DCC hit czy kit?

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: DCC hit czy kit?

Post autor: Lord M »

Misiek pisze:
15 cze 2024, 23:05
O hałasie, stukach i ciągłym szumie pisałem wcześniej w innym wątku i widzę, że w tym nagraniu to się potwierdza. Według mnie, i tego pana z nagrania także, głównym powodem jest bardzo słabe wyciszenie (zaglądałem pod podłogę Ateki i "uderzyła mnie" tam całkowicie goła blacha, zero czegokolwiek w ogóle, co także potwierdza pan z nagrania) i mam nadzieję, że po powrocie ze specjalistycznej firmy zauważalnie się to zmieni i nie będę żałował wdanych na to pieniędzy. Prawdopodobnie znów niektórym się to nie spodoba (ja nie widzę w porównaniach nic złego), ale znów muszę porównać z Galaxy : tam klekot silnika potrafił zagłuszyć wiele, na prawdę wiele, ale fakt jest faktem, że nigdy w nim nie słyszałem narastającego wraz z szybkością szumu kół lub łożysk, a w Arece w związku z o wiele cichszym silnikiem słychać to wyraźnie już od 40 - 50 km/h, jeśli nawet nie mniej, nie wspominając o naszej codziennie przejeżdżanej "obwodówce" i 70. Druga sprawa, to jazda po polbruku z szybkością parkingową, czyli max 10 - 15 km/h - słychać jakby terkotanie, nie wspominając o drżeniu i charakterystycznym wibrowaniu,czy rezonansie całej karoserii. Po klasycznym bruku jeszcze nie jechałem, ale podejrzewam, że będzie to jeszcze gorsze niż polbruk. Po przesiadce z Kangura na Galaxy byłym urzeczony kulturą pracy zawieszenia (także różnica w szerokości opony : 165 lub 175 -> 215), gdzie na wspomnianym klasycznym bruku samochód po prostu płynął, żadnych wibracji, czy hałasu, gdzie Kangur potwornie hałasował i niemiłosiernie trząsł się, ale to był samochód bardzo oszczędnościowy (tani, bardzo tani, dostawczak z gołą blachą w prawie całym wnętrzu) i powinno się mu to wybaczyć. Jakoś po dobroci, z własnej woli nie za bardzo mi się chce przetestować na tym bruku Ateki. Także całkowicie zgadzam się ze wszystkimi spostrzeżeniami pana z nagrania i mam nadzieję, że na początek solidne wyciszenie maksymalnie wszędzie gdzie się tylko da znacząco zmieni ten stan rzeczy. A na ewentualną akcję serwisową poczekam i mam nadzieję, że będzie ona dotyczyła także i Atek, a nie tylko Volkswagenów.
Mnie się się wydaje, że nic nie zrobią. Obecnie taka jest kncepcja budowy aut. Muszą spełniać coraz bardziej kuriozalne wymagania EU, zarówno pod kątem bezpieczeństwa jak i emisji. Waga (sam alubutyl potrafi ważyć w diabły) powoduje zwiększone spalanie a tym samym większe koszty auta w salonie.

Kiedyś zanim kupiłem mojego Leona myślałem o Kia Proceed, ale odpuściłem bo tam to dopiero było głośno. Leon jest głośny ale Proceed był makabryczny i dealer w Krakowie na własny koszt to wycisza. Goła blacha. Co ciekawe. Jeździłem nowym Tiguanem w Japonii mojego przyjaciela i tam było cicho a opony miał jak naleśniki (o gustach się nie dyskutuje) a asfalt w Sapporo jest porowaty jak tarka na Odori. Szum było słychać ale to ni był huk. To mnie zmotywowało do wygłuszenia swojego Leona.

Czy jest lepiej. Trochę. Rozmawiałem z wieloma osobami i najważniejsze jest wytłumienie bagażnika, nadkoli (również na zewnątrz) i tylnych drzwi. Potem dach i podłoga ale to oznacza wybebeszeni całego auta. Już widzę jak VAG się za to zabierze.
Za ten post autor Lord M otrzymał podziękowanie:
Misiek (16 cze 2024, 22:45)
Ocena: 4.76%

Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Zwrócę jedynie uwagę, że kolega w filmie skupia się na wygłuszeniu tylnego zawieszenia (gdzie być może jest jakaś wada, która z czasem zmusi koncern do akcji), a nie całego samochodu - wiadomo, że za całość się VAG nie zabierze.

Osobiście albo należę do tych niezdolnych do wychwytywania takich niuansów, albo też mój egzemplarz (jeszcze) zachowuje się OK. Przy czym rozumiem sensorycznie czym jest wygłuszenie, wytłumienie i naturalnie podoba mi się kiedy samochód jest doskonale wytłumiony. Jestem przeczulony na punkcie braku wytłumienia pomieszczeń domowych czy biurowych, nie mógłbym np. pracować w biurze z kafelkami na podłodze, szlag by mnie trafił. Natomiast w Atece ani razu przez moment nie pomyślałem o tym, że czegoś mi w kwestii wytłumienia czy głośności brakuje.
Za ten post autor rybsko otrzymał podziękowanie:
Misiek (16 cze 2024, 22:46)
Ocena: 4.76%

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

rybsko pisze:
16 cze 2024, 10:36
...
Jestem przeczulony na punkcie braku wytłumienia pomieszczeń domowych czy biurowych
...
Kilka lat temu miałem w jednym z pokoi mały remont z wystawieniem wszystkiego do gołej podłogi i ścian i przekonałem się wtedy co oznacza brak jakiegokolwiek wytłumienia, choćby i tylko przez meble i inne przedmioty w pomieszczeniu, bez specjalnych zabiegów - jak dla mnie nie dało się po prostu rozmawiać, tak było głośno, a przede wszystkim był wielokrotny pogłos. Moim małym marzeniem jest wizyta w jakiejś komorze bezechowej, takiej profesjonalnej do testowania różnych sprzętów. Podobno nie da się tam długo wytrzymać i słychać nawet pracę serca i przepływ krwi. Bardzo lubię ciszę i spokój, ale żeby nie dało się tam zasnąć, jak mówią niektórzy, to tego nie rozumiem.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ