Wymiana Oleju

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Kuchar
Samochód: inne
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Re: Wymiana Oleju

Post autor: Kuchar »

Dokładnie, stary klekot, stara szkoła. ;)
Pamiętam jak szukałem Land Cruisera z pancernym silnikiem 3.0TD to przebiegi rozpoczynały się od 350tyś w górę, mój prywatny ma 370tys, a są i takie z licznikami grubo ponad 500tyś i to nie jest żadna abstrakcja - dzisiaj takich silników już nie znajdziemy. :)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Frodo pisze:
27 paź 2020, 16:35
Biorąc pod uwagę, że większość z nas dba o swoje cuda, zmieniając olej możliwie często na taki jak najlepszej jakości, wydaje mi się, że ta fotorelacja z rozebrania silnika, który autor pisze "katowałem bez wymiany oleju przez 6 lat" do co najmniej pół miliona km może być *wielkim* kijem w mrowisku. Wg poglądów tu panujących coś takiego powinno być absolutnie niemożliwe:
https://vw-clubpolska.pl/index.php/topi ... n.html#new
Ja kiedyś słyszałem o "amerykańcu", który nie wymieniał oleju przez 18 lat, tylko dolewki i po szczegółowych oględzinach jego stan określono jako dobry, jak na swój wiek. Inna sprawa, że to była starsza konstrukcja i do tego nie tak wysilona (jak większość amerykanów), jak obecne.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Zdecydowanie nie jestem zwolennikiem żadnych teorii spiskowych, ale jeśli chodzi ogólnie o przemysł naftowy, to od zawsze, jak już zacząłem się choć odrobinę orientować w sprawach, wydaje mi się, że po prostu masowo nabijają nas w butelkę, żeby jak najczęściej i jak najdłużej kupować ich produkty - z tymi olejami silnikowymi, a przede wszystkim z paliwami, jako główny napęd jakiegokolwiek transportu. Już parokrotnie słyszałem, że w czeluściach szanowanych instytutów badawczych, czy laboratoriów (strzeżone przez wielopoziomową ochronę i zabezpieczenia, jeszcze bardziej jak receptura Coca Coli) już od wielu lat istnieją gotowe opłacalne, alternatywne do ropopochodnych, sposoby napędu pojazdów. Tylko, że lobby naftowe jak na razie i jak widać bardzo skutecznie blokuje ich rozpowszechnienie, ponieważ bardzo poważnie zagroziłoby to ich interesom. Jednak jeżeli i kiedy znajda sobie inne, równie dochodowe źródło dochodu, może właśnie to nowe, to takie rozwiązania wyklują się na światło dzienne i będziemy z nich wszyscy korzstać.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Kuchar

Już tak na sam koniec żeby nie offtopować, jak dla kogoś wymiana oleju raz w roku czy powiedzmy raz na 15tyś km jest niepotrzebna czy stanowi za duży wydatek to według mnie powinien przesiąść się na komunikacje miejską. ;)
W pewien sposób usprawiedliwiam interwał longlife np przez wynajem długoterminowy czy typowo flotowe leasingi, tutaj liczą się oszczędności i faktycznie przeserwisowanie np 30 samochodów to już znaczący wydatek, a nic im z tego samochodu - i tak pójdzie dalej..
Tak czy inaczej, dla mnie zawsze ta podstawowa eksploatacja jest obowiązkowa i bez różnicy czy to nowa Ateca czy stary, pancerny Land Cruiser. :)

Awatar użytkownika
Lava
Samochód: Seat ateca, 2.0 tsi 190 km, lava blue
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Post autor: Lava »

Kuchar pisze:
28 paź 2020, 10:41
Już tak na sam koniec żeby nie offtopować, jak dla kogoś wymiana oleju raz w roku czy powiedzmy raz na 15tyś km jest niepotrzebna czy stanowi za duży wydatek to według mnie powinien przesiąść się na komunikacje miejską. ;)
W pewien sposób usprawiedliwiam interwał longlife np przez wynajem długoterminowy czy typowo flotowe leasingi, tutaj liczą się oszczędności i faktycznie przeserwisowanie np 30 samochodów to już znaczący wydatek, a nic im z tego samochodu - i tak pójdzie dalej..
Tak czy inaczej, dla mnie zawsze ta podstawowa eksploatacja jest obowiązkowa i bez różnicy czy to nowa Ateca czy stary, pancerny Land Cruiser. :)
Moje zdanie jest takie, że ten longlife zaprocentuje dopiero na dalszym etapie, zwykły szarak kupi samochód z floty i dopiero wtedy będzie płacz. Dlatego jak to zawsze było i jest prawo jest dla bogatych nie dla biednych po to jest longlife.
2.0 tsi 190km, :D Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie :D

Kuchar

Otóż to ;)

ponczo
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: ponczo »

Cześć, cały wątek przeczytałem i tak się zastanawiam, czy do 2.0 TSI z Cupra Ateca (chyba kod DNUE), te same oleje co do pozostałych 2.0 TSI? Czyli najlepiej 0W30 z normą 504?

Awatar użytkownika
DarekWa
Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI 190 KM 4Drive DSG7 (RM20)
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: DarekWa »

ale właśnie 0W30 leją w serwisach. Pisałem o tym w poście z 27 września.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

ponczo
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: ponczo »

Tak, wszystko się zgadza. Tylko zastanawiam się czy są takie różnice pomiędzy silnikami 2.0 190 KM, a 300 KM, które sugerowałyby użycie różnych olei? Czy ten sam olej dla obu silników?

F_Underwood
Samochód: Cupra Ateca FL
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: F_Underwood »

Podłączam się do pytania odnośnie oleju w Cupra Ateca. Mam aktualnie 1200km i chciałbym wymienić olej ale nie mam pojęcia jaki najlepiej zastosować... Nie bardzo chciałbym standardowy Castrol, wiec będę wdzięczny za podpowiedzi.

Z góry wielkie dzięki!!!

ODPOWIEDZ