2 cylindry eco
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
Re: 2 cylindry eco
To uzależnione jest od Twojego stylu jazdy. Jeżeli jedziesz puść gaz powinno auto przejść w tryb dwucylindrowy, chociaż też nie zawsze.
- Endrju
- Moderator
-
dario37
- Samochód: Seat Ateca 1.4TSI /KIA SPORTAGE MHEV 2022 BL
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Mój styl jazdy uznałbym za delikatny,więc po mieście komunikat o pracy 2 cylindrów wyswietla się bardzo często.A tak na marginesie:ciekawe jaka będzie róznica w zuzyciu tych cylindrów,które pracują non-stop?( po przebiegu np.50 tys)
Seat Ateca 1.4 TSI DSG7 /KIA SPORTAGE MHEV 2022 BL
- Endrju
- Moderator
Mylę że nie będzie aż tak źle. Mój sąsiad ma warsztat i naprawia ciężarówki. Ten system ACT jest ściągniety z ciężarówek a ciężarówki przejeżdzaja bez problemu po 500 tys. km.
- Hiszpanka
- Samochód: Ateca Xcellence 1.4 TSI, DSG, 4Drive, Samoa Orange
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
A nie przestawiłeś pokrętła w tryb sport lub eco?
W trybie sport dwa cylindry się chyba nie załączają wcale a w trybie eco często zamiast trybu dwucylindrowgo jest bieg jałowy czyli tzw. "luz".
Ateca Xcellence | 1.4 Eco TSI 150 KM | DSG | 4 DRIVE | KH74YT | Alcantara Brown | Comfort Assistant Plus | Navi System Plus | Full Link| Alarm | Podgrzewana szyba| Elektryczna klapa | Ogrzewanie postojowe | 18" Performance MACHINED | Samoa Orange
- Endrju
- Moderator
- Hiszpanka
- Samochód: Ateca Xcellence 1.4 TSI, DSG, 4Drive, Samoa Orange
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Hmm, to pozostaje jeszcze styl jazdy.
Dopytałem się żonki i jej pokazuje się tryb "2 cylindry" często, a u mnie prawie wcale.
Zużycie paliwa też mam zawsze co najmniej o 1 litr większe od niej
Jeśli to nie sposób jazdy, to faktycznie pozostaje szukać rozwiązania w serwisie ...
Chyba, że są gdzieś ustawienia w komputerze, gdzie można to sobie włączyć/wyłączyć?
Sprawdzał ktoś?
I taka dodatkowa uwaga.
Istnieje zależność pomiędzy ustawieniem funkcji ekranu komputera pomiędzy licznikami a wyświetlaniem trybu pracy na dwóch cylindrach.
Np. po ustawieniu na nawigację bądź na średnią prędkość ten tryb jest sygnalizowany przez znaczek "eco" w prawym dolnym rogu zamiast temperatury otoczenia, ale po przełączeniu na średnie zużycie paliwa pokazuje się tryb "2 cylindrowy" pomiędzy zegarami, więc kolega "slawektc" musiałby sprawdzić czy ma brak tego w trybie wyświetlania średniego zużycia paliwa
Dopytałem się żonki i jej pokazuje się tryb "2 cylindry" często, a u mnie prawie wcale.
Zużycie paliwa też mam zawsze co najmniej o 1 litr większe od niej
Jeśli to nie sposób jazdy, to faktycznie pozostaje szukać rozwiązania w serwisie ...
Chyba, że są gdzieś ustawienia w komputerze, gdzie można to sobie włączyć/wyłączyć?
Sprawdzał ktoś?
I taka dodatkowa uwaga.
Istnieje zależność pomiędzy ustawieniem funkcji ekranu komputera pomiędzy licznikami a wyświetlaniem trybu pracy na dwóch cylindrach.
Np. po ustawieniu na nawigację bądź na średnią prędkość ten tryb jest sygnalizowany przez znaczek "eco" w prawym dolnym rogu zamiast temperatury otoczenia, ale po przełączeniu na średnie zużycie paliwa pokazuje się tryb "2 cylindrowy" pomiędzy zegarami, więc kolega "slawektc" musiałby sprawdzić czy ma brak tego w trybie wyświetlania średniego zużycia paliwa
Ateca Xcellence | 1.4 Eco TSI 150 KM | DSG | 4 DRIVE | KH74YT | Alcantara Brown | Comfort Assistant Plus | Navi System Plus | Full Link| Alarm | Podgrzewana szyba| Elektryczna klapa | Ogrzewanie postojowe | 18" Performance MACHINED | Samoa Orange
- tictac1986
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
U mnie pokazuje się bardzo często, zważywszy na to, że pokonuję wyłącznie trasy podmiejskie, ale i w mieście nie raz się załączy. Drażniący nieco jest fakt, że czuje wtedy lekkie wibracje na pedale gazu, coś jak by drżenie silnika...
Seat Ateca 1,4 TSI 150 KM Nevada White wersja Style + Comfort+/Pakiet Zima/Full Link
-
patryk7133
- Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 80 razy
Widzę już 2 wspólną przypadłość miedzy naszymi autami miałem dokładnie tak samo po przejechaniu 2900km zauważyłem ze prawie wcale nie załączał się tryb 2 cylindrowy a spalanie średni podniosło się prawie o 1 l na 100 km nie wiem czym było to spowodowane ale po przejechaniu kolejnych 60/70 km wszystko wróciło do normy podejrzewam że miało to coś wspólnego z trybem jazdy eco ponieważ do pierwszych 2900 km jeździłem prawie wyłącznie w trybie eco teraz używam tylko trybu normal i sport i jest Ok!