PiotrekDriver pisze: ↑25 sty 2019, 18:25
Sailor_88 Słuchaj mam do Ciebie pytanie znawco

Do Ateci zdecydowałem sie lać Ravenola vsw 0w-30. A co z moim drugim samochodem? Jest to Toyota Hilux 2.4 D 2017r. Myslisz ze mogę do niej lać ten sam olej ? spełnia wymagania acea c3. Jednak Ravenol zaleca do niej takie oleje jak poniżej. Mylisz ze do Diesla VSW SAE 0W-30 USVO i bedzie super? (chce lać do samo do ateci 1.4 tsi i hiluxa

)
Hilux 2.4 D-4D 4WD DPF (2016 - )
Filtr 0,5 L.
: Pojemność 7,5 L. Napełnienie serwisowe
: Pojemność 8 L. Napełnianie suche
Zastosowanie : Normalne (standardowe) warunki eksploatacji
Częstotliwość : Wymiana 15000 km/ 12 mies.
Produkty : RAVENOL FES SAE 0W-30
: RAVENOL FEL SAE 5W-30
Zastosowanie : Trudne warunki eksploatacji
Częstotliwość : Wymiana 7500 km/ 6 mies.
Produkty : RAVENOL FES SAE 0W-30
: RAVENOL FEL SAE 5W-30
Niestety, nie da się stosować tego samego oleju do obu Twoich aut. Toyota do większości swoich konstrukcji wymaga oleju spełniającego normę
C-2, a VAG normy
C-3. Parametry lepkości podane na opakowaniu, w tej kwestii nic nie znaczą, dużo ważniejszy jest parametr lepkości hemodynamicznej wysokotemperaturowej, tzw.
HTHS. Toyota wymaga obniżonej lepkości, zgodnej z normą
C-2 (HTHS 2,9-3,5 mPa*s), a VAG wysolkiej (HTHS >=3,5 mPa*s) zgodnej z normą
C-3. I tego bym się trzymał, bo to wynika z konstrukcji silnika pod daną normę, czyli luzy między współpracującymi częściami, szerokość kanałów olejowych, wydajność pompy oleju itd. Jeżeli więc, decydujesz się na RAVENOLA, to stosuj do Toyoty te, które wymieniłeś, czyli RAVENOL FES SAE 0W-30 lub RAVENOL FEL SAE 5W-30 ze wskazaniem na 0w30 oczywiście. Na upartego można, silnik się nie rozpadnie, ale skoro stosujesz, bardzo dobry i w sumie drogi olej, to niech będzie tak, jak powinno być!
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...