Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: JACA »

TomeL pisze:
08 lip 2026, 16:46
Natchniony wpisem kolegi dzwoniec, sprawdziłem dzisiaj stan mojego 5F jako potencjalnej przyczyny braku aktualizacji. I oto co zastałem.
Co myślicie, to może być przyczyna? Co ciekawe, ostatnio wpadła aktualizacja sklepu i wcześniej (ok. 3-4 miesiące temu) też jakaś drobna, ale nigdy nic większego (system mam 782 od nowości) ani mapy nawigacji. Czyli niby auto jest online.
Obrazek
Nie wiem czy to Ci coś pomoże, być może szukałeś w sieci i trafiłeś na ten link, ale gdyby nie, to podaję:
https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2020/ ... 8-0001.pdf
Dotyczy, co prawda, innych modeli VW, no ale przecież to jest to samo.

Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
TomeL
Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Post autor: TomeL »

Dzięki JACA. Tak, znalazlem to wczesniej bo wyskakuje jako pierwsze, ale nie przeczytałem od razu :)
Czyli ignorować :)
Mozliwe, ze dlatego elektryk nic mi nie powiedzial jak zglaszalem to w ASO. Mają udawac, ze tego nie ma ;)

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Kris_G »

JACA, ja mam pytanie do Ciebie z innej beczki bo widzę że również używasz www.spritmonitor.de .
Uważam go za najlepszy serwis paliwowy jaki jest w necie - był pierwszy i jego baza użytkowników jest olbrzymia.

Widzę że masz w Atece 2.0 4x4 śrenie spalanie równe 7 litrów. Jak Ty to robisz? :)
Ja swoją Atecą 1.5 jeżdżę jak dziadek, do zabawy mam inne auto więc w Cuprze się relaksuję. A spalanie mam na poziomie 7,1l/100km. Mieszkam w Gdańsku więc o korki również zahaczam. Ale nie wyobrażam sobie że 2.0 może palić mniej. Jak to robisz? :)
Za ten post autor Kris_G otrzymał podziękowanie:
JACA (28 lip 2026, 8:48)
Ocena: 4.76%
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Kris_G pisze:
27 lip 2026, 16:22
Jak Ty to robisz? :)
Moim zdaniem takie wyniki są niemożliwe. Nie to że niemożliwe do uzyskania. Ale niemożliwe do zniesienia za kierownicą :D

Może dałbym radę coś takiego wykręcić w 2.0 TSI, gdybym jeździł wyłącznie podmiejskie spokojne trasy po 50km z prędkością 90km/h. I do tego zastosował wszystkie możliwe prawidła ekodrivingu. I jeszcze garażował auto z ogrzewaniem.

Moja średnia przez długi czas trzymała się okolic 8,5L i to razem z miastem i autostradami. Ostatnio jednak przebiła 9L/100km (licząc od kupna). Trzeba być masochistą, żeby urwać te 2 litry i zejść do 7 :lol:

JACA

Kris_G pisze:
27 lip 2026, 16:22
JACA, ja mam pytanie do Ciebie z innej beczki bo widzę że również używasz www.spritmonitor.de .
Uważam go za najlepszy serwis paliwowy jaki jest w necie - był pierwszy i jego baza użytkowników jest olbrzymia.

Widzę że masz w Atece 2.0 4x4 śrenie spalanie równe 7 litrów. Jak Ty to robisz? :)
Ja swoją Atecą 1.5 jeżdżę jak dziadek, do zabawy mam inne auto więc w Cuprze się relaksuję. A spalanie mam na poziomie 7,1l/100km. Mieszkam w Gdańsku więc o korki również zahaczam. Ale nie wyobrażam sobie że 2.0 może palić mniej. Jak to robisz? :)
Tak, spritmonitor był pierwszy i jakoś tak przywykłem do niego i nie mam zamiaru przenosić się na inne :)

Jak ja to robię... :?:
Kolega @rybsko już wyśmiał i zakwestionował, że to niemożliwie. Nie wiem, nie znam go, możliwe, że wie lepiej :lol:

Natomiast odpowiadając poważnie to, jak pisałem w innym poście, na co dzień, do pracy jeżdżę samochodem służbowym. Wyjazdy Ateką to są głównie wyjazdy weekendowe. Głównie też są to trasy. Omijam w ten sposób większość miejskich korków, bo zwykle wyjeżdżam wcześnie rano. No może nie jakoś super wcześnie, ale każdy wie, że czym innym jest wyjazd w niedzielny poranek w porównaniu do piątkowego powrotu z pracy.
Zwykle omijam też autostrady, bo dla mnie to nudna jazda, gdy niewiele się dzieje. Wolę drogi tzw. "krajówki" i raczej jazdę "góra, dół" i zakręty.
Np. ostatnio w krótkim odstępie czasu dwukrotnie byłem w Kotlinie Kłodzkiej. Trasa z Górnego Śląska. I pewnie kto inny jechałby A4, tak domyślnie podpowiada google maps. Ja wybieram krajówki DK-94, DK-40, DK-46.
I to jest, wg mnie, pierwszy aspekt - wybór trasy, którą się jedzie.
Przestałem się też spieszyć. Nie mam napinki by być pierwszym ze świateł, ale nie jestem też ostatni. I tak jeżdżę zbyt szybko, bo naginam przepisy jeżdżąc te przysłowiowe +10, +20 km/h :roll: Ale z kolei jadąc autostradą nie jadę 140 tylko max. 120 km/h.
Poza tym mam już swoje lata i nieco inne priorytety. Nie chciałbym zrobić krzywdy ani sobie, ani komuś innemu na drodze.

Druga rzecz, tak mi się wydaje, to styl jazdy, który poniekąd wynika z wyboru trasy. Ja bardzo dużo korzystam, nazwę to, z jazdy "bez gazu", albo hamując silnikiem, albo pozwalając na dłuższy wybieg. Wielokrotnie widzę, że samochody jadące przede mną niepotrzebnie hamują, by po chwili przyśpieszać a ja po prostu pozwalam samochodowi jechać korzystając z energii potencjalnej, którą wcześniej uzyskał. Na autostradzie tak nie pojedziesz ale na krajówkach czy na drogach wojewódzkich już tak. Podobnie dojazdy do skrzyżowań, gdy świeci się czerwone światło - staram się zwolnić wcześniej i dojechać tak, by się nie zatrzymywać i ruszyć z tzw. "rolki". Ważna jest dla mnie płynność jazdy.

Nie wiem czy spoglądałeś głębiej tam w spritmonitor. Jeśli tak, to pewnie widziałeś, że jest rozrzut w wynikach spalania od 6 z groszami do ponad 8 litrów. Te wyższe wartości to oczywiście krótkie, miejskie trasy. Niekoniecznie w korkach, ale z częstymi zatrzymaniami, ruszanie ze świateł, itp. Natomiast te "szóstki" to właśnie wyjazdy weekendowe, rekreacyjne, wakacyjne. Ale wakacyjne to w moim przypadku nie jest "dzida", byle szybciej do miejsca docelowego, tylko raczej wyjazd rekreacyjny. A że więcej mam tych drugich to średnia taka właśnie jest.
Podsumowując:
- unikanie korków
- wybór trasy
- płynność jazdy

PS. Nie miałem od początku tego spritmonitora w stopce i wrzucając go kilka lat temu zastanawiałem się, kiedy ktoś (i nie mam tu Ciebie na myśli) będzie miał tzw. "ból dupy". No i nie myliłem się. Okazuje się, że wciąż tacy są :lol:
Za ten post autor JACA otrzymał podziękowanie:
rybsko (29 lip 2026, 5:03)
Ocena: 4.76%
Obrazek

Awatar użytkownika
rybsko

JACA pisze:
28 lip 2026, 10:00
Kolega @rybsko już wyśmiał i zakwestionował, że to niemożliwie. Nie wiem, nie znam go, możliwe, że wie lepiej :lol:
(...)
PS. Nie miałem od początku tego spritmonitora w stopce i wrzucając go kilka lat temu zastanawiałem się, kiedy ktoś (i nie mam tu Ciebie na myśli) będzie miał tzw. "ból dupy". No i nie myliłem się. Okazuje się, że wciąż tacy są
Odczytałeś moje słowa koncentrując się na tym, co (rzekomo) negatywne ;) Tymczasem pisałem głównie o sobie i o tym, co niemożliwe dla mnie. Gdybyś przeczytał kapkę uważniej, to byś to wychwycił. Ale w części merytorycznej swojej odpowiedzi potwierdziłeś moje przypuszczenia odnośnie tego skąd taki wynik.

Nie kwestionuję Twoich liczb, zwłaszcza że już robiłem pojedyncze trasy ze średnim spalaniem w tej okolicy. I szczerze, bez bólu narządów, gratuluję tego wyniku. Fajnie że ktoś pokazuje, że to jest fizycznie osiągalne.

Uważam jednak, że nie może to być punktem odniesienia dla przeciętnego użytkownika auta (i to nie zarzut, zwykła obserwacja). Bo to trochę jak próba wzorowania się na kimś, kto pokazuje licznik opłat za ogrzewanie, i tam jest równe zero. A potem jegomość wyjaśnia, że aby ten rezultat uzyskać, wybiera mieszkanie w ciepłych krajach równikowych :D Oczywiście, tą analogią podkoloryzowałem :lol:

Życzę utrzymania albo i poprawienia średniej i szerokości na drodze!
Za ten post autor rybsko otrzymał podziękowania (w sumie 2):
JACA (29 lip 2026, 8:21) • Misiek (29 lip 2026, 16:52)
Ocena: 9.52%

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Kris_G »

JACA pisze:
28 lip 2026, 10:00
Druga rzecz, tak mi się wydaje, to styl jazdy, który poniekąd wynika z wyboru trasy.
Napisałem prowokacyjnie że aż trudno uwierzyć że 2.0 pali tak mało :) Ale od razu mówię że jest to jak najbardziej możlwe w sprzyjających warunkach... które w Twoim przypadku po prostu występują.

Ciągnąc dalej wątek Spritmonitora. Ponieważ jest to największa europejska baza ze średnim (realnym!) spalaniem to lubię oglądać jak nowoczesne auta np. hybrydowe są oszczędne, czy wkład inżynierii danego modelu faktycznie wpływa na realne oszczędności w paliwie. I tak sobie porównując te zelektyrfikowane hybrydy (bardzo ogólnie licząc średnia spalania to 5,6 l/100km) do naszych "czystych" benzyn ze spalaniem 7l/100km to to czasami się zastanawiam czy ilość elektroniki/akumulatorów/stopnia zaawansowania ma realny sens ich stosowania.

Ps. Sprintmonitor jest świetny, miałem 21 samochodów w życiu + 2 motocykle i prowadzę w dla każdego z notatki eksploatacyjne od 2001 roku: przypomnienia o wymianie oleju, ubezpieczeniach, notuję każde tankowanie na dystrybutorze... Wiem, to nie jest normalne :)))
Za ten post autor Kris_G otrzymał podziękowania (w sumie 2):
JACA (29 lip 2026, 15:57) • Misiek (29 lip 2026, 16:55)
Ocena: 9.52%
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

Awatar użytkownika
rybsko

Kris_G pisze:
29 lip 2026, 10:29
(...) prowadzę w dla każdego z notatki eksploatacyjne od 2001 roku: przypomnienia o wymianie oleju, ubezpieczeniach, notuję każde tankowanie na dystrybutorze... Wiem, to nie jest normalne :)))
Nie wiem jak interpretujesz "normalne", wg mnie to jest akurat najnormalniejsze na świecie. Jeżeli chcesz coś wiedzieć, musisz to np. zmierzyć. Normalne to nie jest to, że ludzie wierzą ślepo swojej pamięci do dat, zdarzeń, statystyk, wielkości zjawisk itp itd. A potem jeszcze na gruncie tych urojonych danych prowadzą różne gównoburze albo grube interesy... :D

JACA

Kris_G pisze:
Wiem, to nie jest normalne :)))
Cierpię na podobną "chorobę" ;) :lol: 8-)
Obrazek

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Kris_G pisze:
...
Ps. Sprintmonitor jest świetny, miałem 21 samochodów w życiu + 2 motocykle i prowadzę w dla każdego z notatki eksploatacyjne od 2001 roku: przypomnienia o wymianie oleju, ubezpieczeniach, notuję każde tankowanie na dystrybutorze... Wiem, to nie jest normalne :)))
Nie wiem w jaki jesteś wieku, ale pocieszę Cię, mam to samo, i to od 1990-któregoś roku. Czy jest to normalne u innych, to trzeba by było zasięgnąć języka u tych innych. Z tym, że ja jeżdżę drugim własnym samochodem, a wcześniej dwoma służbowymi i poza obowiązkowymi w sytuacji samochodu służbowego wtedy zestawieniami, tabelkami, czy czymś tam jeszcze, także prowadziłem dla siebie, z ciekawości, historię samochodu. Co prawda już dawno ich nie ma, bo i samochodów nie ma, ale tak było. Uważam, że jeżeli ktoś dba, chce dbać, o samochód, to jest to normalne, a przede wszystkim bardzo przydatne, bo łatwo jest sięgnąć "pamięcią" wstecz i cokolwiek sprawić, czy w przód, żeby coś zaplanować.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ