Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: krowka1978 »

Adrian_859 pisze:
15 sty 2026, 9:40
krowka1978 pisze:
15 sty 2026, 8:30
Adrian_859 pisze:
14 sty 2026, 7:09

To ci chyba klimatyzacja nie działa skoro parują

Napisałeś to wszystko, jakbyś odkrył coś nowego, więc napisałem jak to działa
Sprężarka klimatyzacji zazwyczaj jest odłączana poniżej 4stC, więc jak ma zadziałać osuszanie powietrza?
Nie spotkałem się z takim przypadkiem, także i w atece.
Gdybyś się nie spotkał, to przy aktualnych temperaturach miałbyś lód na parowniku. To, że świeci dioda w przycisku AC nic nie mówi o wyłączeniu sprężarki z powodu niskiej temperatury zewnętrznej. W przypadku niektórych samochodów widać, że sprężarka jest odłączona, dioda na przycisku AC włączona, ale na wyświetlaczu klimy wyłącza się symbol płatka śniegu (np. w Grande Punto).

Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

Misiek pisze:
15 sty 2026, 10:14
krowka1978 pisze:
...
Sprężarka klimatyzacji zazwyczaj jest odłączana poniżej 4stC, więc jak ma zadziałać osuszanie powietrza?
Prawdę piszesz, właśnie to sprawdziłem i Wujek Google to potwierdza licznymi wynikami, nawet w posumowaniach, bez konieczności czytania całych artykułów.
Każdy może łatwo sprawdzić, że jak najbardziej można szybko i łatwo odparować szyby nawet w ujemnych temperaturach, ale tylko przy włączonej klimatyzacji, jednak większość źródeł podaje, że poniżej 4*C sprężarka nie pracuje, więc jak to jest na prawdę?
Mało kto opisuje to poprawnie i do końca, spieszę więc z wyjaśnieniem: zazwyczaj poniżej 4*C ( u różnych producentów w zakresie 3*-7*C) układ klimatyzacji przechodzi z funkcji chłodzenia wyłącznie na proces osuszania z jednoczesnym podgrzewaniem osuszonego już powietrza. Ma to za zadanie ochronę parownika przed zalodzeniem, jednakże nie ma możliwości zmniejszenia wilgotności powietrza bez pracującej sprężarki klimatyzacji, dlatego pracuje ona w zakresie niskich temperatur okresowo, czyli włącza się i wyłącza. Interwały określa sterownik w oparciu o czujnik przeciwoblodzeniowy w parowniku. Zapalająca się dioda oznaczająca działanie klimatyzacji nie jest tożsama z pracą sprężarki. W niskich temperaturach pracuje ona okresowo a w wyższych w sposób ciągły. Właściwie osuszanie powietrza jest funkcją uboczną działania układu klimatyzacji stworzonego w celu chłodzenia, ale jak wiemy bardzo przydatną...
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (15 sty 2026, 16:24) • Adrian_859 (15 sty 2026, 21:14)
Ocena: 9.52%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

sailor 88 pisze:
15 sty 2026, 16:01
Misiek pisze:
krowka1978 pisze:
...
Prawdę piszesz, właśnie to sprawdziłem i Wujek Google to potwierdza licznymi wynikami, nawet w posumowaniach, bez konieczności czytania całych artykułów.
Każdy może łatwo sprawdzić, że jak najbardziej można szybko i łatwo odparować szyby nawet w ujemnych temperaturach, ale tylko przy włączonej klimatyzacji, jednak większość źródeł podaje, że poniżej 4*C sprężarka nie pracuje, więc jak to jest na prawdę?
Mało kto opisuje to poprawnie i do końca, spieszę więc z wyjaśnieniem: zazwyczaj poniżej 4*C ( u różnych producentów w zakresie 3*-7*C) układ klimatyzacji przechodzi z funkcji chłodzenia wyłącznie na proces osuszania z jednoczesnym podgrzewaniem osuszonego już powietrza. Ma to za zadanie ochronę parownika przed zalodzeniem, jednakże nie ma możliwości zmniejszenia wilgotności powietrza bez pracującej sprężarki klimatyzacji, dlatego pracuje ona w zakresie niskich temperatur okresowo, czyli włącza się i wyłącza. Interwały określa sterownik w oparciu o czujnik przeciwoblodzeniowy w parowniku. Zapalająca się dioda oznaczająca działanie klimatyzacji nie jest tożsama z pracą sprężarki. W niskich temperaturach pracuje ona okresowo a w wyższych w sposób ciągły. Właściwie osuszanie powietrza jest funkcją uboczną działania układu klimatyzacji stworzonego w celu chłodzenia, ale jak wiemy bardzo przydatną...
No i wreszcie odezwał się prawdziwy fachowiec (chyba od wszystkiego, co związane z motoryzacją) i dokładnie, a przy okazji przystępnie wyjaśnił szczegóły.

Czyli jednak dobrze kombinowałem, że ta klimatyzacja działa podobnie jak ta w domu, która może i chłodzić i grzać w zależności od wybranej funkcji, oczywiście w ograniczonych temperaturach zewnętrznych. I tu by się także dokładnie zgadzało, że sprężarka działa okresowo (tyle, że w samochodzie tego tak dobrze nie widać i nie słychać), bo u nas, jak jeszcze żyli rodzice i dogrzewali swoją "tarasową sypialnię", to do + 5 st. było OK, ale już poniżej na wymienniku zewnętrznym stopniowo zaczynał zbierać się szron, co wyraźnie było widać w okna. System przechodził wtedy na jakiś czas w tryb odladzania (ogrzewania ?) wymiennika zewnętrznego, szron w większości topniał i po jakimś czasie system sterujący znów powracał do grzania. Za jakiś czas, po zaszronieniu wymiennika, znów ogrzewał, i tak w kółko.

Dzięki wielkie, Sailor !
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

Misiek pisze:
15 sty 2026, 16:36

Czyli jednak dobrze kombinowałem, że ta klimatyzacja działa podobnie jak ta w domu, która może i chłodzić i grzać w zależności od wybranej funkcji, oczywiście w ograniczonych temperaturach zewnętrznych. I tu by się także dokładnie zgadzało, że sprężarka działa okresowo (tyle, że w samochodzie tego tak dobrze nie widać i nie słychać), bo u nas, jak jeszcze żyli rodzice i dogrzewali swoją "tarasową sypialnię", to do + 5 st. było OK, ale już poniżej na wymienniku zewnętrznym stopniowo zaczynał zbierać się szron, co wyraźnie było widać w okna. System przechodził wtedy na jakiś czas w tryb odladzania (ogrzewania ?) wymiennika zewnętrznego, szron w większości topniał i po jakimś czasie system sterujący znów powracał do grzania. Za jakiś czas, po zaszronieniu wymiennika, znów ogrzewał, i tak w kółko.

Dzięki wielkie, Sailor !
Trochę się Misiek zagalopowałeś...Klima w aucie i klima w pomieszczeniach to jednak trochę inna bajka i nie można stawiać znaku równości między nimi. Klima w aucie może działać tylko w jedną stronę czyli chłodzić, bo funkcja ogrzewania jest realizowana za pomocą nagrzewnicy wykorzystującej ciepło z silnika i czasem dodatkowo elektrycznej w diesel'ach, bo wolno się nagrzewa silnik. Wyjątkiem są samochody elektryczne, które posiadają pompę ciepła, która działa w obie strony tzn. grzeje lub chłodzi i właśnie takie systemy mogą być i z reguły są stosowane w pomieszczeniach. Auta elektryczne też nie wszystkie posiadają pompę ciepła, bo to drogie urządzenie i w wersjach podstawowych grzanie jest realizowane przez nagrzewnicę elektryczną na bazie drutu oporowego, ale to bardzo energochłonne. Na przykład wszystkie Tesle posiadają pompy ciepła a do Elroq'a trzeba za nią dopłacić 5200 złotówek.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2026, 1:11 przez sailor 88, łącznie zmieniany 1 raz.
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Adrian_859 (15 sty 2026, 21:13) • Misiek (16 sty 2026, 1:28)
Ocena: 9.52%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Adrian_859
Samochód: SEAT ATECA XPERIENCE 1.5 TSI DSG FWD 2023r.
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: Adrian_859 »

Czy ja pisałem coś o sprężarce? Nie, więc nie wiem o co ci chodzi. Pisałem ogólnie, że klimatyzacja osusza powietrze, w jakiej by nie było temperaturze. Tak jak to dokładniej rozpisał Sailor. Więc nie wiem o co ten dylemat. Piszesz że wiesz oczywiste oczywistości, a jednak jest inaczej... A google AI różne rzeczy może ci napisać, tak jak to że np. od początku produkcji były takie same mocowania tylnych wycieraczek, a jak wiemy, były różne.
Nie spotkałem się żeby przy sprawnej klimatyzacji szyby parowały. Jak masz cały czas zamknięty obieg powietrza i bez klimatyzacji i z zamkniętymi oknami to po prostu się nie da żeby nie było pary, chyba że jesteś całkiem suchy, a oddychasz przez rurkę na dworze.
Nawet jak włączysz klimatyzację i zamkniesz obieg powietrza to może być ciężko i może właśnie zacząć parować.
A skoro to są oczywiste rzeczy, no bo są, to nie wiem po co to wypracowanie tam było.
Nie dało się go inaczej zrozumieć, jak to że nie za bardzo wiesz jak co działa, więc ci tak ogólnie w dużym skrócie napisałem, a ty piszesz że to są oczywistości które wiesz, i nie rozumiesz po co ci odpisywałem, a więc po to.
Jeszcze coś nie pasuje, albo nie wiadomo?
Chyba że chciałeś też takie dokładne opisanie, to ci Sailor napisał

Adrian_859

A odnośnie tego oświetlenia, po kilku minutach siedzenia w aucie, dopóki nie otworzę drzwi, albo nie włączę zapłonu/silnika lampek nie da się włączyć. (nie były przez ten czas włączone, wsiadłem, zgasły po jakimś czasie, będąc w pozycji automatycznej, i powiedzmy do ok. 5 minut od wejścia da się je jeszcze włączyć, a potem nic nie reaguje.)
Zdjęcie potwierdzające że nie świecą :lol:
Obrazek

Adrian_859

Czy Pan Bonifacy od kontroli trakcji znalazł wyłącznik? :?:

krowka1978

sailor 88 pisze:
15 sty 2026, 16:01
Misiek pisze:
krowka1978 pisze:
...
Poproszę o źródło, ale nie z ai, for, czy różnej maści ekspertów - najlepiej dane od producenta, np. Denso, bo moje wieloletnie doświadczenie mówi mi, że sprężarka jest wyłączana i nie pracuje cyklicznie w czasie ujemnych temperatur. Za odparowanie szyb odpowiada podgrzane powietrze i zwiększona moc nawiewu, do wspomagania tego procesu jest czujnik zawilgocenia/zaparowania przedniej szyby w automatach - teraz standard, kilkanaście lat temu niekoniecznie. Co więcej w przypadku automatycznej klimatyzacji mieszalnik na podstawie odczytu czujników całym rokiem miesza powietrze schłodzone przez parownik/zimne z zewnętrz z ciepłym z nagrzewnicy, pomijam sterowanie zamkniętym ukladem. W przypadku manuala trzeba kręcić temperaturą. Pominę temat zmiennej wydajności sprężarki. O kontrolkach pisałem. Powtarzając się, są samochody, które mówią użyszkodnikom, że sprężarka jest odcięta.
Tą cykliczną pracę sprężarki na mrozie można sobie wsadzić w bajki z mchu i paproci. Każdy cykl kończyłby się wyrzutem wilgotnego powietrza, co więcej żeby odszronić parownik trzeba odpalić obieg zamknięty przy temperaturach w okolicy 0, co dopiero na mrozie, a parownik jest przed nagrzewnicą, więc inaczej go się nie podgrzeje - a czym się to skończy? Natychmiastowym zaparkowaniem szyb. Coś takiego dzieje się po wyjeździe z ogrzewanego garażu na mróz, jednak w przypadku systemu z czujnikiem zaparowania przedniej szyby elektronika odpowiednio ustawia system, żeby para jak najszybciej zeszła. W przypadku systemu z brakiem czujnika trzeba wspomóc się guzikiem MAX DEF, czy jak producent sobie nazywa.

krowka1978

sailor 88 pisze:
15 sty 2026, 17:46
Misiek pisze:

Dzięki wielkie, Sailor !
Trochę się Misiek zagalopowałeś...Klima w aucie i klima w pomieszczeniach to jednak trochę inna bajka i nie można stawiać znaku równości między nimi. Klima w aucie może działać tylko w jedną stronę czyli chłodzić, bo funkcja ogrzewania jest realizowana za pomocą nagrzewnicy wykorzystującej ciepło z silnika i czasem dodatkowo elektrycznej w diesel'ach, bo wolno się nagrzewa silnik. Wyjątkiem są samochody elektryczne, które posiadają pompę ciepła, która działa w obie strony tzn. grzeje lub chłodzi i właśnie takie systemy mogą być i z reguły są stosowane w pomieszczeniach. Auta elektryczne też nie wszystkie posiadają pompę ciepła, bo to drogie urządzenie i w wersjach podstawowych grzanie jest realizowane przez nagrzewnicę elektryczną na bazie drutu oporowego, ale to bardzo energochłonne. Na przykład wszystkie Tesle posiadają pompy ciepła a do Karoq'a trzeba za nią dopłacić 5200 złotówek.
Widzę mieszanie pojęć. Klimatyzacja w samochodzie to układ chłodzenia i ogrzewania w jednym, połączone systemy, czyli owa automatyczna klimatyzacja/climatronic - ściśle ze sobą powiązane i współpracujące. Manual analogicznie, ale trzeba kręcić, przestawiać itd. W każdym razie można jednocześnie grzać i chłodzić - za wyrzut powietrza o odpowiedniej temperaturze dba elektronika sterując mieszalnikiem/w manuału użyszkodnik, czego w klimatyzacji domowej, pompie ciepła, nie uzyskasz, bo może w nich działać tylko jeden tryb.
Odnośnie "grzałki" dla dizla i nie tylko. We współczesnych samochodach montowane są podgrzewacze PTC, nie tylko w dizlach. Mam w benzynie "dwa" podgrzewacze PTC, jeden o mocy 500W, drugi 250W, sterowane niezależnie. Teraz znajdź mi w PTC drut oporowy... Nie nadążasz za zmianami. Drut oporowy to może był w gratach z lat 90. PTC są dostępne od około 2000r. Co więcej grzałka oporowa w samochodzie jest bardzo niebezpieczna, żre więcej prądu niż PTC, potrzebuje zabezpieczeń termicznych. PTC nie potrzebuje zabezpieczeń jak grzałka oporowa, samo się reguluje, nie ma możliwości przegrzania.

Co do Karoq-a - od kiedy jest w nim opcja pompy ciepła? Które AI do podpowiedziało? Za 6 200zł jest, ale postojowe spalinowe, swoją drogą przez 3 lata trochę podrożało, mnie do Ateci wyniosło coś około 4 500zł prawie 3 lata temu.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

sailor 88 pisze:
15 sty 2026, 17:46
Misiek pisze:

Dzięki wielkie, Sailor !
Trochę się Misiek zagalopowałeś...Klima w aucie i klima w pomieszczeniach to jednak trochę inna bajka i nie można stawiać znaku równości między nimi. Klima w aucie może działać tylko w jedną stronę czyli chłodzić, bo funkcja ogrzewania jest realizowana za pomocą nagrzewnicy wykorzystującej ciepło z silnika i czasem dodatkowo elektrycznej w diesel'ach, bo wolno się nagrzewa silnik. Wyjątkiem są samochody elektryczne, które posiadają pompę ciepła, która działa w obie strony tzn. grzeje lub chłodzi i właśnie takie systemy mogą być i z reguły są stosowane w pomieszczeniach. Auta elektryczne też nie wszystkie posiadają pompę ciepła, bo to drogie urządzenie i w wersjach podstawowych grzanie jest realizowane przez nagrzewnicę elektryczną na bazie drutu oporowego, ale to bardzo energochłonne. Na przykład wszystkie Tesle posiadają pompy ciepła a do Elroq'a trzeba za nią dopłacić 5200 złotówek.
I właśnie dlatego w pierwszym cytowanym przez Ciebie zdaniu napisałem "podobnie", a nie "tak samo". Ale mimo to jeszcze raz wielkie dzięki za doprecyzowanie tematu oraz za konkretne przykłady.

I chyba już na koniec jeszcze jedno małe pytanko : to w takim razie skąd bierze się to ciepło tak szybko, jeżeli nie z klimatyzacji ? Czy dlatego, że przy obiegu zamkniętym jest cieplejsze i ciepło z silnika wystarcza, "daje radę", a jak "normalnie", czyli z zewnątrz, to już nie ? Ciągle tak dopytuję i drążę temat, ponieważ ta minuta, góra dwie, oczekiwania na ciepło jakoś nie kojarzy mi się wyłącznie z silnikiem i bez dodatkowego źródła ciepła, bo dla mnie to jakoś tak ciągle za szybko. Nie wiem, czy pamiętasz, ale kiedyś tłumaczyłeś mi już sprawę dodatkowej nagrzewnicy w Galaxy z wolno nagrzewającym się dieslem (wraz z jej zdjęciem) i to dlaczego podobnie jak w Atece tak szybko powietrze się nagrzewało.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ