W marcu zamówiłeś i na pierwsze półrocze masz termin? Bardzo optymistycznie
Czas oczekiwania na Atekę
-
MrNobody
- Samochód: Seat Ateca FL 1.5 DSG
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Czas oczekiwania na Atekę
No bardzo optymistycznie. Nawet czuje że za bardzo
-
teo83
- Samochód: Seat Ateca FL 1.5 TSI 150KM
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- rybsko
- Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
TSI 2.0 FR, dużo wyposażenia, w tym ogrzewanie postojowe, hak, elektryczna klapa, kamery, więc w zasadzie bardzo wiele czynników mogło wpłynąć, niestety nie znam szczegółów.
Po dyskusjach na tym i innych forach dochodzę do wniosku, że nie ma żadnych przewidywalnych reguł, są jedynie chwilowe tendencje. Raz w grupie VAG silnik 2.0 powoduje oczekiwanie 1,5 roku, raz 3 miesiące, raz nie ma haka, a raz chipów. Coś mi się zdaje, że z ultra wrażliwego modelu logistyki "just in time" wskoczyliśmy w chaotyczny model "kupmy co jest, złożymy co się da". A przy tym modelu, to możesz sobie niestety co najwyżej powróżyć.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2022, 18:33 przez rybsko, łącznie zmieniany 1 raz.
-
coulomb
- Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Ja nazwałbym to kompletnie nierealistycznym. Zamawiałem w grudniu 2021 i obiecywano mi maj/czerwiec 2022. Wczoraj dzwonił sprzedawca i mówił, że nadal nie ma nadanego żadnego terminu produkcji. Wg niego terminy produkcji na czerwiec/lipiec 2022 dostają powoli samochody zamawiane w listopadzie 2021.
- Ocena: 9.52%
-
marcin89
- Samochód: Ateca 1.5, DSG, EXP
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ja zamawialem grudzien 2021, obiecywali odbior czerwiec-lipiec 2022. Na razie bez info o dacie produkcji. Pozostaje czekac i miec nadzieje.
-
Madhad
- Samochód: Seat Ateca X 2.0 TSI 190 KM DSG
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Ja zamawiałam w listopadzie 2020 i jak na razie jedyny termin, ponoć "zamknięty" - to rozpoczęcie produkcji 15 kwietnia. Napiszę jak już ten dzień nastąpi co się posunęło dalej. Wątpię by było to realne, czekam bo czekam, ale przyzwyczaiłam się do myśli, że Ateca mi nie jest pisana. Zasadniczo to wszelkie jaskółki na niebie wskazują, iż tak długi czas oczekiwania przez nas na samochód wiąże się z tym, iż prawdopodobnie mój samochód w marcu 2021 roku został sprzedany komu innemu. Dopiero w maju 2021 roku przypisano do mnie zamówienie i dodano wyposażenie przez nas wybrane do samochodu zamówionego w marcu na plac. Tłumaczą się tym, że na początku 2021 roku nie było możliwości zamówienia silnika TSI 2.0, ale nie jest to prawdą ponieważ taki właśnie samochód wersja Xperience zamówiony w styczniu 2021 roku zjechał w marcu. Dowodów nie mam, za rękę nie złapałam, nikt się nie przyznaje, ale zachodzą w głowę skąd to wiem. No wiem i już, bo nie wszyscy są tak nieuczciwi jak mój dealer i mówią wszystko, co się dzieje w systemie bez ukrywania wszelkich, nawet niekorzystnych zmian. Ja nie mam kontaktu ze sprzedawcą w ogóle jeśli sama nie zadzwonię. Bywa też że moje połączenia są zrzucane, choć jeśli dzwonię, to raz na 3 miesiące lub rzadziej, w terminach które były określane jako przewidywany czas rozpoczęcia produkcji, by zapytać, czy coś się ruszyło. Przykre to, ale wytrzymam do końca i nie zrezygnuję z samochodu, który jest teraz 20 tysięcy droższy. Nie wezmą mnie na przetrzymanie. Uprzedzając pytania, z dodatków mam ogrzewanie postojowe, pakiet zimowy, czarną podsufitkę oraz system audio. Bez szaleństw.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2022, 10:27 przez Madhad, łącznie zmieniany 1 raz.
- rybsko
- Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
No piękna historia. To, że zdarza się gdzieś wałek, to powszechna sprawa. Ale to, że nie wyciągnięto konsekwencji ani nie naprawiono w jakikolwiek sposób szkody, to już dramat. Oby ceny na koniec nie chcieli podnosić, bo sądząc po klasie sprzedawcy to tego należałoby się obawiać...
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2504 razy
A co masz napisane "w papierach" odnośnie podwyżki ceny, bo od 2020 cena poszła kilkanaście, 20-parę w górę ?Madhad pisze: ↑12 kwie 2022, 14:53Ja zamawiałam w listopadzie 2020 i jak na razie jedyny termin, ponoć "zamknięty" - to rozpoczęcie produkcji 15 kwietnia. Napiszę jak już ten dzień nastąpi co się posunęło dalej. Wątpię by było to realne, czekam bo czekam, ale przyzwyczaiłam się do myśli, że Ateca mi nie jest pisana. Zasadniczo to wszelkie jaskółki na niebie wskazują, iż tak długi czas oczekiwania przez nas na samochód wiąże się z tym, iż prawdopodobnie mój samochód w marcu 2020 roku został sprzedany komu innemu. Dopiero w maju 2020 roku przypisano do mnie zamówienie i dodano wyposażenie przez nas wybrane do samochodu zamówionego w marcu na plac. Tłumaczą się tym, że na początku 2020 roku nie było możliwości zamówienia silnika TSI 2.0, ale nie jest to prawdą ponieważ taki właśnie samochód wersja Xperience zamówiony w styczniu 2020 roku zjechał w marcu. Dowodów nie mam, za rękę nie złapałam, nikt się nie przyznaje, ale zachodzą w głowę skąd to wiem. No wiem i już, bo nie wszyscy są tak nieuczciwi jak mój dealer i mówią wszystko, co się dzieje w systemie bez ukrywania wszelkich, nawet niekorzystnych zmian. Ja nie mam kontaktu ze sprzedawcą w ogóle jeśli sama nie zadzwonię. Bywa też że moje połączenia są zrzucane, choć jeśli dzwonię, to raz na 3 miesiące lub rzadziej, w terminach które były określane jako przewidywany czas rozpoczęcia produkcji, by zapytać, czy coś się ruszyło. Przykre to, ale wytrzymam do końca i nie zrezygnuję z samochodu, który jest teraz 20 tysięcy droższy. Nie wezmą mnie na przetrzymanie. Uprzedzając pytania, z dodatków mam ogrzewanie postojowe, pakiet zimowy, czarną podsufitkę oraz system audio. Bez szaleństw.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 

Ale u Kamil89 to wydaje się być jeszcze bardziej optymistyczne