Skrzynia DSG 7

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Re: Skrzynia DSG 7

Post autor: flash »

flash pisze:
03 wrz 2024, 10:20
flash pisze:
04 sie 2024, 22:04
Zaczęły się chyba i u mnie sprzęgła... Zrobione 61k km, od kilku dni czasami wyczuwalne szarpanie przy zmianie biegów, charakterystyczne tarcie/piszczenie przy zmianie 2>3, 3>4, 4>5. Zauważyłem przy normalnej jeździe, czasem udało się powtórzyć i wywołać na żądanie, ale nie zawsze, nie wiem od czego to zależy, więc chyba jeszcze pojeżdżę aż będzie ewidentnie słychać i dało się powtórzyć, bo póki co ciężko nagrać albo pokazać podczas jazdy testowej z kimś z aso...
Udało mi się nagrać kilka przypadków. Jadę do aso.

https://youtube.com/shorts/ToE0xWRBKEs
Zweryfikowane prze aso: zestaw sprzęgieł do wymiany. :) 64k km. Wymiana w następnym tygodniu.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

flash pisze:
05 wrz 2024, 14:46
flash pisze:
03 wrz 2024, 10:20
flash pisze:
04 sie 2024, 22:04
Zaczęły się chyba i u mnie sprzęgła... Zrobione 61k km, od kilku dni czasami wyczuwalne szarpanie przy zmianie biegów, charakterystyczne tarcie/piszczenie przy zmianie 2>3, 3>4, 4>5. Zauważyłem przy normalnej jeździe, czasem udało się powtórzyć i wywołać na żądanie, ale nie zawsze, nie wiem od czego to zależy, więc chyba jeszcze pojeżdżę aż będzie ewidentnie słychać i dało się powtórzyć, bo póki co ciężko nagrać albo pokazać podczas jazdy testowej z kimś z aso...
Udało mi się nagrać kilka przypadków. Jadę do aso.

https://youtube.com/shorts/ToE0xWRBKEs
Zweryfikowane prze aso: zestaw sprzęgieł do wymiany. :) 64k km. Wymiana w następnym tygodniu.
Zadam infantylne pytanie. W ramach gwarancji czy odpłatnie?
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Lord M pisze:
05 wrz 2024, 17:08
Oczywiście, że w ramach gwarancji. Za samochód zastępczy muszę sobie zapłacić... W cuprze – jak mi doradca serwisowy tłumaczył – przysługuje za darmo jak wizyta w serwisie jest dłuższa niż 3h.

Awatar użytkownika
Lord M

flash pisze:
05 wrz 2024, 20:51
Lord M pisze:
Oczywiście, że w ramach gwarancji. Za samochód zastępczy muszę sobie zapłacić... W cuprze – jak mi doradca serwisowy tłumaczył – przysługuje za darmo jak wizyta w serwisie jest dłuższa niż 3h.
Nie no pytam się bo np w Kia (miałem kiedyś epizod, że chciałem kupić ProCeed'a) gwarancja na sprzęgła była do 50 tys km. :lol:
Za ten post autor Lord M otrzymał podziękowanie:
franek (06 wrz 2024, 9:12)
Ocena: 4.76%

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2505 razy

Post autor: Misiek »

Lord M pisze:
06 wrz 2024, 7:22
flash pisze:
Lord M pisze:
Nie no pytam się bo np w Kia (miałem kiedyś epizod, że chciałem kupić ProCeed'a) gwarancja na sprzęgła była do 50 tys km. :lol:
Były tak fatalnej jakości, że potraktowali je jako zużywający się materiał eksploatacyjny, jak klocki, czy tarcze hamulcowe ? Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie ta różnica w cenie i części i robocizny.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
Lord M

Misiek pisze:
06 wrz 2024, 9:54
Lord M pisze:
06 wrz 2024, 7:22
flash pisze:

Były tak fatalnej jakości, że potraktowali je jako zużywający się materiał eksploatacyjny, jak klocki, czy tarcze hamulcowe ? Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie ta różnica w cenie i części i robocizny.
Na to wygląda. Też byłem zaskoczony.

BananBe
Samochód: Seat Ateca 1.5 Evo 2 DSG
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: BananBe »

Shift Pointy w DQ200…

Czytając Wasze wypowiedzi to „niestety” stałem się posiadaczem samochodu z taką właśnie skrzynią - błędnie założyłem że wszystkie 1.5 w grupie VAGa są połączone ze skrzynią suchą i stąd wybierając między Formentorem a Atecą wygrała praktyczność Atecki. I tak zamiast spać spokojnie w Cuprze z DQ381 pozostaje zmierzyć się z potencjalnymi wadami suchych sprzęgieł. Czytając czy to polskie czy zagraniczne fora to remedium na krótki żywot sprzęgieł to regularna wymiana olejów skrzyni i mechatroniki, zmiana programu skrzyni, wyłączenie trybu żeglowania, unikanie Start/Stopu i używanie trybu S lub M stojąc w dużym korku (eliminacja szybkiego wbijania 2 biegu i pełzania na półsprzęgle). I tak: Start/Stopu nigdy nie używam, z tym trybem S w korkach to różnie bywa bo auto jednak trochę szarpie choć rzeczywiście trzyma 1 do około 16-20km/h, tryb M odpada bo w sumie po coś kupujemy automat, jednak największe zainteresowanie wzbudza u mnie zmiana Shift Pointów. Oglądając rezultaty pracy warsztatów na Youtubie widzę że przesuwają oni punkty zmiany biegów na nieco ponad 2000obr/min. Tylko że ja mam tak oryginalnie - większość biegów przy powolnym rozpędzaniu zmienia się w okolicy 2000-2100obr/min z wyjątkiem zmiany 4 na 5 bo ta występuje w okolicy 1800-1900obr/min (jest to 55km/h więc pewnie chodzi o to żeby obciąć zużycie w mieście). Jazda miejska to głównie biegi 3-5, 6 włącza się przy 75km/h, 7 to już powyżej 90 km/h. Skrzynia ma oznaczenie VHQ i według oznaczeń na obudowie została wyprodukowana we wrześniu 2023, samo zaś auto poskładane 12.2023. I teraz pytanie: Jak wyglądają u was Shift Pointy na oryginalnych ustawieniach? Czyżby softy w niedawno produkowanych skrzyniach miały już fabrycznie podniesione wartości? O trybie żeglowania nie wspominam bo go w ogóle nie mam.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Przed zakupem jeździłem zeszłoroczną demówką i po zakupie też odniosłem wrażenie, że moja Ateca wyprodukowana w kwietniu 2024 zmienia biegi przy wyższych obrotach niż to demo.
Co do wyboru skrzyni, to DQ381 też ma swoje problemy.
Co do jazdy to ja używam manualnej 2 tam, gdzie spodziewam się, że automat żonglowałby między 2 a 3 z powodu małej prędkości i progów zwalniających czy korka (wtedy nawet 1 sporadycznie). Z drugiej strony mamy 5 gwarancji i może lepiej przed jej końcem sprzęgło dobić ;-).

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

BananBe pisze:
06 wrz 2024, 18:18
Shift Pointy w DQ200…

Czytając Wasze wypowiedzi to „niestety” stałem się posiadaczem samochodu z taką właśnie skrzynią - błędnie założyłem że wszystkie 1.5 w grupie VAGa są połączone ze skrzynią suchą i stąd wybierając między Formentorem a Atecą wygrała praktyczność Atecki. I tak zamiast spać spokojnie w Cuprze z DQ381 pozostaje zmierzyć się z potencjalnymi wadami suchych sprzęgieł. Czytając czy to polskie czy zagraniczne fora to remedium na krótki żywot sprzęgieł to regularna wymiana olejów skrzyni i mechatroniki, zmiana programu skrzyni, wyłączenie trybu żeglowania, unikanie Start/Stopu i używanie trybu S lub M stojąc w dużym korku (eliminacja szybkiego wbijania 2 biegu i pełzania na półsprzęgle). I tak: Start/Stopu nigdy nie używam, z tym trybem S w korkach to różnie bywa bo auto jednak trochę szarpie choć rzeczywiście trzyma 1 do około 16-20km/h, tryb M odpada bo w sumie po coś kupujemy automat, jednak największe zainteresowanie wzbudza u mnie zmiana Shift Pointów. Oglądając rezultaty pracy warsztatów na Youtubie widzę że przesuwają oni punkty zmiany biegów na nieco ponad 2000obr/min. Tylko że ja mam tak oryginalnie - większość biegów przy powolnym rozpędzaniu zmienia się w okolicy 2000-2100obr/min z wyjątkiem zmiany 4 na 5 bo ta występuje w okolicy 1800-1900obr/min (jest to 55km/h więc pewnie chodzi o to żeby obciąć zużycie w mieście). Jazda miejska to głównie biegi 3-5, 6 włącza się przy 75km/h, 7 to już powyżej 90 km/h. Skrzynia ma oznaczenie VHQ i według oznaczeń na obudowie została wyprodukowana we wrześniu 2023, samo zaś auto poskładane 12.2023. I teraz pytanie: Jak wyglądają u was Shift Pointy na oryginalnych ustawieniach? Czyżby softy w niedawno produkowanych skrzyniach miały już fabrycznie podniesione wartości? O trybie żeglowania nie wspominam bo go w ogóle nie mam.
Ja rozumiem nieprzeciążanie samochodu, czy delikatniejsza jazda na zimnym, ale nie bądźmy niewolnikami. Po to się kupuje samochód, żeby nim jeździć..
Może lepiej pałować tę skrzynię, żeby się rozleciała jak jeszcze samochód jest na gwarancji ;)

Awatar użytkownika
Lord M

YoursTruly pisze:
06 wrz 2024, 19:38
BananBe pisze:
06 wrz 2024, 18:18
Shift Pointy w DQ200…

Ja rozumiem nieprzeciążanie samochodu, czy delikatniejsza jazda na zimnym, ale nie bądźmy niewolnikami. Po to się kupuje samochód, żeby nim jeździć..
Może lepiej pałować tę skrzynię, żeby się rozleciała jak jeszcze samochód jest na gwarancji ;)
To ci ASO powie, że użytkowałeś auto niezgodnie z przeznaczeniem :D :D .

Ja mam DQ381 i odpukać nie mam, żadnych problemów ale zrobiłem autem na dzień dzisiejszy ok 55 kkm. Ogólnie każda skrzynia ma swoje problemy, gdyż producent dąży do odchudzenia skrzyni (lżej czyli mniej materiałów i lepsze WLTP), ustawienia jej tak aby zmieniała biegi nie w miejscach gdzie jest to optymalnie mechanicznie a optymalnie pod WLTP. Te i wiele innych czynników powoduje, że skrzynie dostają strasznie po du... Jeździłem przez ostanie 2 miesiące Toyotą Harrier z 2,5 l hybrydowym silnikiem i CVT. Nastukane było 160 kkm a skrzynia jak nowa. Do niedawna (pamiętając Multitronika, czy syf montowany w Nissanach) myślałem, że CVT to syf a tu zaskoczenie. Hondowskie CVT też daje radę. Ogólnie jakość VAG chyba spadła bo stare DSG o ile się o nie dbało naprawdę sporo znosiły.

ODPOWIEDZ