No to u Ciebie słabo, bardzo słabo, bo ja jak szukałem felg do swojego, to nigdzie nie było problemu z informacją, a wręcz wiedząc, że wybrane przeze mnie NA PEWNO pasują, jeden nawet odmówił współpracy, bo według jego danych na 100 % nie mogą pasować, a inny mógł sprowadzić na moją odpowiedzialność, oczywiście w razie czego bez możliwości zwrotu. W żadnym przypadku nie było mowy o promowaniu, czy wręcz wciskaniu, konkretnych opon, bo są "dealerem" jakiejś konkretnej marki, po prostu po krótszych lub dłuższych poszukiwaniach podawali swoją cenę na wybrany model i tyle. Na dodatek u mnie nie ma czegoś takiego jak wulkanizator specjalizujący się w JEDNEJ konkretnej marce i większość ma w swojej ofercie co najmniej kilka, mówię oczywiście o wulkanizatorze dużym, z wieloletnim doświadczeniem, nie garażowym, czy pod wiatą u siebie na podwórku. Chociaż nasz osiedlowy, właśnie taki w wiacie na własnym podwórku, także ma chyba z pięć marek na banerach reklamowych powieszonych na ogrodzeniu.Rafiner pisze: ↑08 sie 2024, 23:19Dzieki za odpowiedz. U mnie wlasnie ci wulkanizatorzy dziela sie na takich, co wspolpracuja z koncernem Michelin i polecaja opony z tego koncernu i na reszte sraja, na takich od googyeara itd. Zaleznie co chcesz kupic to tam idziesz bo maja najlepsze ceny do innych, ale nie po porade. O felgach nie wspomne, bo to dla nich jest cos do zalozenia opony i tyle.Misiek pisze: ↑20 lip 2024, 22:37Na cytowanej przez mnie stronie "rozmiary-opon" masz także i rozmiary felg i w każdej feldze jest jeszcze szerokość oznaczana jako J wyrażona w calach i popatrz, porównaj ją w obu interesujących Cię przypadkach. Nie wiem dlaczego tak jest, ale dla mnie zastanawiające jest to, że w przypadku opon 235 stosowane są dwa rozmiary felg 7 i 7,5, a to przecież ta sama szerokość opony. Jeszcze "gorzej" jest w przypadku 215, bo tutaj jest już i 6 i 7, a to aż 2.5 cm różnicy w szerokości. Widać, że nikt inny się nie wypowiada (nie mamy chyba na forum takiego Sailora od opon i felg), więc ja bym radził, żeby fachowo rozwiać wszystkie Twoje wątpliwości (poza ASO), to w wolnej chwili udać się do jakiegoś większego, dobrego, cenionego, z tradycją i działającego od wielu lat, lokalnego wulkanizatora i tam zadać to samo pytanie, bo wydaje mi się, że to oni jako niezależni od ASO, które może zacząć wydziwiać, że niezgodne z homologacją, byliby najbardziej kompetentni i zorientowani w tym temacie.Rafiner pisze: ↑20 lip 2024, 17:51Ok dzieki. Ja wiem ze sa zamienniki opon itd. Mi chodzilo o to czy ori felga z FR na przyklad jest taka sama dla 215 jak i 225. Pierwsze byly i sa dalej w FWD, a w AWD byly 225. Jak skoncza mi sie te 215 falcony to bym kupil inne i od razu 225. Jak bedzie ok na tej feldze to tak zrobie.
Ateca style jaki rozmiar opony 19
-
OnlineMisiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2505 razy
Re: Ateca style jaki rozmiar opony 19
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Re: Ateca style jaki rozmiar opony 19
Misiek ta specjalizacja to skrot myslowy. Oczywisci u kazdego kupisz wszystko, ale danego koncernu opony sa polecane jako pierwsze i na nie sa najlepsze ceny. Celowac trzeba w takiego sprzedajacego, ktore opony nas interesuja. Ja robie resercz sam na necie plus doswiadczenia, wiec nie bede sie zdawal na zadnego kolesia, ktory wciska co mu pasuje. Dlatego pytam sie na forum wierzac w wasze doswiadczenia.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone.