Dobór opon 18"

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Dobór opon 18"

Post autor: Lord M »

Serwus Panowie,

Mamy pytanie (choć dotyczy mojego Leona). Wypada mi kupić nowe opony letnie w rozmiarze 18" (225/40/R18). Obecnie mam Michelin Primacy 4 i o ile na początku stanowiły wręcz gigantyczny przeskok (zwłaszcza głośność) między (oryginalnie zamontowanymi) Bridgestone Potenza to obecnie mam wrażenie, że stały się dużo głośniejsze i nie są tak wygodne jak na początku. Może to z wieku (w sumie mają 6 lat) a może ja na starość stałem się bardziej wrażliwy. W sumie w leonie jest dość wysokie ciśnienie w gumach (choć i tak mam napompowane tą niższą wartość a nie SPORT) a i zawieszenie jest trochę jak w wozie drabiniastym. Twardość zawieszenia zniosę bo jako były posiadacz Civic'a (VI gen) wiem jak to jest czuć każdy kamień na drodze i szorować tyłkiem po asfalcie.

Przyglądam różne portale i sklepy ale w sumie nie wiem co kupić. Zależy mi na komforcie i możliwej ciszy (o ile na takim kapciu można mówić o ciszy). Leon jest słabo wyciszony i to nie ulega wątpliwości. Cena nie ma znaczenia bo nie mam zamiaru oszczędzać. Zależy mi na spokojnej jeździ w możliwej ciszy i żeby było bezpiecznie. Jak opona wytrzyma 20 -30 tys km - jest ok. Robię małe przebiegi więc pewnie opona poleci do kosza zanim się spiłuje.

Myślałem o:
- Continentalach Ultra Contact
- Bridgestone Turanza 6 (mam z dawnych lat takie sobie wspomnienia o tej marce)
- Goodyerach Assmetric 6 (wiem wiem, że to opona bardziej sportowa ale w sumie sam już nie wiem)

Ogólnie nie wykluczam niczego. Wiem, że profil 40 to z komfortem ma mało wspólnego ale dużego wyboru nie miałem (kupowałem co było na placu a kto grymasie ten wiadomo co ;) ). Muszę z tym żyć bo przecież nie będę wywalał felg.

Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Sponsor

Kalinski

Dobór opon 18"

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Dobór opon 18"

Sponsor

AUTO-PAK

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Re: Dobór opon 18"

Post autor: Blues Brothers »

Sprawdź ofertę Hankook

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Ja mam fabryczne Falcony. Wkur… mnie bo sa do dupy. Przymierzam sie do wymiany na nowe, ale lisek chytrusek z tylu glowy podpowiada mi ze przesadzam, bo maja 5 i 6 mm przod i tyl. Ale do brzegu.
Przegladnalem neta w te i wewte. Pierwsze Micheliny Sporty lub Primacy, teraz juz 5, nastepnie Conti Sport Contact lub Premium Contact, potem Good Yeary. Ale ja jak juz to pojde w Micheliny.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Wiesz, ja miałem na początku Bridgestone Potenza i nie tylko ja ale wiele osób miało wrażenie (zwłaszcza na profilu 40), że jeździmy nie na gumowych ale na drewnianych kołach. Ja wyrypałem (nadał miały paski "nowości") je chyba po miesiącu i przeszedłem na Primacy 4.

Micheliny przez dwa trzy lata były naprawę super i czuć było różnicę ale chyba stwardniały i szumią niemiłosiernie. Zeszły sezon jakoś przebolałem bo 3 miesiące byłem w delegacji na drugim końcu światła a moją, żona to traktuje auto bardziej instrumentalnie :). Nadał mam sporo mięsa ale w długich trasach to trochę męczy. Na pewno coś zmienili w Primacy 5 ale nie sądzę aby to były jakieś rewolucje. Na pewno Primacy nie można odmówić trwałości gumy bo bardzo wolno się piłują. Zapewne dlatego są takie twarde. Ja wolę częściej zmieniać opony ale mieć choć trochę więcej komfortu akustycznego. Czy da się zerwać przy 190KM i napędzie na oś przyczepność - tak. W deszczu nigdy nie miałem problemów. Na pewno są bezpieczne.

Rozmawiałem z kolegą z Wrocławia, który ma identycznego Leona jak mój (tylko w kombi) i on wybrał Goodyear asymmetric 6 i jest więcej niż zadowolony. Moi rodzice (kupiłem bo akurat były w dobrej cenie) w T-Roc mają Goodyear asymmetric 5 i naprawę dają radę.

Ja jednak zauważyłem że Goodyear'y asymmetric 6 mają dwa modele - zwykły i z homologacją dla Audi. Różnią się wzorem bieżnika.
Kolega ma zwykły i chyba też nie będę cudował.

https://youtu.be/0gPhs-DpRQA?t=593
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Można obejrzeć: :)

Ja się waham pomiędzy:

- https://www.oponeo.pl/dane-opony/bridge ... -w-enliten
- https://www.oponeo.pl/dane-opony/michel ... 0-r18-92-w
- https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirell ... 0-r18-92-w

I chyba skłaniam się ku tym ostatnim, tj. Pirelli. Początkowo myślałem o Michelin, ale o tyle o ile zimówki są super, to o letnich słyszałem średnie opinie. Potem skłaniałem się ku Bridgestone, ale zastanawia mie fakt, czy brak rantu ochronnego nie jest na minus, zwłaszcza że ateką to czasem na wyższe krawężniki się wjeżdża. :D I zostały pirelki chyba. :)

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

flash pisze:
21 mar 2025, 11:01
Można obejrzeć: :)

Ja się waham pomiędzy:

- https://www.oponeo.pl/dane-opony/bridge ... -w-enliten
- https://www.oponeo.pl/dane-opony/michel ... 0-r18-92-w
- https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirell ... 0-r18-92-w

I chyba skłaniam się ku tym ostatnim, tj. Pirelli. Początkowo myślałem o Michelin, ale o tyle o ile zimówki są super, to o letnich słyszałem średnie opinie. Potem skłaniałem się ku Bridgestone, ale zastanawia mie fakt, czy brak rantu ochronnego nie jest na minus, zwłaszcza że ateką to czasem na wyższe krawężniki się wjeżdża. :D I zostały pirelki chyba. :)
Tylko na litość Boską nie kupujcie w Oponeo, bo oni wbrew pozorom wcale nie mają najlepszych cen, i tylko dwa razy w roku, jak jest sezon, potrafią nękać swoimi wszędzie wszechobecnymi reklamami, a poziom obsługi klienta w moim przypadku był poniżej jakiejkolwiek krytyki. Flash, koniecznie sprawdź ofertę Miwana, są nawet niedaleko Ciebie.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Misiek pisze:
21 mar 2025, 11:50
Tylko na litość Boską nie kupujcie w Oponeo, bo oni wbrew pozorom wcale nie mają najlepszych cen, i tylko dwa razy w roku, jak jest sezon, potrafią nękać swoimi wszędzie wszechobecnymi reklamami, a poziom obsługi klienta w moim przypadku był poniżej jakiejkolwiek krytyki. Flash, koniecznie sprawdź ofertę Miwana, są nawet niedaleko Ciebie.
Jak szukam, to przeważnie zaczynam na oponeo, ale kupuję na sklepopon.com, tam mają lepsze ceny. :) Widziałem ostatnio ofertę miwana, ale akurat na te pirelki mieli ciut wyższą cenę niż sklepopon. Ale dzięki :)

Poza tym jesienią napisałem sobie skrypt, który śledzi ceny wybranych opon w wybranych sklepach i wysyła mi maila jak się zmieniają, więc jestem na bieżąco. :D
Za ten post autor flash otrzymał podziękowanie:
Misiek (22 mar 2025, 0:04)
Ocena: 4.76%

ODPOWIEDZ