Inne hobby - rowerowanie

Dyskusje na dowolne tematy, nie związane z Seatem Ateca
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.

Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 413 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Re: Inne hobby - rowerowanie

Post autor: Grz_Bo »

Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:
04 maja 2026, 16:40
...
Jak piszesz o tych słowach specyficznych dla konkretnej dziedziny to od razu pojawia się u mnie referencja do słownictwa dużych korporacji. Tam podobnie jak w mtb dużo zapożyczeń z j.angielskiego.

A tu na filmiku to zaraz wytłumaczę:

Rock garden - czyli na polskie ogródek kamienny (jak to dziwnie brzmi w ojczystym języku) to takie sekcje ścieżki enduro, poprowadzonej po kamieniach, które często sztucznie poukładane stanowią swoisty chodnik z nierównościami. Czyli taki można rzec kamienny ogródek.

Single - w potocznym tłumaczeniu/rozumieniu to takie osobniki, które żyją bez partnerów, pojedyńczo. W przypadku mtb, oznaczają pojedyńcze, jednokierunkowe ścieżki rowerowe, wyznaczone w środku lasu w górach, zjeżdżające z góry w dół z różnymi ciekawymi przeszkodami typu: rock garden, drop, gap, step-up, step-down, shark fin, kickery, bandy, etc.

PS. A jak Ci się podobał podkład muzyczny?

PS2. BTW, wiesz jak nazywa się taki krótki reportaż publikowany na social mediach?

Dzięki za wytłumaczenie angielskich określeń ze świata MTB. W temacie "ogródka" z moimi domysłami trafiłem w 10, a co do singla, to nawet nie próbowałem, bo mogło mieć za wiele znaczeń, szczególnie w Twojej "branży". Natomiast sypnąłeś znów kolejnymi nazwa, których znów nie znam. Drop, gap, step-up, step-down kiedyś już tłumaczyłeś wraz z grafiką, ale pozostałe : "shark fin, kickery, bandy", to nowość i jednocześnie niezła zagadka, poza ogólnymi skojarzeniami z życia. Także czekam na kolejne tłumaczenia, nie muszą być długie.

Niestety ja praktycznie zawsze głośniki mam wyłączone i włączam je tylko jak są na prawdę niezbędne, ale w domu (teraz, w pracy, głośników nie mam w ogóle) chętnie zapoznam się z tą twórczością "ajajajów" (już o tym wiem z kolejnego posta).

Krótki reportaż : raczej wiem, to albo short, albo rolka. Co wygrałem ? :)

==========

UZUPEŁNIENIE po wysłuchaniu audio :

Dobre, na prawdę dobre, bardzo dobre. Gdybym nie wiedział, że to "ajajaje", to dałbym się nabrać, że to żywy człowiek. Ale tekst także sama sobie wykombinowała według Twoich wytycznych, jak MTB, rower, Radunia, czy Ślęża ? No i wyszedł z tego bardzo sympatyczny blues, według mnie. Nie wiem jeszcze co, ale coś (coś co już gdzieś słyszałem) mi niektóre fragmenty przypominają, wiadomo przecież, że jej działalność jest na podstawie czegoś istniejącego. Takie zastosowania "ajajajów", to ja lubię, a nie ciągle tylko oszustwa, wyłudzenia, kłamstwa, dezinformacja i deep fake'i.
Wygrana to browar do odebrania we Wrocławiu.

Prawda, że muzyka niezła. Co do określeń ze świata mtb:

banda - to taki nasyp na zakręcie singla, wspomagający niwelację siły ośrodkowej podczas jego pokonywania.

Step-up to taki gap gdzie lądujesz wyżej niż zaczynałeś, analogicznie step-down gap z lądowaniem poniżej początku skoku.

Shark fin - to taki gap na zakręcie.

Kicker to taka skocznia zbudowana z drewna pozwalająca wybić się rowerem w górę.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

Grz_Bo pisze:
06 maja 2026, 9:26
...
Wygrana to browar do odebrania we Wrocławiu.

Prawda, że muzyka niezła. Co do określeń ze świata mtb:

banda - to taki nasyp na zakręcie singla, wspomagający niwelację siły ośrodkowej podczas jego pokonywania.

Step-up to taki gap gdzie lądujesz wyżej niż zaczynałeś, analogicznie step-down gap z lądowaniem poniżej początku skoku.

Shark fin - to taki gap na zakręcie.

Kicker to taka skocznia zbudowana z drewna pozwalająca wybić się rowerem w górę.

OK, może być i browar, przygotuj więc : bezalkoholowy o smaku nie piwnym, alkoholowy smakowy w zasadzie w każdym smaku, nie jestem wybredny. No i pytanie zasadnicze : ile miałoby być tego browarka ? Bo jeśli ilości symboliczne, tak jak stopień trudności konkursu, to "nie za bardzo" mi się opłaci jechać do Twojego Wrocławia taki kawal drogi na drugi koniec Polski odebrać taką nagrodę, nawet pociągiem, że o samochodzie nie wspomnę. Także nie wiem, czy majowej wypłaty Ci wystarczy za taką obiecankę :lol: :lol: :lol: .

W zasadzie tej bandy można się domyśleć, bo to nawet jest blisko tego znaczenia co znam, czyli to coś wokół boiska, gdzie wiszą reklamy, a najbardziej znane bandy, to chyba te z jazd żużlowych, czy podczas wyścigów kolarskich oddzielające widownię od kolarzy.

Step-up i step-down : nie domyśliłbym się, ale przynajmniej ma sens, bo "krok w górę" i "krok w dół".

Ale powiem Ci, że tym shark fin'em, to mnie po prostu zastrzeliłeś, bo zupełnie z niczym mi się nie kojarzy.

Podobnie ostatnie, czyli kicker jakoś mi się kojarzy z kopem, co w zasadzie jest bliskie Twojemu tłumaczeniu, ale z ciekawości zapytałem Wujka Google i szedł w zupełnie inną stronę, nawet w sporcie. A propos tych kicker'ów, to w Twoich reportażach jest ich chyba poza samymi zjazdami najwięcej, a przynajmniej tak zapamiętałem.

Także jak bym mógł poprosić, to w przyszłości od razu dołączaj mini słowniczek, może być tylko krótkie wytłumaczenie, nie będę musiał się później dopytywać. A jakbyś kiedyś znalazł, trafił gdzieś, na taki obrazek, jak kiedyś zamieściłeś z dropem, gapem, hopem i stolikiem, to miałbym ten poprzedni i kolejne w jednym miejscu i nie musiałbym już pytać dla przypomnienia, bo jakoś te nazwy, określenia nie za bardzo się mnie, MTB'owego laika, trzymają. Dzięki.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Grz_Bo pisze:Góry, Rowery i Epickie Flow Obrazek Radunia + Ślęża Vibe

Nie ma to jak wiosenny warunek w górach! Obrazek Wybraliśmy się wczoraj na Radunię i Ślężę. Piękne widoki na Ślężański Masaż, a potem... ogień w dół po technicznych singlach! Obrazek Idealny dzień na bike’u.

https://www.instagram.com/reel/DXUu6asg ... xodnZ3Zg==

A tu kickery te drewniane i shark fin - to ta wyrwa w zakręcie.

Misiek

Grz_Bo pisze:
06 maja 2026, 19:28
Grz_Bo pisze:Góry, Rowery i Epickie Flow Obrazek Radunia + Ślęża Vibe

Nie ma to jak wiosenny warunek w górach! Obrazek Wybraliśmy się wczoraj na Radunię i Ślężę. Piękne widoki na Ślężański Masaż, a potem... ogień w dół po technicznych singlach! Obrazek Idealny dzień na bike’u.

https://www.instagram.com/reel/DXUu6asg ... xodnZ3Zg==

A tu kickery te drewniane i shark fin - to ta wyrwa w zakręcie.

Misiek

Grzesiu, kiedyś miałeś podczas swoich rowerowych eskapad kilka małych wypadków, a ja trafiłem na coś takiego :

https://youtube.com/shorts/pH5kfOXfXuY? ... c804OLiN7-

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Zapomniałem chyba wrzucić short'a z zeszłego tygodnia.

https://www.instagram.com/reel/DYxFie6B ... 56Z3Q5bA==

Za ten post autor Grz_Bo otrzymał podziękowanie:
Misiek (29 maja 2026, 14:19)
Ocena: 4.76%

Misiek

Grz_Bo pisze:
29 maja 2026, 11:39

No, wreszcie zapominajka się obudziła ! Coś tak właśnie mi się ostatnio wydawało, że dawno nie wrzucałeś żadnej nowości, a to masz, niespodzianka. Muszę się pochwalić, że udało mi się nawet odtworzyć i tego i tamtego shorta i nie mam pojęcia dlaczego wtedy (jak przypominałeś o muzyce z "ajajaja") nie dopuszczało mnie. Powiem Ci, że i tamten i ten podkład muzyczny są bardzo fajne, lekki przyjemny blusik. I takie zastosowania "ajajajów", to ja lubię !

A odnośnie samej treści, to już dawno nie chwaliłem Twoich umiejętności reżyserskich i tym razem muszę to znów zrobić, bo mimo, że krótko, to zastosowałeś bardzo fajne efekty, nie wspomnę o moich ulubionych zwolnieniach, a o tych początkowych ruchach w przód i w tył, bardzo mi się to podoba.

Odnośnie specjalistycznych w branży MTB nazw, to jakiś czas temu trafiłem na YT na popis chyba jakiegoś mistrza zjeżdżającego strasznie zawiłą, długą i skomplikowaną trasą przez jakieś "górzyste" miasteczko, nie wiem czy kiedykolwiek coś takiego widziałeś. Ale oglądając to podekscytowany zauważyłem chyba wszystkie rodzaje dotychczas przez Ciebie opisywanych i tłumaczonych rodzajów przeszkód. Wcześniej udało mi się znaleźć ich zdjęcia i grafiki, a teraz zobaczyłem to wszystko na żywo i stąd kojarzyłem ich nazwy. Oczywiście zapamiętałem (CTRL+ C) link do tego materiału, ale niestety zapomniałem o tym i zapamiętując coś innego skasowało mi się tamto, a że odwiedzałem wtedy wiele różnych adresów, to odnalezienie tego byłoby bardzo czasochłonne, tym bardziej, że przypomniałem sobie o tym filmie dopiero po dwóch dniach co najmniej. Żałuję tego bardzo, bo i Ty mógłbyś się z tym zapoznać, jeżeli oczywiście tego wcześniej nie widziałeś, ale i ja bym sobie to gdzieś zapisał, żeby czasami do tego wrócić.

Awatar użytkownika
TomeL
Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Post autor: TomeL »

Super

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:

No, wreszcie zapominajka się obudziła ! Coś tak właśnie mi się ostatnio wydawało, że dawno nie wrzucałeś żadnej nowości, a to masz, niespodzianka. Muszę się pochwalić, że udało mi się nawet odtworzyć i tego i tamtego shorta i nie mam pojęcia dlaczego wtedy (jak przypominałeś o muzyce z "ajajaja") nie dopuszczało mnie. Powiem Ci, że i tamten i ten podkład muzyczny są bardzo fajne, lekki przyjemny blusik. I takie zastosowania "ajajajów", to ja lubię !

A odnośnie samej treści, to już dawno nie chwaliłem Twoich umiejętności reżyserskich i tym razem muszę to znów zrobić, bo mimo, że krótko, to zastosowałeś bardzo fajne efekty, nie wspomnę o moich ulubionych zwolnieniach, a o tych początkowych ruchach w przód i w tył, bardzo mi się to podoba.

Odnośnie specjalistycznych w branży MTB nazw, to jakiś czas temu trafiłem na YT na popis chyba jakiegoś mistrza zjeżdżającego strasznie zawiłą, długą i skomplikowaną trasą przez jakieś "górzyste" miasteczko, nie wiem czy kiedykolwiek coś takiego widziałeś. Ale oglądając to podekscytowany zauważyłem chyba wszystkie rodzaje dotychczas przez Ciebie opisywanych i tłumaczonych rodzajów przeszkód. Wcześniej udało mi się znaleźć ich zdjęcia i grafiki, a teraz zobaczyłem to wszystko na żywo i stąd kojarzyłem ich nazwy. Oczywiście zapamiętałem (CTRL+ C) link do tego materiału, ale niestety zapomniałem o tym i zapamiętując coś innego skasowało mi się tamto, a że odwiedzałem wtedy wiele różnych adresów, to odnalezienie tego byłoby bardzo czasochłonne, tym bardziej, że przypomniałem sobie o tym filmie dopiero po dwóch dniach co najmniej. Żałuję tego bardzo, bo i Ty mógłbyś się z tym zapoznać, jeżeli oczywiście tego wcześniej nie widziałeś, ale i ja bym sobie to gdzieś zapisał, żeby czasami do tego wrócić.
Jest coś takiego jak urban mtb. Może coś takiego oglądałeś?

Za ten post autor Grz_Bo otrzymał podziękowanie:
Misiek (30 maja 2026, 0:05)
Ocena: 4.76%

Misiek

Grz_Bo pisze:
29 maja 2026, 21:40
Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:

Jest coś takiego jak urban mtb. Może coś takiego oglądałeś?

ODPOWIEDZ