Inne hobby - rowerowanie

Dyskusje na dowolne tematy, nie związane z Seatem Ateca
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.

Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 413 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Re: Inne hobby - rowerowanie

Post autor: Grz_Bo »

Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:
19 maja 2024, 19:31
Kochaj to co robisz i rób to co kochasz. Przepis na szczęście.

Pomieszana była, trochę słońca pomieszanego z chmurami, trochę deszczu i ulewa na koniec.

Tak, tym razem więcej ujęć z kamery zainstalowanej stacjonarnie na ziemi, drzewie stojaku.

Z tego co widzę, to film przez to jest bardziej urozmaicony, mniej monotonny i ciekawszy. Cały czas się uczę, co zrobić, by ujęcia przez to filmy chwytały uwagę widza.

Czasami mam tak, że jadąc rowerem spoglądam na coś i myślę sobie, to będzie fajne ujęcie. I ogólnie sprawdza się to.

Za ten post autor Grz_Bo otrzymał podziękowanie:
Misiek (20 maja 2024, 12:14)
Ocena: 4.76%

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2505 razy

Post autor: Misiek »

Grz_Bo pisze:
20 maja 2024, 10:43
...
Z tego co widzę, to film przez to jest bardziej urozmaicony, mniej monotonny i ciekawszy. Cały czas się uczę, co zrobić, by ujęcia przez to filmy chwytały uwagę widza.

Czasami mam tak, że jadąc rowerem spoglądam na coś i myślę sobie, to będzie fajne ujęcie. I ogólnie sprawdza się to.
...
Właśnie, mimo że takie ujęcia wymagają od Ciebie poświęcenia o wiele więcej czasu, bo trzeba zatrzymać się, wrócić, przejechać jeszcze raz, ale faktycznie to jest duże urozmaicenie i nie takie monotonne, jak kamerka na rowerze, czy na kasku. Zupełnie inaczej się to ogląda, przynajmniej według mnie. Oby tylko nie przesadzić, bo przejście i w jedną i w drugą stronę może być na dłuższą metę nudne. Bardzo dobrze także i w związku z tym, że nie robisz tych reportaży długich i te 5 - 7 minut i jeszcze da się normalnie obejrzeć. Ale o ile dobrze pamiętam, to kiedyś był reportaż coś koło 9 - 10 minut i uczciwie przyznaję, że zacząłem przeskakiwać, bo to już było za długo i ciągle ten sam typ nagrań, tylko zmieniało się tło, krajobraz.

Kiedyś, jak jeszcze interesowałem się nagrywaniem i montażem i dużo na ten temat czytałem, to specjaliści z branży bardzo przestrzegali przed dłużyznami, bo nie da się tego z uwagą obejrzeć. Za przykład dawali nagrania ze ślubów : dla "głównych zainteresowanych" każda minuta jest ważna, bo dla nich jest to jedyna pamiątka na przyszłość, ale dla widza, nawet z kręgu rodziny, najbliższych przyjaciół i znajomych, jest nie do obejrzenia i "na granicy wytrzymałości" jest maksymalnie 15 - 20 minut, a dla nowożeńców może być i kilka godzin lub nawet i całość "surowych" nagrań.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:
20 maja 2024, 10:43
...

...
Właśnie, mimo że takie ujęcia wymagają od Ciebie poświęcenia o wiele więcej czasu, bo trzeba zatrzymać się, wrócić, przejechać jeszcze raz, ale faktycznie to jest duże urozmaicenie i nie takie monotonne, jak kamerka na rowerze, czy na kasku. Zupełnie inaczej się to ogląda, przynajmniej według mnie. Oby tylko nie przesadzić, bo przejście i w jedną i w drugą stronę może być na dłuższą metę nudne. Bardzo dobrze także i w związku z tym, że nie robisz tych reportaży długich i te 5 - 7 minut i jeszcze da się normalnie obejrzeć. Ale o ile dobrze pamiętam, to kiedyś był reportaż coś koło 9 - 10 minut i uczciwie przyznaję, że zacząłem przeskakiwać, bo to już było za długo i ciągle ten sam typ nagrań, tylko zmieniało się tło, krajobraz.

Kiedyś, jak jeszcze interesowałem się nagrywaniem i montażem i dużo na ten temat czytałem, to specjaliści z branży bardzo przestrzegali przed dłużyznami, bo nie da się tego z uwagą obejrzeć. Za przykład dawali nagrania ze ślubów : dla "głównych zainteresowanych" każda minuta jest ważna, bo dla nich jest to jedyna pamiątka na przyszłość, ale dla widza, nawet z kręgu rodziny, najbliższych przyjaciół i znajomych, jest nie do obejrzenia i "na granicy wytrzymałości" jest maksymalnie 15 - 20 minut, a dla nowożeńców może być i kilka godzin lub nawet i całość "surowych" nagrań.
To fakt, wiesz na początku, jak przeglądałem nagrany materiał to wydawało mi się, że wszystko co nagrałem powinno znaleźć się w takim filmiku. Ale to jak piszesz moja perspektywa.

Z czasem, doszedłem do wniosku, iż taki film nie powinien przekroczyć 5 min, a najlepiej 3-4min. I teraz z 60 min nagranego materiału robię te 4,5 min i jest chyba ok.

Misiek (21 maja 2024, 1:32)

Misiek

Grz_Bo pisze:
20 maja 2024, 12:29
...
Z czasem, doszedłem do wniosku, iż taki film nie powinien przekroczyć 5 min, a najlepiej 3-4min. I teraz z 60 min nagranego materiału robię te 4,5 min i jest chyba ok.
...
Zdecydowanie jest OK.

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Dziś pogoda na rower nie nastraja. Wczoraj udało się zrobić rundkę. Miłego oglądania.

Misiek (01 cze 2024, 22:34)

Misiek

Grz_Bo pisze:
01 cze 2024, 10:15
Dziś pogoda na rower nie nastraja. Wczoraj udało się zrobić rundkę. Miłego oglądania.

Mój komentarz do dzisiejszego reportażu będzie taki : uwielbiam te przyśpieszone ujęcia, bo dopiero wtedy widać pewne, głownie te "wolne", zjawiska. Moje ulubione, to wzrost roślin i otwieranie się kwiatu. Nie lubię "zniekształceń obrazu", ale pomysł na "symulację" wstrząsów na hopce jest fantastyczny ! Dzięki, miłej zabawy następnym razem i czekam na następne pomysły na urozmaicenie.

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Dziękuję za uznanie.

Właśnie szukam, jakie jeszcze ujęcia mogłyby urozmaicić przyszłe filmy.

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Jak wygląda perfekcyjny dzień na rowerze? A co będę pisał zobaczcie sami?

Misiek (16 cze 2024, 22:59)

Awatar użytkownika
TomeL
Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Post autor: TomeL »

Super jak zawsze!

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka