Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: Misiek »

Maper pisze:
11 sie 2026, 17:41
Misiek pisze:
11 sie 2026, 0:15
Ten drugi w tej chwili (11-08-2026, 00:15) już nie ma.
Jest, tylko cena od wczoraj wzrosła o 40 zł. To jakieś szaleństwo.

Za tydzień jadę na pierwszy przegląd. Ciekawe, czy za wymianę oleju policzą mi podobną cenę jak płaciłem ostatnio, czy też te braki z dostępnością oleju przełożą się również na cenę przeglądu.
Sprawdziłem w tej chwili i nadal "Sprzedaż zakończona" z ceną zamknięcia 380 zł.

Ktoś jakiś czas temu pisał, że o dziwo w ASO ceny za olej nie wzrosły. A może to jest zagrywka, czy inna zmowa, żeby ludzie kupowali u nich, a nie gdzie indziej, jak jest taka sama lub nawet i niższa.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Na pewno w tej chwili, zanim się kupi olej samemu, warto sprawdzić cenę przeglądu w ASO, bo np. u mnie doliczają jeszcze 100 zł za utylizację oleju, jeśli jest on klienta. Przegląd z własnym olejem może więc być nawet droższy niż z olejem od ASO.

Misiek

Skylla pisze:
12 sie 2026, 7:52
Na pewno w tej chwili, zanim się kupi olej samemu, warto sprawdzić cenę przeglądu w ASO, bo np. u mnie doliczają jeszcze 100 zł za utylizację oleju, jeśli jest on klienta. Przegląd z własnym olejem może więc być nawet droższy niż z olejem od ASO.
Tak, czytałem o tym. To ja zabieram ze sobą pustą bańkę od poprzedniego i proszę mi zlać do mojej, jakikolwiek, a ja sam sobie zutylizuję w PSZOK'u - ZA DARMO.

Misiek

Skylla, tak jak obiecałem, to sprawdziłem dzisiaj, nawet kilkukrotnie, w garażu, pod firmą, pod sklepem i ponownie po powrocie w garażu, "siłę zamknięcia" i teraz tak samo jak poprzednio prawie że można unieść samochód za klapę, także trzyma solidnie. A poza tym przy okazji sprawdziłem otworzenie klapy i z pilota i z "uchwytu" otwierającego (ta guma nad rejestracją) i wtedy wyraźnie widać, że jest "odskoczona", uchylona na kilka mm, także to jednak musi być co innego. Będę jeszcze sprawdzał, obserwował. Najgorsze jednak jest to, że to jest tak bardzo rzadko, ale na szczęście jak dotychczas, tak jak pisałem wcześniej, dzieje się tak tylko z rana w garażu i mam nadzieję, że to się nie zmieni, jeżeli miałoby tak być nadal w przyszłości.

overheat
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4drive
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: overheat »

Mam najechane 130kkm i odnoszę wrażenie, że zawieszenie jest dużo twardsze niż było kiedyś. Czuję w tyłku każdą nierówność. Ciśnienie w oponach mam prawidłowe (tak niskie jak to możliwe z instrukcją). Nie ma wycieków z amortyzatorów, na przeglądzie wartości są prawidłowe. Czy czas zastanawiać się nad remontem zawieszenia?

Misiek

overheat pisze:
17 sie 2026, 11:12
Mam najechane 130kkm i odnoszę wrażenie, że zawieszenie jest dużo twardsze niż było kiedyś. Czuję w tyłku każdą nierówność. Ciśnienie w oponach mam prawidłowe (tak niskie jak to możliwe z instrukcją). Nie ma wycieków z amortyzatorów, na przeglądzie wartości są prawidłowe. Czy czas zastanawiać się nad remontem zawieszenia?
Ty tak masz dopiero teraz, po 130 tys., a ja mam tak od początku, i to z DCC, na miękkich oponach wielosezonowych i o profilu 60. Jest twardo, bardzo twardo, tak, że (jak to fajnie ktoś kiedyś określił) wiem kiedy przejeżdżam przez leżącą 10, czy 20 groszówkę. Mało tego, poza wrażeniami mechanicznymi, ZAWSZE słychać jest jakieś dudnięcie, jakby niskotonowe "uderzenie" i w zasadzie to właśnie to, a nie podskakiwanie, przeszkadza mi chyba najbardziej. Jestem na etapie uzgadniania wyciszenia i mam nadzieję, że będzie warte swojej ceny, chociaż w części.

Misiek

Misiek pisze:
12 sie 2026, 14:54
Skylla, tak jak obiecałem, to sprawdziłem dzisiaj, nawet kilkukrotnie, w garażu, pod firmą, pod sklepem i ponownie po powrocie w garażu, "siłę zamknięcia" i teraz tak samo jak poprzednio prawie że można unieść samochód za klapę, także trzyma solidnie. A poza tym przy okazji sprawdziłem otworzenie klapy i z pilota i z "uchwytu" otwierającego (ta guma nad rejestracją) i wtedy wyraźnie widać, że jest "odskoczona", uchylona na kilka mm, także to jednak musi być co innego. Będę jeszcze sprawdzał, obserwował. Najgorsze jednak jest to, że to jest tak bardzo rzadko, ale na szczęście jak dotychczas, tak jak pisałem wcześniej, dzieje się tak tylko z rana w garażu i mam nadzieję, że to się nie zmieni, jeżeli miałoby tak być nadal w przyszłości.
Przy okazji wypakowywania dzisiejszych zakupów spróbowałem dzisiaj poklikać kluczyk i sprawdzić jak otwiera bagażnik. I bardzo się zdziwiłem, bo pojedyncze kliknięcie NIE OTWIERA i mnie BAGAŻNIKA i dopiero przytrzymanie kilka sekund, odblokowuje go. Nigdy nie korzystałem z kluczyka do otwierania bagażnika, bo nigdy nie było mi to potrzebne (zawsze kluczyk był w kieszeni i klik na przycisk nad rejestracją) i bardzo mnie to zdziwiło, być może takie zabezpieczanie, tylko po co, przed czym ? Może właśnie przed przypadkowym otworzeniem jednym kliknięciem kluczyka ?

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Tak, właśnie w celu ograniczenia przypadkowego otwarcia, zwłaszcza przy elektrycznej klapie, którą też się w ten sam sposób otwiera pilotem.
Pomyśleli też o tym przy otwieraniu zamków, jak przypadkowo naciśniesz przycisk otwierania auta, a fizycznie nie otworzysz żadnych drzwi, to po 40 sekundach zamki zablokują się ponownie.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
Misiek (18 sie 2026, 12:56)
Ocena: 4.76%

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

overheat pisze:
17 sie 2026, 11:12
Ja mam odmienne spostrzeżenia, u mnie jakby trochę zmiękło (na szczęście), nie jest już takie nerwowe jak na początku i coraz częściej komfortowo "bujnie" na nierównościach, ale przebieg mam dopiero 30 tys km i felgi 19". Dodam, że na początku spuszczałem powietrze nawet do 2.2 bara z przodu, żeby w miarę przyjemnie się jeździło, teraz mam 2.4 i jest OK. Raczej w tę stronę spodziewałbym się objawów zużywającego się stopniowo zawieszenia (głównie sprężyny i amortyzatory), ale może np. przy zatartych tulejach wahacza albo amortyzatorach może zrobić bardziej twardo. No ale przy 130 tysiącach...? Może zmieniałeś opony niedawno albo coś?

Misiek

Byłem ostatnio na wymianie oleju i przy okazji wgrano mi aktualizację, akcję serwisową, multimediów o nazwie OUN9 07. Po niej zniknęło mi pokazywanie na ekranie dotykowym paska zmiany głośności (nad zegarami za kierownicą, w miejscu zegara, ten maleńki, nadal jest), ale tylko z kierownicy, a z "przycisków" na ekranie dotykowym nadal jest. Czy ktoś z Was miał coś takiego, spotkał się z tym ?

ODPOWIEDZ