Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: Skylla »

OT, ale po co cytujecie całe powyższe bezpośrednio posty?
Inna sprawa, to warto byłoby przenieść tę dyskusję do osobnego wątku, bo to na pewno nie są szybkie pytania i odpowiedzi ;-). Może moderator to trochę uporządkuje?
Za ten post autor Skylla otrzymał podziękowanie:
rybsko (19 sty 2026, 8:03)
Ocena: 4.76%

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Adrian_859
Samochód: SEAT ATECA XPERIENCE 1.5 TSI DSG FWD 2023r.
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: Adrian_859 »

Skylla pisze:
18 sty 2026, 13:27
OT, ale po co cytujecie całe powyższe bezpośrednio posty?
Inna sprawa, to warto byłoby przenieść tę dyskusję do osobnego wątku, bo to na pewno nie są szybkie pytania i odpowiedzi ;-). Może moderator to trochę uporządkuje?
Trochę te reklamy przeszkadzają, bo się rozjeżdża, ale już koniec tamtej dyskusji, więc spokojnie.

Adrian_859

:?: Czy coś wartego uwagi jest gdzieś na forum w sprawie montażu wideorejestratora? :?:

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Bonifacy »

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Na szybko. Jestem świeżo po wymianie oleju silnikowego, właśnie ogarniam syf po. Czy komukolwiek z Was ASO powiedziało o zapoceniu olejem przekładniowym skrzyni DQ200? Temat już wiem, że jest powszechny, jest wpis np. na forum Karoqa z dołączonym zdjęciem. U mnie było jeszcze godzinę temu tak samo przy 30tyś.km, w Karoqu po 10tyś.km. Wstępnie przeglądając źródła wnioskuję, że pochodzi to z odpowietrznika. W każdym razie zmyłem i będę obserwował. Na forum Karoqa właściciel więcej nie napisał, poza tym, jak to z ASO, żeby jeździć i obserwować - no i też to zmyli.
Na płycie pod silnikiem brak śladów oleju.

https://www.karoq-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=1228

Ps. Do ASO i tak nie pojadę, świadomie zrezygnowałem z gwarancji, która w tym przypadku i tak by zapewne nic nie dała.

Edit: to jednak nie z odpowietrznika skrzyni, jest po przeciwnej stronie. Wygląda na pocenie na uszczelce bloku mechatroniki ze skrzynią. W razie czego jakby porządnie ciekło, to naprawa nie jest skomplikowana. Trzeba zaopatrzyć się w blokadę łap sprzęgieł, nowe śruby, 6szt., dokręcenie 10Nm (są dokręcane na granicy plastyczności, według źródeł w sieci ponownie wkręcane często się ukręcają), uszczelkę i nowy olej do części mechanicznej - trzeba go spuścić. Do tego oczywiście interfejs, żeby widełki w stan N wprowadzić (samochód ma być zostawiony z dźwignią w pozycji P).
Ostatnio zmieniony 19 sty 2026, 14:01 przez krowka1978, łącznie zmieniany 5 razy.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Adrian_859

krowka1978 pisze:
18 sty 2026, 16:00
Na szybko. Jestem świeżo po wymianie oleju silnikowego, właśnie ogarniam syf po. Czy komukolwiek z Was ASO powiedziało o zapoceniu olejem przekładniowym skrzyni DQ200? Temat już wiem, że jest powszechny, jest wpis np. na forum Karoqa z dołączonym zdjęciem. U mnie było jeszcze godzinę temu tak samo przy 30tyś.km, w Karoqu po 10tyś.km. Wstępnie przeglądając źródła wnioskuję, że pochodzi to z odpowietrznika. W każdym razie zmyłem i będę obserwował. Na forum Karoqa właściciel więcej nie napisał, poza tym, jak to z ASO, żeby jeździć i obserwować - no i też to zmyli.
Na płycie pod silnikiem brak śladów oleju.

https://www.karoq-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=1228

Ps. Do ASO i tak nie pojadę, świadomie zrezygnowałem z gwarancji, która w tym przypadku i tak by zapewne nic nie dała.
Przebieg obecny to ok. 44000km, nic nie było, ale przegląd mam za kilka miesięcy więc zobaczy się od spodu.

Adrian_859

Bonifacy pisze:
18 sty 2026, 15:22
Jest odrębny wątek https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... it=kamerki
Właśnie tego wątku szukałem, ale nie mogłem znaleźć, dzięki.
Jakby ktoś szukał, to 7 strona najciekawsza ;)

sewek372
Samochód: SEAT Ateca 1.5TSI manual; Skoda Octavia 1.6MPI
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: sewek372 »

Czy miał ktoś problem z trzeszczeniem tapicerki przy przejeździe przez np krawężniki? Otóż jak chcę zaparkować tyłem i jedno z kół wjeżdża na podwyższony krawężnik i samochód delikatnie się przechyla, w tylnej części auta słychać trzeszczenie tapicerki lub plastików. Zaaplikowałem wszystkie szczeliny plastikowe silikonem w spreju, w klapie pokrywy bagażnika, w słupkach niestety nie pomogło. Szczególnie mi to przeszkadza bo mam wjazd do garażu pod górkę i gdy cofając jedno tylnie koło znajdzie się wyżej drugiego to to słychać te nieszczęsne dźwięki.

overheat
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4drive
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: overheat »

Mi trzeszczały tak uszczelki w drzwiach. Polecam też zaatakować je wszystkie silikonem w sprayu.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

Adrian_859 pisze:
15 sty 2026, 21:09
A odnośnie tego oświetlenia, po kilku minutach siedzenia w aucie, dopóki nie otworzę drzwi, albo nie włączę zapłonu/silnika lampek nie da się włączyć. (nie były przez ten czas włączone, wsiadłem, zgasły po jakimś czasie, będąc w pozycji automatycznej, i powiedzmy do ok. 5 minut od wejścia da się je jeszcze włączyć, a potem nic nie reaguje.)
Zdjęcie potwierdzające że nie świecą :lol:
Obrazek
No więc przez ostanie dwa dni, dzięki feriom dzieciarni i przez to braku samochodów na ulicach, przyjeżdżam do pracy dużo wcześniej i mam czas pobadać dokładniej sprawę i u mnie jest tak : DOKŁADNIE po 15 minutach faktycznie elektronika zabezpieczająca akumulator (na 99 %) wyłącza oświetlenie górne. Radio oczywiście pracuje, oczywiście tak jak i u Ciebie bez tego nieszczęsnego podświetlenia lewych "przycisków" (a na kierownicy, o zgrozo, całkowicie niepotrzebnie, świecą). Mało tego, odkryłem, że razem z włączeniem oświetlenia górnego z przodu włącza się także i tylne, kiedyś sprawdzę jeszcze, czy z tylnym jest tak samo. Także prawdopodobnie masz ustawione oszczędzanie akumulatora wcześniej, dużo wcześniej, na 5 min, a nie na 15.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ