Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Adrian_859
Samochód: SEAT ATECA XPERIENCE 1.5 TSI DSG FWD 2023r.
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: Adrian_859 »

Po wyjeździe z salonu jak pytałem serwis o te wycieraczki że tańczą, skrzeczą i dostają drgawek jak porypane i nie wycierają szyby to w skrócie było że trzeba użyć spryskiwaczy, czy inne rzeczy wymyślali, a mówiłem że nic to nie daje, oraz o coś tam jeszcze pytałem to ostatecznie wyszło że TTTM i mogę ich ten teges

Także chciałem się jeszcze tu upewnić zanim pójdę do serwisu z tym całym oświetleniem, czy u was jest tak samo i czy macie domowe sposoby na to.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Adrian_859 pisze:
23 gru 2025, 13:50
Po wyjeździe z salonu jak pytałem serwis o te wycieraczki że tańczą, skrzeczą i dostają drgawek jak porypane i nie wycierają szyby to w skrócie było że trzeba użyć spryskiwaczy, czy inne rzeczy wymyślali, a mówiłem że nic to nie daje, oraz o coś tam jeszcze pytałem to ostatecznie wyszło że TTTM i mogę ich ten teges

Także chciałem się jeszcze tu upewnić zanim pójdę do serwisu z tym całym oświetleniem, czy u was jest tak samo i czy macie domowe sposoby na to.
Czyli generalnie czeka Cię ciężka przeprawa z serwisem, skoro nawet przy tragicznej jakości wycieraczek mówią, że to normalne. U mnie podczas pierwszego przeglądu tylko z wymianą oleju zwrócili mi uwagę na konieczność podładowania akumulatora, wymianę baterii w kluczyku, uzupełnienie płynu do spryskiwaczy oraz ZUŻYTE WYCIERACZKI PRZEDNIE I TYLNA ! Wtedy miałem przejechane około dwa z kawałkiem i około półtora roku wieku. Za pierwsze trzy podziękowałem za zwrócenie uwagi i że się zastosuję, a na wycieraczki powiedziałem, że jak takie marne montuje fabryka, to nie ma się co dziwić, że po kilku tysiącach i niecałych dwóch latach są do wymiany i dodałem, że w Galaxy wymieniłem dopiero po około 12 latach (dosłownie !), bo zaczęły coraz gorzej zbierać, ale nie hałasowały jak te. Nic na to nie powiedzieli, no bo co mieliby powiedzieć. A już chciałem powiedzieć, żeby wymienili na gwarancji, bo za mało przeszły. Nie wiem dlaczego, ale u mnie wycieraczki czasami chodzą idealnie, a czasami nawet ciągłe opady deszczu, czy przy dłużej włączonym spryskiwaczu nie pomagają i mniej lub bardziej hałasują. Wydaje mi się, że trzeba będzie wreszcie odżałować trochę wypłaty i zainwestować w nowe pióra lub na próbę same gumki i na jakiś czas powinien być spokój, przynajmniej z tym.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Misiek

Adrian_859 pisze:
23 gru 2025, 13:30
Chodzi o przyciski nie na ekranie, tylko te pionowo po lewej, dotykowe, w szkle, ale nie na ekranie, są od sterowania infotaimentem, ich podświetlenie nie działa przy wyłączonym zapłonie, ale ogólnie działają. W tym samym momencie podświetlenie kierownicy świeci, ale przyciski nie działają na niej.
Czujniki otwarcia drzwi działają dobrze.
Światła pozycyjne wyłączają się tylko tak jak pisałem, przy otwarciu drzwi kierowcy, inaczej się będą świecić. Ewentualnie zasunąć auto, ale nie zawsze zadziała.
[tak przy okazji, raczej nie miałem i nie mam problemu z poziomowaniem świateł :) ]
Podświetlenia w podsufitce tak jak pisałem nie da się w żaden sposób włączyć po ok. 5 minutach od ostatniej zmiany "stanu” pojazdu np. otwarcia/zamknięcia drzwi, czyli otwieram auto, wsiadam, zamykam drzwi, przez 5 minut mogę sobię klikać guziki, włączać wyłączać światełka w podsufitce kiedy chcę, ale po ok. 5 minutach koniec, jakby w ogóle prądu na górze nie było, nic nie reaguje, dopóki nie otworzę drzwi czy włączę zapłonu.

No i tak przykładowo siedząc sobię w aucię, gdy włączę i wyłączę zapłon, światła pozycyjne się zapalają i już nie gasną po wyłączeniu zapłonu, dopóki nie otworzę drzwi kierowcy.

Czy te sprawy u was występują?
Jeśli nie wiecie dalej o co chodzi, to możę po nagrywam filmiki i sobie zobaczycie. Wstawić na youtuba i przesłać wam linki?
Wcześniej przeoczyłem, że jednak napisałeś o przyciskach po lewej od ekranu, sorry. Tak, u mnie też tak jest i bardzo brakuje mi tego, ponieważ często jest na tyle ciemno, że nie widać podstawowego sterowania radiem, czyli głośniej / ciszej i ewentualnie wyłączenie dźwięku (reklamy).

Wydaje mi się, że nagrywanie filmów nic nie da, bo wszystko po doprecyzowaniu opisałeś już wystarczająco dokładnie i chyba każdy powinien wiedzieć o co chodzi i własnooczne zobaczenie jak to wygląda nic nie zmieni, wierzę Ci na słowo, bo po co miałbyś zmyślać. Wszystko to jest bardzo dziwne, a te pozycyjne i światła w podsufitce, i w zasadzie przed walką z serwisem najważniejsze jest to, że jak piszesz, wszystko to występuje zawsze, za każdym razem, bo dla nich najważniejsze jest wizualne udowodnienie usterki i nie ma gorszej rzeczy niż powiedzenie "czasami". Tak jak było z zapętlonym resetowaniem się radia, o którym od dawna dobrze wiedzieli, ale kazali nagrywać i im pokazać. I dopiero akcja serwisowa ze zmianą oprogramowania skutecznie i chyba na zawsze pomogła.

Adrian_859

Misiek pisze:
23 gru 2025, 16:04
Adrian_859 pisze:
23 gru 2025, 13:50

Czyli generalnie czeka Cię ciężka przeprawa z serwisem, skoro nawet przy tragicznej jakości wycieraczek mówią, że to normalne. U mnie podczas pierwszego przeglądu tylko z wymianą oleju zwrócili mi uwagę na konieczność podładowania akumulatora, wymianę baterii w kluczyku, uzupełnienie płynu do spryskiwaczy oraz ZUŻYTE WYCIERACZKI PRZEDNIE I TYLNA ! Wtedy miałem przejechane około dwa z kawałkiem i około półtora roku wieku. Za pierwsze trzy podziękowałem za zwrócenie uwagi i że się zastosuję, a na wycieraczki powiedziałem, że jak takie marne montuje fabryka, to nie ma się co dziwić, że po kilku tysiącach i niecałych dwóch latach są do wymiany i dodałem, że w Galaxy wymieniłem dopiero po około 12 latach (dosłownie !), bo zaczęły coraz gorzej zbierać, ale nie hałasowały jak te. Nic na to nie powiedzieli, no bo co mieliby powiedzieć. A już chciałem powiedzieć, żeby wymienili na gwarancji, bo za mało przeszły. Nie wiem dlaczego, ale u mnie wycieraczki czasami chodzą idealnie, a czasami nawet ciągłe opady deszczu, czy przy dłużej włączonym spryskiwaczu nie pomagają i mniej lub bardziej hałasują. Wydaje mi się, że trzeba będzie wreszcie odżałować trochę wypłaty i zainwestować w nowe pióra lub na próbę same gumki i na jakiś czas powinien być spokój, przynajmniej z tym.
Szkoda że nie ma tak jak w skodzie (bo nie ma? czy też mi nie działa? :lol: ), że wycieraczki ustawione na wyższe prędkości, gdy auto stoi to chodzą wolniej, albo że po chyba co 2 jeździe lub po każdym użyciu troszkę się przesuwają w górę lub dół, tak aby pióro zmieniło w którą stronę jest przechylone, żeby się nie odkształciło. Denerwuje mnie też że po użyciu spryskiwaczy po jakimś czasie wycieraczka jeszcze raz przejedzie, już po suchej szybie (ale to chyba da się przeprogramować?)
Mam octavię 2fl 2009r. full bieda opcja i mimo to tam już jest ten system z wycieraczkami, przez co tylko raz na kilka lat wymieniam, do tego są mega stabilne
W atece chyba po zimie będę musiał zmienić te wycieraczki jeszcze oryginalne, bo jest tragedia. Nie wymieniałem do tej pory bo prawie opadów nie było :(

Misiek

Adrian_859 pisze:
23 gru 2025, 16:39
Szkoda że nie ma tak jak w skodzie (bo nie ma? czy też mi nie działa? :lol: ), że wycieraczki ustawione na wyższe prędkości, gdy auto stoi to chodzą wolniej, albo że po chyba co 2 jeździe lub po każdym użyciu troszkę się przesuwają w górę lub dół, tak aby pióro zmieniło w którą stronę jest przechylone, żeby się nie odkształciło. Denerwuje mnie też że po użyciu spryskiwaczy po jakimś czasie wycieraczka jeszcze raz przejedzie, już po suchej szybie (ale to chyba da się przeprogramować?)
Mam octavię 2fl 2009r. full bieda opcja i mimo to tam już jest ten system z wycieraczkami, przez co tylko raz na kilka lat wymieniam, do tego są mega stabilne
W atece chyba po zimie będę musiał zmienić te wycieraczki jeszcze oryginalne, bo jest tragedia. Nie wymieniałem do tej pory bo prawie opadów nie było :(
Niezły patent z tymi wycieraczkami, faktycznie to może mieć sens, że po powrocie na dół są jakby "przygotowane do pracy" i na "dzień dobry" nie muszą się odwracać. Ja wielokrotnie zauważyłem, że właśnie jak źle ruszą, to i zaczną źle jeździć i dopiero po pewnym czasie poprawiają się. Jeżeli to działa, to bardzo proste, a jakie przydatne.

Znaczy, że prędkość poruszania się wycieraczek zależy od prędkości auta ? Niezłe, bo faktycznie po co tak samo często jeździć po szybie, jak mniejsze potrzeby. A próbowałeś jeździć na automacie, czyli jeden klik w górę, może wtedy także i w Atekach działa uzależnienie i od intensywności deszczu i od prędkości ? Ja niestety tylko jazda miejska, węc tylko maks 70 na obwodówce, więc nie mam nawet jak tego sprawdzić.

To, że po jakimś czasie po spryskaniu wycieraczka automatycznie przejedzie jeszcze raz, to akurat jest zamierzone i według mnie słuszne, bo z góry, z pola ponad ruchem wycieraczek, ZAWSZE ścieka płyn i jakby tego nie ściągnąć i by wyschło, to zostaną zacieki. Tak też miałem w Galaxy i znajomy w jakimś średnim VW, tyle że tam było to szybko, na pewno mniej niż po minucie, a w Atece kiedyś zadziałało, ale dużo później, ponieważ na ogół wcześniej sam widząc zacieki jeszcze raz kliknę (lekko w dół).

U nas, nawet niedaleko firmy, jest coś takiego :
https://allegro.pl/oferta/6x-uniwersaln ... 5985820881
i na pierwszą próbę, na pierwszy raz, spróbuję te same gumki, może będą niezłe, sprawdzą się i pozostanę przy nich. A poza tym to aż trzy komplety i nawet jakby wystarczały tylko na rok, to i tak o wiele taniej niż Bosch'e, czy inne Valeo.

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

Przerabiałem ten sam temat...W mojej Atece taki problem występował praktycznie od odbioru auta z salonu (2017r.). Stosowałem wycieraczki i gumki różnych producentów i nic, najlepiej było na BOSCH Aero Twin, ale na bardzo krótko. Walczyłem bezskutecznie dwa lata, zmieniałem też kąt ustawienia ramion w stosunku do powierzchni szyby i też niewiele to dało. W końcu kupiłem na Allegro używane, ale prawie nowe (z auta powypadkowego) kompletne ramiona z piórami od Skody Karoq (są rozmiarowo i konstrukcyjnie identyczne) zamontowałem i jak ręką odjął, problem zniknął. Podejrzewam, że chodzi o inny ( w Atece za mocny) naciąg sprężyn dociskających ramiona do szyby...
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowanie:
Misiek (24 gru 2025, 17:01)
Ocena: 4.76%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Maper
Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: Maper »

Adrian_859 pisze:
Denerwuje mnie też że po użyciu spryskiwaczy po jakimś czasie wycieraczka jeszcze raz przejedzie, już po suchej szybie (ale to chyba da się przeprogramować?)
Dla mnie to jest genialne. Po przesiadce z Ceed'a jestem zachwycony tym rozwiązaniem. W końcu wycieraczki same zbierają mi z szyby to, co po chwili ścieka i nie muszę drugi raz włączać wycieraczek. To jeden z tych szczegółów, które sprawiają, że zaczynam rozumieć, dlaczego samochody z koncernu VAG-a cieszą się taką estymą.
Za ten post autor Maper otrzymał podziękowanie:
Misiek (24 gru 2025, 17:01)
Ocena: 4.76%
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)

Adrian_859

Misiek pisze:
23 gru 2025, 17:35
Adrian_859 pisze:
Niezły patent z tymi wycieraczkami, faktycznie to może mieć sens, że po powrocie na dół są jakby "przygotowane do pracy" i na "dzień dobry" nie muszą się odwracać. Ja wielokrotnie zauważyłem, że właśnie jak źle ruszą, to i zaczną źle jeździć i dopiero po pewnym czasie poprawiają się. Jeżeli to działa, to bardzo proste, a jakie przydatne.

Znaczy, że prędkość poruszania się wycieraczek zależy od prędkości auta ? Niezłe, bo faktycznie po co tak samo często jeździć po szybie, jak mniejsze potrzeby. A próbowałeś jeździć na automacie, czyli jeden klik w górę, może wtedy także i w Atekach działa uzależnienie i od intensywności deszczu i od prędkości ? Ja niestety tylko jazda miejska, węc tylko maks 70 na obwodówce, więc nie mam nawet jak tego sprawdzić.

To, że po jakimś czasie po spryskaniu wycieraczka automatycznie przejedzie jeszcze raz, to akurat jest zamierzone i według mnie słuszne, bo z góry, z pola ponad ruchem wycieraczek, ZAWSZE ścieka płyn i jakby tego nie ściągnąć i by wyschło, to zostaną zacieki. Tak też miałem w Galaxy i znajomy w jakimś średnim VW, tyle że tam było to szybko, na pewno mniej niż po minucie, a w Atece kiedyś zadziałało, ale dużo później, ponieważ na ogół wcześniej sam widząc zacieki jeszcze raz kliknę (lekko w dół).

U nas, nawet niedaleko firmy, jest coś takiego :
https://allegro.pl/oferta/6x-uniwersaln ... 5985820881
i na pierwszą próbę, na pierwszy raz, spróbuję te same gumki, może będą niezłe, sprawdzą się i pozostanę przy nich. A poza tym to aż trzy komplety i nawet jakby wystarczały tylko na rok, to i tak o wiele taniej niż Bosch'e, czy inne Valeo.
Może ja nie psikam tyle płynu, tylko mniej i tam gdzie wycieraczki sięgają :?:
Może dysze macie za wysoko, że psikają ponad powierzchnię wycierania przez wycieraczki :?:
Mniejsza o to
Z tymi wycieraczkami to bardziej chodzi o to, co pisałem, by pióro się nie odkształciło, tylko raz jest w dół, a raz w górę.
W Skodzie nie mam czujnika deszczu, a w Seacie wyłączyłem bo tylko denerwował, bo mimo ustawienia minimalnej czułości, wystarczało kilka kropel by wycieraczki chodziły na średniej prędkości.
Manetka od wycieraczek w skodzie i seacie działa identycznie, ma takie same poziomy, ustawienia.
Z prędkością to, jak pisałem, gdy się jedzie i jest na szybszych trybach ustawiona wycieraczka, to działa normalnie, a gdy auto stoi to wycieraczki powoli chodzą.

Adrian_859

Wesołych świąt! :D
Niech wam autka jeżdżą sprawne :)

Awatar użytkownika
S3ker
Samochód: ATECA MY19 1.5 TSI DSG XC BLACK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: S3ker »

Miał może ktoś ostatnio problem że z dnia na dzień ACC przestało działać ? w Przedlifcie
Seat Ateca Black Magic 1.5 TSI DSG7 150KM Xcellence

ODPOWIEDZ