Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Awatar użytkownika
lacoda
Samochód: kiedyś Seat Leon 1P, 3F. Obecnie Ateca FR 2021
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: lacoda »

flash pisze:Jeździłem z mechanikiem, słyszy, ale to podobno tylko świst powietrza w turbinie. Prawa fizyki, normalna rzecz, tak ma być. Dźwięk z nagrania wyżej od kolegi to to (sprzęgło), ale u mnie to nie to. No nic. Będę jeździł dalej. :)
Moje objawy pojawiały się przy obciążeniu i zmianie biegów. Zarówno o w górę, jaki i przy redukcji.
Pozostaje jeździć i obserwować Obrazek

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

W sumie jak dokładniej się przysłuchałem to może faktycznie nie jest to w trakcie samej zmiany biegów, ale w trakcie przyspieszania na pewno, na 3 biegu jak przycisnę gaz i wejdzie w okolice lub lekko ponad 3 tys. obrotów. Teraz pomyślałem, szukając dalej co to może być, bo na pewno tego wcześniej nie było, że może to turbina? No bo skąd indziej świst przy przyspieszaniu? Nawet sam mechanik w aso powiedział dziś, że to turbina i normalna jej praca, zgodnie z zasadami fizyki, ale... Chyba coś jednak nie do końca? Internet mówi i logika też, że z dobrze działającej turbiny nie powinny dochodzić żadne dźwięki, a najmniejszy nawet to sygnał, że coś się dzieje nie tak... Chyba na własną rękę trzeba postawić będzie diagnozę, a później z faktem zajechać do aso...

Ktoś miał problemy z turbiną???

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

flash pisze:
11 lip 2023, 21:44
Internet mówi i logika też, że z dobrze działającej turbiny nie powinny dochodzić żadne dźwięki, a najmniejszy nawet to sygnał, że coś się dzieje nie tak...
To zależy, w moim MultiAir FIAT-a turbina ładnie gwiżdże od nowości, w czasie jazdy przy przyspieszaniu coś słychać, a najlepiej podczas wyjazdu z garażu przy otwartej szybie, gdy podbija z automatu obroty przy ruszaniu.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

flash pisze:
11 lip 2023, 21:44
...
Ktoś miał problemy z turbiną???
Aktualnie w Galaxy (turbodiesel, 2 l) mam 93 tys. km i podobnie jak kolega krowka1978 także od nowości wyraźnie i uważam, że dość głośno (otwarte okno, a jak zamknięte, to trochę mniej, ale także wyraźnie słychać) gwiżdże, w zasadzie już od 1500 - 2000 obrotów, że aż czasami jak ktoś ze mną jedzie, to zwraca mi uwagę na pojazd uprzywilejowany, bo faktycznie odgłos jest bardzo podobny. Jak tylko zacząłem to świszczenie zauważać, to oczywiście od razu zgłosiłem to do dealera na gwarancji i po krótkiej jeździe także stwierdzili, że niektóre słychać bardziej, a niektóre mniej i że to norma i tradycyjnie na koniec : jeździć, obserwować, a jak się zacznie pogarszać, zacznie robić głośniej, to przyjechać jeszcze raz. No i od tamtego czasu wydaje mi się, że nie pogarsza się i nadal jest to samo. Ciekaw jestem tylko, czy niedługo przy sprzedaży potencjalny właściciel także w to uwierzy ?

Jeżeli to świszczenie jest głównie lub wyłącznie przy gwałtownym przyśpieszaniu i wysokich (wyższych) obrotach, to może być wina maksymalnego obciążenia, a jeżeli tak jak u mnie, spokojna jazda, małe obciążenie, to jeżeli pojawiło się niedawno i nie było go od nowości, to warto zwrócić na to większą uwagę i obserwować, czy się nie pogarsza z czasem, a jeśli tak, to znów do serwisu i nie dać się zbyć, że norma i że się pogarsza.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Miccc
Samochód: Ateca Reference 1.0 tsi srebrny
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: Miccc »

Czy teraz przy odbiorze Seata z salonu dają papierową książeczkę serwisową gwarancyjną ? Pytam bo dostałem tylko dwie książeczki , jedna to instrukcja obsługi wypełniona danymi auta na drugiej stronie ale nie pisze tam gwarancja i druga to książeczka mobilności . Jestem chyba na tyle roztargniony że zapomniałem ich zapytać .

Dostał dwa kluczyki i do jednego z nich jest przypięty pasek z kodem . Do czego służy ten kod ?

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Nie ma książki gwarancyjnej.
Co do kodu w Seacie jeszcze nie sprawdzałem do czego można wykorzystać, gdybam, że do kodowania kluczy w aucie.
Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:
Miccc (15 sie 2023, 21:07)
Ocena: 4.76%
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Awatar użytkownika
DarekWa
Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI 190 KM 4Drive DSG7 (RM20)
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: DarekWa »

3 lata temu też nie dawali, książka jest elektroniczna.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Misiek

krowka1978 pisze:
15 sie 2023, 20:58
Nie ma książki gwarancyjnej.
Co do kodu w Seacie jeszcze nie sprawdzałem do czego można wykorzystać, gdybam, że do kodowania kluczy w aucie.
A ja jeszcze w grudniu książeczkę gwarancyjną dostałem, dosłownie kilka stron i minimum szczegółów oraz chyba większość o akumulatorze do elektryka, ale zawsze. Książki serwisowej także tak jak i inni nie dostałem.

Misiek

DarekWa pisze:
15 sie 2023, 22:41
3 lata temu też nie dawali, książka jest elektroniczna.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka
A gdzie można ją znaleźć ? Jakiś adres ?

Misiek

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie taki problem : na kierownicy i na infotainmecie można zmieniać stacje radiowe na następną / poprzednią, ale zmieniają się w kolejności chyba częstotliwości, czy zapamiętanej po skanowaniu. Czy może któryś z kolegów (lub koleżanek) wie może jak to zmienić tak, żeby zmieniały się według zapamiętanej kolejności "ulubionych", czy jak tam to się nazywa ? Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.

ODPOWIEDZ