Muzyka do auta

Dyskusje na dowolne tematy, nie związane z Seatem Ateca
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.

Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Re: Muzyka do auta

Post autor: Misiek »

Grz_Bo pisze:
10 lut 2025, 16:00
Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:
10 lut 2025, 10:39
10:22

09.02.2025 odbył się koncert SDM we wrocławskim NFM'ie.

Miałem przyjemność i okazję w nim uczestniczyć. Bardzo dobry kawałek muzyki związanej z poezją śpiewaną i muzyką turystyczną.

Koncert bardzo mi się podobał, SDM poza liczbą lat na karku, nie zmienił się kompletnie. Wykonanie na wysokim poziomie waz z profesjonalnym nagłośnieniem, co nie jest takie oczywiste na tego typu koncertach.

Tym razem zanabyliśmy miejsca na chórze, ten jak wiadomo umieszczony jest z tyłu sceny, na której performują artyści. Daje to całkiem nowe spojrzenie na wydarzenie i pozwala spojrzeć na arenę z perspektywy wykonawców.

Instrumentarium:

w głównej mierze akustycze gitary: solowa i prowadząca, skrzypce, kontrabas przeplatane w niektórych utworach harmonijką ustną i akordeonem. 

Głos solisty niezmiennie świetny i urzekający.

Wg. mnie 5/5.

BTW bardzo lubię słuchać SDM jadąc autem, szczególnie w wiechornych i nocnych porach.

...
Moje, ale zrobione tak, by nie można rozpoznać artystów, by nie naruszać ich praw.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 413 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Post autor: Grz_Bo »

Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:
Misiek pisze: To Twoje zdjęcia, czy z innego źródła ? Pytam, bo jak na moje oko bardzo dobrej jakości.
Moje, ale zrobione tak, by nie można rozpoznać artystów, by nie naruszać ich praw.

Tak, przed każdym koncertem jest informacja, że zabrania się robienia zdjęć i nagrywania dźwięku, ze względu na rodo i prawa autorskie.

Misiek

Grz_Bo pisze:
11 lut 2025, 16:02
Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:

Tak, przed każdym koncertem jest informacja, że zabrania się robienia zdjęć i nagrywania dźwięku, ze względu na rodo i prawa autorskie.

Teraz dopiero zauważyłem, że nie doprecyzowałem. Miałem na myśli koncerty biletowane i darmowe, bo w TV w relacji, czy w transmisji bardzo często widzę, że ludzie prawie przez cały czas mają smartfony w rękach i coś pstrykają, czy nagrywają, czasami nawet kamera robi najazd na ekran. O tym, że na znanych artystach nie można czasami nawet sprawdzić godziny, to słyszałem od dawna. To w takim razie chyba tylko na darmowych lub na niektórych typów muzyki można ?

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:
Misiek pisze: No tak, bo "od tyłu", a widowni także nie da się "rozpoznać", bo chyba za mała rozdzielczość. To nie można robić i publikować zdjęć z koncertów ?

Teraz dopiero zauważyłem, że nie doprecyzowałem. Miałem na myśli koncerty biletowane i darmowe, bo w TV w relacji, czy w transmisji bardzo często widzę, że ludzie prawie przez cały czas mają smartfony w rękach i coś pstrykają, czy nagrywają, czasami nawet kamera robi najazd na ekran. O tym, że na znanych artystach nie można czasami nawet sprawdzić godziny, to słyszałem od dawna. To w takim razie chyba tylko na darmowych lub na niektórych typów muzyki można ?
Nie wiem jak to dokładnie jest.

Czasami bywam na koncertach w Sudeckiej Filharmonii w Wałbrzychu i tam np. też jest informacja o zakazie nagrywania i filmowania, pomimo, że jest to muzyka klasyczna, do której nie ma praw własności. Przynajmniej ta starsza muzyka klasyczna, bo do współczesnej pewnie już takie prawa obowiązują.

Misiek

Grz_Bo pisze:
12 lut 2025, 12:52
Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:

Nie wiem jak to dokładnie jest.

Czasami bywam na koncertach w Sudeckiej Filharmonii w Wałbrzychu i tam np. też jest informacja o zakazie nagrywania i filmowania, pomimo, że jest to muzyka klasyczna, do której nie ma praw własności. Przynajmniej ta starsza muzyka klasyczna, bo do współczesnej pewnie już takie prawa obowiązują.

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że z muzyką klasyczną, na którą jak piszesz (starszą) nie obowiązują prawa autorskie, to bardziej chodzi o prawa do jej wykonania, niż do samej muzyki. To może być tak, jak z tym zespołem, którego utwór wykorzystałeś w jednym ze swoich reportaży, że oni i ten typ muzyki, a w zasadzie jego wykonawcy, mniej się ceni, a z tak popularną muzyką rozrywkową jest inaczej i panuje niepisana zasada "róbta co chceta" i dlatego można i nagrywać i robić zdjęcia. Podobnie jest z zespołami grywającymi na weselach, czy innych prywatnych zabawach, gdzie każdy może i jedno i drugie, także z zespołem. Oni pewnie uważają, że to dla nich jest promocja i czysty zysk. A tak swoją drogą, to zawsze byłem ciekaw, czy oni płacą tantiemy za wykonywane przez siebie czyjeś utwory, bo przecież to jest masówka ?

Awatar użytkownika
Grz_Bo

A ja dziś kontynuuje z kontra - nie, nie kontrabandą - a basem.

Tym razem duży skrzypiec w rytmach izraelkich - choć obecnie muzyka z tego kraju pewnie nie do końca poprawna politycznie.Obrazek

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Odkryłem/odkurzyłem audiobooki 😁

MarekPi92
Samochód: Seat
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: MarekPi92 »

Podrzucam ;)

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Sting w Krakowie – Trasa "Sting 3.0" - 20.10.2025.

Koncert, który odbył się w krakowskiej TAURON Arenie, był częścią trasy "STING 3.0", co oznaczało powrót do bardziej surowego, rockowego brzmienia, zbliżonego do czasów The Police.
Obrazek Skład i Brzmienie
Sting wystąpił w formacie power trio, który postawił na minimalizm, ale jednocześnie potężną energię:
* Sting (wokal, gitara basowa/gitara akustyczna)
* Dominic Miller (gitara) – wieloletni współpracownik i wirtuoz gitary.
* Chris Maas (perkusja) – dynamiczny perkusista znany m.in. z Mumford & Sons.
Ten skład zapewnił surowe i autentyczne brzmienie, które było hołdem dla rockowych korzeni artysty.

Obrazek Piosenki – Setlista
Repertuar był przekrojowy i obejmował największe hity Stinga oraz The Police, w nowych, dynamicznych aranżacjach. Koncert otworzył energetyczny utwór The Police,"Message in a Bottle".
Najważniejsze utwory:
* The Police: "Message in a Bottle", "Every Little Thing She Does Is Magic", "Every Breath You Take", "Roxanne".
* Solowe utwory Stinga: "Mad About You", "Shape of My Heart", "Desert Rose".

Występ był intensywny i trwał około dwóch godzin bez przerwy, co świadczyło o znakomitej formie muzyków.

Obrazek Atmosfera Niesamowita

Publiczność wypełniła Tauron Arenę po brzegi. Atmosfera była elektryzująca, ale jednocześnie intymna, pomimo wielkości hali. Fani reagowali żywiołowo.

Mimo upływu lat, Sting zachował perfekcyjną formę wokalną i fizyczną. Śpiewał czysto, od początku do końca koncertu, z tą charakterystyczną dla siebie barwą, która jest jego znakiem rozpoznawczym. Czuć było profesjonalizm i energetykę.

W kontekście interakcji z publicznością artysta ograniczał swoje słowne zwroty do widowni, koncentrując się przede wszystkim na muzyce. Czasem brakowało anegdotek czy pokojowych apeli, za to muzyka mówiła sama za siebie, co mogło sprawiać wrażenie większego dystansu, albo po prostu oszczędnego gospodarowania energią podczas intensywnego występu.

Podsumowując, był to koncert o surowym, rockowym obliczu, który udowodnił, że Sting jest legendą w niegasnącej formie, a jego muzyka i głos wciąż porywają tłumy.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Za ten post autor Grz_Bo otrzymał podziękowanie:
Misiek (04 lis 2025, 11:30)
Ocena: 4.76%

Misiek

Grz_Bo pisze:
04 lis 2025, 9:24
Sting w Krakowie – Trasa "Sting 3.0" - 20.10.2025.

Koncert, który odbył się w krakowskiej TAURON Arenie, był częścią trasy "STING 3.0", co oznaczało powrót do bardziej surowego, rockowego brzmienia, zbliżonego do czasów The Police.
Obrazek Skład i Brzmienie
Sting wystąpił w formacie power trio, który postawił na minimalizm, ale jednocześnie potężną energię:
* Sting (wokal, gitara basowa/gitara akustyczna)
* Dominic Miller (gitara) – wieloletni współpracownik i wirtuoz gitary.
* Chris Maas (perkusja) – dynamiczny perkusista znany m.in. z Mumford & Sons.
Ten skład zapewnił surowe i autentyczne brzmienie, które było hołdem dla rockowych korzeni artysty.

Obrazek Piosenki – Setlista
Repertuar był przekrojowy i obejmował największe hity Stinga oraz The Police, w nowych, dynamicznych aranżacjach. Koncert otworzył energetyczny utwór The Police,"Message in a Bottle".
Najważniejsze utwory:
* The Police: "Message in a Bottle", "Every Little Thing She Does Is Magic", "Every Breath You Take", "Roxanne".
* Solowe utwory Stinga: "Mad About You", "Shape of My Heart", "Desert Rose".

Występ był intensywny i trwał około dwóch godzin bez przerwy, co świadczyło o znakomitej formie muzyków.

Obrazek Atmosfera Niesamowita

Publiczność wypełniła Tauron Arenę po brzegi. Atmosfera była elektryzująca, ale jednocześnie intymna, pomimo wielkości hali. Fani reagowali żywiołowo.

Mimo upływu lat, Sting zachował perfekcyjną formę wokalną i fizyczną. Śpiewał czysto, od początku do końca koncertu, z tą charakterystyczną dla siebie barwą, która jest jego znakiem rozpoznawczym. Czuć było profesjonalizm i energetykę.

W kontekście interakcji z publicznością artysta ograniczał swoje słowne zwroty do widowni, koncentrując się przede wszystkim na muzyce. Czasem brakowało anegdotek czy pokojowych apeli, za to muzyka mówiła sama za siebie, co mogło sprawiać wrażenie większego dystansu, albo po prostu oszczędnego gospodarowania energią podczas intensywnego występu.

Podsumowując, był to koncert o surowym, rockowym obliczu, który udowodnił, że Sting jest legendą w niegasnącej formie, a jego muzyka i głos wciąż porywają tłumy.

[PICTURES CIACH]
Widzę, że Grzegorz ma nie tylko jedno, rowerowe hobby. A po tym tekście znów (ostatnie opisy rowerowych wypraw i okoliczności przyrody) widać, że nie tylko informuje w paru słowach, zdaniach o samym koncercie, ale także bardziej zagłębia się w temat w swoim "literackim" stylu. Brawo !

A propos samego Stinga, to już dawno (bardzo dawno) go nie widziałem, jak aktualnie wygląda, i powiem szczerze, że gdyby nie jego charakterystyczny głos, to na jakimś nagraniu, czy zdjęciu lub w grupie innych artystów bez informacji kto to, to bym go nie poznał. Niestety latka lecą i upływ czasu jest nieubłagany.

ODPOWIEDZ