Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: krowka1978 »

Misiek pisze:
16 sty 2026, 1:42
sailor 88 pisze:
15 sty 2026, 17:46
Misiek pisze:
15 sty 2026, 16:36

Czyli jednak dobrze kombinowałem, że ta klimatyzacja działa podobnie jak ta w domu, która może i chłodzić i grzać w zależności od wybranej funkcji, oczywiście w ograniczonych temperaturach zewnętrznych. I tu by się także dokładnie zgadzało, że sprężarka działa okresowo (tyle, że w samochodzie tego tak dobrze nie widać i nie słychać), bo u nas, jak jeszcze żyli rodzice i dogrzewali swoją "tarasową sypialnię", to do + 5 st. było OK, ale już poniżej na wymienniku zewnętrznym stopniowo zaczynał zbierać się szron, co wyraźnie było widać w okna. System przechodził wtedy na jakiś czas w tryb odladzania (ogrzewania ?) wymiennika zewnętrznego, szron w większości topniał i po jakimś czasie system sterujący znów powracał do grzania. Za jakiś czas, po zaszronieniu wymiennika, znów ogrzewał, i tak w kółko.

Dzięki wielkie, Sailor !
Trochę się Misiek zagalopowałeś...Klima w aucie i klima w pomieszczeniach to jednak trochę inna bajka i nie można stawiać znaku równości między nimi. Klima w aucie może działać tylko w jedną stronę czyli chłodzić, bo funkcja ogrzewania jest realizowana za pomocą nagrzewnicy wykorzystującej ciepło z silnika i czasem dodatkowo elektrycznej w diesel'ach, bo wolno się nagrzewa silnik. Wyjątkiem są samochody elektryczne, które posiadają pompę ciepła, która działa w obie strony tzn. grzeje lub chłodzi i właśnie takie systemy mogą być i z reguły są stosowane w pomieszczeniach. Auta elektryczne też nie wszystkie posiadają pompę ciepła, bo to drogie urządzenie i w wersjach podstawowych grzanie jest realizowane przez nagrzewnicę elektryczną na bazie drutu oporowego, ale to bardzo energochłonne. Na przykład wszystkie Tesle posiadają pompy ciepła a do Elroq'a trzeba za nią dopłacić 5200 złotówek.
I właśnie dlatego w pierwszym cytowanym przez Ciebie zdaniu napisałem "podobnie", a nie "tak samo". Ale mimo to jeszcze raz wielkie dzięki za doprecyzowanie tematu oraz za konkretne przykłady.

I chyba już na koniec jeszcze jedno małe pytanko : to w takim razie skąd bierze się to ciepło tak szybko, jeżeli nie z klimatyzacji ? Czy dlatego, że przy obiegu zamkniętym jest cieplejsze i ciepło z silnika wystarcza, "daje radę", a jak "normalnie", czyli z zewnątrz, to już nie ? Ciągle tak dopytuję i drążę temat, ponieważ ta minuta, góra dwie, oczekiwania na ciepło jakoś nie kojarzy mi się wyłącznie z silnikiem i bez dodatkowego źródła ciepła, bo dla mnie to jakoś tak ciągle za szybko. Nie wiem, czy pamiętasz, ale kiedyś tłumaczyłeś mi już sprawę dodatkowej nagrzewnicy w Galaxy z wolno nagrzewającym się dieslem (wraz z jej zdjęciem) i to dlaczego podobnie jak w Atece tak szybko powietrze się nagrzewało.
Aż jestem ciekaw odpowiedzi.
Jako, że jednak za mało doświadczenia w samochodach mam, w tym mechanice i elektronice, to pozwolę sobie odpowiedzieć, bo coś w odpowiedziach za bardzo AI czuć. W turbo benzynie szybciej jest grzany płyn chłodniczy, a to za sprawą chłodzenia turbiny (w dizlach też się zdarza) - ostrożnie dotknij sobie przewód powrotny płynu z turbiny po uruchomieniu silnika i obadaj jak szybko się nagrzewa. Co więcej silnik benzynowy z powodu wyższej temperatury spalania szybciej się grzeje. Do tego dochodzi w 1.5 TSI rozbudowany system regulacji temperatury płynu silnika, nie jest to samotny zwykły termostacik (co w zupełności by wystarczyło, ale jest jak jest) - poszukaj sobie jak wygląda cały zespół pompy.
Układ HVAC w samochodzie, bo taki jest faktycznie, a zwany jest potocznie klimatyzacją, wieje, grzeje i chłodzi jednocześnie - może to robić, zależnie od warunków, czy ustawień użytkownika. Schładzacz, czyli AC - nie grzeje powietrza wewnątrz :!: Za ogrzewanie wnętrza odpowiada nagrzewnica zasilana płynem chłodniczym podgrzanym przez silnik/układ ogrzewania postojowego - w Atece jest typu mokrego, więc grzeje cały układ, czy właśnie magiczny podgrzewacz PTC (powtarzając się, to nie zwykła grzałka na drucie oporowym) - ale nie ciągle, do około 70stC temperatury płynu (ten parametr może być różny zależnie od marki/modelu), włącza się zależnie od typu automat/manual - w moim przypadku w temperaturach zewnętrznych <20stC, w manualu gdy użytkownik da ogrzewanie na max, oczywiście temperatura płynu nadal ma znaczenie (w kilku modelach tej marki). Bazuję na konkretnej dokumentacji technicznej FCA, producent układu Denso.
Jeżeli zamkniesz obieg, to z definicji podgrzewasz ogrzane powietrze, więc i silnik szybciej się nagrzewa - nagrzewnica to jednak druga chłodnica, która nie ma ograniczenia w przepływie (kiedyś były zawory do sterowania przepływem - temperaturę powietrza w ten sposób się regulowało, ale od wielu lat z tego zrezygnowano na rzecz mieszacza - i bardzo dobrze), w przeciwieństwie do tej z przodu, której obieg jest regulowany termostatem. Jednak gdy system wyłączy sprężarkę skończy się to wodą na szybach i sauną.
W moich wypocinach pomijam fakt, że system w Atece (i nie tylko) ma możliwość automatycznego sterowania obiegiem wewnętrznym - jest opcja w ustawieniach.
Co do podgrzewacza PTC, moja benzynowa nie ma. Zamiast niego tę funkcję pełni ogrzewanie postojowe, jeżeli wcześniej nie podgrzeje wnętrza, no i w ustawieniach klimatyzacji, czyli HVAC, włączy się tę opcję.
Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:
Misiek (16 sty 2026, 9:31)
Ocena: 4.76%

Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

krowka1978 pisze:
16 sty 2026, 8:21
Misiek pisze:
16 sty 2026, 1:42
sailor 88 pisze:
15 sty 2026, 17:46

Trochę się Misiek zagalopowałeś...Klima w aucie i klima w pomieszczeniach to jednak trochę inna bajka i nie można stawiać znaku równości między nimi. Klima w aucie może działać tylko w jedną stronę czyli chłodzić, bo funkcja ogrzewania jest realizowana za pomocą nagrzewnicy wykorzystującej ciepło z silnika i czasem dodatkowo elektrycznej w diesel'ach, bo wolno się nagrzewa silnik. Wyjątkiem są samochody elektryczne, które posiadają pompę ciepła, która działa w obie strony tzn. grzeje lub chłodzi i właśnie takie systemy mogą być i z reguły są stosowane w pomieszczeniach. Auta elektryczne też nie wszystkie posiadają pompę ciepła, bo to drogie urządzenie i w wersjach podstawowych grzanie jest realizowane przez nagrzewnicę elektryczną na bazie drutu oporowego, ale to bardzo energochłonne. Na przykład wszystkie Tesle posiadają pompy ciepła a do Elroq'a trzeba za nią dopłacić 5200 złotówek.
I właśnie dlatego w pierwszym cytowanym przez Ciebie zdaniu napisałem "podobnie", a nie "tak samo". Ale mimo to jeszcze raz wielkie dzięki za doprecyzowanie tematu oraz za konkretne przykłady.

I chyba już na koniec jeszcze jedno małe pytanko : to w takim razie skąd bierze się to ciepło tak szybko, jeżeli nie z klimatyzacji ? Czy dlatego, że przy obiegu zamkniętym jest cieplejsze i ciepło z silnika wystarcza, "daje radę", a jak "normalnie", czyli z zewnątrz, to już nie ? Ciągle tak dopytuję i drążę temat, ponieważ ta minuta, góra dwie, oczekiwania na ciepło jakoś nie kojarzy mi się wyłącznie z silnikiem i bez dodatkowego źródła ciepła, bo dla mnie to jakoś tak ciągle za szybko. Nie wiem, czy pamiętasz, ale kiedyś tłumaczyłeś mi już sprawę dodatkowej nagrzewnicy w Galaxy z wolno nagrzewającym się dieslem (wraz z jej zdjęciem) i to dlaczego podobnie jak w Atece tak szybko powietrze się nagrzewało.
Aż jestem ciekaw odpowiedzi.
Jako, że jednak za mało doświadczenia w samochodach mam, w tym mechanice i elektronice, to pozwolę sobie odpowiedzieć, bo coś w odpowiedziach za bardzo AI czuć. W turbo benzynie szybciej jest grzany płyn chłodniczy, a to za sprawą chłodzenia turbiny (w dizlach też się zdarza) - ostrożnie dotknij sobie przewód powrotny płynu z turbiny po uruchomieniu silnika i obadaj jak szybko się nagrzewa. Co więcej silnik benzynowy z powodu wyższej temperatury spalania szybciej się grzeje. Do tego dochodzi w 1.5 TSI rozbudowany system regulacji temperatury płynu silnika, nie jest to samotny zwykły termostacik (co w zupełności by wystarczyło, ale jest jak jest) - poszukaj sobie jak wygląda cały zespół pompy.
Układ HVAC w samochodzie, bo taki jest faktycznie, a zwany jest potocznie klimatyzacją, wieje, grzeje i chłodzi jednocześnie - może to robić, zależnie od warunków, czy ustawień użytkownika. Schładzacz, czyli AC - nie grzeje powietrza wewnątrz :!: Za ogrzewanie wnętrza odpowiada nagrzewnica zasilana płynem chłodniczym podgrzanym przez silnik/układ ogrzewania postojowego - w Atece jest typu mokrego, więc grzeje cały układ, czy właśnie magiczny podgrzewacz PTC (powtarzając się, to nie zwykła grzałka na drucie oporowym) - ale nie ciągle, do około 70stC temperatury płynu (ten parametr może być różny zależnie od marki/modelu), włącza się zależnie od typu automat/manual - w moim przypadku w temperaturach zewnętrznych <20stC, w manualu gdy użytkownik da ogrzewanie na max, oczywiście temperatura płynu nadal ma znaczenie (w kilku modelach tej marki). Bazuję na konkretnej dokumentacji technicznej FCA, producent układu Denso.
Jeżeli zamkniesz obieg, to z definicji podgrzewasz ogrzane powietrze, więc i silnik szybciej się nagrzewa - nagrzewnica to jednak druga chłodnica, która nie ma ograniczenia w przepływie (kiedyś były zawory do sterowania przepływem - temperaturę powietrza w ten sposób się regulowało, ale od wielu lat z tego zrezygnowano na rzecz mieszacza - i bardzo dobrze), w przeciwieństwie do tej z przodu, której obieg jest regulowany termostatem. Jednak gdy system wyłączy sprężarkę skończy się to wodą na szybach i sauną.
W moich wypocinach pomijam fakt, że system w Atece (i nie tylko) ma możliwość automatycznego sterowania obiegiem wewnętrznym - jest opcja w ustawieniach.
Co do podgrzewacza PTC, moja benzynowa nie ma. Zamiast niego tę funkcję pełni ogrzewanie postojowe, jeżeli wcześniej nie podgrzeje wnętrza, no i w ustawieniach klimatyzacji, czyli HVAC, włączy się tę opcję.
Dzięki za dodatkowe szczegółowe informacje i wyjaśnienia. A odnośnie AI w Google, to z założenia, mimo pierwszego miejsca w wynikach, zawsze je pomijam, bo za często "mija się z prawdą" i polegam, uznaję za prawdziwe, wyłącznie na WIELU, a przynajmniej kilku, tych samych wynikach.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Mario26
Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI EVO2
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Mario26 »

flash pisze:
gajdar pisze:
27 gru 2025, 14:58
Może dla kogoś będzie to powód do podśmiechujek - ja przy mega piszczących wycieraczkach na szybko kupiłem komplet wycieraczek do Ateca w Action . Działają idealnie i nawet jak trzeba je co kilka miesięcy zmieniać to cena wszystko wynagradza .Teraz zawsze mam komplet jeden "na stanie" i jak tylko co zaczyna piszczeć to wymieniam . W poprzednim aucie miałem Bosch , Valeo itp firmowe wycieraczki . Różnica dla mnie jest niewielka
Przy pierwszej wymianie fabryczne zmieniłem właśnie na boscha i jestem zadowolony. Nie "skaczą" i ładnie zbierają, nie hałasują – co miało wcześniej miejsce i było niekomfortowe, zwłaszcza jak ktoś z pasażerów spał, a dźwięk wycieraczek był na tyle głośny i nieprzyjemny, że budził. :D

Link do oferty: https://allegro.pl/oferta/wycieraczki-b ... 5338616417

Obecnie niecałe 100 zł, choć ceny się zmieniają i widziałem cały komplet nawet za nieco ponad 80 zł, więc da się kupić tanio.

Jeśli ktoś kupił inny zestaw, z action czy skądkolwiek, pasuje mu, jest dobry jakościowo i jest zadowolony, to też super. :)

Tylko to stwierdzenie "cena wszystko wynagradza" to myślałem, że kolega kupił zestaw za max. 50 zł, a nie za tyle samo co inne zestawy, m.in. chyba najbardziej polecany bosch. :P
Co do podanego w opisie linku to niestety ale tylna wycieraczka nie pasuje, przynajmniej do mojej rocznik 2023.Inny zaczep (Bosh A282H)

Wysłane z mojego SM-S936B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

krowka1978 pisze:
15 sty 2026, 23:00
Poproszę o źródło, ale nie z ai, for, czy różnej maści ekspertów - najlepiej dane od producenta, np. Denso, bo moje wieloletnie doświadczenie mówi mi, że sprężarka jest wyłączana i nie pracuje cyklicznie w czasie ujemnych temperatur.
Nie wiem po co ta "napinka" z Twojej strony i żądanie dokumentacji fabrycznej...ale proszę bardzo, tylko najpierw zweryfikuj swoje wieloletnie doświadczenie, bo już od dość dawna właśnie DENSO produkuje sprężarki ze sprzęgłami sztywnymi, które pracują zawsze kiedy pracuje silnik i nigdy się nie odłączają.Z każdym rokiem produkowanych jest coraz mniej tradycyjnych kompresorów wyposażonych w sprzęgło elektromagnetyczne na rzecz właśnie sprężarek sterowanych zaworem elektromagnetycznym. Najczęściej kompresory DENSO można spotkać właśnie w autach grupy VAG, Mercedes, Lexus itd. Produkowane są trzy typy kompresorów bez sprzęgłowych DENSO – 5, 6 lub 7 tłokowe np. 5SL12C, 6SEU14C, 7SEU17C. Takie kompresory wyposażone w sprzęgło zrywalne pracują cały czas i nie ma możliwości ich wyłączenia. Z panelu sterującego uruchamiamy jedynie klimatyzację a nie sam kompresor. Posiadają one niczym nieograniczoną zmienną pojemność skokową w przedziale od 1% do 100%. Za pracę klimatyzacji lub jej brak odpowiada zawór elektromagnetyczny.
Ale teoria to nie wszystko, w przypadku tradycyjnej sprężarki ze sprzęgłem elektromagnetycznym w niskich temperaturach, kiedy klimatyzacja pracuje w trybie osuszania wystarczy poobserwować (posłuchać) jak pracuje układ i wyraźnie słychać i widać cykliczną pracę sprężarki. Ja to wiem z autopsji a nie z dokumentacji, a każdy może przekonać się osobiście jeżeli jego auto ma taką właśnie sprężarkę (ale komu by się chciało, lepiej teoretyzować).
A co do nagrzewnicy PTC... napisałem ogólnikowo, bo na takim etapie zainteresowania tematem nie każdego interesuje czy ciepło w takiej nagrzewnicy wytwarza drut oporowy czy termistor.

P.S. Pompa ciepła dotyczyła oczywiście Elroq'a a nie Karoq'a, zwykłe przejęzyczenie (już poprawione).
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowanie:
Misiek (16 sty 2026, 13:06)
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Bonifacy »

Adrian_859 pisze:
15 sty 2026, 21:16
Czy Pan Bonifacy od kontroli trakcji znalazł wyłącznik? :?:
Jeszcze nie szukałem, ale podziękowałem za fotografię i na pewno znajdę, jak wsiądę do samochodu

krowka1978

sailor 88 pisze:
16 sty 2026, 12:51
krowka1978 pisze:
15 sty 2026, 23:00
Poproszę o źródło, ale nie z ai, for, czy różnej maści ekspertów - najlepiej dane od producenta, np. Denso, bo moje wieloletnie doświadczenie mówi mi, że sprężarka jest wyłączana i nie pracuje cyklicznie w czasie ujemnych temperatur.
Nie wiem po co ta "napinka" z Twojej strony i żądanie dokumentacji fabrycznej...ale proszę bardzo, tylko najpierw zweryfikuj swoje wieloletnie doświadczenie, bo już od dość dawna właśnie DENSO produkuje sprężarki ze sprzęgłami sztywnymi, które pracują zawsze kiedy pracuje silnik i nigdy się nie odłączają.Z każdym rokiem produkowanych jest coraz mniej tradycyjnych kompresorów wyposażonych w sprzęgło elektromagnetyczne na rzecz właśnie sprężarek sterowanych zaworem elektromagnetycznym. Najczęściej kompresory DENSO można spotkać właśnie w autach grupy VAG, Mercedes, Lexus itd. Produkowane są trzy typy kompresorów bez sprzęgłowych DENSO – 5, 6 lub 7 tłokowe np. 5SL12C, 6SEU14C, 7SEU17C. Takie kompresory wyposażone w sprzęgło zrywalne pracują cały czas i nie ma możliwości ich wyłączenia. Z panelu sterującego uruchamiamy jedynie klimatyzację a nie sam kompresor. Posiadają one niczym nieograniczoną zmienną pojemność skokową w przedziale od 1% do 100%. Za pracę klimatyzacji lub jej brak odpowiada zawór elektromagnetyczny.
Ale teoria to nie wszystko, w przypadku tradycyjnej sprężarki ze sprzęgłem elektromagnetycznym w niskich temperaturach, kiedy klimatyzacja pracuje w trybie osuszania wystarczy poobserwować (posłuchać) jak pracuje układ i wyraźnie słychać i widać cykliczną pracę sprężarki. Ja to wiem z autopsji a nie z dokumentacji, a każdy może przekonać się osobiście jeżeli jego auto ma taką właśnie sprężarkę (ale komu by się chciało, lepiej teoretyzować).
A co do nagrzewnicy PTC... napisałem ogólnikowo, bo na takim etapie zainteresowania tematem nie każdego interesuje czy ciepło w takiej nagrzewnicy wytwarza drut oporowy czy termistor.

P.S. Pompa ciepła dotyczyła oczywiście Elroq'a a nie Karoq'a, zwykłe przejęzyczenie (już poprawione).
Idę dalej - swoją drogą czuję, że Twoje wypowiedzi zalatują AI - jakby przedstawiciel handlowy pisał - w każdym razie nie widzę, żebyś podparł się dokumentacją techniczną w temacie dotyczącym Ateci. Są sprężarki ze zmienną wydajnością ze sprzęgłem elektromagnetycznym - to nie jest klasyczna włącz - wyłącz. Taką posiadam w "starym" 500X (sprężarka Delphi, model nieważny), za kilka linijek będzie niespodzianka. Sterowanie wydajnością następuje przez zawór EVCD, który to jest sterowany przez układ PWM, a tym steruje nadzorca, czyli centralka układu HVAC.
O sposobie odłączania sprężarki nie pisałem w jaki sposób realizowana, sam wywnioskowałeś, że siedzę w erze sprzęgieł, a pisałem o zmiennej wydajności, ale w moich wypocinach przeoczyłeś.

No i teraz hit dam. W Atece są montowane, no jakie? Np. Denso 6CVC140 - moja Ateca ją ma, Mahle, Sanden (te dwie ostatnie są od pewnego czasu zastąpione przez Denso, nie wnikam od kiedy i w modele, bo nie ma to znaczenia) - w każdym razie wszystkie mają sprzęgło elektromagnetyczne, ale również zmienną wydajność. Co więcej w dokumentacji technicznej z 11.2025 (jak i wcześniejszych, niestety użytkownik prywatny nie może już kupować dostępu do erWina, uaktualniłem sobie dwa dni przed zablokowaniem dostępu dla klientów indywidualnych) jasno podają, że sprężarka jest z:
1. Ze sprzęgłem magnetycznym N25.
2. Z zaworem regulacyjnym N280.
Jako, że nie idę na wiarę co kto wypisuje w sieci weryfikuję informacje, w szczególności gdy mam dokumentację techniczną - lubię wiedzieć wszystko o moich samochodach, a Twoje w przypadku Ateci są błędne, wypisujesz modele i typy sprężarek, których w tym samochodzie nie było i nie ma. Co więcej nawet nie wziąłeś pod uwagę, że sprzęgłowe mają zawory do regulacji wydajności. Tak, jak w przypadku PTC zapewne ogólnikowo napisałeś...

Podsumowując - Ateca posiada sprężarkę ze sprzęgłem elektromagnetycznym i zaworem regulacyjnym, nie ma różnicy, czy diesel/benzyna.
Na potwierdzenie polecam sprawdzenie, jak ładnie cyka po wł/(wy)łączeniu AC - wróć, nie sprawdzisz, bo od dawna Ateci nie masz.

Co więcej, AC zawsze pracuje w trybie chłodzenia, osuszanie jest efektem ubocznym, więc o czym mowa z trybem osuszania? Na parowniku moment pojawia się szron, którego pozbyć się trzeba - wystarczy spojrzeć co się dzieje na wymienniku zewnętrznego modułu pompy ciepła w trybie ogrzewania (kolokwialnie mówiąc ciepło idzie do środka, zimno zatem trzeba wypuścić na zewnątrz - ujemna temperatura wymiennika + niska temperatura robi swoje, chłodzenie działa odwrotnie), jak szybko pojawia się szron przy temperaturach <=3stC - ale co tam z teorii tego nie wiem, a z praktyki.
W każdym razie sprężarka jest blokowana poprzez rozsprzęglenie. Jako, że ciekaowść mnie kręci, to zweryfikuję podłączając OBD11 i sprawdzę jak pracuje załączenie w ujemnych temperaturach, ale cykliczności włączania i wyłączania nie oczekuję.
Od razu mogę napisać, co obserwuję po wyjeździe z ogrzewanego garażu (moje stoją w 18stC), gdy na parowniku jest wilgoć - czuć po "zapachu" wyłączenie AC, zdarza się chwilowe zaparowanie szyby, ale elektronika momentalnie załatwia temat ustawiając odpowiednio ogrzewanie i kierunek nawiewu.

Adrian_859
Samochód: SEAT ATECA XPERIENCE 1.5 TSI DSG FWD 2023r.
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: Adrian_859 »

To co ja pisałem to z obserwacji głównie. Po wyłączeniu A/C szyby zaparowują. Z włączoną A/C moment odparowują, a mam tak w trzech typach klimatyzacji: manualna, półautomatyczna i automatyczna. Samo ciepłe powietrze bardzo mało daje, a wiem to bo padła mi klima w jednym aucie (serwis mówił że sprężarka, przestało w lecie chłodzić, a w zimie lub deszczowej jesieni wyszło że nic nie odparowują szyby).
Ale w każdym moim aucie A/C powoduje że wilgoć znika. Więc już nie wiem o co chodzi w tej "dyskusji"...
Schłodzić lub osuszyć - A/C on
Szybciej nagrzać lub ochronić przed dostaniem się zanieczyszczeń do wnętrza - obieg zamknięty

i koniec.

Adrian_859
Samochód: SEAT ATECA XPERIENCE 1.5 TSI DSG FWD 2023r.
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: Adrian_859 »

A z tymi lampkami w podsufitce też tak macie? W innych autach mogę bez problemu włączyć.

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Nie mogę powiedzieć, że wnikliwie przeczytałem, ale na pewno przejrzałem ostatnią wymianę. I mam do powiedzenia tylko jedno - błogosławiony dzień, w którym zaznaczyłem w konfiguratorze zamawianego auta ogrzewanie postojowe i podgrzewaną przednią szybę (niezależnie od wszystkich innych zimowych zabawek). Kiedy człowiek posiada te dwa wynalazki, do dopiero odkrywa jak bardzo nie panował nad zaparowywaniem szyb oraz jak cierpiał w zimie, niezależnie od tego czy ma taką czy inną klimę. Dla takiego analfabety klimatyzacyjnego, jak ja, to jest być albo nie być. Ale sądzę, że nawet mistrzowie A/C odczuwają skok jakościowy po ich dołożeniu do auta.
Za ten post autor rybsko otrzymał podziękowanie:
Misiek (17 sty 2026, 3:09)

krowka1978

Adrian_859 pisze:
16 sty 2026, 17:49
To co ja pisałem to z obserwacji głównie. Po wyłączeniu A/C szyby zaparowują. Z włączoną A/C moment odparowują, a mam tak w trzech typach klimatyzacji: manualna, półautomatyczna i automatyczna. Samo ciepłe powietrze bardzo mało daje, a wiem to bo padła mi klima w jednym aucie (serwis mówił że sprężarka, przestało w lecie chłodzić, a w zimie lub deszczowej jesieni wyszło że nic nie odparowują szyby).
Ale w każdym moim aucie A/C powoduje że wilgoć znika. Więc już nie wiem o co chodzi w tej "dyskusji"...
Schłodzić lub osuszyć - A/C on
Szybciej nagrzać lub ochronić przed dostaniem się zanieczyszczeń do wnętrza - obieg zamknięty

i koniec.
Jeszcze raz powtórzę, nie ma przy AC schłodzić lub osuszyć - osuszanie jest efektem ubocznym schładzania i występuje zawsze, czyli jest i, bo wilgoć z powietrza odkłada się na parowniku, a dalej spływa pod samochód.
Obieg zamknięty - nie będę się powtarzał i wchodził w dalsze dyskusje, bo w Atece i 500X bez problemu robię parę przy włączonym AC. Co więcej na mrozach do samochodu wpada zapach płynu spryskiwacza, czy dym z kominów, a przecież HVAC Ateci zamyka obieg przy spryskaniu szyby, czy wykryciu zanieczyszczeń powietrza...
Swoją drogą samo podgrzanie powietrza zmniejsza jego wilgotność względną, stąd para też znika, ale do pewnego momentu.

Mała edycja. Wytłumacz zatem co poszło nie tak. O ile przednia szyba była jako tako (dzięki czujnikowi wilgotności, układ zwiększył na nią nawiew), tak boczne mleko. Wypadło na 500X, które potem musiałem wietrzyć w garażu, żeby nie zagrzybić. Zwróć proszę uwagę na temperaturę zewnętrzną i nastawy na panelu (moc nadmuchu - jak standardowo w Atece, w trybie auto nie jest wyświetlana, jak i kierunki nawiewu). Zatem wskaż mi gdzie popełniłem błąd (nastawy są takie jak napisałeś), że wytrąciła się para na szybach? Przecież wybrałem "szybkie grzanie", bo obieg zamknięty na siłę włączony.
Jak wyżej pisałem, bez problemu zrobię saunę w samochodzie.

Obrazek

Obrazek

Do tego automatyczny układ dąży do jak najszybszego uzyskania komfortu cieplnego, między innymi sterując automatycznie obiegiem wewnętrznym, zależnie od warunków, więc ręczne dłubanie jest bez sensu. Ręcznie to sobie można włączyć w sobie znanych określonych przypadkach. To tak jakby w automacie na czas grzania wnętrza ustawiać temperaturę na maksa, tak, znam taki niereformowalny przypadek...
Gdzie jest zatem to sławetne osuszanie powietrza sprężarką przy temperaturach poniżej 4stC, w tym przypadku przy 0stC, przy którym kilka osób się upiera? Jakoś nie "pykała w trybie osuszania". Zatem na pewno załączy przy -15stC... Sprężarka działa na tej samej zasadzie co w Atece, ma sprzęgło elektromagnetyczne i zawór sterujący wydajnością. W Atece bez problemu to samo zrobię. W poprzednim poście pisałem, że pojeżdżę z OBD11, żeby logować załączanie, a raczej brak załączania sprężarki, ale po co, skoro wynik będzie taki sam..., czyli kiszenie się we własnym wilgotnym smrodzie.

ODPOWIEDZ