Akcja serwisowa dotycząca systemu info (91HF jeżeli dobrze zapamiętałem) - aktualizacja softu

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Re: Akcja serwisowa dotycząca systemu info (91HF jeżeli dobrze zapamiętałem) - aktualizacja softu

Post autor: rybsko »

flash pisze:
17 maja 2024, 9:03
Niestety nie wiemy oficjalnie jakie ustawienia przez programistów systemu zostały zaprogramowane do zapamiętania po zgaszeniu silnika, a jakie nie. Stąd też możemy podejrzewać to o błąd lub celowe działanie. Osobiście nad wygaszaniem ekranu po 10s się długo nie zastanawiałem – zaobserwowałem że tak jest i przyjąłem że tak ma być. Dopiero ta dyskusja uświadomiła mi, że może to być błąd.
To może inaczej. O ile możemy nie wiedzieć tego, o czym piszesz, w odniesieniu do pojedynczej opcji, to już założenie, że kilkadziesiąt różnych ustawień w ramach całego systemu może być niezapamiętywanych przez pojazd celowo - w żaden sposób się nie broni. To byłby elementarny bad practice i anti-pattern. Chociaż patrząc na ilość debilizmów forsowanych przez różnych zinstytucjonalizowanych aktywistów, to w sumie kto wie... ;)

Sponsor

Kalinski

Re: Akcja serwisowa dotycząca systemu info (91HF jeżeli dobrze zapamiętałem) - aktualizacja softu

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

flash pisze:
16 maja 2024, 16:29
Skylla pisze:
16 maja 2024, 16:20
Też na auto z końca kwietnia i też nie zapamiętuje ustawień przekroczenia prędkości. Choć testuję dopiero dwa dni, więc może czegoś nie wiem. Wkurzające to pikanie, na wyświetlaczu wykrzyknik mógłby ewentualnie być.
A może to celowe kłócenie się tych systemów? Ten, który od jakiegoś już czasu jest obowiązkowy przez UE, ma tak działać, że przekroczysz choćby o 1 i już pika. A to, co było do czasu obowiązkowości tego systemu (ISA), to można było zmienić (zwiększyć próg ostrzegania) – i ja tak chyba mogę zrobić, bo mam auto z czerwca 2022. A teraz przez unijne wymagania nie jest to zapamiętywane po zgaszeniu silnika i zawsze wynosi 0 po ponownym uruchomieniu? Obstawiam, że da się do jakoś przez obd przeprogramować, o ile ktoś już to ogarnął.
ISA ma być obowiązkowa od połowy roku w autach homologowanych tuż przed 2024 rokiem i później, a Ateka homologację miała chyba jednak dość dawno. No chyba, że np. Cupra Ateca 1.5, która weszła kilka miesięcy temu musiała mieć oddzielną homologację z racji nowego silnika w "oddzielnej" marce :shock:

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Skylla pisze:
16 maja 2024, 16:20
Też mam auto z końca kwietnia i też nie zapamiętuje ustawień przekroczenia prędkości. Choć testuję dopiero dwa dni, więc może czegoś nie wiem. Wkurzające to pikanie, na wyświetlaczu wykrzyknik mógłby ewentualnie być.
Jaką masz wersję softu i wersję sprzętu? U mnie wersja sprzętu, to H31, z Beats. Myślę, że wersje najnowszego softu mogą się różnić w zależności od wersji sprzętu, a tego wbrew pozorom może być sporo, z pokrętłami, bez pokręteł, z pokrętłami z różnym układem przycisków pod ekranem itd. prawdopodobnie są też tak samo wyglądające, ale z różnymi bebechami, tzn. mogły być jakieś zmiany sprzętowe, różne układy itd., Beats Audio...
U siebie nie widzę np. takiej opcji, o której tu piszecie, tzn. ograniczenie na stałe ustawiane na zegarach, nie mam wygaszacza ekranu.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

ODPOWIEDZ