Problemy z głośnikami z tyłu.
-
thomas26
- Samochód: SEAT ATECA
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Problemy z głośnikami z tyłu.
Mam taki problem mam seata Atecę 2019 r wersja xcelence. Samochód sprowadzony z Niemiec. W czasie odtwarzania muzyki oraz słuchania radia praktycznie nie grają tylne głośniki. Sprawdziłem systemowo i maualnie - są fizycznie zainstalowane, wszystkie połaczenia są ok. i grają ale bardzo cicho. W ustawieniach nie mam możliwości wyboru głośników tylko balans pomiędzy nimi. Co jest przyczyną ? Kwestia softu ? Jak to poprawić ?
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Re: Problemy z głośnikami z tyłu.
Zgadza się, nie ma indywidualnej regulacji głośności. A próbowałeś przesunąć "balans" tylko na tył, żeby tyko je było słychać ? Generalnie tak jest, że tylne głośniki grają ciszej, bo gdyby było równo, to ustawiając przód pod siebie, to pasażerowie z tyłu by nie wytrzymali.thomas26 pisze: ↑02 lut 2026, 12:51Mam taki problem mam seata Atecę 2019 r wersja xcelence. Samochód sprowadzony z Niemiec. W czasie odtwarzania muzyki oraz słuchania radia praktycznie nie grają tylne głośniki. Sprawdziłem systemowo i maualnie - są fizycznie zainstalowane, wszystkie połaczenia są ok. i grają ale bardzo cicho. W ustawieniach nie mam możliwości wyboru głośników tylko balans pomiędzy nimi. Co jest przyczyną ? Kwestia softu ? Jak to poprawić ?
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Lu_83
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Jeżeli tak faktycznie jest, że tył jest ciszej co wymaga stosownych ustawień już w produkcji bo 4 głośniki w drzwiach są takie same, to szacun dla inżynierów, że takie drobnostki są przemyślane w popularnym aucie. Faktycznie jeszcze nikt z pasażerów nie prosił o ściszenie więc to musi faktycznie działać. Muszę się przejechać z tyłu bo jeszcze nie miałem okazji.Misiek pisze: ↑02 lut 2026, 14:34thomas26 pisze: ↑02 lut 2026, 12:51Mam taki problem mam seata Atecę 2019 r wersja xcelence. Samochód sprowadzony z Niemiec. W czasie odtwarzania muzyki oraz słuchania radia praktycznie nie grają tylne głośniki. Sprawdziłem systemowo i maualnie - są fizycznie zainstalowane, wszystkie połaczenia są ok. i grają ale bardzo cicho. W ustawieniach nie mam możliwości wyboru głośników tylko balans pomiędzy nimi. Co jest przyczyną ? Kwestia softu ? Jak to poprawić ?
Zgadza się, nie ma indywidualnej regulacji głośności. A próbowałeś przesunąć "balans" tylko na tył, żeby tyko je było słychać ? Generalnie tak jest, że tylne głośniki grają ciszej, bo gdyby było równo, to ustawiając przód pod siebie, to pasażerowie z tyłu by nie wytrzymali.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24
-
flash
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 96 razy
Nie wiem czy szacun czy nieszacun, bo faktycznie, tylne głośniki grają ciszej. Mam wrażenie, że audio jest tylko pod kierowcę, i jak jadę sam i dam satysfakcjonująco głośno, to jest ok, ale jak jadę z kimś i nie przesadzam z głośnością, to zastanawiam się czy z tyłu coś sensownie słychać...Lu_83 pisze: ↑02 lut 2026, 15:44Jeżeli tak faktycznie jest, że tył jest ciszej co wymaga stosownych ustawień już w produkcji bo 4 głośniki w drzwiach są takie same, to szacun dla inżynierów, że takie drobnostki są przemyślane w popularnym aucie. Faktycznie jeszcze nikt z pasażerów nie prosił o ściszenie więc to musi faktycznie działać. Muszę się przejechać z tyłu bo jeszcze nie miałem okazji.
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Ten sposób działania tylnych głośników jest też w innych markach. Chodzi o dopełnienie przestrzenne i o to, żeby nie zagłuszyć przednich. Proponuję poczytać o tym w sieci. Swoją drogą od lat na forach widać biadolenie w tym temacie: Mazda, Toyota, Ford,...
Spokojnie, z tyłu też słyszą.
Spokojnie, z tyłu też słyszą.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
-
flash
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 96 razy
Tylko jak (nie)dobrze słyszą?
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Wcześniej zabrakło mi słów jak to dokładniej określić, ale niedawno mi się przypomniało. Tylne głośniki w samochodzie są jak te z kina domowego, które tylko towarzyszą przednim, a przede wszystkim tworzą scenę muzyczną, czyli dokładniej ją uprzestrzenniają i oddają efekty dźwiękowe (w filmach). Proszę zwrócić wagę, że w kinie domowym tylne głośniki zawsze są znacznie mniejsze i mniejszej mocy (inne pasmo przenoszenia i charakterystykę pominę) niż przednie, główne i centralny. Jest to głównie spowodowane znacznie mniejszym zapotrzebowaniem na moc, czyli w uproszczeniu głośność oraz tym, że są znacznie bliżej od słuchacza, niż przednie. To, że w tym lub innym samochodzie stosuje się takie same głośniki i tu i tu, to wydaje mi się, że wynika z oszczędności i tego, że kupując dwa razy więcej takich samych głośników mogą otrzymać niższą cenę lub tego, że akurat takie w nadmiarze mają na magazynie. Dla testu sprawdź sobie jak gra jakikolwiek utwór przy tylko pracujących głośnikach przednich i jeszcze raz ten sam normalnie, czyli wraz z tylnymi, "efektowymi". Przeważająca większość utworów jest produkowana tylko jako stereo i głośniki tylne trochę je sztucznie uprzestrzenniają, jednak czasami realizatorzy dźwięku pokuszą się o namiastkę kwadrofonii, jakby był nagrany z zastosowaniem któregoś z systemów Dolby. Już w Galaxy bardzo się kiedyś zdziwiłem słuchając do końca piosenki Madonny Vogue, szczególnie jej końca, a dokładniej końcowego kilkukrotnego powtórzenia słów "vogue", kiedy to na zamianę słychać je z przodu i z tyłu, bardzo ciekawe doświadczenie. W domu słuchając jej nigdy tego nie doświadczyłem, ponieważ głównie słucham w stereo, a na zestawie kina domowego bardzo rzadko, dlatego zrobiło to na mnie tak wielkie wrażenie, mimo znacznie gorszego jakościowo systemu audio. W Atece jeszcze mi się nie zdarzyło na nią trafić, a pliku z nią nie mam pod ręką, więc nie mam jak jej przetestować. Później słyszałem jeszcze kilka piosenek nagranych z takim fajnym efektem, ale nie znam ich wykonawców i tytułów, a poza tym efekt nie był już tak efektowny jak w Vogue. Polecam sobie to sprawdzić, oczywiście w miarę możliwości / posiadania jej.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
thomas26
- Samochód: SEAT ATECA
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. To nie jest mój pierwszy samochód, dlatego wydaje mi się to dziwne. Miałem np. Passata b5FL kombi i tam głosniki z tyłu naprawdę fajnie było słychać. Ale jak piszecie to może te nowe technologie i oszczędności