Cupra Ateca 300KM - zmartwienia nowicjusza

Dyskusje na temat Cupry Ateca I generacji (2018-)
sender3
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: sender3 »

Miesiąc temu nabyłem długo wyszukiwany, używany egzemplarz Cupra Ateca i po przejechaniu tysiąca kilometrów mam kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników, które jak mam nadzieję pomogą również w przyszłości kolejnym pokoleniom ;).
Krótko o aucie: Cupra Ateca 300KM, rok produkcji 2022, na liczniku prawie 49k km, z pochodzenia Niemiec płakał jak sprzedawał (a raczej dobrze się bawił przez 2 lata leasingu).

Ponieważ takie auta kupuje się oczami a nie rozumem, to mój wybór padł na egzemplarz, który poprzedni posiadacz wyposażył przy zakupie we wszystko co można było zaznaczyć z cenniku (jedynie bez wydechu Akrapovica) co poskutkowało "wyzwaniami" nad którymi siedzę od kilku tygodni i byłbym wdzięczny za podpowiedź co najlepiej zrobić:
1) Koła a dokładnie felgi wyglądają zacnie ;) - "lecz" są w rozmiarze 20". Ponieważ mam małą fobię by auto było wyposażone w koło dojazdowe a Cupra przewiduje w takiej konfiguracji (przy napędzie 4x4) jedynie zestaw naprawczy to przeszukałem m.in. niniejsze forum lecz wszyscy poruszają tylko temat przy felgach 18 lub 19 calowych. Kalkulatory rozmiarów zamienników opon wskazują, iż różnica pomiędzy średnicami kół 245/35/20 a dojazdówką 125/70/19 to ponad 20mm i jest to różnica niezalecana dla żywotności napędu. Oczywiście można zakładać, iż przy średnio zużytych oponach (np 2-3mm na bieżniku) plus czasowym zmniejszeniu ciśnienia w pozostałych kołach na czas przejazdu do serwisu można zmniejszyć tą różnicę do 1cm ale jakoś nie przemawia do mnie ta matematyka.
W związku z powyższym pytanie brzmi: czy ktoś już spotkał się i rozwiązał taki problem?
Zastanawiałem się również nad kołem dojazdowym np z Audi A8 gdzie dostępny jest rozmiar 145/60/20 lecz obawiam się czy zmieści się pod podłogą bagażnika (przy wersji 4x4 nie ma podwójnej podłogi przez co przestrzeń jest ograniczona) i będzie pasował do "super" subwoofera - czy mógłbym prosić o sprawdzenie szczęśliwego posiadacza wersji 4x4 i koła dojazdowego 125mm o zmierzenie czy jest jeszcze przestrzeń na wsadzenie koła wysokości w pozycji leżącej 145mm, tak by podłoga/pokrywa podłogi bagażnika pozostała na tym samym poziomie?
2) Kół ciąg dalszy - a dokładniej hamulców Brembo. Po przejechaniu kilku kilometrów (tj jak przypuszczam delikatnym rozgrzaniu hamulców), przy delikatnym hamowaniu np przy dojeżdżaniu do świateł piszczą tak bardzo, że ludzie w promieniu 100m oglądają się ze zdziwieniem co to za stary autobus podjeżdża. Cytując moją Córkę - jeżeli inni słyszą tak jak my w środku to wstyd jeździć takim autem - więc jest grubo. Po mocniejszym przyhamowaniu dźwięk ustępuje lecz powraca po jakimś czasie.
Znalazłem podobny wątek na forum - iż była jakaś akcja serwisowa kilka lat temu, lecz obecnie ASO wyparło się takiej wersji i zostałem odprawiony z hasłem, że jak będzie cieplej na dworze to nie będzie takich pisków - więc super perspektywa czekania co najmniej do wiosny.
Prośba o podpowiedź czy "wystarczy" wymienić klocki na innego producenta, czy trzeba podjechać do nieASO z prośbą o zeszlifowanie rantów klocków lub wysmarowanie super pastami wyciszającymi.
3) Filtr powietrza. Po zakupie auta umówiłem się na przegląd olejowy w ASO i przy informacji zwrotnej, iż usługa będzie kosztować prawie 1,5k zł nie przyszło mi do głowy zapytać czy w pakiecie oprócz oleju i filtra kabinowego jest filtra powietrza. Dopiero przy odbiorze auta późnym wieczorem dowiedziałem się, że koncern VW oprócz genialnego pomysłu na wymianę oleju co 30k km przewiduje wymianę filtra powietrza co 90k km! Miałem wiele aut i w każdym przy wymianie oleju w zestawie szedł filtr powietrza więc nie spodziewałem się takiego sposobu na oszczędności w SUVie, który może być np używany do jazdy po zapylonych szutrowych terenach.
Pytanie brzmi - jaki filtr jest polecany/zalecany gdyż w sklepach jakie przedstawia aledrogo czy wujek g, jest kilkadziesiąt modeli od 40 do kilkuset złotych a czekanie znów w kolejce do ASO kilka tygodni nie wchodzi w grę.
4) Interwały wymian. Trochę w nawiązaniu do pkt 3 - jakie czynności/wymiany należy zrobić nie patrząc na zalecenia ASO? Uzyskałem informację, iż olej co 30k, olej w dyfrze i świece co 60k, filtr powietrza co 90k a olej w DSG co 120k km. Ponieważ genialny pomysł z filtrem powietrza co 90k zachwiał moje zaufanie do zaleceń producenta to prośba o zalecenia "nieoficjalne" ;)
5) Skrzypiące drzwi przednie. Ateca jak pisałem wcześniej ma niecałe 50k km, nie ma odnotowanych ani widocznych uszkodzeń czy napraw, lecz przy otwieraniu skrzypią przednie drzwi (bardziej kierowcy ale pasażera również zaczynają już brzmieć podobnie). Przy przeglądzie w ASO podobno nasmarowano elementy ruchome lecz pomogło to na jeden dzień.
Prośba o polecenie jakiegoś specyfiku lub sposobu na usunięcie takich dźwięków. Jeżdżenie co kilka tygodni do ASO jakoś nie napawa mnie optymizmem tym bardziej, że przez 3 lata jeździłem Leonem MY2021 na naprawę/dokręcenie brzęczącej tylnej kanapy i dopiero za 5 razem udało się jak mam nadzieję ostatecznie usunąć usterkę.
6) Gwarancja. Na deser - trochę dla potomnych lub zastanawiających się nad różnicą w cenie Seata/Cupra z rynku krajowego i importowanego. Przy zakupie auta w Polskim salonie producent daje 5 lat gwarancji lecz na pozostałe rynki Europy są już tylko 2 lata. Ponieważ mój egzemplarz był importowany z Niemiec przez Polski salon z rodziny VW - dostałem w cenie przedłużenie gwarancji na 12 miesięcy w pakiecie "diamentowym" (podobno najbogatszym i identycznym jak gwarancja producenta).
Jako że jestem a raczej byłem zainteresowany dalszym przedłużeniem takiej gwarancji to poprosiłem i dostałem ofertę z VWFS na kolejne 12 miesięcy za jedyne ok 13.300 zł! Aż strach pomyśleć jak VW wierzy w jakość produktów/aut ze swojej rodziny skoro składka polisy na 4 rok życia auta jest wyceniona na taką kwotę.
Dla porównania konkurencji - PSA, które daje np na Peugeota 508 2 lata gwarancji - umożliwia jej przedłużanie na kolejne lata za kwoty w przedziale 1.000-2.000/rok i tak aż do 7 lat. Aż strach pomyśleć czy dalej jest różnica pomiędzy niemiecką jakością a autami na F.

Z góry dziękuję wytrwałym za przeczytanie długiego wątku i jeszcze bardziej dziękuję za odpowiedzi i porady zwrotne ;)
Za ten post autor sender3 otrzymał podziękowanie:
Misiek (26 gru 2024, 13:52)
Ocena: 4.76%

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Re: Cupra Ateca 300KM - zmartwienia nowicjusza

Post autor: Skylla »

Dojazdówka służy do dojechania do warsztatu z niedużą prędkością, jest przede wszystkim wąska więc ta różnica w obwodzie nie ma znaczenia. Do Ateci dostępny jest tylko jeden rozmiar. Co do reszty, niech wypowiedzą się posiadacze wersji 300KM.

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

Przy zakupue auta z PL dystrybucji byla opcja kola dojazdowego wrecz konieczna przy Beatsach. Kazdyvw PL kto kupil z PL dystrybucji z Beatsami ma kolo dojazdowe. W Seat Ateca 2018 1.4 FWD do dzisiaj nigdy nie uzyte, Cupra Ateca 2024 2.0 4x4 licze ze bedzie podobnie

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

sender3 pisze:
26 gru 2024, 2:08
...
1) Koła a dokładnie felgi wyglądają zacnie ;) - "lecz" są w rozmiarze 20". Ponieważ mam małą fobię by auto było wyposażone w koło dojazdowe a Cupra przewiduje w takiej konfiguracji (przy napędzie 4x4) jedynie zestaw naprawczy to przeszukałem m.in. niniejsze forum lecz wszyscy poruszają tylko temat przy felgach 18 lub 19 calowych. Kalkulatory rozmiarów zamienników opon wskazują, iż różnica pomiędzy średnicami kół 245/35/20 a dojazdówką 125/70/19 to ponad 20mm i jest to różnica niezalecana dla żywotności napędu. Oczywiście można zakładać, iż przy średnio zużytych oponach (np 2-3mm na bieżniku) plus czasowym zmniejszeniu ciśnienia w pozostałych kołach na czas przejazdu do serwisu można zmniejszyć tą różnicę do 1cm ale jakoś nie przemawia do mnie ta matematyka.
W związku z powyższym pytanie brzmi: czy ktoś już spotkał się i rozwiązał taki problem?
Zastanawiałem się również nad kołem dojazdowym np z Audi A8 gdzie dostępny jest rozmiar 145/60/20 lecz obawiam się czy zmieści się pod podłogą bagażnika (przy wersji 4x4 nie ma podwójnej podłogi przez co przestrzeń jest ograniczona) i będzie pasował do "super" subwoofera - czy mógłbym prosić o sprawdzenie szczęśliwego posiadacza wersji 4x4 i koła dojazdowego 125mm o zmierzenie czy jest jeszcze przestrzeń na wsadzenie koła wysokości w pozycji leżącej 145mm, tak by podłoga/pokrywa podłogi bagażnika pozostała na tym samym poziomie?
...
Ja się wypowiem tylko w temacie kół, a w zasadzie ich szerokości. Zwróć uwagę, że w sytuacji koła dojazdowego kwestia wysokości jest "krytyczna", ponieważ wysokość komory na to koło nie jest z gumy, czy nie ma dodatkowej wolnej przestrzeni, tak jak na przykład nadkola, i jeżeli koło dojazdowe leżąc będzie za wysokie (za szerokie), to deska odłogi będzie się na nim opierać i w najgorszym przypadku chybotać. Zwróć także uwagę, że podawana na oponach szerokość jest w zasadzie nie wiadomo czym (specjaliści na pewno to wiedzą), bo jak przed chwilą poszedłem i zmierzyłem moje leżące 215, to sam bieżnik ma trochę mniej niż 200, a całkowita szerokość opony, to mniej więcej trochę poniżej 225 mm, więc te 215, to tak na prawdę coś pośredniego, bo na pewno nie żaden wymiar, który da się dokładnie zmierzyć i prawdopodobnie w każdym modelu opony jest inny ze względu na odmienne konstrukcje. Poza tym jeżeli opona będzie założona na feldze szerszej niż zalecana (parametr J, a rozpiętość tego parametru jest spora), to także maksymalna szerokość będzie większa. Także niestety żeby się nie zdziwić, to musisz dokładnie zmierzyć wysokość (szerokość) planowanego koła dojazdowego, bo te 125, czy 145, to można między bajki włożyć.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

Ad.1. Mam dojazdówkę w wersji 18" więc jak chcesz to zmierzę tę przestrzeń na koło dojazdowe, tylko trochę się pogubiłem w Twoim opisie czy chodzi Ci o większą średnicę tego koła, czy o wysokość kiedy ono leży w bagażniku, czyli jakby o szerokość takiego koła :?

Ad.2. Poczytaj jeszcze raz o tym przypadku hamulców Brembo. Tam było jakoś tak, nie wiem czy dobrze pamiętam, że szybko zużywają się klocki i po zużyciu okładziny pojawiają się nity, które nie dość, że powodują piszczenie to jeszcze niszczą tarcze. W ramach czynności serwisowych ASO przewiduje wymianę obu tych elementów - a co, kto bogatemu zabroni ;)
Być może jesteś właśnie "na etapie tych piszczących nitów" :o
Wg mnie z tymi hamulcami to olej ASO, tylko znajdź jakiś niezależny warsztat i niech sprawdzą stan klocków, tarcz. Wtedy podejmij decyzję co dalej w zależności od tego co wyjdzie.

Ad.3. Cena za filtr powietrza nie jest pewnie jakaś powalająca, więc go wymień, kup jakiegoś Mana, Knechta i stosuj swój interwał wymiany w zależności od sposobu użytkowania.

Ad.4. Olej w silniku wymieniałbym częściej, np. 15 kkm. Oleje w skrzyni i dyfrze 60 kkm. Świece - interwał chyba jest określony na 3 lata, bo tak zdaje się miałem wymieniane, nie wiem czy one się starzeją :roll: Chyba bardziej sensowna jest liczba cykli (zapłonów), które świeca wykona ale nie wiem, może są jakieś inne przesłanki. Być może te 60 kkm jest ok. Filtr powietrza - jak wyżej. Jeśli przyjąłbyś 30 kkm to co drugą wymianę oleju będziesz miał do wymiany filtr powietrza. To i tak 3x lepiej niż przewiduje ASO :lol:
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

sender3

JACA pisze:
27 gru 2024, 9:42
Ad.1. Mam dojazdówkę w wersji 18" więc jak chcesz to zmierzę tę przestrzeń na koło dojazdowe, tylko trochę się pogubiłem w Twoim opisie czy chodzi Ci o większą średnicę tego koła, czy o wysokość kiedy ono leży w bagażniku, czyli jakby o szerokość takiego koła :?
Chodzi o wysokość jak leży w bagażniku (czyli licząc od blachy karoserii do spodu dykty/podłogi bagażnika). Obecnie mam wytłoczkę styropianową z miejscem na akcesoria do naprawy koła i centralnie przestrzeń jedynie na sobwoofera. Wytłoczka ma wysokość ok 14cm ale na środku jest podłogi/karoserii jest jeszcze delikatne zagłębienie niby pasujące na koło.
Obrazek

Obrazek

Luk4as

Wedlug mnie to jest miejsce na subwofer a nie kolo, w mojej z fabrycznym kolem i subem innaczej steropian wyglada, ba jaki jest sens stosowania kola i zestawu naprawczego, zawsze bylo to lub to

sender3

Luk4as pisze:
27 gru 2024, 20:53
Wedlug mnie to jest miejsce na subwofer a nie kolo, w mojej z fabrycznym kolem i subem innaczej steropian wyglada, ba jaki jest sens stosowania kola i zestawu naprawczego, zawsze bylo to lub to
Wiem co mam i tak jak pisałem chcę kupić koło dojazdowe, a co się z tym wiąże dedykowany wytłoczkę styropianową w którą wejdzie zarówno koło jak i sub a to co mam wyląduje w piwnicy lub na portalu aukcyjnym. Do tego zestaw narzędzi (podnośnik, klucz) więc nikt nie mówił, że będzie ławo i tanio - stąd zmartwienia nowicjusza.

Luk4as

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

U mnie to wygląda tak:
Obrazek Obrazek Obrazek

Po wyjęciu suba i koła, i położeniu listwy na boczne ścianki styropianu od dna bagażnika do krawędzi listwy jest 15 cm (jak na zdjęciu poniżej).
Obrazek

Koło po takim orientacyjnym zmierzeniu ma grubość (szerokość) ok. 12 cm. Czyli teoretycznie powinny być 3 cm zapasu. Ale jak włoży się koło to już tych centymetrów zrobiło się 2 albo nawet <2.
Obrazek

A dodatkowo na spodniej stronie tej pośredniej podłogi są przymocowane takie wkładki dystansowe, które właśnie wypełniają tę wolną przestrzeń i niektóre z nich opierają się o oponę koła zapasowego. Czyli jeśli chciałbyś szerszą dojazdówkę to musiałbyś wywalić te wkładki (o ile je masz) i powinno się zmieścić.
Obrazek
Za ten post autor JACA otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (29 gru 2024, 0:52) • sender3 (30 gru 2024, 19:18)
Ocena: 9.52%
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

ODPOWIEDZ