Ogrzewana przednia szyba.

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
geranium
Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Re: Ogrzewana przednia szyba.

Post autor: geranium »

rybsko pisze:
10 maja 2024, 6:33
Rafiner pisze:
09 maja 2024, 22:56
Z tym, ze przeszkadzanie drucikow moze swiadczyc o wadzie wzroku, bo wiekszosci nie przeszkadza.
Może być tak, jak piszesz, z tym że coś mi mówi, że to ta większość może mieć wadę polegającą na ograniczonej zdolności do ogniskowania na małym dystansie lub ograniczonej ostrości widzenia na tym małym dystansie :D
chyba odwrotnie.. ale ciekawe dlaczego odeszli od drutów a z tyłu zostało i nic nie zanosi się na coś innego.

PS tak z ciekawości czy ktoś gdzieś spotkał się z postem że druty na tylnej szybie przeszkadzają ;) :lol: :lol: :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

geranium pisze:
11 maja 2024, 18:10
...
PS tak z ciekawości czy ktoś gdzieś spotkał się z postem że druty na tylnej szybie przeszkadzają ;) :lol: :lol: :lol:
Według mnie po pierwsze, to są o wiele dalej niż w szybie przedniej i oczy już tak nie ogniskują lub ostrość widzenia z 2 - 3 m nie taka (poza tym po drodze jest jeszcze lusterko wsteczne), a po drugie odległość pomiędzy nimi, gęstość, jest "o wiele mniejsza" niż z przodu.
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
rybsko (13 maja 2024, 9:18)
Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Wg. mnie podyktowane ekonomia, pewnie latwiej, albo taniej aplikowac folie, albo mniej pradu zuzywa od drucikow przy tym samym czasie grzania. Na pewnie nie problemu ze wzrokiem, bo 20 lat stosowali te druciki. Z tylu mozna dac rzadziej te druciki, bo jest czas na nagrzanie i wytopienie.
Astygmatyzm itp choroby, mogace miec wplyw na postrzeganie drucikow sa rzadko spotykane, wiec producenci raczej maja w d… czy jest ktos chory czy nie.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

geranium pisze:
chyba odwrotnie.. ale ciekawe dlaczego odeszli od drutów a z tyłu zostało i nic nie zanosi się na coś innego.
Z tym odwrotnie to oczywiście był żart, ale tylko częściowo. Nie wykluczałbym, że nie tylko przyzwyczajenia, ale właśnie różne wady lub ograniczenia wzroku pozwalają ludziom "nie zwracać uwagi" na druty.
geranium pisze:
Przy 8 miliardach ludzi? Na pewno ktoś taki był :D :lol:
Misiek pisze:
11 maja 2024, 21:59
Według mnie po pierwsze, to są o wiele dalej niż w szybie przedniej i oczy już tak nie ogniskują lub ostrość widzenia z 2 - 3 m nie taka (poza tym po drodze jest jeszcze lusterko wsteczne), a po drugie odległość pomiędzy nimi, gęstość, jest "o wiele mniejsza" niż z przodu.
Otóż to.

teo83
Samochód: Seat Ateca FL 1.5 TSI 150KM
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: teo83 »

Moze odeszli od drutów bo byly awaryjne przepalaly sie z czasem? technologia poszla troche do przodu

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

teo83 pisze:
15 maja 2024, 8:52
Moze odeszli od drutów bo byly awaryjne przepalaly sie z czasem? technologia poszla troche do przodu
Prawdopodobnie był to jeden z głównych powodów, ponieważ u mnie w Galaxy stopniowo od mniej więcej "nastego" roku życia przestawały działać kolejne partie drucików i aktualnie (dwa lata temu) nie działała już ponad połowa, na szczęście ta prawa, mimo tego, że wcale bardzo intensywnie nie korzystałem.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

A tak z innej beczki, jakiego producenta macie przednią ogrzewaną szybę (po liftingu)? Ostatnio widziałem jakiś test nowego Superba i tam wszystkie szyby pochodziły od chińskiego producenta Fuyao Glass, również przednia podgrzewana. Z ciekawości sprawdziłem u siebie i wszystkie mam Saint Gobain, a przednią podgrzewaną tureckiej firmy Sisecam.

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Sisecam.
Przy okazji: boczne DuraCam, tylna SaintGobain.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Boruc79
Samochód: Seat Ateca FR 2.0 TDI 150 km 2023
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Boruc79 »

Jak sprawdzić czy mam ogrzewaną szybę? Pakoet zimowy mam, ale nie wiem czy szyba przednia jest ogrzewana 🙂. Ateca 2.0 tdi lipiec 2023 rok

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

krowka1978 pisze:
15 gru 2024, 17:45
Sisecam.
Przy okazji: boczne DuraCam, tylna SaintGobain.
Źle spojrzałem - na mokrych przyciemnianych słabo widać i założyłem, że boczne mam Saint Gobain, a mam taki sam zestaw jak Ty

ODPOWIEDZ