Czas oczekiwania na Atekę

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Tomi99
Samochód: Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Czas oczekiwania na Atekę

Post autor: Tomi99 »

Ktoś z Was też zastanawia się czy odbierać auto czy zrezygnować z uwagi na obecną sytuację? (drożejące wszystko i paliwo)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Eleonor
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: Eleonor »

Ciężkie czasy ...
Może trzeba ulokować środki tam gdzie Morawiecki .... tak by nie stracić tyko zyskać krocie :)
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Tomi99 pisze:
07 cze 2022, 14:34
Ktoś z Was też zastanawia się czy odbierać auto czy zrezygnować z uwagi na obecną sytuację? (drożejące wszystko i paliwo)
A jeszcze nasz kochany rząd szykuje nam od 2024 podwyżkę opłat rejestracyjnych dla spalinowych, a od 2026 nowy, dodatkowy PODATEK od spalinowych (na zasadzie : trujesz, to płać). Informacja jeszcze nie potwierdzona, ponieważ słyszana i widziana tylko raz i z jednego źródła.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Eleonor pisze:
07 cze 2022, 14:52
Ciężkie czasy ...
Może trzeba ulokować środki tam gdzie Morawiecki .... tak by nie stracić tyko zyskać krocie :)
Oprocentowanie "państwowe" (Rada Polityki Pieniężnej), to nie są żadne krocie przy inflacji rzędu 14 %. Chociaż z drugiej strony, kto jak kto, ale on chyba wie co robi.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Tomi99 pisze:
07 cze 2022, 14:34
Kiedy odbierałem 1,5 miesiąca temu, to w zasadzie sytuacja nie była mocno inna. Wyszedłem z założenia, że i tak potrzebuję auta i kiedyś jakiś zakup będzie konieczny, a w zasadzie to już był. Jednocześnie miałem możliwość brać za gotówkę, co przy cenie sprzed 13 miesięcy oraz oszczędności na pożyczaniu pieniędzy od banków potraktowałem jako chwilowy unik antyinflacyjny.

A jak to dalej będzie wyglądało, to trudno powiedzieć. Pewnie można było wybrać bardziej ekonomiczne auto :D

Awatar użytkownika
Orłoś
Samochód: Ateca Xcellence 2.0 TSI
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Orłoś »

Co do ekonomiki, ja wcześniej jeździłem 2.0 TDI i jak się postarałem miałem 4,7 l/100km, w naszych 2.0 TSI trochę gorzej, bo moja średnia z 3 lat to 8,7 l/100km :( Kiedyś z Gdańska do czeskiej Pragi na jednym baku spokojnie dojechałem, teraz strach się bać ;)
Ateca Xcellence | 2.0 TSI 190KM | DSG7 | 4Drive | Magnetic Brown | Felgi 18" PERFORMANCE 36/2 MACHINED | Felgi 17" ABRERA II | Alcantara Black | Panorama | Comfort Assistant Plus | Podgrzewana przednia szyba | Navi | Elektryczna klapa bagażnika | Widok 360 | Ładowanie Qi | VC

Tomi99
Samochód: Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Tomi99 »

No tak każdy ma inną sytuację, my akurat mamy jedno auto co prawda mniejsze ale spokojnie się mieścimy (tylko 3 osoby) i ostatnio jak jechałem do Szklarskiej Poręby to spalanie osiągnałem +-5l/100 benzyny co przy atece nie byłoby osiągalne. Mieliśmy dwa auta , drugie większe ale swoje sprzedałem i dobrych pare lat tak żyjemy i w sumie nie brakuje drugiego ale czasami by się przydał - i tak zamówiłem ale w sumie nie jest mi konieczny.

Rozważam żeby po prostu kupić kolejne mieszkanie pod wynajem i Atecę prawdopodobnie odpuszczę bo benzyna będzie tylko drożeć ale jeszcze dumam bo auto fajne i przyjemnie się jeździło :)

kecaj
Samochód: Ateca 1,5 DSG MJ 2023
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: kecaj »

Wiele osób pyta co z pakietami XL i L - wszystkie zamówienia, które mały te pakiety nadal je mają i zostaną wyprodukowane zgodnie z zamówieniem. Patrząc na inne kraje tam te opcje nadal są. Zmiana MJ 2023 od (25 tygodnia produkcyjnego) wprowadziła do NAV+ Full Link (nie trzeba osobno zamawiać), zmiana silnika 1,5 TSI (jak zamawialiście było w modelu "O" na piątej pozycji będzie "N").

coulomb
Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: coulomb »

kecaj pisze:Wiele osób pyta co z pakietami XL i L - wszystkie zamówienia, które mały te pakiety nadal je mają i zostaną wyprodukowane zgodnie z zamówieniem. Patrząc na inne kraje tam te opcje nadal są. Zmiana MJ 2023 od (25 tygodnia produkcyjnego) wprowadziła do NAV+ Full Link (nie trzeba osobno zamawiać), zmiana silnika 1,5 TSI (jak zamawialiście było w modelu "O" na piątej pozycji będzie "N").
Problem w tym, że wiele osób z tymi pakietami jeszcze w ogóle nie ma zaplanowanego terminu produkcji. Np. ja zamawiałem (1.5 DSG, XL, hak) na początku 12/2021 i sprzedawca nie ma pojęcia kiedy to trafi do produkcji.
Ktoś ma informacje na ile np. rezygnacja z Side Assist może przyspieszyć termin produkcji? Rozważacie taki ruch, czy twardo czekacie?

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

marcin89
Samochód: Ateca 1.5, DSG, EXP
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: marcin89 »

Ja twardo czekam.
Nie po to konfigurowalem nowy samochod, zeby teraz isc na ustepstwa. Zdecydowalem sie na lakier dark coumlage, na czarna podsufitke... takze nie bede teraz z istotnych w mojej ocenie systemow rezygnowal. Mam komfortowa sytuacje, ze na razie jest czym jezdzic, tak wiec moge czekac. Najwyzej dostane auto z rocznika 2023 w cenie z 2021r. :D
Za ten post autor marcin89 otrzymał podziękowanie:
kecaj (13 cze 2022, 13:15)
Ocena: 4.76%

ODPOWIEDZ