Nie wiem dlaczego, ponieważ przegląd, to nie to samo co wymiana oleju i on faktycznie jest po dwóch latach lub po 30 tysiącach. To jest ogólnie rzecz biorąc przegląd samochodu, wymiana filtrów powietrza, sprawdzenie wielu pozycji według zaleceń producenta, ewentualne uzupełnienie płynów eksploatacyjnych. Po szczegóły odsyłam do innych wątków na forum lub do serwisu. Ja parę tygodni temu byłem na wymianie oleju, która poza licznikiem, czyli trochę ponad 3000 tys, zbiegła się z zalecaną przez algorytmy dynamiczne komputera pokładowego i przegląd pozostał ustawiony właśnie mniej więcej dwa lata od odbioru, bez względu na przebieg, bo bardzo mało jeżdżę i tylko po mieście.
Ateca reference 1.0 110KM???
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2505 razy
Re: Ateca reference 1.0 110KM???
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
UnlimitedPL
- Samochód: Ateca 1.0 TSI 110KM
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Posiadam Atecę 1.0 TSI. Jak na ten silnik jeździ się naprawdę dobrze. Zastanawia mnie tylko fakt czy u Was też czuć konkretne przyspieszenie od ~2300 obrotów na minutę? Ten silnik tak ma? Coś czytałem że powinien mieć 200 niutów w zakresie od 2000 do 3000 obrotów na minutę. A tak jakby zaczynał naprawdę jechać od około 2300 obrotów na minutę
-
Misiek
A skąd bierzesz aż tak precyzyjną wartość, bo to co widzisz na zegarach, to tylko wskaźnik, a nie miernik, do tego nie pokazuje dokładnej wartości cyfrowej, jak prędkościomierz, czyli pokazuje "mniej więcej", a do tego z lekkim opóźnieniem (lekko pogazuj, posłuchaj pracy silnika i popatrz na wskazania). Jedynie podłączenie przez OBD specjalnego wyświetlacza różnych parametrów pracy silnika pokaże dokładną i w miarę nie opóźnioną wartość.UnlimitedPL pisze: ↑07 sie 2024, 10:10Posiadam Atecę 1.0 TSI. Jak na ten silnik jeździ się naprawdę dobrze. Zastanawia mnie tylko fakt czy u Was też czuć konkretne przyspieszenie od ~2300 obrotów na minutę? Ten silnik tak ma? Coś czytałem że powinien mieć 200 niutów w zakresie od 2000 do 3000 obrotów na minutę. A tak jakby zaczynał naprawdę jechać od około 2300 obrotów na minutę
-
UnlimitedPL
- Samochód: Ateca 1.0 TSI 110KM
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Jeśli obrotomierz nie pokazuje dokładnej aktualnej wartości obrotów to u innych również nie pokazuje, a więc można domniemywać, że to o co pytałem (zauważalnie mocniejsze przyspieszenie) będzie również zauważalne u innych przy około 2300 obrotów na minutę. A więc czy inni użytkownicy 1.0 TSI też tak mają czy tylko w moim egzemplarzu tak jest?Misiek pisze: ↑07 sie 2024, 10:58A skąd bierzesz aż tak precyzyjną wartość, bo to co widzisz na zegarach, to tylko wskaźnik, a nie miernik, do tego nie pokazuje dokładnej wartości cyfrowej, jak prędkościomierz, czyli pokazuje "mniej więcej", a do tego z lekkim opóźnieniem (lekko pogazuj, posłuchaj pracy silnika i popatrz na wskazania). Jedynie podłączenie przez OBD specjalnego wyświetlacza różnych parametrów pracy silnika pokaże dokładną i w miarę nie opóźnioną wartość.
-
Coran
- Samochód: Seat Ateca 1.0 TSI/ Seat Altea 1.6 TDI
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Też takowy silnik posiadam, coś jest na rzeczy. Przez jakiś czas jeździłem z włączonym dużym obrotomierzem, żeby wyczuć przy jakich obrotach muszę zmieniać biegi aby jeździć płynnie i faktycznie nie jest to 2000 obr/min, bliżej 2500.
Zresztą ten silnik wymaga specyficznego operowania gazem żeby płynnie jeździć na niskich biegach. Niestety
Zresztą ten silnik wymaga specyficznego operowania gazem żeby płynnie jeździć na niskich biegach. Niestety
- Za ten post autor Coran otrzymał podziękowanie:
- UnlimitedPL (11 sie 2024, 11:23)
- Ocena: 4.76%
-
Coran
Czy komuś w samochodzie z 1.0 TSI pojawia się stukanie przy cofaniu ? Chyba na to wpływ ma mocne skręcanie przednich kół. Notorycznie od nowego. Wcześnie nie miałem czasu, ale teraz chyba wybiorę się do serwisu.
-
Misiek
Nie chciałbym Cię martwić, ale kiedyś jak jakość niektórych podzespołów była delikatnie mówiąc marna, szczególnie w budżetowych modelach, to stukanie przy pełnym skręcie kół było powodem uszkodzenia przegubów kardana. Nie wiem jak to byłoby możliwe współcześnie, ale być może, zdarza się, musisz sprawdzać to w ASO i mam nadzieję, że to występuje zawsze, "na zawołanie", bo im teraz wszystko trzeba udowodnić albo na żywo, albo na nagraniu.
- Ocena: 4.76%
-
maselko
- Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 / Seat Arona Style 1.0
Akurat na to bym nie patrzył bo silnik silnikowi nierówny oraz to co podają nie jest zawsze prawdą.Coran pisze: ↑09 sie 2024, 22:14Też takowy silnik posiadam, coś jest na rzeczy. Przez jakiś czas jeździłem z włączonym dużym obrotomierzem, żeby wyczuć przy jakich obrotach muszę zmieniać biegi aby jeździć płynnie i faktycznie nie jest to 2000 obr/min, bliżej 2500.
Zresztą ten silnik wymaga specyficznego operowania gazem żeby płynnie jeździć na niskich biegach. Niestety![]()
Mi się wydaje, że też trochę później się budzi, ale tak samo było w Ibize niby od 1500 max moment, ale dmuchało dobrze powyżej 2000.
- tomal218
- Samochód: Seat Ateca MY18
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
Ten silniku to przy 1500 to max 100Nm, a max Nm to przy ok 3200maselko pisze: ↑25 sie 2024, 22:51Akurat na to bym nie patrzył bo silnik silnikowi nierówny oraz to co podają nie jest zawsze prawdą.Coran pisze: ↑09 sie 2024, 22:14Też takowy silnik posiadam, coś jest na rzeczy. Przez jakiś czas jeździłem z włączonym dużym obrotomierzem, żeby wyczuć przy jakich obrotach muszę zmieniać biegi aby jeździć płynnie i faktycznie nie jest to 2000 obr/min, bliżej 2500.
Zresztą ten silnik wymaga specyficznego operowania gazem żeby płynnie jeździć na niskich biegach. Niestety![]()
Mi się wydaje, że też trochę później się budzi, ale tak samo było w Ibize niby od 1500 max moment, ale dmuchało dobrze powyżej 2000.
oso soplón !!! 
-
Coran
Faktycznie ten max momentu może być dopiero koło 3 tys. Trochę czasu minęło zanim się przestawiłem. Na początku było trochę dziwnie, bo wcześniej jeździłem turbo dieslem lub benzyną wolno ssącą. Ale po wakacjach - 5000 km jest ok