Pamiętam jak szukałem Land Cruisera z pancernym silnikiem 3.0TD to przebiegi rozpoczynały się od 350tyś w górę, mój prywatny ma 370tys, a są i takie z licznikami grubo ponad 500tyś i to nie jest żadna abstrakcja - dzisiaj takich silników już nie znajdziemy.
Wymiana Oleju
-
Kuchar
- Samochód: inne
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Re: Wymiana Oleju
Dokładnie, stary klekot, stara szkoła. 
Pamiętam jak szukałem Land Cruisera z pancernym silnikiem 3.0TD to przebiegi rozpoczynały się od 350tyś w górę, mój prywatny ma 370tys, a są i takie z licznikami grubo ponad 500tyś i to nie jest żadna abstrakcja - dzisiaj takich silników już nie znajdziemy.
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Ja kiedyś słyszałem o "amerykańcu", który nie wymieniał oleju przez 18 lat, tylko dolewki i po szczegółowych oględzinach jego stan określono jako dobry, jak na swój wiek. Inna sprawa, że to była starsza konstrukcja i do tego nie tak wysilona (jak większość amerykanów), jak obecne.Frodo pisze: ↑27 paź 2020, 16:35Biorąc pod uwagę, że większość z nas dba o swoje cuda, zmieniając olej możliwie często na taki jak najlepszej jakości, wydaje mi się, że ta fotorelacja z rozebrania silnika, który autor pisze "katowałem bez wymiany oleju przez 6 lat" do co najmniej pół miliona km może być *wielkim* kijem w mrowisku. Wg poglądów tu panujących coś takiego powinno być absolutnie niemożliwe:
https://vw-clubpolska.pl/index.php/topi ... n.html#new
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Zdecydowanie nie jestem zwolennikiem żadnych teorii spiskowych, ale jeśli chodzi ogólnie o przemysł naftowy, to od zawsze, jak już zacząłem się choć odrobinę orientować w sprawach, wydaje mi się, że po prostu masowo nabijają nas w butelkę, żeby jak najczęściej i jak najdłużej kupować ich produkty - z tymi olejami silnikowymi, a przede wszystkim z paliwami, jako główny napęd jakiegokolwiek transportu. Już parokrotnie słyszałem, że w czeluściach szanowanych instytutów badawczych, czy laboratoriów (strzeżone przez wielopoziomową ochronę i zabezpieczenia, jeszcze bardziej jak receptura Coca Coli) już od wielu lat istnieją gotowe opłacalne, alternatywne do ropopochodnych, sposoby napędu pojazdów. Tylko, że lobby naftowe jak na razie i jak widać bardzo skutecznie blokuje ich rozpowszechnienie, ponieważ bardzo poważnie zagroziłoby to ich interesom. Jednak jeżeli i kiedy znajda sobie inne, równie dochodowe źródło dochodu, może właśnie to nowe, to takie rozwiązania wyklują się na światło dzienne i będziemy z nich wszyscy korzstać.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Kuchar
- Samochód: inne
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Już tak na sam koniec żeby nie offtopować, jak dla kogoś wymiana oleju raz w roku czy powiedzmy raz na 15tyś km jest niepotrzebna czy stanowi za duży wydatek to według mnie powinien przesiąść się na komunikacje miejską. 
W pewien sposób usprawiedliwiam interwał longlife np przez wynajem długoterminowy czy typowo flotowe leasingi, tutaj liczą się oszczędności i faktycznie przeserwisowanie np 30 samochodów to już znaczący wydatek, a nic im z tego samochodu - i tak pójdzie dalej..
Tak czy inaczej, dla mnie zawsze ta podstawowa eksploatacja jest obowiązkowa i bez różnicy czy to nowa Ateca czy stary, pancerny Land Cruiser.
W pewien sposób usprawiedliwiam interwał longlife np przez wynajem długoterminowy czy typowo flotowe leasingi, tutaj liczą się oszczędności i faktycznie przeserwisowanie np 30 samochodów to już znaczący wydatek, a nic im z tego samochodu - i tak pójdzie dalej..
Tak czy inaczej, dla mnie zawsze ta podstawowa eksploatacja jest obowiązkowa i bez różnicy czy to nowa Ateca czy stary, pancerny Land Cruiser.
- Lava
- Samochód: Seat ateca, 2.0 tsi 190 km, lava blue
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowań: 69 razy
Moje zdanie jest takie, że ten longlife zaprocentuje dopiero na dalszym etapie, zwykły szarak kupi samochód z floty i dopiero wtedy będzie płacz. Dlatego jak to zawsze było i jest prawo jest dla bogatych nie dla biednych po to jest longlife.Kuchar pisze: ↑28 paź 2020, 10:41Już tak na sam koniec żeby nie offtopować, jak dla kogoś wymiana oleju raz w roku czy powiedzmy raz na 15tyś km jest niepotrzebna czy stanowi za duży wydatek to według mnie powinien przesiąść się na komunikacje miejską.
Tak czy inaczej, dla mnie zawsze ta podstawowa eksploatacja jest obowiązkowa i bez różnicy czy to nowa Ateca czy stary, pancerny Land Cruiser.![]()
2.0 tsi 190km,
Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie 
-
ponczo
- Samochód: Cupra Ateca
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Cześć, cały wątek przeczytałem i tak się zastanawiam, czy do 2.0 TSI z Cupra Ateca (chyba kod DNUE), te same oleje co do pozostałych 2.0 TSI? Czyli najlepiej 0W30 z normą 504?
- DarekWa
- Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI 190 KM 4Drive DSG7 (RM20)
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
ale właśnie 0W30 leją w serwisach. Pisałem o tym w poście z 27 września.
Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka
-
ponczo
- Samochód: Cupra Ateca
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Tak, wszystko się zgadza. Tylko zastanawiam się czy są takie różnice pomiędzy silnikami 2.0 190 KM, a 300 KM, które sugerowałyby użycie różnych olei? Czy ten sam olej dla obu silników?
-
F_Underwood
- Samochód: Cupra Ateca FL
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Podłączam się do pytania odnośnie oleju w Cupra Ateca. Mam aktualnie 1200km i chciałbym wymienić olej ale nie mam pojęcia jaki najlepiej zastosować... Nie bardzo chciałbym standardowy Castrol, wiec będę wdzięczny za podpowiedzi.
Z góry wielkie dzięki!!!
Z góry wielkie dzięki!!!