Czas oczekiwania na Atekę

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Re: Czas oczekiwania na Atekę

Post autor: JACA »

Luk4as pisze:
04 lut 2022, 12:36
A co powiecie jak kolega odebrał Tarraco Syle, z listwami od FR, bo aktualnie takie mieli na produkcji ....
Będzie unikat ;)
Ewentualnie za parę lat, jak będzie sprzedawał, ktoś mu powie, że... "panie..., bity był". :lol:

Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Orłoś pisze:
04 lut 2022, 12:40
Tu się niestety mylisz. To nie "spożywka", że musi być FIFO, które tam jak najbardziej powinno być stosowane. Istnieją inne metody stosowane w produkcji i logistyce np. LIFO, czyli last in, first out, które są stosowane w wielu zakładach produkcyjnych. Tak jak napisał Endrju, fabryka w Kvasinach ogarnia tak produkcję, że w zależności od wersji wyposażenia i dostępności części stara się wykonywać jak najwięcej aut, przecież im też zależy na jak najszybszym wydaniu samochodu. To, że fabryka w Indiach czy Chinach nie zrobi im, np. miliona sterowników to nie ich wina. W Anglii dealerzy Forda bodajże sprzedają samochody bez ekranów nawigacji. Jak się pojawi na stanie to przyjeżdżasz i Ci montują ;) Ciekawe czasy :)
Ja te wszystkie wyzwania i modele logistyczne rozumiem, ale jako klient chcę być albo zakontraktowany na określony dzień, albo bardzo rzetelnie informowany o tym co się dzieje i jaki ma wpływ na produkcję mojego egzemplarza. Już to tu pisałem wcześniej - producent, jeżeli nie wie kiedy wyprodukuje, to powinien mieć obowiązek poinformowania przynajmniej o tym kiedy samochód na pewno się NIE WYPRODUKUJE. Prosta informacja: "panie, nie masz pan od nas samochodu przynajmniej do marca 2023". I wtedy ja jako klient przynajmniej mogę powiedzieć co sobie mogą gdzie wsadzić i zaczynam działać inaczej. A póki co wszyscy siedzimy po ciemku bo może to już ten miesiąc, a już prawie na pewno następny...

Ja już docieram do końca cierpliwości z dosłownie zerem informacji na temat możliwości wyprodukowania wymarzonego, ale wciąż tylko hipotetycznego auta...

Brak winy nie jest usprawiedliwieniem braku szacunku dla klientów, a tym jest dzisiejsza polityka informacyjna Seata.
Za ten post autor rybsko otrzymał podziękowanie:
Misiek (05 lut 2022, 13:32)
Ocena: 4.76%

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

JACA pisze:
04 lut 2022, 13:11
Luk4as pisze:
04 lut 2022, 12:36
A co powiecie jak kolega odebrał Tarraco Syle, z listwami od FR, bo aktualnie takie mieli na produkcji ....
Będzie unikat ;)
Ewentualnie za parę lat, jak będzie sprzedawał, ktoś mu powie, że... "panie..., bity był". :lol:
Były sugestię żeby wziął papier z Seata, że dostał w takim stanie ze względu na Covid - zawsze to jakiś dupochron.

Awatar użytkownika
Orłoś
Samochód: Ateca Xcellence 2.0 TSI
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Orłoś »

Ja to wszystko rozumiem, też uważam, że powinni informować Was o postępach w produkcji lub ich braku, ale obawiam się, że oni po prostu tego nie wiedzą. Nie mają takich informacji od podwykonawców i tyle. I tak, wiem, że jest to mega wkurwiające, ale nic nie zrobicie niestety.
Ateca Xcellence | 2.0 TSI 190KM | DSG7 | 4Drive | Magnetic Brown | Felgi 18" PERFORMANCE 36/2 MACHINED | Felgi 17" ABRERA II | Alcantara Black | Panorama | Comfort Assistant Plus | Podgrzewana przednia szyba | Navi | Elektryczna klapa bagażnika | Widok 360 | Ładowanie Qi | VC

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Z drugiej strony, są pewne plusy tej sytuacji.
Zamawiasz Atekę i czekasz. W między czasie możesz szukać co innego, może bardziej premium. Dozbierasz i dopłacisz. A kase i tak zwrócą w Seacie, bo przekraczają terminy.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Tak prawdę mówiąc to każda informacja poza (Pana auto weszło na produkcję ) jest do du... Bo nic nie wnosi,co z tego że Ci powiedzą że za 2 miesiące, później że niestety znowu 3 miesiące. I co z tą informacją zrobisz? Nic bo idziesz do kolejnej firmy i jest taka sama sytuacja . Wiem że to jest wkurzające ale nie ma wyjścia albo się zamawia i narzeka albo nie zamawia i ma się firmę gdzieś.
Za ten post autor Endrju otrzymał podziękowanie:
Orłoś (05 lut 2022, 10:52)
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Rafiner

Ale od roku wiadomo, że jest od 6 miesiecy do roku czekania. Na 3 miesiące chyba nikt się nie nabiera. No chyba, że firma zamówiła pół roku temu i deklaruje, że za 2-3 miesiace ich kolej.
Jedynie co słychać pewnego, to im prostsze auto tym szybciej robią, ale chyba nie o to chodzi w Atece.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

rybsko pisze:
04 lut 2022, 13:41
Orłoś pisze:
04 lut 2022, 12:40
Tu się niestety mylisz. To nie "spożywka", że musi być FIFO, które tam jak najbardziej powinno być stosowane. Istnieją inne metody stosowane w produkcji i logistyce np. LIFO, czyli last in, first out, które są stosowane w wielu zakładach produkcyjnych. Tak jak napisał Endrju, fabryka w Kvasinach ogarnia tak produkcję, że w zależności od wersji wyposażenia i dostępności części stara się wykonywać jak najwięcej aut, przecież im też zależy na jak najszybszym wydaniu samochodu. To, że fabryka w Indiach czy Chinach nie zrobi im, np. miliona sterowników to nie ich wina. W Anglii dealerzy Forda bodajże sprzedają samochody bez ekranów nawigacji. Jak się pojawi na stanie to przyjeżdżasz i Ci montują ;) Ciekawe czasy :)
Ja te wszystkie wyzwania i modele logistyczne rozumiem, ale jako klient chcę być albo zakontraktowany na określony dzień, albo bardzo rzetelnie informowany o tym co się dzieje i jaki ma wpływ na produkcję mojego egzemplarza. Już to tu pisałem wcześniej - producent, jeżeli nie wie kiedy wyprodukuje, to powinien mieć obowiązek poinformowania przynajmniej o tym kiedy samochód na pewno się NIE WYPRODUKUJE. Prosta informacja: "panie, nie masz pan od nas samochodu przynajmniej do marca 2023". I wtedy ja jako klient przynajmniej mogę powiedzieć co sobie mogą gdzie wsadzić i zaczynam działać inaczej. A póki co wszyscy siedzimy po ciemku bo może to już ten miesiąc, a już prawie na pewno następny...

Ja już docieram do końca cierpliwości z dosłownie zerem informacji na temat możliwości wyprodukowania wymarzonego, ale wciąż tylko hipotetycznego auta...

Brak winy nie jest usprawiedliwieniem braku szacunku dla klientów, a tym jest dzisiejsza polityka informacyjna Seata.
Podpisuję się pod tym obiema rękami, bo Orłoś ciągle myśli o "rzeczywistości fabrycznej" i nawet nie za bardzo wiedziałem jak mu na to odpisać (a Ty mnie w tym wyręczyłeś), a my żyjemy "rzeczywistością kliencką" i interesuje nas tylko i wyłącznie to, kiedy będziemy mogli odebrać upragnione auto. Oczekujemy także, że sprzedawca będzie z nami w stałym kontakcie, szczególnie w takiej ciężkiej sytuacji z dostępnością. Kolejni "dyskutanci" piszą "co zrobić, jak nic nie poradzisz, bo jest jak jest", to fakt, że nic się nie da zrobić, ale tu bardziej chodzi o stosunek i podejście do klienta, o to że sprzedawca nie ma go w wielkim poważaniu i na przykład co miesiąc z przykrością informuje go, że nadal nic nie wiadomo, albo że jednak jest jakaś nadzieja i jeszcze miesiąc, jeszcze dwa i już będzie wiadomo kiedy. Nie bez przyczyny jest powiedzenie, że nadzieja umiera ostatnia i nie można jej nikomu odbierać, chyba że jest się pacjentem chorym na nieuleczalną chorobę.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Rafiner

Misiek pisze:
05 lut 2022, 13:44
Kolejni "dyskutanci" piszą "co zrobić, jak nic nie poradzisz, bo jest jak jest", to fakt, że nic się nie da zrobić, ale tu bardziej chodzi o stosunek i podejście do klienta, o to że sprzedawca nie ma go w wielkim poważaniu i na przykład co miesiąc z przykrością informuje go, że nadal nic nie wiadomo, albo że jednak jest jakaś nadzieja i jeszcze miesiąc, jeszcze dwa i już będzie wiadomo kiedy. Nie bez przyczyny jest powiedzenie, że nadzieja umiera ostatnia i nie można jej nikomu odbierać, chyba że jest się pacjentem chorym na nieuleczalną chorobę.
Cała sytuacja przypomina sytuację z filmu, gdzie padają słowa "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi?".
I w tej sytuacji "dyskutanci" niestety, ale mają racje czy się to komuś podoba czy nie.
A podejście sprzedawcy jest takie, jak fabryki do dilera, fabryka nie wie, diler nie wie, a kupujący drepta w miejscu i niecierpliwi się bo i ma powód.
I czeka i czeka.
Ale nadzieja oprócz umierania, jest też matką ..... jak mówi inne powiedzenie.
Ale takie są teraz warunki gry i lepiej nastawić się na maksymalne okresy czekania i być miło zaskoczonym niż złościć sie na sprzedawcę.
Ja odradziłem ojcu kupno teraz auta, bo widzę jak jest. Sprzedawca uczciwie powiedział, że zamówienie przyjmie, ale bez gwarancji ceny, wyposażenia i terminu dostawy.

coulomb
Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: coulomb »

Zgadzam się, że niestety "dyskutanci" mają rację. Są problemy z dostawami części a dodatkowo musimy pamiętać, wskutek zmniejszonej liczby produkowanych sztuk producent ma mniejsze zyski i kombinuje jak optymalizować produkcję. I niekoniecznie to musi chodzić o bezwzględną maksymalizację zysków, ale chociażby o zapewnienie ciągłości zatrudnienia - rozumianą nie tylko jako brak zwolnień, ale również podwyżki dla istniejącej kadry, aby ta w dobie wysokiej inflacji sama nie odeszła. Stąd jeśli będzie miał do wyboru zamontować daną część w samochodzie elektrycznym/hybrydzie lub spalinowym, to wybierze ten pierwszy (poprawia w ten sposób średnią emisję WLTP i płaci mniejsze kary). Jeżeli ma wcześniej zamówiony samochód, ale dana część i tak nie pomoże w ukończeniu montażu (bo brakuje innej), to woli wyprodukować inny, później zamówiony model, który w pełni kompletny opuści linię montażową w ciągu kilku dni. To po prostu optymalizacja produkcji pod kątem maksymalizacji przepustowości linii produkcyjnych. Sami na jego miejscu robilibyśmy podobnie.
Inną, nieco trudniejszą do zaakceptowania sprawą, są "powody polityczne" - czyli np. priorytetyzacja pewnych marek względem innych w całym koncernie VAG lub priorytetyzacja rynków. Ci, którzy orientują się w temacie, wiedzą, że Seat nie jest faworytem. Dodatkowo rynek polski cechuje się niższymi marżami - to nam też nie pomaga.

Zgadzam się również, że odpowiedzialne podejście sprzedawcy jest szalenie ważne. Sam spotkałem się z kilkoma, którzy opowiadali bajki (w przypadku Karoqa "gwarantowali", że jak zamówię pod koniec sierpnia to na pewno będzie do odbioru przed końcem roku. W przypadku Seata w połowie grudnia sugerowali, że może być do odbioru w kwietniu. Kupujący, który bez uprzedniej lektury forów w dobrej wierze poszedł w ciemno do salonu i usłyszał, że samochód będzie gotowy w 4 miesiące, może słusznie poczuć się oszukany i zmanipulowany. Z drugiej jednak strony, świadomy, czytający Internet kupujący wie, że kończymy już drugi rok pandemii - dłuższe okresy realizacji zamówień nie powinny być zaskoczeniem. Jeżeli ktoś wie, że będzie potrzebować samochodu, to powinien zamówić z nieco większym wyprzedzeniem. Brutalne nieco, ale takie mamy niestety czasy. Z tego co ja wnioskuję po wpisach w Internecie, to minimalny czas oczekiwania na Atecę to obecnie 6-7 miesięcy. Z niewiadomych przyczyn modele 4x4 mają gorzej.

Sprzedawca, nawet jeśli sam nie wie, kiedy samochód zostanie wyprodukowany, to dobrze byłoby aby był w regularnym kontakcie z klientem. Choćby zadzwonić co miesiąc i powiedzieć mniej więcej jak wygląda sytuacja - np. ile sztuk w ostatnim miesiącu wydał klientom, kiedy mniej więcej zamawiali i w jakich konfiguracjach. Dzięki tym informacjom klient może sobie mniej więcej próbować własną estymatę.

Mój apel: wymieniajmy się jak najwięcej informacjami (jeżeli ktoś odebrał samochód - kiedy zamawiał i w jakiej konfiguracji, jeżeli ktoś rozmawiał ze sprzedawcą - co dokładnie usłyszał, itp.)
Za ten post autor coulomb otrzymał podziękowanie:
Misiek (07 lut 2022, 9:49)

ODPOWIEDZ