Wymiana płynu chłodniczego
- rgoliat
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI 150 KM
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Wymiana płynu chłodniczego
Witam.
Przymierzam się do wymiany płynu w układzie i zastanawiam się czy nie powonieniem czegoś wiedzieć.
Sama wymiana to nie jest czymś skomplikowanym, ale przy dzisiejszych zastosowanych rozwiązaniach typu elektryczne pompy, sterowane termostaty, itp. może powodować, że trzeba to robić w ściśle określonym porządku czy procedurach.
Przeglądałem możliwości jakie daje skaner diagnostyczny i tam jest coś takiego jak odpowietrzanie układu i prowadzi on krok po kroku.
W naszych autach jest inna pompa wody (nie taka z przesłoną na wirniku), więc stąd moje pytanie, czy jest coś o czym należy wiedzieć aby nie popełnić gafy?
Przymierzam się do wymiany płynu w układzie i zastanawiam się czy nie powonieniem czegoś wiedzieć.
Sama wymiana to nie jest czymś skomplikowanym, ale przy dzisiejszych zastosowanych rozwiązaniach typu elektryczne pompy, sterowane termostaty, itp. może powodować, że trzeba to robić w ściśle określonym porządku czy procedurach.
Przeglądałem możliwości jakie daje skaner diagnostyczny i tam jest coś takiego jak odpowietrzanie układu i prowadzi on krok po kroku.
W naszych autach jest inna pompa wody (nie taka z przesłoną na wirniku), więc stąd moje pytanie, czy jest coś o czym należy wiedzieć aby nie popełnić gafy?
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Re: Wymiana płynu chłodniczego
Więcej problemów jest ze zlaniem starego płynu niż zalanie nowego. Musisz rozpiąć przynajmniej trzy węże, aby zlać większą część płynu...dolny wąż chłodnicy głównej, wąż chłodnicy intercoolera i wąż powrotu nagrzewnicy kabiny. Pojemność całego układu to 8 litrów, jednak udaje się spuścić z reguły 5-5,5 litra. Po zalaniu świeżego płynu procedura odpowietrzania w/g VAG'a (skanera), albo sposób "warsztatowy" czyli zaciskamy wężyk powrotu do zbiorniczka wyrównawczego i nagrzewamy silnik do temp. 90*C, podnosząc okresowo obroty. Nagrzewnica kabiny ustawiona na max. Przez pierwszy tydzień obserwujemy poziom płynu w zbiorniczku, dolewając ewentualnie, bo układ całkowicie odpowietrza się dopiero podczas jazdy, szczególnie obwód intercoolera. Najlepszym jednak sposobem jest metoda podciśnieniowa, ale do tego potrzebny jest odpowiednie urządzenie i kompresor.
- Ocena: 14.29%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
- rgoliat
Dzięki za odpowiedź.
Zacząłem działanie jeszcze przed twoją podpowiedzią, odłączyłem oba dolne przewody z chłodnicy, potem trochę pomogłem sobie sprężonym powietrzem przez wężyk przelewowy zbiorniczka i tym sposobem zleciało całe 5l. przymierzałem się do zdjęcia przewodu od nagrzewnicy i tej pompki elektrycznej co jest między chłodnicą a blokiem silnika, ale dojście jest takie że odpuściłem.
Sprawdzałem węże na króćcach z prawej strony silnika, przy rurze od filtra powietrza, były puste to dalej już nie kombinowałem. Zalałem 5l, włączyłem Vaga, procedurę odpowietrzania układu i poszło. Po wszystkim jeszcze trochę dolałem, ale widzę że trochę jeszcze trzeba będzie dolać. W sumie to wlałem troszkę więcej jak spuściłem, wyda się to dziwne ale tak wyszło, ile? okaże się za kilka dni jak trochę pojeżdżę i uzupełnię do stanu.
Zacząłem działanie jeszcze przed twoją podpowiedzią, odłączyłem oba dolne przewody z chłodnicy, potem trochę pomogłem sobie sprężonym powietrzem przez wężyk przelewowy zbiorniczka i tym sposobem zleciało całe 5l. przymierzałem się do zdjęcia przewodu od nagrzewnicy i tej pompki elektrycznej co jest między chłodnicą a blokiem silnika, ale dojście jest takie że odpuściłem.
Sprawdzałem węże na króćcach z prawej strony silnika, przy rurze od filtra powietrza, były puste to dalej już nie kombinowałem. Zalałem 5l, włączyłem Vaga, procedurę odpowietrzania układu i poszło. Po wszystkim jeszcze trochę dolałem, ale widzę że trochę jeszcze trzeba będzie dolać. W sumie to wlałem troszkę więcej jak spuściłem, wyda się to dziwne ale tak wyszło, ile? okaże się za kilka dni jak trochę pojeżdżę i uzupełnię do stanu.
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
W całym tym wywodzie, po co ogrzewanie na maksa? To nie UNO z zaworem sterowania przepływem przez nagrzewnicę. Po co odpinać wąż z nagrzewnicy? AI to podpowiedziało? Zaciśnięcie wężyka do zbiornika wyrównawczego - "warsztatowy sposób" - chyba partaczy, który między innymi służy do automatycznego odpowietrzania? Serio? Nie miałem jeszcze okazji robić tego w Atece, ale w innych samochodów owszem - nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby zablokować przewód, który w każdym mi znanym przypadku omijał termostat, żeby powietrze miało gdzie wyjść , zamiast kotłować się w silniku, czy na chłodnicę iść. Pominięte zostało, że ze zbiornika wyrównawczego należy wykręcić korek do opróżnienia układu.
Co do 90st. Standardowo należy odczekać aż wiatrak na chłodnicy włączy się dwa/trzy razy, przy czym należy wyłączyć sprężarkę klimy (żeby wiatraka nie wzbudzała klima), a najlepiej wyłączyć system ogrzewania.
Co do 90st. Standardowo należy odczekać aż wiatrak na chłodnicy włączy się dwa/trzy razy, przy czym należy wyłączyć sprężarkę klimy (żeby wiatraka nie wzbudzała klima), a najlepiej wyłączyć system ogrzewania.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
- rgoliat
Spełnia się to, czego się obawiałem. Zakładałem temat z prośbą o rady aby ustrzec się od błędu, bo to już nie te samochody z lat 80-tych czy 90-tych. Obecnie jest tyle elektroniki, elektryki które sterują już wszystkim, a które wymagają niekiedy określonego działania. Napisałem zapytanie i czekałem, miałem cichą nadzieję ,że właśnie sailor 88 coś podpowie i tak się stało. Teraz kiedy dostałem odpowiedz, ruszyło wytykanie: a po co to, poco tamto, a tego tak się nie robi ect.
Panowie spokojnie, nie oceniajmy czegoś, co jest stosowane i to nawet na serwisach ( zaciskają wężyk powrotu, jest o tym filmik na yt), ja mając pogram wybrałem ten sposób. Po co nagrzewnica na max?, krowka 1978 jak będziesz stosował ten sposób odpowietrzania to się przekonasz (jak skoczy ci temp.płynu na tablicy o 2 kreski powyżej 90st.).
Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie czy rady, których tu nie było to owszem mile są widziane, przydadzą się dla innych, którzy będą wymieniać płyn samemu, ale proszę o powstrzymywanie się od komentarzy jak wyżej.
Panowie spokojnie, nie oceniajmy czegoś, co jest stosowane i to nawet na serwisach ( zaciskają wężyk powrotu, jest o tym filmik na yt), ja mając pogram wybrałem ten sposób. Po co nagrzewnica na max?, krowka 1978 jak będziesz stosował ten sposób odpowietrzania to się przekonasz (jak skoczy ci temp.płynu na tablicy o 2 kreski powyżej 90st.).
Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie czy rady, których tu nie było to owszem mile są widziane, przydadzą się dla innych, którzy będą wymieniać płyn samemu, ale proszę o powstrzymywanie się od komentarzy jak wyżej.
- Ocena: 9.52%
-
krowka1978
No i po co te kocopoły o podwyższonej temperaturze? W korku latem też grzanie włączasz? Wymieniałem płyn kilka razy w Grande Punto, w 500X, w Peugeot 206, Corsie B, UNO - 3 ostatnie to stare dzieje, przy okazji rozrządu, czy wymiany uszkodzonego termostatu... Tyle, że w każdym z tych samochodów był/jest sprawny wiatrak na chłodnicy, czujniki temperatury, termostat, które to mają niedopuścić do przegrzania silnika, a wicher załącza się przy odpowiedniej temperaturze płynu w chłodnicy. Jakoś w żadnym z nich wskazówka nie wywaliła ponad połowę skali, a po rozrządzie jeszcze olej musiałem zagrzać, żeby wykonać procedurę adaptacji koła fonicznego. Wystarczy spojrzeć przy jakiej temperaturze włącza się wiatrak Jeżeli nie wiesz, to przez nagrzewnicę płyn przepływa cały czas, niezależnie od tego co ustawisz na panelu - tu mam na myśli Atecę, 500X, Grande Punto.rgoliat pisze: ↑19 maja 2026, 20:03Po co nagrzewnica na max?, krowka 1978 jak będziesz stosował ten sposób odpowietrzania to się przekonasz (jak skoczy ci temp.płynu na tablicy o 2 kreski powyżej 90st.).
Myślisz, że jeżeli w Atece jeszcze tego nie robiłem (w odpowiednim czasie się dowiem, bo jest inaczej niż miałem do tej pory), to nie mam o tym ogólnego pojęcia? Dodam jeszcze, że to co do tej pory robiłem jest z oficjalnych procedur serwisowych (nie dotyczy Ateci, bo w serwisówce podają, że trzeba to robić przy pomocy odpowiedniego sprzętu, podłączyć kompa, nie ma nic o zaciskaniu jakiegokolwiek węża
Odczekanie na włączenie wiatraka nie jest bezcelowe, to daje pewność, że termostat otworzył się na chłodnicę
Zatem nie ucz kogoś, kto ma o tym pojęcie, bo Ty za dużo tego widzę nie robiłeś.
Z ciekawszych postów, to widziałem na forum Superba, jak jeden mistrzu się zabrał nie mając pojęcia - odpuścił po zlaniu 2 litrów opróżniając chłodnicę - braki uzupełnił wodą. W każdym razie poskutkowało to przegrzewaniem silnika. Jedna z rad kolejnych mędrców, żeby ogrzewanie włączyć w celu odpowietrzenia nagrzewnicy, tak, bo to pomaga przy stałym przepływie (to nie 125, UNO i inna technologiczna staroć). Jeszcze inny, żeby zalać i odpowietrzać podczas jazdy - ręce opadają.
Grzebiąc po sieci trafiłem na coś takiego (dla DADA)
https://karoqs.ru/forum/threads/144/
Na tym schemacie bardzo fajnie widać czym poskutkuje zaciśnięcie wężyka na wyrównawczym, a o czym już pisałem. No bo gdzie ma wylecieć powietrze, jak nie do wyrównawczego?
Tu mądrości
https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=16192
Kod: Zaznacz cały
Nie zajmowałem się wcześniej układem chłodzenia więc nie wiem, jak go skutecznie odpowietrzyć. Ktoś może coś poradzi?Procedura podciśnieniowa dedykowanym sprzętem
Przypomnę, że płyny oparte na glikolu etylenowym są trujące
- rgoliat
Krówka widzę, że nie odpuścisz, to w twoim stylu. Prosiłem o powstrzymanie się od ciągnięcia bezsensownych wywodów.
Gdzie byłeś jak pytałem się o porady w pierwszym poście?.
Czekałeś na ofiarę, której można będzie wytknąć to i owo, jak zresztą to uczyniłeś. Śledzę forum dość długo i czasami się śmiałem z twoich postów, w których nie raz nie dwa a wiele razy porównywałeś pisane przez innych rady do swoich poprzednich posiadanych samochodów. To forum jest o Atece i tego się trzymajmy. Ja nie wspominam ile to miałem samochodów i co przy nich robiłem, bo to inne technologie były, wspomnę tylko, że jak zdobywałem wiedze na temat budowy, napraw samochodów, ty jeszcze byłeś w powijakach.
Naprawdę odpuść sobie te uszczypliwości, bo zapewne zraziłeś do siebie nie jednego użytkownika tego forum.
Administratora lub Moderatora proszę o zamknięcie tematu, bo zaczyna robić się jak na wielu innych tematach, gdzie wątek zbacza na nieprzyjemne grunty.
Gdzie byłeś jak pytałem się o porady w pierwszym poście?.
Czekałeś na ofiarę, której można będzie wytknąć to i owo, jak zresztą to uczyniłeś. Śledzę forum dość długo i czasami się śmiałem z twoich postów, w których nie raz nie dwa a wiele razy porównywałeś pisane przez innych rady do swoich poprzednich posiadanych samochodów. To forum jest o Atece i tego się trzymajmy. Ja nie wspominam ile to miałem samochodów i co przy nich robiłem, bo to inne technologie były, wspomnę tylko, że jak zdobywałem wiedze na temat budowy, napraw samochodów, ty jeszcze byłeś w powijakach.
Naprawdę odpuść sobie te uszczypliwości, bo zapewne zraziłeś do siebie nie jednego użytkownika tego forum.
Administratora lub Moderatora proszę o zamknięcie tematu, bo zaczyna robić się jak na wielu innych tematach, gdzie wątek zbacza na nieprzyjemne grunty.
- Ocena: 9.52%
-
krowka1978
Gdzie byłem? Nie interesuj się, bo jak to mówią można kociej mordy dostać. Mam ciekawsze zajęcia niż ciągłe obserwowanie prawie martwego forum, szczególnie, że to dochodu mi nie przynosi.
Swoją drogą jest wiele materiałów w sieci, tylko trzeba chcieć. Cóż, teraz społeczeństwo takie, że wielka obraza majestatu, im ktoś ma mniej pojęcia, tym bardziej obrażony i roszczeniowy, ale to nie mój problem. Odwołanie do moich byłych aut i aktualnego 500X - pozwoliłeś sobie strzelić kocopołem o nagrzewnicy (włączając w to, jakbym nigdy z tym do czynienia nie miał), więc również pozwoliłem sobie obalić Twą lipną teorię o przegrzaniu i procedurach, przynajmniej w tamtych. Śmiej się dalej, pasujesz do tego kolesia od superba
Ku Twojej, i nie tylko, wiadomości. Po rozeznaniu tematu przez mają tępą osobę, jeżeli temat mnie wciąga, to dowiaduję się ze wszystkich możliwych źródeł, powiem jedno. Grawitacyjne napełnianie układu chłodzenia w 1.5 TSI i odpalenie silnika, pomimo włączenia przez obd procedury, to proszenie się o problemy - mam nadzieję, że kiedyś będę się również śmiał, że z silnika zrobiłeś gruz. Zapewniam Cię, że przed przegrzaniem głowicy, w której będzie powietrze, nie uchroni włączenie ogrzewania - link do schematu i działania układu dostałeś. W każdym razie sprzęt do podciśnieniowego napełniania za dwa lata sobie zakupię.
PS. 1. Będąc w powijakach bez problemu wymieniałem łańcuch rozrządu w 126p chodząc do 5 klasy podstawówki, to było jakoś w 1990 roku - do tej pory mam książkę napraw tego wynalazku minionej epoki.
2. Bałagan Ty zacząłeś robić w wątku i płacz do moderatora, litości. Mogłeś siedzieć cicho, ale obraza majestatu wygrała . Nie chcesz informacji, które wrzuciłem, a które mogłeś sam znaleźć? Nie korzystaj, proste. Plujesz się, że do czegoś się przyczepiłem, bo wytknąłem totalną bzdurę o zaciśnięciu wężyka do wyrównawczego, kardynalny błąd? Sobie możesz zaciskać, nie tylko ten wężyk, ale innym odradzam, jeżeli nie chcą sobie rozwalić silnika, czy osprzętu w postaci np. elektrycznej pompy. Ten wężyk odpowietrza między innymi chłodnicę
Nieważne, że ktoś kto to napisał nie ma od dawna Ateci
Specjalnie teraz się wybrałem do wozidła. Co widać? Prawa strona, podłączenie intercoolera i chłodnicy, lewa strona - też chłodnica
Sam wąż intercoolera robi pułapkę powietrzną 

Wracając do tego co wyżej. Ja bym się na Twoim miejscu nie obnosił z poznawaniem mechaniki, gdy byłem w pieleszach, to nie powód do dumy, a wstydu, że można taki błąd akceptować.
Wyjechałeś personalnie, nie będę dłużny. W cztery oczy dostałbyś wersję reżyserską.
3. Na forum są tematy nie tylko o Atece, chociażby subforum "Humor".
Swoją drogą jest wiele materiałów w sieci, tylko trzeba chcieć. Cóż, teraz społeczeństwo takie, że wielka obraza majestatu, im ktoś ma mniej pojęcia, tym bardziej obrażony i roszczeniowy, ale to nie mój problem. Odwołanie do moich byłych aut i aktualnego 500X - pozwoliłeś sobie strzelić kocopołem o nagrzewnicy (włączając w to, jakbym nigdy z tym do czynienia nie miał), więc również pozwoliłem sobie obalić Twą lipną teorię o przegrzaniu i procedurach, przynajmniej w tamtych. Śmiej się dalej, pasujesz do tego kolesia od superba
Ku Twojej, i nie tylko, wiadomości. Po rozeznaniu tematu przez mają tępą osobę, jeżeli temat mnie wciąga, to dowiaduję się ze wszystkich możliwych źródeł, powiem jedno. Grawitacyjne napełnianie układu chłodzenia w 1.5 TSI i odpalenie silnika, pomimo włączenia przez obd procedury, to proszenie się o problemy - mam nadzieję, że kiedyś będę się również śmiał, że z silnika zrobiłeś gruz. Zapewniam Cię, że przed przegrzaniem głowicy, w której będzie powietrze, nie uchroni włączenie ogrzewania - link do schematu i działania układu dostałeś. W każdym razie sprzęt do podciśnieniowego napełniania za dwa lata sobie zakupię.
PS. 1. Będąc w powijakach bez problemu wymieniałem łańcuch rozrządu w 126p chodząc do 5 klasy podstawówki, to było jakoś w 1990 roku - do tej pory mam książkę napraw tego wynalazku minionej epoki.
2. Bałagan Ty zacząłeś robić w wątku i płacz do moderatora, litości. Mogłeś siedzieć cicho, ale obraza majestatu wygrała . Nie chcesz informacji, które wrzuciłem, a które mogłeś sam znaleźć? Nie korzystaj, proste. Plujesz się, że do czegoś się przyczepiłem, bo wytknąłem totalną bzdurę o zaciśnięciu wężyka do wyrównawczego, kardynalny błąd? Sobie możesz zaciskać, nie tylko ten wężyk, ale innym odradzam, jeżeli nie chcą sobie rozwalić silnika, czy osprzętu w postaci np. elektrycznej pompy. Ten wężyk odpowietrza między innymi chłodnicę

Wracając do tego co wyżej. Ja bym się na Twoim miejscu nie obnosił z poznawaniem mechaniki, gdy byłem w pieleszach, to nie powód do dumy, a wstydu, że można taki błąd akceptować.
Wyjechałeś personalnie, nie będę dłużny. W cztery oczy dostałbyś wersję reżyserską.
3. Na forum są tematy nie tylko o Atece, chociażby subforum "Humor".