Silnik 1.5TSI

Dyskusje techniczne na temat silników benzynowych
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Re: Silnik 1.5TSI

Post autor: Misiek »

Blues Brothers pisze:
01 paź 2024, 21:56
Całą skrzynię, czy tylko sprzęgła.
Najlepiej koszty ewentualnej naprawy/wymiany sprzegieł zaakceptować przy zakupie, wtedy mniej boli. Nikt nie narzeka na wymianę tarcz, klocków, amortyzatorów. Tak samo trzeba podejść do sprzęgła czy dwumasy.
Tak, tylko że na każdy element / podzespół obowiązuje jakiś minimalny przebieg i jeżeli jest on krótszy, czasami dużo krótszy, to gwarant nie wymiga się od jego wymiany. Zgadza się, że sprzęgła zużywają się, ale nie w 30, czy 40 tys. km, nawet w mieście. Kiedyś w Toyocie był przypadek dyferencjału, że koła zębate zjechały się w jakimś bardzo krótkim czasie (przebiegu) i gwarant na początku oczywiście zwalił na kierowcę, że źle, nadmiernie eksploatował. Więc właściciel wynajął rzeczoznawcę, który orzekł, że przy takim zużyciu samochód powinien jeździć 70 - 80 % czasu po rondzie, a to jest niemożliwe, chyba że wyścig Le Mans.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Blues Brothers pisze:
01 paź 2024, 21:56
Całą skrzynię, czy tylko sprzęgła.
Najlepiej koszty ewentualnej naprawy/wymiany sprzegieł zaakceptować przy zakupie, wtedy mniej boli. Nikt nie narzeka na wymianę tarcz, klocków, amortyzatorów. Tak samo trzeba podejść do sprzęgła czy dwumasy.
Ja tak właśnie do tego podszedłem, zastanawiałem się nad DQ200 w Atece i DQ381 w Formentorze, był to jeden z argumentów. Właściciel dość znanego serwisu skrzyń automatycznych powiedział mi, że w DQ200, którą przez ostatnie lata trochę poprawili sprzęgła powinny przejechać spokojnie te 100 tys km, a ich wymiana to około 4 tys zł z robocizną. Wywala też czasem akumulator ciśnienia i dwumasa i wszystkie części są do kupienia, poza tym ASO wymienia sprzęgła w ramach gwarancji. W DQ381 sprzęgła, to jest to, co najrzadziej wymieniają, ale jak tam coś walnie, to koszty są dużo większe, mechatronika i jakieś zębatki, to najczęstsze usterki, ceny napraw tej skrzyni dobijają do ceny nowych DQ200. Akurat miał na warsztacie rozebraną DQ381, do której nie mógł nigdzie znaleźć właśnie tych kół zębatych i mówił, że prawdopodobnie skończy się na szukaniu używki. Podsumował, że do zwykłego jeżdżenia, nawet po mieście lepiej wziąć mniej skomplikowaną DQ200 nawet licząc się z wymianą sprzęgieł za kilka lat.

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Jak robisz 10tys rocznie i masz szczescie to kilka lat wytrzyma :) mi wytrzymala 2 lata. Mam teraz Formentora 1.5 dsg, nie wiem nawet jaka tam jest skrzynia ale jej praca w porownaniu z moim dq200 w atece to niebo a ziemia. Formentor duzo fajniej zmienia biegi, robi to szybciej, nawet żeglowanie mi nie przeszkadza. Jest też dużo ciszej (moze kwestia wyciszenia)

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Wydaje mi się, że w tym roku zmieniło się oprogramowanie DSG na sensowniejsze. Po odbiorze auta odniosłem wrażenie, że moja DQ200 działa znacznie lepiej, niż w aucie demo dilera z 2023. Przy okazji tej zmiany nie wyświetla już numeru biegu na D, czego trochę szkoda.
Na progach zwalniajacych czy w korku jadę na trybie S, aby trzymał 2 bieg, a nie wachlował 2-3, a w normalnej jeździe D jest jak najbardziej OK.

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Kubawojcik pisze:
03 paź 2024, 16:55
Jak robisz 10tys rocznie i masz szczescie to kilka lat wytrzyma :) mi wytrzymala 2 lata. Mam teraz Formentora 1.5 dsg, nie wiem nawet jaka tam jest skrzynia ale jej praca w porownaniu z moim dq200 w atece to niebo a ziemia. Formentor duzo fajniej zmienia biegi, robi to szybciej, nawet żeglowanie mi nie przeszkadza. Jest też dużo ciszej (moze kwestia wyciszenia)
W Formentorze jest DQ381 i faktycznie jak jeździłem demo to wydaje się że chodzi płynniej.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Kubawojcik

Nawet nie powiedzialbym ze plynniej tylko bardziej agresywnie i czasem nawet szarpnie leciutko ale tak przyjemnie/sportowo. Moja to jest muł bagienny i ciagle „slizga” i boi sie zeby czasem za duzo nm nie przeniosla :)

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Kubawojcik pisze:
03 paź 2024, 19:30
Nawet nie powiedzialbym ze plynniej tylko bardziej agresywnie i czasem nawet szarpnie leciutko ale tak przyjemnie/sportowo. Moja to jest muł bagienny i ciagle „slizga” i boi sie zeby czasem za duzo nm nie przeniosla :)
A próbowałeś resetować skrzynię?

https://youtu.be/-9Kf4i5jKqE?si=mcHITB7t2dE5ppAM

Kubawojcik

Mam wrażenie że ten reset nie działa.
Może działal w pierwszych rewizjach dq200? U mnie nic nie daje albo nawet się nie uruchamia.

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Kubawojcik pisze:
03 paź 2024, 16:55
Co do komfortu i wyzszosci DQ381 to sie nie zgodze. Ja mam w Atece DQ200 i zmienia biegi delilatnie, niewyczuwalnie. Jezdzilem duzo poprzednim passatem z DQ250 i ta, mimo 6b jezdzila lepiej od DQ381, w nowym passacie teraz
jest wlasnie DQ381 i szarpie i zamula od nowosci. Z tych trzech, ta gowniana niby DQ200 jest najbardziej komfortowa, ale to DQ250 byla najmniej zmulona, za to DQ381 nie daje komfortu i jest zmulona.
Z tego wszystkiego DQ381 daje zapas w Nm jakby ktos chcial chipowac silnik i ma trwalsze sprzegla, stad tylko planowanymi duzymi przebiegami rocznymi i chopowaniem bym sie kierowal przy wyborze skrzyni.
Ja robie 12-15 tys km rocznie i jak nie raz pisalem, sprzegla wymienie raz w 8-9 roku auta, nastepnej wymiany pewnie nie bedzie bo auto dojedzie do 18 lat i pewnie bedzie po nim.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Kubawojcik

Nie wiem gdzie ty wyczytales w moim poscie cos o komforcie dq381 :) jak jezdzisz bardzo spokojnie to dq200 wystarczy i jak najbardziej jest delikatna i komfortowa. Ale wróćmy do tematu.
Pewnie są tu już użytkownicy z przebiegami pod 100kkm. Są już jakieś problemy z ACT? Głośniejsza praca?

ODPOWIEDZ