Wymiana Oleju

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Re: Wymiana Oleju

Post autor: Skylla »

Panowie, trochę samodyscypliny. Wątek o wymianie oleju, a wy o akumulatorach. Jak potem coś znaleźć?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

Skylla pisze:
26 sty 2026, 11:20
Panowie, trochę samodyscypliny. Wątek o wymianie oleju, a wy o akumulatorach. Jak potem coś znaleźć?
Skorzystać z wyszukiwarki ?
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Skylla

No można, ale chyba po to jest podział na tematy, aby nie pisać w każdym temacie o wszystkim. Cała dyskusja jest ciekawa, ale powinna być przeniesiona do innego wątku.

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Zgadzam się z kolegą.

Akumulatory w VAG są permanętnie niedoładowane a to powoduje ich większe zużycie i zasiarczenie. W pewnym momęcie zasiarczenie jest tak duże, że nic już nie pomoże jak tylkko wymiana akumulatora. Tak było u mnie. Miałem Moll'a i wleciał Banner i od 4 lat zasuwa i nadal trzyma dobre paramatery.

Jak masz garaż to warto raz na jakiś czas (raz na rok) podłaczyć ładowarkę (np w/w CTEK albo Victrona) i doładować akumulator, aby się odsiarczył. Co do w/w akumulatora to powoli się on zbliża do punktu bez powrotu. Ja bym go porządnie naładował i obserwował czy nadal będzie tracił ładunek. Bardzo ważne (tutaj wyjątkowo się zgadzam z facetem z ASO choć powodu nie podał), jeśli masz włączony Start/Stop to akumulator będzie non stop niedoładowany bo kiedy silnik się zatrzymuje i nagle nie ma ładowania a wszystko w aucie pracuje. Potem rozruch, który sporo amperów bierze i tak do kolejnych świateł. Może coś sie tam paliwa zaoszczędzi ale wydasz to na nowy akumulator.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Awatar użytkownika
Lord M

Skylla pisze:
26 sty 2026, 13:54
No można, ale chyba po to jest podział na tematy, aby nie pisać w każdym temacie o wszystkim. Cała dyskusja jest ciekawa, ale powinna być przeniesiona do innego wątku.
po części masz rację ale jeśłi przeczytałeś 130 stron tego wątku to chylę czoła bo nawet ja nie jestem takim masochistą :lol: :lol: :lol:

Skylla

Zauważ, że wątki poboczne, jak ten o akumulatorach, tylko wydłużają ten wątek, więc stron jest jeszcze więcej. Kiedy zamierzałem kupić Atecę przeczytałem niejeden interesujący mnie wtedy temat prawie w całości. Jak chcę babrać się w chaosie to przeglądam grupy na FB, gdzie jest totalny bałagan i w kółko te same pytania co kilka dni. Forum to powinna być w miarę uporządkowana dyskusja. w czasach ich rozkwitu dbali o to moderatorzy i gdzieniegdzie nadal dbają. Udziela się nas tutaj niezbyt wielu, więc dbajmy o jako taki porządek:).
Za ten post autor Skylla otrzymał podziękowania (w sumie 2):
rybsko (26 sty 2026, 21:55) • Misiek (27 sty 2026, 0:06)
Ocena: 9.52%

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

Lord M pisze:
26 sty 2026, 16:33
Zgadzam się z kolegą.

Akumulatory w VAG są permanętnie niedoładowane a to powoduje ich większe zużycie i zasiarczenie. W pewnym momęcie zasiarczenie jest tak duże, że nic już nie pomoże jak tylkko wymiana akumulatora. Tak było u mnie. Miałem Moll'a i wleciał Banner i od 4 lat zasuwa i nadal trzyma dobre paramatery.

Jak masz garaż to warto raz na jakiś czas (raz na rok) podłaczyć ładowarkę (np w/w CTEK albo Victrona) i doładować akumulator, aby się odsiarczył. Co do w/w akumulatora to powoli się on zbliża do punktu bez powrotu. Ja bym go porządnie naładował i obserwował czy nadal będzie tracił ładunek. Bardzo ważne (tutaj wyjątkowo się zgadzam z facetem z ASO choć powodu nie podał), jeśli masz włączony Start/Stop to akumulator będzie non stop niedoładowany bo kiedy silnik się zatrzymuje i nagle nie ma ładowania a wszystko w aucie pracuje. Potem rozruch, który sporo amperów bierze i tak do kolejnych świateł. Może coś sie tam paliwa zaoszczędzi ale wydasz to na nowy akumulator.
Mam taką elektroniczną ładowarkę do akumulatorów, agm, żelowych itd z Lidla za 70zł. Ona ma na pewno napięcie podawane na wyświetlaczu (V). Nada się od biedy?
Start stop wyłączam w 99% przypadków, czasem zapomnę i po pierwszym zgaszeniu silnika od razu klikam.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

Skylla

W Focusie fabryczny EFB wytrzymał 8 lat - nigdy nie doładowywany, start-stop czasem używany, czasem nie, więc nie demonizujmy. Wymieniony nie dlatego, że padł, ale na wszelki wypadek bo start-stop już się nie włączał wcale. Dobry egzemplarz podziała długo, słaby padnie tak czy siak.

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Bonifacy »

Nie znam się, ale niedawno kupiłem za niewielkie pieniądze prostownik do ładowania akumulatora z funkcją naprawy, czyli odsiarczania.

Awatar użytkownika
Lord M

Skylla pisze:
27 sty 2026, 16:52
W Focusie fabryczny EFB wytrzymał 8 lat - nigdy nie doładowywany, start-stop czasem używany, czasem nie, więc nie demonizujmy. Wymieniony nie dlatego, że padł, ale na wszelki wypadek bo start-stop już się nie włączał wcale. Dobry egzemplarz podziała długo, słaby padnie tak czy siak.
Dokładnie tak. Ja miałem pecha i padł mi akumulator po 3 latach. Banner zasuwa mi już kolejny rok i działa bez problemu.
Lu_83 pisze:
27 sty 2026, 14:57
Lord M pisze:
26 sty 2026, 16:33
Zgadzam się z kolegą.

Mam taką elektroniczną ładowarkę do akumulatorów, agm, żelowych itd z Lidla za 70zł. Ona ma na pewno napięcie podawane na wyświetlaczu (V). Nada się od biedy?
Start stop wyłączam w 99% przypadków, czasem zapomnę i po pierwszym zgaszeniu silnika od razu klikam.
Nie znam tych ładowarek z Lidla, ale nieładowałbym nią aku podłaczonego do auta. Miałbym obawy.

ODPOWIEDZ