Spalanie Ateca 2.0 TSI 190 KM DSG7 4Drive

Dyskusje techniczne na temat silników benzynowych
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Re: Spalanie Ateca 2.0 TSI 190 KM DSG7 4Drive

Post autor: Misiek »

Madhad pisze:
05 lut 2024, 12:55
Nie podałaś praktycznie żadnych szczegółów odnośnie warunków jazdy. Piszę o tym, ponieważ akurat dwa tygodnie temu rozmawiałem z bratem ciotecznym z Łodzi i ku mojemu zaskoczeniu mówił, że w jego przypadku (jakieś 1,6 l bez turbo) wyraźnie odczuwa znaczący wzrost spalania w wilgotne dnie, szczególnie podczas opadów deszczu, ale i co najmniej dzień po, dopóki wilgoć w powietrzu nie "rozejdzie się". O większym spalaniu podczas mrozów nawet nie piszę, bo chyba się już zorientowałaś.

U mnie jak były mrozy, to podskoczyło o 1 - 1.5 i jak temperatura wróciła do 0 - 3, to i od razu spalanie spadło, ale faktycznie dzisiaj także trochę wzrosło, bo wczoraj wieczorem chwilami aż lało, z rana prawie przez całą drogę padało, a w nocy dodatkowo spadło trochę śniegu, a temperatura była ze 3 st. Ale te pół litra wahania, to u mnie chyba norma, a poza tym u nas akurat dzisiaj wróciły szkolne zawalidrogi, więc pewnie także trochę i dlatego.

Dokładnie ta sama trasa do pracy i z powrotem. Dzień w dzień, temperatura na plusie, wilgotno i wietrznie, ale jeździłam już w gorszych warunkach i nigdy nie miałam takiego spalania. Teraz u nas są ferie i rano jadę po prostu bez przestojów, a spalanie wyższe niż w dni jak jest szkoła. Jak były mrozy było też ok, bez większych zwyżek, bo wtedy odpalam postojowe na 20 min, więc startuje z trochę podgrzanego silnika.
Jedyne z czego uzupełniłaś warunki, to przychodzi mi na myśl jeszcze wiatr, bo Ateca, to jednak z przodu mała ściana w porównaniu z "normalnymi", czyli sedanami i hatchbackami i przy silnym wietrze prosto w szybę czołową spalanie może zauważalnie podskoczyć, ale faktycznie nie aż o kilka litrów. Nie chciałbym więc Cię martwić, ale jeżeli przez najbliższe dnie sytuacja nie wróci do "normy", to sprawa trochę się komplikuje i pozostaje tylko serwis, a tu nie mam dobrych wieści, bo oni nie są chętni do rozwiązywania takich trudnych problemów i nawet zbieranie zdjęć z kolejnych podsumowań przejechanej trasy niewiele dadzą, bo prawdopodobnie nie masz z wcześniejszego, mniejszego spalania. Ciężko będzie także namówić ich do samodzielnego przetestowania tego po pozostawieniu samochodu na kilka dni, czy nawet wspólnej przejażdżki tą samą Troją trasą, żeby sami zobaczyli jakie są tam warunki i jak jedziesz, bo i to także ma jakieś tam znaczenie.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

Misiek pisze:
06 lut 2024, 2:21
... bo Ateca, to jednak z przodu mała ściana w porównaniu z "normalnymi", czyli sedanami i hatchbackami
Na innym forum mówiliśmy, że taki kiosk Ruchu na kołach ;) więc nie ma się co dziwić dużemu spalaniu czy, generalnie, oporom powietrza :lol:

A co do samego spalania... :roll:
Faktycznie zbyt krótka trasa i zbyt dużo zmiennych i może nie ma co aż tak bardzo sugerować się wskazaniami kompa tylko, jak sugeruje @rybsko zrobić dłuższą trasę. Jedyne co jeszcze bym sprawdził to czy samochód nie generuje jakichś zbędnych oporów toczenia, czy któreś z kół nie trzyma. Wrzuć bieg na N i sprawdź czy da się go lekko przepchnąć.
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Madhad
Samochód: Seat Ateca X 2.0 TSI 190 KM DSG
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Madhad »

JACA pisze:
06 lut 2024, 9:22
Misiek pisze:
06 lut 2024, 2:21
... bo Ateca, to jednak z przodu mała ściana w porównaniu z "normalnymi", czyli sedanami i hatchbackami
Na innym forum mówiliśmy, że taki kiosk Ruchu na kołach ;) więc nie ma się co dziwić dużemu spalaniu czy, generalnie, oporom powietrza :lol:

A co do samego spalania... :roll:
Faktycznie zbyt krótka trasa i zbyt dużo zmiennych i może nie ma co aż tak bardzo sugerować się wskazaniami kompa tylko, jak sugeruje @rybsko zrobić dłuższą trasę. Jedyne co jeszcze bym sprawdził to czy samochód nie generuje jakichś zbędnych oporów toczenia, czy któreś z kół nie trzyma. Wrzuć bieg na N i sprawdź czy da się go lekko przepchnąć.
Niby zbyt krótka trasa, ale jeśli przez 1,5 roku jest pewna stała, to jak dla mnie jest to bardzo miarodajne. Pracuję poza miastem i większa część tej trasy nie ma nawet sygnalizacji świetlnej. Jeżdżę nią do znudzenia od wielu lat, a nogę mam z tych lżejszych. Mam w aplikacji większość danych, przynajmniej z ostatniego roku. A w Trójmieście wieje zawsze, więc też żaden argument. Strasznie leży mi to na sercu. Ogólnie zawsze byłam czujna co do samochodu, nie jeżdżę na bezdurno, że tak powiem, słucham silnika. Jestem blondynką, pewnie ;) ale nie aż taką. Pozdrawiam, dam znać jak bardzo elegancko mnie spławiali.

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Proponuję zmienić stację paliw na początek, jeżeli hamulce nie trzymają, sprawdzić ciśnienie powietrza w oponach itp.
Co do sugerowania, że mała ściana, kiosk ruchu. Ja osobiście tego nie widzę w Atece, szczególnie, że to moje 1.5 potrafi spalić mniej/tyle samo co opływowy mniejszy hatchback segmentu B+ z wolnossącym 1.4 :P
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Misiek

Madhad pisze:
06 lut 2024, 9:47
Niby zbyt krótka trasa, ale jeśli przez 1,5 roku jest pewna stała, to jak dla mnie jest to bardzo miarodajne. Pracuję poza miastem i większa część tej trasy nie ma nawet sygnalizacji świetlnej. Jeżdżę nią do znudzenia od wielu lat, a nogę mam z tych lżejszych. Mam w aplikacji większość danych, przynajmniej z ostatniego roku. A w Trójmieście wieje zawsze, więc też żaden argument. Strasznie leży mi to na sercu. Ogólnie zawsze byłam czujna co do samochodu, nie jeżdżę na bezdurno, że tak powiem, słucham silnika. Jestem blondynką, pewnie ;) ale nie aż taką. Pozdrawiam, dam znać jak bardzo elegancko mnie spławiali.
"Krowa" w następnym poście po Twoim o tym pisze, ale w międzyczasie przyszło także i mnie do głowy jeszcze właśnie paliwo i jego jakość, czy już tankowałaś to nowe paliwo lub zalałaś na innej niż zwykle stacji ? Jakość paliwa ma jednak znaczenie i jeżeli czujniki wykryją inny, nieprawidłowy, niewystarczający skład, to dostosowują parametry pracy silnika do jego jakości, co głównie oznacza zauważalne zwiększenie spalania. Jeżeli ta zwyżka pojawiła się niedługo po zalaniu nowego paliwa, niekoniecznie E10 lub z innej stacji, ale może to być także jakaś gorsza / "wybrakowana" partia na tej samej stacji, na której lejesz od dawna, to może być to. Jeżeli i to nie, to na razie nic innego poza wcześniejszymi nie przychodzi mi do głowy i czekam z zainteresowaniem jak to się zakończy i co było powodem, jeżeli w ogóle da się to jakoś ustalić. Powodzenia.

Madhad
Samochód: Seat Ateca X 2.0 TSI 190 KM DSG
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Madhad »

"Krowa" w następnym poście po Twoim o tym pisze, ale w międzyczasie przyszło także i mnie do głowy jeszcze właśnie paliwo i jego jakość, czy już tankowałaś to nowe paliwo lub zalałaś na innej niż zwykle stacji ? Jakość paliwa ma jednak znaczenie i jeżeli czujniki wykryją inny, nieprawidłowy, niewystarczający skład, to dostosowują parametry pracy silnika do jego jakości, co głównie oznacza zauważalne zwiększenie spalania. Jeżeli ta zwyżka pojawiła się niedługo po zalaniu nowego paliwa, niekoniecznie E10 lub z innej stacji, ale może to być także jakaś gorsza / "wybrakowana" partia na tej samej stacji, na której lejesz od dawna, to może być to. Jeżeli i to nie, to na razie nic innego poza wcześniejszymi nie przychodzi mi do głowy i czekam z zainteresowaniem jak to się zakończy i co było powodem, jeżeli w ogóle da się to jakoś ustalić. Powodzenia.
[/quote]

No i zonk, bo tankowałam, ale jakoś tak na początku stycznia i do zeszłego czwartku jakoś mu to paliwo pasowało. Ta sama stacja, Orlen, od lat. Wczoraj zalałam do pełna i obserwuję, a serwis mam na czwartek. Dalej chleje dużo na tej samej trasie. Nie schodzi poniżej 17 litrów. W drodze powrotnej podchodzi pod 20. Jedyne co, to była aktualizacja jakaś szybka, ale to chyba nie to. Mój Szef ma Kodiaqa, ten sam silnik, średnia spalania 12l/100 i też wiecznie kręci się koło komina. Dam znać

mczelny2401
Samochód: LEON FR 2.0 TSI 190
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Post autor: mczelny2401 »

A może to zbyt delikatne traktowanie samochodu i przypomniał o swoim istnieniu filtr GPF ;)

Miccc
Samochód: Ateca Reference 1.0 tsi srebrny
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: Miccc »

Madhad

Jeżeli w najbliższych latach dalej przewidujesz trasy po 7 km długości to pozostaje zmienić auto na elektryczne. Szkoda tej Ateki , silnik ciągle nie osiągający temperatury pracy pali po 15 do 20 litrów. Nawet na tego MG 4 elektrycznego za 125 tys zł a najlepiej Teslę . Wiem że pisze nie w temacie ale taka jest rzeczywistość jeżdżenia krótkich tras po 7 km w jedną stronę.Nie ma co odkładać w czasie zakupu elektryka póki jeszcze dają tę dopłatę 18 tys zwrotu za zakup elektryka. Ateca gorzej się zużywa przez codzienne trasy 7km przez ciągle nieosiągający temperatury roboczej silnik , będą problemy w przyszłości z nią a być może te problemy właśnie się objawiły . Warto poczytać o problemach z nowoczesnymi silnikami użytkowanymi do bardzo krótkich tras po kilka km . Silniki teraz są bardzo skomplikowane przez ekologię.

Misiek

Miccc pisze:
07 lut 2024, 14:43
Madhad

Jeżeli w najbliższych latach dalej przewidujesz trasy po 7 km długości to pozostaje zmienić auto na elektryczne. Szkoda tej Ateki , silnik ciągle nie osiągający temperatury pracy pali po 15 do 20 litrów. Nawet na tego MG 4 elektrycznego za 125 tys zł a najlepiej Teslę . Wiem że pisze nie w temacie ale taka jest rzeczywistość jeżdżenia krótkich tras po 7 km w jedną stronę.Nie ma co odkładać w czasie zakupu elektryka póki jeszcze dają tę dopłatę 18 tys zwrotu za zakup elektryka. Ateca gorzej się zużywa przez codzienne trasy 7km przez ciągle nieosiągający temperatury roboczej silnik , będą problemy w przyszłości z nią a być może te problemy właśnie się objawiły . Warto poczytać o problemach z nowoczesnymi silnikami użytkowanymi do bardzo krótkich tras po kilka km . Silniki teraz są bardzo skomplikowane przez ekologię.
A co konkretnie masz na myśli pisząc : nieosiągający temperatury roboczej silnik ? Pytam, ponieważ mam podobne (9) trasy plus jakieś zakupy i nawet przy minusach już po 1/3, nawet 1/4 trasy miałem 90 st., czyli niby temperatura robocza, teraz już nawet jak dojadę do "głównej", więc mniej jak kilometr. Czyli, że temperatura na zegarach, czyli płynu chłodzącego, to nie jest jeszcze temperatura robocza ?

Misiek

Madhad pisze:
07 lut 2024, 8:59
No i zonk, bo tankowałam, ale jakoś tak na początku stycznia i do zeszłego czwartku jakoś mu to paliwo pasowało. Ta sama stacja, Orlen, od lat. Wczoraj zalałam do pełna i obserwuję, a serwis mam na czwartek. Dalej chleje dużo na tej samej trasie. Nie schodzi poniżej 17 litrów. W drodze powrotnej podchodzi pod 20. Jedyne co, to była aktualizacja jakaś szybka, ale to chyba nie to. Mój Szef ma Kodiaqa, ten sam silnik, średnia spalania 12l/100 i też wiecznie kręci się koło komina. Dam znać
[/quote]

A tak z ciekawości ile pokazuje Ci spalanie chwilowe i czy obserwowałaś je w zależności od obciążenia, stylu jazdy ?

ODPOWIEDZ