Skrzynia DSG 7

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
Lava
Samochód: Seat ateca, 2.0 tsi 190 km, lava blue
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Re: Skrzynia DSG 7

Post autor: Lava »

Ja przy dłuższych trasach nie autostradowych przełączam na manuala i sam dobieram biegi.

2.0 tsi 190km, :D Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie :D

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Moja DQ200 wbijala kolejny bieg co 10km/h. Na 7 b juz przy 70 km/h jechalem. 😡 program zrobilem dopiero na 50 tys km.
Ja mam glownie miasto i podmiejskie jak 85%, trasa tylko 15 %. Tylko ze to Jasło na Podkarpaciu, to nie Krakowskie korki itp.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

overheat
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4drive
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: overheat »

Program robiłem na 75k. Teraz już 100k nalatane i wciąż sprzęgła z fabryki, nigdy nie wymieniane, a nic nie szarpie. 381.

mczelny2401
Samochód: LEON FR 2.0 TSI 190
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Post autor: mczelny2401 »

overheat pisze:
19 sie 2024, 20:44
Program robiłem na 75k. Teraz już 100k nalatane i wciąż sprzęgła z fabryki, nigdy nie wymieniane, a nic nie szarpie. 381.
Bo masz sprzęgła w kąpieli olejowej a nie na sucho jak w DQ200 ;)

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Ja tekst: „program robilem na 50k, teraz nalatane juz 100k i wciaz sprzegla fabryka” napisze lub nie, za 4-5 lat, wiec musicie poczekac. Za malo jezdze 🤣🤣 DQ200 suche.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

flash pisze:
04 sie 2024, 22:04
Zaczęły się chyba i u mnie sprzęgła... Zrobione 61k km, od kilku dni czasami wyczuwalne szarpanie przy zmianie biegów, charakterystyczne tarcie/piszczenie przy zmianie 2>3, 3>4, 4>5. Zauważyłem przy normalnej jeździe, czasem udało się powtórzyć i wywołać na żądanie, ale nie zawsze, nie wiem od czego to zależy, więc chyba jeszcze pojeżdżę aż będzie ewidentnie słychać i dało się powtórzyć, bo póki co ciężko nagrać albo pokazać podczas jazdy testowej z kimś z aso...
Udało mi się nagrać kilka przypadków. Jadę do aso.

https://youtube.com/shorts/ToE0xWRBKEs

Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 413 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Post autor: Grz_Bo »

Wymieniałem olej w mojej dsg7 w silniku 2.0TSI - 60kkm.

Koszt w ASO:
1400PLN - olej i robocizna
500PLN - olej I robocizna Haldex
700PLN - robocizna i filtr w dsg.

Zostałem poinformowany, że wymiana filtra nie jest zalecana procedurą aso przy wymianie oleju, dlatego jest extra płatna.

Dodatkowo pan stwierdził, iż nigdy tego nie robili i by mnie odwieść od mojego pomysłu przekazał mi, że operacja taka obarczona jest ryzykiem.

Finałowo wymienili.

Awatar użytkownika
Lava
Samochód: Seat ateca, 2.0 tsi 190 km, lava blue
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Post autor: Lava »

Ja wymieniam sam w dsg i olej w haldex z czyszczeniem pompki koszt 900zł za wszystko. ASO obarczone jest bardzo dużym debilizmem.
2.0 tsi 190km, :D Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie :D

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Grz_Bo pisze:
03 wrz 2024, 10:44

Koszt w ASO:

Zostałem poinformowany, że wymiana filtra nie jest zalecana procedurą aso przy wymianie oleju, dlatego jest extra płatna.

Dodatkowo pan stwierdził, iż nigdy tego nie robili i by mnie odwieść od mojego pomysłu przekazał mi, że operacja taka obarczona jest ryzykiem.

Finałowo wymienili.

Nie no, wymiękłem jak przeczytałem, że "Dodatkowo pan stwierdził, iż nigdy tego nie robili i by mnie odwieść od mojego pomysłu przekazał mi, że operacja taka obarczona jest ryzykiem.". Ja mam wrażenie, że jeżdżenie do ASO jest obarczone ryzykiem. Inżynierowie tworzący skrzynie przewidzieli, zewnętrzny, wymienny filtr. Dlaczego? Bo olej jest wspólny dla mechatroniki i sprzęgieł i rolą filtra jest wyłapanie maksymalnie dużo syfu. Jeśli dodamy, że wg ASO olej w DQ381 powinno się wymienić przy 120 tys to aż zaciska mi się pięść na takie teksty.

Czy doradca serwisowy podzielił się wiedzą tajemną o jakim ryzyku wspominał? Mnie się wydaje, że obawiał się, że mechanik jest za głupi aby dokonać tak skomplikowanej operacji jak wyjęcie akumulatora i półki na której stoi.

Usługa jest "ekstra płatna" bo chodzi o to aby jak najmniej zrobić w ramach opłaconych planów serwisowych.

Reasumując - dobrze zrobiłeś, że wymieniłeś filtr. Po to jest. Ja mam gdzieś zdjęcie jak mój wyglądał po zaledwie 50 tys km. Był czarny (żadnych opiłków czy śmieci nie widziałem). Jeśli miał taki kolor po 50 tys km to jak by wyglądał po 120 tyskm.
Za ten post autor Lord M otrzymał podziękowanie:
Misiek (04 wrz 2024, 1:19)
Ocena: 4.76%
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 413 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Post autor: Grz_Bo »

Lord M pisze:
Grz_Bo pisze:
03 wrz 2024, 10:44

Koszt w ASO:

Finałowo wymienili.

Nie no, wymiękłem jak przeczytałem, że "Dodatkowo pan stwierdził, iż nigdy tego nie robili i by mnie odwieść od mojego pomysłu przekazał mi, że operacja taka obarczona jest ryzykiem.". Ja mam wrażenie, że jeżdżenie do ASO jest obarczone ryzykiem. Inżynierowie tworzący skrzynie przewidzieli, zewnętrzny, wymienny filtr. Dlaczego? Bo olej jest wspólny dla mechatroniki i sprzęgieł i rolą filtra jest wyłapanie maksymalnie dużo syfu. Jeśli dodamy, że wg ASO olej w DQ381 powinno się wymienić przy 120 tys to aż zaciska mi się pięść na takie teksty.

Czy doradca serwisowy podzielił się wiedzą tajemną o jakim ryzyku wspominał? Mnie się wydaje, że obawiał się, że mechanik jest za głupi aby dokonać tak skomplikowanej operacji jak wyjęcie akumulatora i półki na której stoi.

Usługa jest "ekstra płatna" bo chodzi o to aby jak najmniej zrobić w ramach opłaconych planów serwisowych.

Reasumując - dobrze zrobiłeś, że wymieniłeś filtr. Po to jest. Ja mam gdzieś zdjęcie jak mój wyglądał po zaledwie 50 tys km. Był czarny (żadnych opiłków czy śmieci nie widziałem). Jeśli miał taki kolor po 50 tys km to jak by wyglądał po 120 tyskm.
Otóż to. Też mnie zabił tym tekstem.

Za ten post autor Grz_Bo otrzymał podziękowanie:
Lord M (03 wrz 2024, 13:40)
Ocena: 4.76%

ODPOWIEDZ