Aktualizacja systemu OUN9

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Takie coś wpadło mi dziś. Po aktualizacji wylogowało mnie z profilu SeatID, pozmieniało ustawienia prywatności, apka mobilna SEAT przestała łączyć. Trzeba się znów zalogować (kilka prób), aby synchronizował profil, potem kilka rund wyłączania i włączania całości. Chyba znów działa, choć nie do końca, ale to już będę obserwował w kolejnych dniach.

Kultura aktualizacji jak zwykle w wykonaniu firmy informatycznej zatrudniającej 6 tysięcy pracowników na europejskim rynku chronionym pracownika, która zaraz nie będzie miała co produkować, bo Chińczyk opierdziela takie aktualizacje kilkuosobowym zespołem :D :lol: Ani słowa o możliwym wylogowaniu, ani słowa o tym po co to jest i co niesie ze sobą...

Obrazek

Obrazek

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Scooter10pl
Samochód: Ateca FR FL 1.5 2020
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Aktualizacja systemu OUN9

Post autor: Scooter10pl »

Jaka masz wersję softu po aktualizacji?

Awatar użytkownika
rybsko

Scooter10pl pisze:
10 kwie 2026, 20:08
Jaka masz wersję softu po aktualizacji?
O ile coś mi nie umknęło, bez zmian :|

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

rybsko pisze:
10 kwie 2026, 19:49
Takie coś wpadło mi dziś. Po aktualizacji wylogowało mnie z profilu SeatID, pozmieniało ustawienia prywatności, apka mobilna SEAT przestała łączyć. Trzeba się znów zalogować (kilka prób), aby synchronizował profil, potem kilka rund wyłączania i włączania całości. Chyba znów działa, choć nie do końca, ale to już będę obserwował w kolejnych dniach.

Kultura aktualizacji jak zwykle w wykonaniu firmy informatycznej zatrudniającej 6 tysięcy pracowników na europejskim rynku chronionym pracownika, która zaraz nie będzie miała co produkować, bo Chińczyk opierdziela takie aktualizacje kilkuosobowym zespołem :D :lol: Ani słowa o możliwym wylogowaniu, ani słowa o tym po co to jest i co niesie ze sobą...

Obrazek

Obrazek
Podpowiedz jak to ogarnąć bo mam to samo. Za każdym razem jak uruchamiam auto przywraca ustawienia prywatności do najbardziej chronionych. Zmieniam na niższe a przy kolejnym odpaleniu wraca do chronionych. Przez to apka krzyczy że brak łączności. Nie ma też mojego imienia przy powitaniu w aucie.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Lu_83 pisze:
11 kwie 2026, 1:13
rybsko pisze:
10 kwie 2026, 19:49

Obrazek

Obrazek
Podpowiedz jak to ogarnąć bo mam to samo. Za każdym razem jak uruchamiam auto przywraca ustawienia prywatności do najbardziej chronionych. Zmieniam na niższe a przy kolejnym odpaleniu wraca do chronionych. Przez to apka krzyczy że brak łączności. Nie ma też mojego imienia przy powitaniu w aucie.
Jak ogarnąć? Wystarczy spojrzeć, że wylogowało użytkownika i dostępny jest tylko Gość, który z definicji ma najwyższe ustawienia prywatności. Trzeba siebie zalogować i wszystko działa. U mnie nie było z ponownym logowaniem żadnego problemu. Po aktualizacji trochę jeszcze jeździłem, statystyki wysłało, dostęp przez apkę jest.
Uprzedzając wyczulonych, w centralkach pozostaje po aktualizacji błąd modułu SOS :P To właśnie tego modułu dotyczy ta aktualizacja, więc wersji w radiu nie podbija. Sam komunikat sugeruje nie wprost czego dotyczy aktualizacja (niedostępność e-call, usług connect)
Mogli to lepiej komunikatem ogarnąć, ale jest jak jest, dużo telefonów będą mieli.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

Mnie wylogowało i przełączyło na profil gościa podczas jazdy, zmieniając ustawienie fotela na baaaaardzo położony, jakbym miał tam spać. Zero ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
rybsko

Potwierdzam, "wystarczy" się ponownie zalogować. Mi się udało dopiero za trzecim razem i to po zamknięciu i zablokowaniu auta w międzyczasie. Oczywiście, nie mam jak sprawdzić czy to zamknięcie było konieczne, czy też nie, ale dwie pierwsze próby logowania przed zamknięciem - nie zadziałały. Kończyło się niepowodzeniem synchronizacji profilu.

Również doświadczyłem nagłego samoczynnego przestawienia się lusterek i fotela, na całe szczęście jeszcze będąc na miejscu parkingowym. Pewnie da się dokładnie wytłumaczyć moment, w którym do tego doszło, co nie zmienia faktu iż dla osoby, która być może przy poprzednim uruchomieniu to odpaliła, a teraz nagle została zaskoczona, wcale nie musi być to przyjemne doświadczenie.

To jest tak banalnie idiotycznie proste aby użytkownika ostrzec o możliwych komplikacjach takiej aktualizacji i pozwolić mu wybrać dogodny moment na instalację, a także zachęcić do przeprowadzenia tej procedury od początku do końca, że szkoda to komentować. Zalogowanie się ponowne nie jest samo w sobie trudne, natomiast niedogodności wynikające z przeprowadzenia takiej aktualizacji w złym momencie mogą być spore.

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

Dzięki za pomoc. Dodam od siebie że musicie się zrobić użytkownikiem głównym po tym logowaniu czyli mieć przy sobie dwa kluczyki.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

krowka1978

W momencie rozpoczęcia aktualizacji było ostrzeżenie, żeby nie używać samochodu, aż do jej zakończenia.
Co do przestawienia ustawień samochodu - na gościu takie były, to przestawiło.W moim nic się nie zadziało z przestawieniem, bo kiedyś moje ustawienia też na profil gościa wrzuciłem.

krowka1978

Lu_83 pisze:
11 kwie 2026, 14:46
Dzięki za pomoc. Dodam od siebie że musicie się zrobić użytkownikiem głównym po tym logowaniu czyli mieć przy sobie dwa kluczyki.
Jeżeli było się użytkownikiem głównym, to po zalogowaniu nadal takim się jest, przynajmniej u mnie nic w tym temacie się nie zmieniło.

ODPOWIEDZ