Czas oczekiwania na Atekę

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Madhad
Samochód: Seat Ateca X 2.0 TSI 190 KM DSG
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Czas oczekiwania na Atekę

Post autor: Madhad »

Misiek pisze:
12 kwie 2022, 22:51
Madhad pisze:
12 kwie 2022, 14:53
marcin89 pisze:
12 kwie 2022, 12:32
Ja zamawialem grudzien 2021, obiecywali odbior czerwiec-lipiec 2022. Na razie bez info o dacie produkcji. Pozostaje czekac i miec nadzieje.

A co masz napisane "w papierach" odnośnie podwyżki ceny, bo od 2020 cena poszła kilkanaście, 20-parę w górę ?
Mam napisane w papierach, że podwyżka jest możliwa jedynie przy wzroście VAT-u, ale zostało to skreślone, zaparafowane i nie obowiązuje. Natomiast przysługuje mi jeszcze rabat na grupy zawodowe. Tylko problem w tym, że jedynie syn się na to łapie i musiałby mieć choć 1% własności, a to dość ryzykowne zważywszy na to, że ma 21 lat i dość ciężką nogę :)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Bonifacy »

Trzeba też pamiętać o przyszłym ubezpieczeniu - jeżeli młodzieniec jest współużytkownikiem samochodu, składka rośnie.

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Madhad pisze:
13 kwie 2022, 10:26
Mam napisane w papierach, że podwyżka jest możliwa jedynie przy wzroście VAT-u, ale zostało to skreślone, zaparafowane i nie obowiązuje.
Jeszcze mogliby Ci na koniec przy odbiorze kluczem po masce przejechać... Co to za salon?

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

Madhad pisze:
Misiek pisze:
Madhad pisze:
12 kwie 2022, 14:53

A co masz napisane "w papierach" odnośnie podwyżki ceny, bo od 2020 cena poszła kilkanaście, 20-parę w górę ?
Mam napisane w papierach, że podwyżka jest możliwa jedynie przy wzroście VAT-u, ale zostało to skreślone, zaparafowane i nie obowiązuje. Natomiast przysługuje mi jeszcze rabat na grupy zawodowe. Tylko problem w tym, że jedynie syn się na to łapie i musiałby mieć choć 1% własności, a to dość ryzykowne zważywszy na to, że ma 21 lat i dość ciężką nogę :)
To, że będzie w dokumentach nie oznacza, że będzie jeździć, szczególnie w tak bardzo ryzykownym i niebezpiecznym wieku, i jak piszesz - przy ciężkiej nodze. Ja miałem odwrotnie ze względu na bezpieczeństwo w Urzędzie Skarbowym, bo ŚP Tata był (a w zasadzie jeszcze jest) w papierach, ale nigdy przez 15 lat nawet nie siedział za kierownicą. To Ty jako rodzic, nawet w wieku 21 lat, ustalasz zasady i nie musisz się z nich tłumaczyć.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Madhad
Samochód: Seat Ateca X 2.0 TSI 190 KM DSG
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Madhad »

Misiek pisze:
13 kwie 2022, 17:21
Madhad pisze:
Misiek pisze:

To, że będzie w dokumentach nie oznacza, że będzie jeździć, szczególnie w tak bardzo ryzykownym i niebezpiecznym wieku, i jak piszesz - przy ciężkiej nodze. Ja miałem odwrotnie ze względu na bezpieczeństwo w Urzędzie Skarbowym, bo ŚP Tata był (a w zasadzie jeszcze jest) w papierach, ale nigdy przez 15 lat nawet nie siedział za kierownicą. To Ty jako rodzic, nawet w wieku 21 lat, ustalasz zasady i nie musisz się z nich tłumaczyć.
Masz rację, tyle, że młody ma swój samochód, zarejestrowany na mnie, bez ograniczeń wiekowych. No i już raz miał stłuczkę drobną, a teraz to o ile mi wiadomo, to też w jakiś sposób może wpłynąć na stawkę przyszłego ubezpieczenia nawet w przypadku jak się samochodu nie posiada. Namieszaliśmy z tym strasznie, wszystkie zniżki ma mąż i mój i jego samochód są na niego, a młody na mnie, Jak skończy 25 lat, to się go gdzieś dopisze. Może jakieś zniżki w końcu wypracujemy? Jeździ już dwa lata, zrobił więcej kilometrów niż ja w całym swoim życiu chyba, ale dla mnie chyba ta jazda jest zbyt dynamiczna.Dorabia jako kurier, więc i większe samochody mu nie są straszne.

kwil!cz
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4x4 FR
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kwil!cz »

Tak jak się spodziewałem, zadzwonił do mnie dzisiaj dealer i powiedział, że z powodu braku komponentów niestety nie będą w stanie dotrzymać terminu z zamówienia. Na teraz nie mają żadnych informacji od producenta czy importera kiedy produkcja mojego egzemplarza może ruszyć. Pewnie poczekam jeszcze miesiąc, dwa bo dla mnie nic ciekawego w podobnych pieniądzach na rynku nie ma (na Skodę mam alergię :D ) i się zobaczy wtedy co dalej. Zamówienie z początku października 2021, data odbioru w zamówieniu do 30.04.2022

Pablo1990
Samochód: Audi A3 8v
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Pablo1990 »

kwil!cz pisze:
14 kwie 2022, 15:06
Tak jak się spodziewałem, zadzwonił do mnie dzisiaj dealer i powiedział, że z powodu braku komponentów niestety nie będą w stanie dotrzymać terminu z zamówienia. Na teraz nie mają żadnych informacji od producenta czy importera kiedy produkcja mojego egzemplarza może ruszyć. Pewnie poczekam jeszcze miesiąc, dwa bo dla mnie nic ciekawego w podobnych pieniądzach na rynku nie ma (na Skodę mam alergię :D ) i się zobaczy wtedy co dalej. Zamówienie z początku października 2021, data odbioru w zamówieniu do 30.04.2022

A jaka wersje zamówiłeś ?

MrNobody
Samochód: Seat Ateca FL 1.5 DSG
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: MrNobody »

Też jestem ciekaw co zamówiłeś. W szczególności silnik oraz czy miałeś w wyposażeniu hak albo panoramiczny dach.

Bez względu na Twoją alergię na Skodę (którą tez mam) Karoq nawet nie można teraz zamawiać.

kwil!cz
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4x4 FR
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kwil!cz »

Ateca FR 2.0 w benzynie. Z wyposażenia chyba full opcja bez skórzanej tapicerki, ogrzewania postojowego, dachu panoramicznego i haka (z takich większych rzeczy). Dokładnie już nie pamiętam, minęło w końcu już prawie ponad pół roku :lol:

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Aktualizacja: wyprodukował się, chyba w komplecie, ma dotrzeć do salonu po świętach.

ODPOWIEDZ