Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
-
Adrian_859
- Samochód: SEAT ATECA XPERIENCE 1.5 TSI DSG FWD 2023r.
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
Odnośnie tych świateł, obecnie da się je wyłączyć też przełączając na 0, jeśli są w innej pozycji to się świecą.
Czyli albo otworzyć drzwi, albo na 0
Wcześniej tylko drzwi radziły, chyba była jakaś aktualizacja i to pomogło.
Ale z tym że nie da się włączyć oświetlenia w podsufitce to bez zmian.
Czyli albo otworzyć drzwi, albo na 0
Wcześniej tylko drzwi radziły, chyba była jakaś aktualizacja i to pomogło.
Ale z tym że nie da się włączyć oświetlenia w podsufitce to bez zmian.
-
flash
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 96 razy
Przy pierwszej wymianie fabryczne zmieniłem właśnie na boscha i jestem zadowolony. Nie "skaczą" i ładnie zbierają, nie hałasują – co miało wcześniej miejsce i było niekomfortowe, zwłaszcza jak ktoś z pasażerów spał, a dźwięk wycieraczek był na tyle głośny i nieprzyjemny, że budził.gajdar pisze: ↑27 gru 2025, 14:58Może dla kogoś będzie to powód do podśmiechujek - ja przy mega piszczących wycieraczkach na szybko kupiłem komplet wycieraczek do Ateca w Action . Działają idealnie i nawet jak trzeba je co kilka miesięcy zmieniać to cena wszystko wynagradza .Teraz zawsze mam komplet jeden "na stanie" i jak tylko co zaczyna piszczeć to wymieniam . W poprzednim aucie miałem Bosch , Valeo itp firmowe wycieraczki . Różnica dla mnie jest niewielka
Link do oferty: https://allegro.pl/oferta/wycieraczki-b ... 5338616417
Obecnie niecałe 100 zł, choć ceny się zmieniają i widziałem cały komplet nawet za nieco ponad 80 zł, więc da się kupić tanio.
Jeśli ktoś kupił inny zestaw, z action czy skądkolwiek, pasuje mu, jest dobry jakościowo i jest zadowolony, to też super.
Tylko to stwierdzenie "cena wszystko wynagradza" to myślałem, że kolega kupił zestaw za max. 50 zł, a nie za tyle samo co inne zestawy, m.in. chyba najbardziej polecany bosch.
- Ocena: 9.52%
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Też tak samo wcześniej napisałem. Chyba że kolega porównywał do ceny wycieraczek fabrycznych z ASO, to wtedy faktycznie cena może rekompensować wszystko.
A poza tym ta 100 za komplet, czyli przód i tył, to jest na prawdę niezła, bo jakiś czas temu szukałem i widziałem tylko komplet na przód za 80 - 90 zł.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Dodatkowo z wycieraczką na tył trzeba uważać, bo od kilku lat jest inna, a te w zestawach są z reguły strego typu.
Też mam od kilku miesięcy Bosch i jest cisza póki co.
Też mam od kilku miesięcy Bosch i jest cisza póki co.
-
Misiek
Sorry za off-topic, ale widzę, że kilka osób dzieli się swoimi doświadczeniami.
A ja dzisiaj miałem niezły test wszystkich dobrodziejstw Ateki, ponieważ w czasie pracy oraz podczas zakupów w drodze powrotnej do domu padał lub nawet miejscami, chwilami, sypał śnieg lub mokry śnieg. Także dopłata za grzaną szybę była BARDZO DOBRYM wyborem, mimo że kosztowało mnie to kilka miesięcy więcej oczekiwania, ponieważ w pierwszym samochodzie "ktoś" przeoczył ten ważny dla mnie element. Więc nauczony doświadczeniem dotychczasowych Podlaskich zim, mimo że teraz coraz słabsze, to zdecydowałem się jednak na nią, bo dla mnie to jest komfort i wygoda na lata, tak samo jak "dupkogrzej" i "łapkogrzej", a że swoje lata już mam, to uważałem, że należy mi się odrobina luksusu i komfortu w ostatnim samochodzie.
A więc po pracy, zdziwiony aż tak silnymi opadami, włączyłem (mimo, że chyba powinna sama się włączyć, bo według mnie warunki były spełnione) i już po 2 - 3 minutach, tyle co oblecieć szczotką pozostałe szyby i lampy, śnieg i lód zaczęły płynąć. Pamiętam jak Endrju testował tą funkcję i trwało to znacznie dłużej, pewnie było zimniej niż dzisiaj. Lusterka boczne odtajały i popłynęły jeszcze szybciej, bo pewnie mają większą moc. Pod jednym ze sklepów stwierdziłem, że tył tak się wychłodził, że prawie w całości zaparowała tylna szyba, więc pstryk i po kilku minutach widoczność wróciła. Zdziwiłem się tylko, bo dotychczas widziałem tylko kilka najgrubszych ścieżek grzejnych i nawet zastanawiałem się jak w takiej odległości mogą podgrzać całą (większość) szybę, a tu niespodzianka, bo jest jeszcze cała masa cieńszych poziomych drucików, ze 2 - 3 cm odległości, które podgrzewają większość szyby i zaparowanie znika.
Ale odnośnie wycieraczek, to dzisiaj była dosłownie masakra, bo początkowo, jeszcze z resztkami śniegu, czy nawet lodu (nie przyklejony), skakały aż było wyraźnie widać ślad na szybie, i hałasowały niemiłosiernie, nawet już po całkowitym oczyszczeniu szyby, ale za jakiś czas, nawet podczas opadów, nagle przestały i chodziły cichutko jak nówki. Niedawno o tym pisałem, że kilka dni temu także tak miałem i jest to dla mnie co najmniej bardzo dziwne.
Także nawet mimo coraz słabszych zim na prawdę warto. Nawet jeżeli użyję ich (podgrzewaczy) kilka, kilkanaście razy w ciągu sezonu. Dla mnie to jest podobnie jak z tymi asystentami, że niby się za nich zapłaciło, a nie za bardzo widać ich działanie, ale jak ktoś kiedyś napisał : ich cena zwróci się jak chociaż raz ostrzegą, czy nawet wyręczą, przed niebezpieczeństwem, czy zagrożeniem. U mnie tak było w przypadku radarów z przodu i z tyłu, bo niby zawsze obserwuję i oczami i kamerami, ale już kilka razy ten tylny cwaniaczek uchronił mnie przed kolizją, czy "dotknięciem" kogoś. Przedni na szczęście dotychczas ostrzegał mnie równolegle ze mną, a raz był nawet szybszy, bo widziałem skręcającego gościa, ale mimo to według niego było za blisko i zareagował ostrzeżeniem.
A ja dzisiaj miałem niezły test wszystkich dobrodziejstw Ateki, ponieważ w czasie pracy oraz podczas zakupów w drodze powrotnej do domu padał lub nawet miejscami, chwilami, sypał śnieg lub mokry śnieg. Także dopłata za grzaną szybę była BARDZO DOBRYM wyborem, mimo że kosztowało mnie to kilka miesięcy więcej oczekiwania, ponieważ w pierwszym samochodzie "ktoś" przeoczył ten ważny dla mnie element. Więc nauczony doświadczeniem dotychczasowych Podlaskich zim, mimo że teraz coraz słabsze, to zdecydowałem się jednak na nią, bo dla mnie to jest komfort i wygoda na lata, tak samo jak "dupkogrzej" i "łapkogrzej", a że swoje lata już mam, to uważałem, że należy mi się odrobina luksusu i komfortu w ostatnim samochodzie.
A więc po pracy, zdziwiony aż tak silnymi opadami, włączyłem (mimo, że chyba powinna sama się włączyć, bo według mnie warunki były spełnione) i już po 2 - 3 minutach, tyle co oblecieć szczotką pozostałe szyby i lampy, śnieg i lód zaczęły płynąć. Pamiętam jak Endrju testował tą funkcję i trwało to znacznie dłużej, pewnie było zimniej niż dzisiaj. Lusterka boczne odtajały i popłynęły jeszcze szybciej, bo pewnie mają większą moc. Pod jednym ze sklepów stwierdziłem, że tył tak się wychłodził, że prawie w całości zaparowała tylna szyba, więc pstryk i po kilku minutach widoczność wróciła. Zdziwiłem się tylko, bo dotychczas widziałem tylko kilka najgrubszych ścieżek grzejnych i nawet zastanawiałem się jak w takiej odległości mogą podgrzać całą (większość) szybę, a tu niespodzianka, bo jest jeszcze cała masa cieńszych poziomych drucików, ze 2 - 3 cm odległości, które podgrzewają większość szyby i zaparowanie znika.
Ale odnośnie wycieraczek, to dzisiaj była dosłownie masakra, bo początkowo, jeszcze z resztkami śniegu, czy nawet lodu (nie przyklejony), skakały aż było wyraźnie widać ślad na szybie, i hałasowały niemiłosiernie, nawet już po całkowitym oczyszczeniu szyby, ale za jakiś czas, nawet podczas opadów, nagle przestały i chodziły cichutko jak nówki. Niedawno o tym pisałem, że kilka dni temu także tak miałem i jest to dla mnie co najmniej bardzo dziwne.
Także nawet mimo coraz słabszych zim na prawdę warto. Nawet jeżeli użyję ich (podgrzewaczy) kilka, kilkanaście razy w ciągu sezonu. Dla mnie to jest podobnie jak z tymi asystentami, że niby się za nich zapłaciło, a nie za bardzo widać ich działanie, ale jak ktoś kiedyś napisał : ich cena zwróci się jak chociaż raz ostrzegą, czy nawet wyręczą, przed niebezpieczeństwem, czy zagrożeniem. U mnie tak było w przypadku radarów z przodu i z tyłu, bo niby zawsze obserwuję i oczami i kamerami, ale już kilka razy ten tylny cwaniaczek uchronił mnie przed kolizją, czy "dotknięciem" kogoś. Przedni na szczęście dotychczas ostrzegał mnie równolegle ze mną, a raz był nawet szybszy, bo widziałem skręcającego gościa, ale mimo to według niego było za blisko i zareagował ostrzeżeniem.
-
Maper
- Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Wiadomo, że guma przy niskiej temperaturze twardnieje. Także guma wycieraczek. Gdy szyba się podgrzeje, to i kultura pracy wycieraczek się poprawia.Misiek pisze: ↑30 gru 2025, 16:22Ale odnośnie wycieraczek, to dzisiaj była dosłownie masakra, bo początkowo, jeszcze z resztkami śniegu, czy nawet lodu (nie przyklejony), skakały aż było wyraźnie widać ślad na szybie, i hałasowały niemiłosiernie, nawet już po całkowitym oczyszczeniu szyby, ale za jakiś czas, nawet podczas opadów, nagle przestały i chodziły cichutko jak nówki. Niedawno o tym pisałem, że kilka dni temu także tak miałem i jest to dla mnie co najmniej bardzo dziwne.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Jak się jeździło wiele lat Focusami to grzana przednia szyba przy wyborze nowego auta to podstawa.
-
Misiek
Faktycznie, może tak być, bo najpierw grzanie szyby (wewnątrz, w masie, więc i na końcach także), a później jeszcze i od środka samochodu nawiewem ciepłego powietrza. Będę musiał w przyszłości dokładniej na to zwrócić uwagę. Ale nadal zastanawia mnie to, dlaczego w Galaxy przez naście lat z tym nie było problemu, ani z twardnieniem gumy, ani ze starzeniem się, czyżby jakaś kosmiczna technologia za grosze trafiła pod strzechy ? Niedawno przeszło mi przez myśl takie rozwiązanie, żeby kupić oryginalne pióra i przełożyć same gumki do Ateki. Nie pamiętam za ile je kupowałem, ale być może to byłoby rozwiązaniem, poza pomysłem Sailora z wymianą ramion.Maper pisze: ↑30 gru 2025, 19:25Wiadomo, że guma przy niskiej temperaturze twardnieje. Także guma wycieraczek. Gdy szyba się podgrzeje, to i kultura pracy wycieraczek się poprawia.Misiek pisze: ↑30 gru 2025, 16:22Ale odnośnie wycieraczek, to dzisiaj była dosłownie masakra, bo początkowo, jeszcze z resztkami śniegu, czy nawet lodu (nie przyklejony), skakały aż było wyraźnie widać ślad na szybie, i hałasowały niemiłosiernie, nawet już po całkowitym oczyszczeniu szyby, ale za jakiś czas, nawet podczas opadów, nagle przestały i chodziły cichutko jak nówki. Niedawno o tym pisałem, że kilka dni temu także tak miałem i jest to dla mnie co najmniej bardzo dziwne.
- Grz_Bo
- Samochód: Seat Leon
- Podziękował: 413 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
W kwestii problemu z wycieraczkami to warto sprawdzić, szczególnie wtedy, kiedy raz jest mróz a raz temp. na +, czy czasami woda nie dostała się pomiędzy wypustki w pióra wycieraczek i nie zamarzła.Misiek pisze:Sorry za off-topic, ale widzę, że kilka osób dzieli się swoimi doświadczeniami.
Ja tak miałem u siebie, co powodowało, iż wycieraczki skakały, kiedy je oczyściłem z lodu w piórach problem ustał.
- Grz_Bo
- Samochód: Seat Leon
- Podziękował: 413 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
BTW. Skrzypi mi tylne zawieszenie. Jest tak od dawna, nasila się podczas niskich temperatur.
Wiem, iż by pozbyć się tego dźwięku należy użyć smaru i popryskać, jakiś gumowy element zawieszenia.
Co to za element?
Co to za element?