Ja od kilku lat kupuję Valeo First płaskie, do Ateki też takie kupię.
575003 - 450mm:
https://www.valeoservice.pl/pl/techassi ... 6311/about
575009 - 650mm:
https://www.valeoservice.pl/pl/techassi ... 6317/about
Mają w zestawie adaptery do wszystkich typów mocowań.
Może nie jest to super technologia z półki premium, ale w poprzednim aucie, w którym eksperymentowałem z różnymi piórami, w tym z oryginalnymi, wszystkie od nowości hałasowały (takie buczenie, piszczenie itd.) podczas wycierania nawet mocno mokrej szyby pomimo tego, że próbowałem ją odtłuszczać i czyścić różnymi specyfikami. Dopiero te Veleo First były ciche przez cały okres eksploatacji, a wymieniałem je raz do roku, kiedy pod koniec już zostawiały lekkie smugi na szybie.
Co do oryginalnych wycieraczek w Atece, to póki co mam podobny problem. Hałasują od samego początku, widać, że nie mają płynności ruchu po szybie i buczenie pojawia się w skrajnych odcinkach pracy. Czy u Was też to tak wyglądało? Jak kilka lat temu kupowałem nowego Golfa, to po drugim aucie, o którym pisałem wyżej byłem bardzo zaskoczony jak cicho i płynnie wycieraczki suną po szybie, ale to było auto nowe, z nową szybą bez mikrorysek i mikroodprysków, po Atece spodziewałem się tego samego, w końcu to ten sam koncern, no ale niestety, może znów jakieś oszczędności.
Ktoś pisał, że oryginały wytrzymywały długo. W Golfie z 2017 faktycznie wytrzymały bardzo długo. Prawie przez 2 lata nie było potrzeby wymiany. Później wkładałem te Valeo i też gładko chodzą pomimo tego, że szyba już swoje przeszła. Może w Golfie jest mocniejszy silnik, który sprawniej sobie radzi, bo widzę, że długości piór Golf i Ateca ma takie same. Te w Atece z 2024 roku najchętniej wywaliłbym już na samym początku
Fabryczne, to chyba też koncern Valeo, ale na ich stronie widziałem, że do Ateki i innych modeli VAG oprócz popularnych linii Valeo jest jeszcze linia podmarki "SWF DAS ORIGINAL SET" oraz "SWF CONNECT MADE IN GERMANY", może takie idą na pierwszy montaż.
"Segment premium: SILENCIO i SWF - wycieraczki najwyższej jakości, identyczne z wycieraczkami fabrycznie zamontowanymi w samochodzie. Dedykowane zestawy o idealnie dopasowanej długości i profilu wycieraczki."
Swoją drogą, jak przeglądałem stronę Valeo, to trafiłem na taki opis w jednej z linii premium

niedługo będą pisać, że pióra wycieraczek są wspierane przez AI.
"Pióra wycieraczek Everguard™ Valeo są płaskie, o konstrukcji bezszkieletowej, oferują wyjątkową wydajność dzięki gumie silikonowej i powłoce ochronnej opracowanej przez Valeo. Ta specjalna kombinacja tworzy na szybie niewidzialną barierę hydrofobową, dzięki której woda zbiera się i spływa podczas jazdy.
Te wycieraczki pracują nawet wtedy, gdy nie są używane. Aby uwierzyć, musisz je sprawdzić!"