Tak, tylko że na każdy element / podzespół obowiązuje jakiś minimalny przebieg i jeżeli jest on krótszy, czasami dużo krótszy, to gwarant nie wymiga się od jego wymiany. Zgadza się, że sprzęgła zużywają się, ale nie w 30, czy 40 tys. km, nawet w mieście. Kiedyś w Toyocie był przypadek dyferencjału, że koła zębate zjechały się w jakimś bardzo krótkim czasie (przebiegu) i gwarant na początku oczywiście zwalił na kierowcę, że źle, nadmiernie eksploatował. Więc właściciel wynajął rzeczoznawcę, który orzekł, że przy takim zużyciu samochód powinien jeździć 70 - 80 % czasu po rondzie, a to jest niemożliwe, chyba że wyścig Le Mans.Blues Brothers pisze: ↑01 paź 2024, 21:56Całą skrzynię, czy tylko sprzęgła.
Najlepiej koszty ewentualnej naprawy/wymiany sprzegieł zaakceptować przy zakupie, wtedy mniej boli. Nikt nie narzeka na wymianę tarcz, klocków, amortyzatorów. Tak samo trzeba podejść do sprzęgła czy dwumasy.
Silnik 1.5TSI
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2504 razy
Re: Silnik 1.5TSI
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Ja tak właśnie do tego podszedłem, zastanawiałem się nad DQ200 w Atece i DQ381 w Formentorze, był to jeden z argumentów. Właściciel dość znanego serwisu skrzyń automatycznych powiedział mi, że w DQ200, którą przez ostatnie lata trochę poprawili sprzęgła powinny przejechać spokojnie te 100 tys km, a ich wymiana to około 4 tys zł z robocizną. Wywala też czasem akumulator ciśnienia i dwumasa i wszystkie części są do kupienia, poza tym ASO wymienia sprzęgła w ramach gwarancji. W DQ381 sprzęgła, to jest to, co najrzadziej wymieniają, ale jak tam coś walnie, to koszty są dużo większe, mechatronika i jakieś zębatki, to najczęstsze usterki, ceny napraw tej skrzyni dobijają do ceny nowych DQ200. Akurat miał na warsztacie rozebraną DQ381, do której nie mógł nigdzie znaleźć właśnie tych kół zębatych i mówił, że prawdopodobnie skończy się na szukaniu używki. Podsumował, że do zwykłego jeżdżenia, nawet po mieście lepiej wziąć mniej skomplikowaną DQ200 nawet licząc się z wymianą sprzęgieł za kilka lat.Blues Brothers pisze: ↑01 paź 2024, 21:56Całą skrzynię, czy tylko sprzęgła.
Najlepiej koszty ewentualnej naprawy/wymiany sprzegieł zaakceptować przy zakupie, wtedy mniej boli. Nikt nie narzeka na wymianę tarcz, klocków, amortyzatorów. Tak samo trzeba podejść do sprzęgła czy dwumasy.
-
Kubawojcik
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Jak robisz 10tys rocznie i masz szczescie to kilka lat wytrzyma
mi wytrzymala 2 lata. Mam teraz Formentora 1.5 dsg, nie wiem nawet jaka tam jest skrzynia ale jej praca w porownaniu z moim dq200 w atece to niebo a ziemia. Formentor duzo fajniej zmienia biegi, robi to szybciej, nawet żeglowanie mi nie przeszkadza. Jest też dużo ciszej (moze kwestia wyciszenia)
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Wydaje mi się, że w tym roku zmieniło się oprogramowanie DSG na sensowniejsze. Po odbiorze auta odniosłem wrażenie, że moja DQ200 działa znacznie lepiej, niż w aucie demo dilera z 2023. Przy okazji tej zmiany nie wyświetla już numeru biegu na D, czego trochę szkoda.
Na progach zwalniajacych czy w korku jadę na trybie S, aby trzymał 2 bieg, a nie wachlował 2-3, a w normalnej jeździe D jest jak najbardziej OK.
Na progach zwalniajacych czy w korku jadę na trybie S, aby trzymał 2 bieg, a nie wachlował 2-3, a w normalnej jeździe D jest jak najbardziej OK.
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
W Formentorze jest DQ381 i faktycznie jak jeździłem demo to wydaje się że chodzi płynniej.Kubawojcik pisze: ↑03 paź 2024, 16:55Jak robisz 10tys rocznie i masz szczescie to kilka lat wytrzymami wytrzymala 2 lata. Mam teraz Formentora 1.5 dsg, nie wiem nawet jaka tam jest skrzynia ale jej praca w porownaniu z moim dq200 w atece to niebo a ziemia. Formentor duzo fajniej zmienia biegi, robi to szybciej, nawet żeglowanie mi nie przeszkadza. Jest też dużo ciszej (moze kwestia wyciszenia)
-
Kubawojcik
Nawet nie powiedzialbym ze plynniej tylko bardziej agresywnie i czasem nawet szarpnie leciutko ale tak przyjemnie/sportowo. Moja to jest muł bagienny i ciagle „slizga” i boi sie zeby czasem za duzo nm nie przeniosla 
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
A próbowałeś resetować skrzynię?Kubawojcik pisze: ↑03 paź 2024, 19:30Nawet nie powiedzialbym ze plynniej tylko bardziej agresywnie i czasem nawet szarpnie leciutko ale tak przyjemnie/sportowo. Moja to jest muł bagienny i ciagle „slizga” i boi sie zeby czasem za duzo nm nie przeniosla![]()
https://youtu.be/-9Kf4i5jKqE?si=mcHITB7t2dE5ppAM
-
Kubawojcik
Mam wrażenie że ten reset nie działa.
Może działal w pierwszych rewizjach dq200? U mnie nic nie daje albo nawet się nie uruchamia.
Może działal w pierwszych rewizjach dq200? U mnie nic nie daje albo nawet się nie uruchamia.
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Co do komfortu i wyzszosci DQ381 to sie nie zgodze. Ja mam w Atece DQ200 i zmienia biegi delilatnie, niewyczuwalnie. Jezdzilem duzo poprzednim passatem z DQ250 i ta, mimo 6b jezdzila lepiej od DQ381, w nowym passacie terazKubawojcik pisze: ↑03 paź 2024, 16:55Jak robisz 10tys rocznie i masz szczescie to kilka lat wytrzymami wytrzymala 2 lata. Mam teraz Formentora 1.5 dsg, nie wiem nawet jaka tam jest skrzynia ale jej praca w porownaniu z moim dq200 w atece to niebo a ziemia. Formentor duzo fajniej zmienia biegi, robi to szybciej, nawet żeglowanie mi nie przeszkadza. Jest też dużo ciszej (moze kwestia wyciszenia)
jest wlasnie DQ381 i szarpie i zamula od nowosci. Z tych trzech, ta gowniana niby DQ200 jest najbardziej komfortowa, ale to DQ250 byla najmniej zmulona, za to DQ381 nie daje komfortu i jest zmulona.
Z tego wszystkiego DQ381 daje zapas w Nm jakby ktos chcial chipowac silnik i ma trwalsze sprzegla, stad tylko planowanymi duzymi przebiegami rocznymi i chopowaniem bym sie kierowal przy wyborze skrzyni.
Ja robie 12-15 tys km rocznie i jak nie raz pisalem, sprzegla wymienie raz w 8-9 roku auta, nastepnej wymiany pewnie nie bedzie bo auto dojedzie do 18 lat i pewnie bedzie po nim.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Kubawojcik
Nie wiem gdzie ty wyczytales w moim poscie cos o komforcie dq381
jak jezdzisz bardzo spokojnie to dq200 wystarczy i jak najbardziej jest delikatna i komfortowa. Ale wróćmy do tematu.
Pewnie są tu już użytkownicy z przebiegami pod 100kkm. Są już jakieś problemy z ACT? Głośniejsza praca?
Pewnie są tu już użytkownicy z przebiegami pod 100kkm. Są już jakieś problemy z ACT? Głośniejsza praca?