Czas oczekiwania na Atekę

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2505 razy

Re: Czas oczekiwania na Atekę

Post autor: Misiek »

x4er0 pisze:
18 mar 2022, 15:42
Szkoda, tylko, że diler Cię nie pocieszył tym, że cała grupa VAG wstrzymała produkcję samochodów ze względu na brak wiązek elektrycznych które były produkowane na Ukrainie. Więc teraz czasy oczekiwania samochodów obstawiam, wydłużą się do 2lat...
No więc poczytałem trochę na ten temat i to co piszesz jest niestety prawdą, ale nie do końca. Jak ja wyczytałem w kilku artykułach, to problemy z kablami dotyczą głownie VW, BMW, Renault i częściowo Mercedesa. Nigdzie nie był wymieniony Seat, mimo że należy do grupy VAG. A problemy VW dotyczą jak na razie tylko dwóch fabryk z Polsce produkujących głównie małe dostawczaki oraz niektóre ciężarowe. Tyle i tak na chwilę obecną wyczytałem. Co nie oznacza, że za jakiś czas problem ten nie pogłębi się i nie rozszerzy, nie będzie dotyczył także i innych marek i fabryk, ponieważ z powodów bezpieczeństwa pracę wstrzymały dwie Ukraińskie fabryki zatrudniające ponad 7000 pracowników i pokrywające znaczną (nie było podane jaką) cześć zapotrzebowania. W związku z tym produkcję, przynajmniej częściowo, przekierowano do fabryk tego samego producenta w innych lokalizacjach poza Ukrainą. Niestety całkowite odrobienie opóźnień i zaległości może trwać nie tygodnie, a miesiące i może znów znacząco opóźnić i tak już bardzo mocno spowolnione przez pandemię dostawy, powodujące braki i opóźnienia w dostawach podzespołów elektronicznych z Dalekiego Wschodu, przez to i produkcję chyba już wszystkich marek samochodowych i modeli.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Madhad pisze:
22 mar 2022, 21:01
Xperience 2.0 z ogrzewaniem postojowym, pakietem zimowym i systemem audio z dodatków, i tyle. Zamówienie z 28 listopada 2020 roku. Czekam, bo mi się nie pali. Mam czym jeździć. A dealer kiepski, istnieje prawdopodobieństwo, choć tylko przypuszczam, że tak mogło być, że mój samochód sprzedali komu innemu rok temu. Na to wskazuje historia zamówienia i jest sporo niejasności w datach. Nie chce mi się o to kłócić, a nie zrezygnuję chyba po złości, bo mam cenę z dnia zamówienia.
U mnie też 2.0, postojowe, pakiet, audio i... 15 tydzień :D Ewidentnie zamówiliśmy coś, co miewają raz na półtora-dwa lata i przyszedł czas :lol:
Tyle, że mój się będzie (miejmy nadzieję) produkował raptem na okrągłą rocznicę oczekiwania ;)

Edit: Swoją drogą, to mógłby być niezły system. Każda opcja wyposażenia standardowego i opcjonalnego opisana innymi parametrami dostępności, a informacja o tym dostępna dla klientów. I tak na przykład ogrzewania postojowe były dostępne raz na dwa lata w kwietniu. Czarna podsufitka w miesiące nieparzyste. Audio w każdy ostatni tydzień kwartału. Siedzenia skórzane jedynie po polowaniach wiosennych i jesiennych, maksymalnie 1000 sztuk na sezon. Konfigurator w salonie od razu podpowiadałby o ile każda opcja wydłuży czas oczekiwania. Podejrzewam, że byłyby konfiguracje, których nigdy nie udałoby się wyprodukować :lol: Ale może nie byłoby to wiele gorsze od sytuacji obecnej :D
Za ten post autor rybsko otrzymał podziękowanie:
Misiek (24 mar 2022, 0:55)
Ocena: 4.76%

Pablo1990
Samochód: Audi A3 8v
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Pablo1990 »

Mój dealer był bardzo rozmowny podczas składania zamienia i do czasu wpłaty zaliczki. Później gość mało bardzo mało mówi. Raz w miesiącu dzwonię do niego i mówi ze da znać jak coś będzie wiedział a jak go odwiedziłem to taki wystraszony był jak powiedziałem ze jak auta nie będzie ze bede szukał u kogoś innego 🤣

MrNobody
Samochód: Seat Ateca FL 1.5 DSG
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: MrNobody »

Misiek pisze:
22 mar 2022, 22:14
Madhad pisze:
22 mar 2022, 14:39
A czy ktoś ma wiedzę na temat tego, co w sumie oznacza "termin zamknięty"? Czy to już oznacza, że nie ma siły, w końcu mi wyprodukują ten samochód? Paradoks polega na tym, że ja w sumie teraz to sama nie wiem, czy ja chcę ten samochód. Czasy się zmieniły, jakoś nie w głowie mi teraz takie zakupy. A tu proszę, takie informacje. Niby 15 tydzień - 17 miesięcy oczekiwania. Normalnie się wzruszyłam wręcz tą optymistyczną wiadomością :o
Ja mam napisane "termin odbioru najpóźniej do ___", "termin zamknięty", to pewnie to samo, tylko inne słowa, bo prawdopodobnie jakiś termin w papierach musi być podany, a nie "będzie, jak się wyprodukuje". Oczywiście są pewnie odstępstwa, bo wypadki "losowe" niezależne od fabryki, ale wtedy w ramach rekompensaty potrafią nawet dać komplet kół zimowych, przynajmniej jakiś solidny, normalny dealer.
Ja dziś zamawiałem dla siebię Atecę i sprzedawca powiedział mi, że "termin zamknięty" oznacza że na jakies 90% to już termin ostateczny, natomiast następny status to "termin potwierdzony", który już jest pewny (chociaż zapewne są jakies wyjątki).

Pozdrawiam

kwil!cz
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4x4 FR
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kwil!cz »

Mówicie o zapisach w umowie, czy macie dostęp do jakiegoś portalu, gdzie można obserwować status? Jak się coś zaczyna dziać to dostajecie powiadomienie mailowe bezpośrednio od importera?

Ostatnio rozmawiałem ze sprzedawcą w sprawie listy restrykcji dla Ateci. Oficjalnie nic nie ma na liście (czyli inaczej niż u Cupry), ale w salonie po innych modelach widzą, że problematyczna dalej jest elektryczna klapa i kamery 360. Czas realizacji jest 'wydłużony', ale bez konkretów. Czyli pewnie św. Nigdy ;)

Misiek

kwil!cz pisze:
24 mar 2022, 9:56
Mówicie o zapisach w umowie, czy macie dostęp do jakiegoś portalu, gdzie można obserwować status? Jak się coś zaczyna dziać to dostajecie powiadomienie mailowe bezpośrednio od importera?

Ostatnio rozmawiałem ze sprzedawcą w sprawie listy restrykcji dla Ateci. Oficjalnie nic nie ma na liście (czyli inaczej niż u Cupry), ale w salonie po innych modelach widzą, że problematyczna dalej jest elektryczna klapa i kamery 360. Czas realizacji jest 'wydłużony', ale bez konkretów. Czyli pewnie św. Nigdy ;)
Jak ja zamawiałem w zeszłym tygodniu, to kamer 360 st. na liście "opóźnień" nie było, może dodali w tak zwanym międzyczasie.

MrNobody

Misiek pisze:
24 mar 2022, 11:30
kwil!cz pisze:

Jak ja zamawiałem w zeszłym tygodniu, to kamer 360 st. na liście "opóźnień" nie było, może dodali w tak zwanym międzyczasie.
Mi wczoraj powiedzieli, że na liście opóźnień jest:
- hak kolowniczy
- dach panoramiczny

MrNobody

kwil!cz pisze:
Ja na razie mam tylko dokument zamówienia. O tych potencjalnych statusach poinformował mnie dealer.

Misiek

MrNobody pisze:
24 mar 2022, 15:04
Misiek pisze:
24 mar 2022, 11:30
kwil!cz pisze:

Mi wczoraj powiedzieli, że na liście opóźnień jest:
- hak kolowniczy
- dach panoramiczny
Czyli, że albo mają różne źródła, albo ta lista jest bardzo "płynna" i ciągle, na bieżąco się zmienia reagując na aktualną sytuację.

Pablo1990
Samochód: Audi A3 8v
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Pablo1990 »

A jest może ktoś z was co rezygnował z zamówienia przed końcem umowy i jakie są tego konsekwencje bo mi powiedział sprzedawca ze zaliczka przepadnie

ODPOWIEDZ