piotr.bawol pisze: ↑23 wrz 2024, 10:53
Skylla pisze: ↑22 wrz 2024, 9:22
Jechałeś z mocno obciążonym tyłem, czy normalnie? Zrobiłeś regulację świateł już po zakupie?
Czy jakoś mocno to bym nie powiedział. Żona z tyłu z niemowlakiem, wózek (stelaż + gondola) w bagażniku i jakieś małe zakupy. Po zakupie nic kompletnie nie ruszałem. Uznałem, że skoro auto ma homologację i przeszło przegląd to wszystko będzie w porządku.
Jestem świeżo po powrocie z serwisu, mechanicznie wyregulowali reflektory, niestety nie wiem w jaki sposób (przy użyciu, których śrub). Dziś wieczorem będę sprawdzał, czy pomogło. Jeśli nie, jutro wracam do serwisu.
Śruby od regulacji góra/dół masz w tej odpowiedzi:
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 336#p43336
Daj znać jak testy po tej regulacji i co powiedział serwis, przy ewentualnej drugiej wizycie.
Byłeś tylko zgłosić zbyt wysoko świecące reflektory, czy wspominałeś im coś, o problemie z automatyczną regulacją w nowych Atekach? Jeśli tak, to pewnie mają w systemie serwisowym tę usterkę, ale pewnie przemilczeli temat w nadziei, że nie wrócisz.
Możliwe. że obniżyli z "naaddatkiem", żeby po załadowaniu nie raziło innych, ale bez obciążenia nie będziesz nic widział po ciemku, bo reflektory będą świeciły zbyt nisko i krótko, a serwis będzie mówił, że jest OK, bo to LEDy, mocne światło i taka specyfika i nie mogą świecić wyżej, bo będą raziły
Gdyby problem nadal wytępował, to poproś ich o test obciążenia i to samo w jakimś innym aucie w salonie, tak, żeby potwierdzili usterkę w systemie i na piśmie. Powinni wydać protokół po serwisie.
U mnie serwisanci siadali w bagażniku i ewidentnie było widać, że w innym światła się obniżają, w moim nie.