Rozmowa tylko o Apple CarPlay

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: Rozmowa tylko o Apple CarPlay

Post autor: Lord M »

Ogólnie w sporze o mandaty tylko kamera w kabinie i droga sądowa. Słyszałem jednak o takich orzeczeniach, że sąd uznawał, że kamera jest certyfikowana do wykonywana pomiarów przez Główny Urząd Miar a kamera samochodowa nie. Zresztą w tunelu pomiar prędkości liniowej z GPS nie działa bo sygnału nie ma. Ja ściągam nogę z gazu i przewlekę się przez ten tunel. Wykłócanie się o mandat w PL to już droga przez mękę ale jakby złapali za granicą to graniczy to z cudem aby anulowali mandat.

Rok temu dostałem mandat w Austrii (późna noc, zmęczenie i nie zauważyłem, że wjechałem do jakieś wiochy). Ok przysłali pismo (i to po POLSKU) ale zdjęcia już nie dali. Teoretycznie stwierdzili, że przekroczyłeś gdzieś prędkość i masz zapłacić. Zero dowodów tylko ich pismo i stanowisko. Do tego nasz kochana Poczta Polska działa jak każdy wie więc list szedł długo i miałem raptem 2 dni na zapłacenie. 25 Euro to nie fortuna ale musiałem błyskawicznie płacić. Do tego (nie wiem jak inne kraje) list przyszedł nie jako polecony ale jako zwykły list. U mnie nie jest niczym zaskakującym, że czasami listy leżą długo na oddziale bo listonoszowi nie chce się go przynosić, ba ktoś mógłby nawet powiedzieć, że listu nigdy nie dostał i że PP go zgubiła. Oczywiście teoretyzuję ale absurd jest spory.

Jak moja mam pod Bochnią dostała mandat za prędkość to dostała zdjęcie i nie było z czym dyskutować.

Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

Lord M pisze:
03 kwie 2025, 9:05
Jak moja mam pod Bochnią dostała mandat za prędkość to dostała zdjęcie i nie było z czym dyskutować.
No jak to! Wtedy jest dopiero pole do interpretacji :lol: :lol: :lol: A nawet do nadinterpretacji ;)

"Panie władzo, widzi Pan przecież, że to nie ja jestem. Ja przecież zupełnie inaczej wyglądam" ;)

Sytuacja z życia, sprzed dobrych już paru lat...
Mignął mi fotoradar no i po partu miesiącach karteczka w drzwiach - dzielnicowy zaprasza mnie na posterunek. Poszedłem, myślałem, że jakieś sprawy sąsiedzkie może... :? A tam dzielnicowy wyciąga pismo ze Straży Miejskiej w Bielsku-Białej. Fota jak fota, ale bez wątpienia ja siedzę za kółkiem a szwagier obok. Krótka wymiana zdań no i dzielnicowy mówi, że to zdjęcie nie jest jakoś bardzo wyraźne i on nie może jednoznacznie stwierdzić, że to ja jestem. Cóż... w związku z tym 100 zł za niewskazanie kierowcy no bo skąd wiadomo po tylu miesiącach czy ja kierowałem, czy szwagier ;) Kto by to pamiętał.... 8-)

No ale OT się zrobiło a to wątek o Apple Carplay więc co ja tutaj robię :roll:
Za ten post autor JACA otrzymał podziękowanie:
Misiek (03 kwie 2025, 11:51)
Ocena: 4.76%
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Prz3m01
Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5TSI DSG
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Prz3m01 »

Czy ktoś wie jak wyłączyć automatyczne wyświetlanie mapy z wbudowanej nawigacji pomiędzy zegarami po uruchomieniu trasy w Google Maps? Zaczęło mi się coś takiego robić po ostatnim updatcie iOS i mocno mnie to irytuje.

ODPOWIEDZ