Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Dziendziol
Samochód: Cupra Ateca 300
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: Dziendziol »

Byłem wczoraj w serwisie na wymianie oleju i wspomniałem doradcy o tym problemie i forum. Stwierdził, że tak to jest jak się kupuje najsłabsze wersje tylko dla znaczka i w prawdziwych odmianach 300 konnych żadnych problemów nie ma :roll:

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

1285
Samochód: Ateca
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: 1285 »

Kris_G pisze:
19 paź 2024, 9:30
Czechy.
Hej, odebrałeś auto ? Jak u Ciebie z poziomowaniem ? Wszystko działa ?

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

Dziendziol pisze:
01 lis 2024, 14:32
Stwierdził, że tak to jest jak się kupuje najsłabsze wersje tylko dla znaczka i w prawdziwych odmianach 300 konnych żadnych problemów nie ma :roll:
No ca za palant :evil:
Trzeba mu było powiedzieć, że: jak się sprzedaje najsłabsze wersje tylko dla znaczka.... to tak właśnie jest.

A w ogóle jak słyszę, że ktoś mówi "prawdziwe", to mi się nóż w kieszeni otwiera. Są jakieś nieprawdziwe wersje Ateki :?:
Za ten post autor JACA otrzymał podziękowania (w sumie 3):
Blues Brothers (01 lis 2024, 20:19) • Misiek (01 lis 2024, 21:22) • kmw (01 lis 2024, 21:26)
Ocena: 14.29%
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

JACA pisze:
01 lis 2024, 20:09
Dziendziol pisze:
01 lis 2024, 14:32
Stwierdził, że tak to jest jak się kupuje najsłabsze wersje tylko dla znaczka i w prawdziwych odmianach 300 konnych żadnych problemów nie ma :roll:
No ca za palant :evil:
Trzeba mu było powiedzieć, że: jak się sprzedaje najsłabsze wersje tylko dla znaczka.... to tak właśnie jest.

A w ogóle jak słyszę, że ktoś mówi "prawdziwe", to mi się nóż w kieszeni otwiera. Są jakieś nieprawdziwe wersje Ateki :?:
Tylko to napisał Kolega, który ma w podpisie "Cupra Ateca 300", więc pewnie chciał się przypodobać klientowi, który kupił mocną wersję i obaj pośmiali się z tych co kupili tylko dla znaczka. A pewnie jakby go zapytać o Seat Ateca, którego wykastrowali z mocniejszych silników niż 1.5, a problem tez w nim występuje, to byłoby klasyczne "zatkało kakao"
Tak, czy inaczej takie podejście i "specjalistów" z ASO i ogólne podejście firmy do tego problemu to dla mnie dyskwalifikacja Seat/Cupra przy wyborze kolejnego auta.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2024, 21:37 przez kmw, łącznie zmieniany 1 raz.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (01 lis 2024, 22:08) • JACA (02 lis 2024, 16:58)
Ocena: 9.52%

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Endrju pisze:
31 paź 2024, 22:55
Kurde wystarczy porównać oprogramowanie starszych aut z nowymi. Przecież na początku nie było problemu ze światłami. Ciekawe po co w ogóle grzebali w oprogramowaniu jak działało bez zarzutu.
To może nie być kwestia samych zmian w oprogramowaniu, a zmiany sprzętowej, która wymagała innego oprogramowania. Dla nich te reflektory robi firma trzecia, nawet nie wiem kto: Hella, Valeo, Bosch (?) i możliwe, że to ona dokonała zmian i co za tym idzie dostosowała oprogramowanie do tych zmian i być może, to do niej trafił finalnie case na poprawkę softu do tego modułu. Takie moje luźne przemyślenia, możliwości może być wiele, a z konsekwencjami borykamy się i tak my :x

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Kris_G »

1285 pisze:
01 lis 2024, 15:53
Kris_G pisze:
Czechy.
Mam Golfa VII, sprawdzałem jak w nim działa poziomowanie w hali garażowej. Gdy stawałem na kuli haka to przez 10-15 sekund widać jak snop świateł (xenony) stopniowo opadał (czyli działa).

W odebranej Atece 1.5 gdy siadam na progu bagażnika to światła nie opadają - czyli lipa. Co prawda Cupra ma mocno sztywne zawieszenie więc jeszcze raz spróbuję z dwoma osobami na progu bagażnika żeby na 100% mieć pewność że problem dotyczy także mojego egzemplarza.
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Mojego brata kolega kupił w kwietniu Tiguana i był już 3 razy w serwisie, oczywiście dalej świeci w niebo.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

1285
Samochód: Ateca
Podziękował: 7 razy

Post autor: 1285 »

Kris_G pisze:
01 lis 2024, 22:36
1285 pisze:
01 lis 2024, 15:53
Kris_G pisze:
Czechy.
Mam Golfa VII, sprawdzałem jak w nim działa poziomowanie w hali garażowej. Gdy stawałem na kuli haka to przez 10-15 sekund widać jak snop świateł (xenony) stopniowo opadał (czyli działa).

W odebranej Atece 1.5 gdy siadam na progu bagażnika to światła nie opadają - czyli lipa. Co prawda Cupra ma mocno sztywne zawieszenie więc jeszcze raz spróbuję z dwoma osobami na progu bagażnika żeby na 100% mieć pewność że problem dotyczy także mojego egzemplarza.
Wiesz w którym tygodniu była produkowana Twoja Cupra ?

szwyr
Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
Podziękował: 0

Post autor: szwyr »

Mam pytanie - czy ktoś z was ustawił światła poniżej teoretycznego poziomu tak by w czasie jazdy (gdy podnoszą się) zasięg był mniej więcej prawidłowy? Pomogło?

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Kris_G »

1285 pisze:
02 lis 2024, 6:54

Wiesz w którym tygodniu była produkowana Twoja Cupra ?
Jak mogę to sprawdzić?
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

ODPOWIEDZ