale nie zawsze zadziała.
[tak przy okazji, raczej nie miałem i nie mam problemu z poziomowaniem świateł
Podświetlenia w podsufitce tak jak pisałem nie da się w żaden sposób włączyć po ok. 5 minutach od ostatniej zmiany "stanu” pojazdu np. otwarcia/zamknięcia drzwi, czyli otwieram auto, wsiadam, zamykam drzwi, przez 5 minut mogę sobię klikać guziki, włączać wyłączać światełka w podsufitce kiedy chcę, ale po ok. 5 minutach koniec, jakby w ogóle prądu na górze nie było, nic nie reaguje, dopóki nie otworzę drzwi czy włączę zapłonu.
No i tak przykładowo siedząc sobię w aucię, gdy włączę i wyłączę zapłon, światła pozycyjne się zapalają i już nie gasną po wyłączeniu zapłonu, dopóki nie otworzę drzwi kierowcy.
Czy te sprawy u was występują?
Jeśli nie wiecie dalej o co chodzi, to możę po nagrywam filmiki i sobie zobaczycie. Wstawić na youtuba i przesłać wam linki?