No więc poczytałem trochę na ten temat i to co piszesz jest niestety prawdą, ale nie do końca. Jak ja wyczytałem w kilku artykułach, to problemy z kablami dotyczą głownie VW, BMW, Renault i częściowo Mercedesa. Nigdzie nie był wymieniony Seat, mimo że należy do grupy VAG. A problemy VW dotyczą jak na razie tylko dwóch fabryk z Polsce produkujących głównie małe dostawczaki oraz niektóre ciężarowe. Tyle i tak na chwilę obecną wyczytałem. Co nie oznacza, że za jakiś czas problem ten nie pogłębi się i nie rozszerzy, nie będzie dotyczył także i innych marek i fabryk, ponieważ z powodów bezpieczeństwa pracę wstrzymały dwie Ukraińskie fabryki zatrudniające ponad 7000 pracowników i pokrywające znaczną (nie było podane jaką) cześć zapotrzebowania. W związku z tym produkcję, przynajmniej częściowo, przekierowano do fabryk tego samego producenta w innych lokalizacjach poza Ukrainą. Niestety całkowite odrobienie opóźnień i zaległości może trwać nie tygodnie, a miesiące i może znów znacząco opóźnić i tak już bardzo mocno spowolnione przez pandemię dostawy, powodujące braki i opóźnienia w dostawach podzespołów elektronicznych z Dalekiego Wschodu, przez to i produkcję chyba już wszystkich marek samochodowych i modeli.
Czas oczekiwania na Atekę
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2505 razy
Re: Czas oczekiwania na Atekę
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- rybsko
- Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
U mnie też 2.0, postojowe, pakiet, audio i... 15 tydzieńMadhad pisze: ↑22 mar 2022, 21:01Xperience 2.0 z ogrzewaniem postojowym, pakietem zimowym i systemem audio z dodatków, i tyle. Zamówienie z 28 listopada 2020 roku. Czekam, bo mi się nie pali. Mam czym jeździć. A dealer kiepski, istnieje prawdopodobieństwo, choć tylko przypuszczam, że tak mogło być, że mój samochód sprzedali komu innemu rok temu. Na to wskazuje historia zamówienia i jest sporo niejasności w datach. Nie chce mi się o to kłócić, a nie zrezygnuję chyba po złości, bo mam cenę z dnia zamówienia.
Tyle, że mój się będzie (miejmy nadzieję) produkował raptem na okrągłą rocznicę oczekiwania
Edit: Swoją drogą, to mógłby być niezły system. Każda opcja wyposażenia standardowego i opcjonalnego opisana innymi parametrami dostępności, a informacja o tym dostępna dla klientów. I tak na przykład ogrzewania postojowe były dostępne raz na dwa lata w kwietniu. Czarna podsufitka w miesiące nieparzyste. Audio w każdy ostatni tydzień kwartału. Siedzenia skórzane jedynie po polowaniach wiosennych i jesiennych, maksymalnie 1000 sztuk na sezon. Konfigurator w salonie od razu podpowiadałby o ile każda opcja wydłuży czas oczekiwania. Podejrzewam, że byłyby konfiguracje, których nigdy nie udałoby się wyprodukować
- Ocena: 4.76%
-
Pablo1990
- Samochód: Audi A3 8v
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Mój dealer był bardzo rozmowny podczas składania zamienia i do czasu wpłaty zaliczki. Później gość mało bardzo mało mówi. Raz w miesiącu dzwonię do niego i mówi ze da znać jak coś będzie wiedział a jak go odwiedziłem to taki wystraszony był jak powiedziałem ze jak auta nie będzie ze bede szukał u kogoś innego 
-
MrNobody
- Samochód: Seat Ateca FL 1.5 DSG
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Ja dziś zamawiałem dla siebię Atecę i sprzedawca powiedział mi, że "termin zamknięty" oznacza że na jakies 90% to już termin ostateczny, natomiast następny status to "termin potwierdzony", który już jest pewny (chociaż zapewne są jakies wyjątki).Misiek pisze: ↑22 mar 2022, 22:14Ja mam napisane "termin odbioru najpóźniej do ___", "termin zamknięty", to pewnie to samo, tylko inne słowa, bo prawdopodobnie jakiś termin w papierach musi być podany, a nie "będzie, jak się wyprodukuje". Oczywiście są pewnie odstępstwa, bo wypadki "losowe" niezależne od fabryki, ale wtedy w ramach rekompensaty potrafią nawet dać komplet kół zimowych, przynajmniej jakiś solidny, normalny dealer.Madhad pisze: ↑22 mar 2022, 14:39A czy ktoś ma wiedzę na temat tego, co w sumie oznacza "termin zamknięty"? Czy to już oznacza, że nie ma siły, w końcu mi wyprodukują ten samochód? Paradoks polega na tym, że ja w sumie teraz to sama nie wiem, czy ja chcę ten samochód. Czasy się zmieniły, jakoś nie w głowie mi teraz takie zakupy. A tu proszę, takie informacje. Niby 15 tydzień - 17 miesięcy oczekiwania. Normalnie się wzruszyłam wręcz tą optymistyczną wiadomością![]()
Pozdrawiam
-
kwil!cz
- Samochód: Ateca 2.0 TSI 4x4 FR
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Mówicie o zapisach w umowie, czy macie dostęp do jakiegoś portalu, gdzie można obserwować status? Jak się coś zaczyna dziać to dostajecie powiadomienie mailowe bezpośrednio od importera?
Ostatnio rozmawiałem ze sprzedawcą w sprawie listy restrykcji dla Ateci. Oficjalnie nic nie ma na liście (czyli inaczej niż u Cupry), ale w salonie po innych modelach widzą, że problematyczna dalej jest elektryczna klapa i kamery 360. Czas realizacji jest 'wydłużony', ale bez konkretów. Czyli pewnie św. Nigdy
Ostatnio rozmawiałem ze sprzedawcą w sprawie listy restrykcji dla Ateci. Oficjalnie nic nie ma na liście (czyli inaczej niż u Cupry), ale w salonie po innych modelach widzą, że problematyczna dalej jest elektryczna klapa i kamery 360. Czas realizacji jest 'wydłużony', ale bez konkretów. Czyli pewnie św. Nigdy
-
Misiek
Jak ja zamawiałem w zeszłym tygodniu, to kamer 360 st. na liście "opóźnień" nie było, może dodali w tak zwanym międzyczasie.kwil!cz pisze: ↑24 mar 2022, 9:56Mówicie o zapisach w umowie, czy macie dostęp do jakiegoś portalu, gdzie można obserwować status? Jak się coś zaczyna dziać to dostajecie powiadomienie mailowe bezpośrednio od importera?
Ostatnio rozmawiałem ze sprzedawcą w sprawie listy restrykcji dla Ateci. Oficjalnie nic nie ma na liście (czyli inaczej niż u Cupry), ale w salonie po innych modelach widzą, że problematyczna dalej jest elektryczna klapa i kamery 360. Czas realizacji jest 'wydłużony', ale bez konkretów. Czyli pewnie św. Nigdy![]()
-
MrNobody
Mi wczoraj powiedzieli, że na liście opóźnień jest:Misiek pisze: ↑24 mar 2022, 11:30Jak ja zamawiałem w zeszłym tygodniu, to kamer 360 st. na liście "opóźnień" nie było, może dodali w tak zwanym międzyczasie.kwil!cz pisze: ↑24 mar 2022, 9:56Mówicie o zapisach w umowie, czy macie dostęp do jakiegoś portalu, gdzie można obserwować status? Jak się coś zaczyna dziać to dostajecie powiadomienie mailowe bezpośrednio od importera?
Ostatnio rozmawiałem ze sprzedawcą w sprawie listy restrykcji dla Ateci. Oficjalnie nic nie ma na liście (czyli inaczej niż u Cupry), ale w salonie po innych modelach widzą, że problematyczna dalej jest elektryczna klapa i kamery 360. Czas realizacji jest 'wydłużony', ale bez konkretów. Czyli pewnie św. Nigdy![]()
- hak kolowniczy
- dach panoramiczny
-
MrNobody
Ja na razie mam tylko dokument zamówienia. O tych potencjalnych statusach poinformował mnie dealer.
-
Misiek
Czyli, że albo mają różne źródła, albo ta lista jest bardzo "płynna" i ciągle, na bieżąco się zmienia reagując na aktualną sytuację.MrNobody pisze: ↑24 mar 2022, 15:04Mi wczoraj powiedzieli, że na liście opóźnień jest:Misiek pisze: ↑24 mar 2022, 11:30Jak ja zamawiałem w zeszłym tygodniu, to kamer 360 st. na liście "opóźnień" nie było, może dodali w tak zwanym międzyczasie.kwil!cz pisze: ↑24 mar 2022, 9:56Mówicie o zapisach w umowie, czy macie dostęp do jakiegoś portalu, gdzie można obserwować status? Jak się coś zaczyna dziać to dostajecie powiadomienie mailowe bezpośrednio od importera?
- hak kolowniczy
- dach panoramiczny