Wyciszenie schowków, cupholderow itd

Zdjęcia, linki, informacje na temat tuningu optycznego Seata Ateca
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Re: Wyciszenie schowków, cupholderow itd

Post autor: Misiek »

Razor pisze:
26 gru 2024, 13:50
Cześć. Czy ktoś zamawiał niedawno ze strony tureckiej ? dlaczego cena tak rożni za ten samy zestaw w porownianiu do ali ?

Ali - 293 zl. (wysylka z Turcji) :
https://pl.aliexpress.com/item/10050063 ... ry_from%3A

a tutaj 880 TL = 102 PLN :)

https://www.graficar.com.tr/en/product/ ... t-set-1220
To jest chyba tylko kolejny dowód na to, że Ali wcale nie jest takie tanie, jak się reklamują i jakie krążą opinie. W takiej sytuacji wybór jest prosty - zamawiać bezpośrednio od Turka, bo faktycznie prawie trzykrotna różnica, to delikatnie mówiąc sporo. Poza tym ja kiedyś na Alle dowiedziałem się dlaczego ten sam towar u tego samego sprzedawcy może mieć dwie różniące się prawie o 50 % ceny (przy niskiej cenie jednostkowej), bo tyle sobie liczą za jego promowanie, w złotówkach, nie procentowo od wartości, i stąd różnica. Poza tym ja już wielokrotnie przekonałem się, że w Polsce także jak pojawia się jakaś większa akcja promocyjna na coś, to od razu, nawet ten towar, który jest już w sklepie, potrafi dosłownie z dnia na dzień podrożeć o nawet kilkadziesiąt %.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Wojtas_gt
Samochód: Seat Ateca Xp FL 2020 1.5 TSI DSG nevada white
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Wojtas_gt »

Spróbuj przeklikac ten tanszy zakup, czy wogole jest wykonalny. Gdy kupowalem blisko 4 lata temu przez turecką stronę tez byly tam dwie ceny, niska dla lokalnego rynku chyba i nie można było tego zakupu zrealizować do Polski w tej cenie. Dziś już nie pamiętam ile dokładnie zapłaciłem, ale chyba około 200zl, potem pojawiło się to samo przez alli w podobnej cenie i tyle czasu, covid i ruska wojna dały zwyżkę ceny. Ale moze jest jakiś sposób na tańszy zakup, próbuj.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

Wojtas_gt pisze:
26 gru 2024, 20:01
Spróbuj przeklikac ten tanszy zakup, czy wogole jest wykonalny. Gdy kupowalem blisko 4 lata temu przez turecką stronę tez byly tam dwie ceny, niska dla lokalnego rynku chyba i nie można było tego zakupu zrealizować do Polski w tej cenie. Dziś już nie pamiętam ile dokładnie zapłaciłem, ale chyba około 200zl, potem pojawiło się to samo przez alli w podobnej cenie i tyle czasu, covid i ruska wojna dały zwyżkę ceny. Ale moze jest jakiś sposób na tańszy zakup, próbuj.
Zgadza się, właśnie z ciekawości to sprawdziłem : 1290 TL = 666 bez VAT'u, bo jedzie za granicę, to samo co u nas TAX-FREE, za wyklejki plus około 630 za przesyłkę, czyli po aktualnym kursie trochę ponad 150 zł, więc prawie połowa co na Ali. Myślę więc, że ZDECYDOWANIE się opłaca.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Wojtas_gt
Samochód: Seat Ateca Xp FL 2020 1.5 TSI DSG nevada white
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Wojtas_gt »

Fakt. A alli jest jak alle u nas - czesto nawet jeden i ten sam podmiot goni ten sam towar w różnych cenach, jednocześnie je wystawiając. Liczą na gapiostwo.

Razor
Samochód: Cupra Ateca
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Razor »

Misiek pisze:
26 gru 2024, 23:33
Wojtas_gt pisze:
Zgadza się, właśnie z ciekawości to sprawdziłem : 1290 TL = 666 bez VAT'u, bo jedzie za granicę, to samo co u nas TAX-FREE, za wyklejki plus około 630 za przesyłkę, czyli po aktualnym kursie trochę ponad 150 zł, więc prawie połowa co na Ali. Myślę więc, że ZDECYDOWANIE się opłaca.
Niestety nie poszło tak łatwo. Zamówiłem wczoraj wieczorem, a dziś rano sklep anulował zamowienie i zwrócił pieniądze .. bo zapłacone w TL (prawdopodobnie w niższej cenie dla wewnętrznego rynku) a nie w EUR . Sprzedawca mówi ze cena dla EU musi być w EUR i to był błąd stronki, chociaż ta strona jest wyświetlana przez google search bez żadnego VPN. Ja się odpiszę tu jeśli uda zamówić w EUR, ale za cenę w TL oni NIE wysyłają.

Wojtas_gt pisze:
... Gdy kupowalem blisko 4 lata temu przez turecką stronę tez byly tam dwie ceny, niska dla lokalnego rynku chyba i nie można było tego zakupu zrealizować do Polski w tej cenie. Dziś już nie pamiętam ile dokładnie zapłaciłem, ale chyba około 200zl, ...
Teraz na stronce nie można wybrać walutę - TL / EUR.

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Kris_G »

Ja u siebie oklejałem kieszenie wspomnianym wyżej materiałem z Ali (Turcja).
Materiał wygląda identycznie jak ten który mam fabrycznie w Golfie 7.
Klej również jest mega mocny. Ale uwaga - klejenie tego to jest koszmar. Ja wiem że trzeba kleić stopniowo odrywając tylną folię ale ta robota wygląda fajnie tylko na tutorialu w YouTubie. W praktyce myślałem że mnie krew nagła zaleje...
Za ten post autor Kris_G otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (27 gru 2024, 21:37) • 62542 (01 sty 2025, 22:16)
Ocena: 9.52%
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Właśnie, a czy ktoś to odklejał po czasie? Łatwo się przybyć kleju? Przednie kieszenie się okleja na tyle fatalnie, że w jednym miejscu został mi kawałek papieru pod spodem, a że mam zapasową okleinę na tę kieszeń, to chodzi mi po głowie szatański pomysł, żeby ją wymienić, choć wiem, że ponowne naklejanie będzie kosztowało wiele nerwów i efekt może być gorszy niż jest :lol:

Razor
Samochód: Cupra Ateca
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Razor »

Kris_G pisze:
27 gru 2024, 20:23
Ja u siebie oklejałem kieszenie wspomnianym wyżej materiałem z Ali (Turcja).
Materiał wygląda identycznie jak ten który mam fabrycznie w Golfie 7.
Klej również jest mega mocny. Ale uwaga - klejenie tego to jest koszmar. Ja wiem że trzeba kleić stopniowo odrywając tylną folię ale ta robota wygląda fajnie tylko na tutorialu w YouTubie. W praktyce myślałem że mnie krew nagła zaleje...
Z tego co czytałem na innych forach / youtube - lepiej zwilżyć plastik przed oklejeniem mydlaną wodą, wtedy można wyrównać i odrywać, aż do wyschnięcia.

Pytanie - czy może ktoś wie czy schowki drzwi Seat/Cupra Ateca i Skodzie Karoq takie same? np gdyby znalazł tańszy zestaw do Karoqa - czy będzie pasował do Ateci ?

https://www.graficar.com.tr/en/product/ ... rt-set-306

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

no jak takie same jak już po zdjęciach widać że to zupełnie inna budowa, inna gabaryty, inny kształt !

ODPOWIEDZ