Mamy pytanie (choć dotyczy mojego Leona). Wypada mi kupić nowe opony letnie w rozmiarze 18" (225/40/R18). Obecnie mam Michelin Primacy 4 i o ile na początku stanowiły wręcz gigantyczny przeskok (zwłaszcza głośność) między (oryginalnie zamontowanymi) Bridgestone Potenza to obecnie mam wrażenie, że stały się dużo głośniejsze i nie są tak wygodne jak na początku. Może to z wieku (w sumie mają 6 lat) a może ja na starość stałem się bardziej wrażliwy. W sumie w leonie jest dość wysokie ciśnienie w gumach (choć i tak mam napompowane tą niższą wartość a nie SPORT) a i zawieszenie jest trochę jak w wozie drabiniastym. Twardość zawieszenia zniosę bo jako były posiadacz Civic'a (VI gen) wiem jak to jest czuć każdy kamień na drodze i szorować tyłkiem po asfalcie.
Przyglądam różne portale i sklepy ale w sumie nie wiem co kupić. Zależy mi na komforcie i możliwej ciszy (o ile na takim kapciu można mówić o ciszy). Leon jest słabo wyciszony i to nie ulega wątpliwości. Cena nie ma znaczenia bo nie mam zamiaru oszczędzać. Zależy mi na spokojnej jeździ w możliwej ciszy i żeby było bezpiecznie. Jak opona wytrzyma 20 -30 tys km - jest ok. Robię małe przebiegi więc pewnie opona poleci do kosza zanim się spiłuje.
Myślałem o:
- Continentalach Ultra Contact
- Bridgestone Turanza 6 (mam z dawnych lat takie sobie wspomnienia o tej marce)
- Goodyerach Assmetric 6 (wiem wiem, że to opona bardziej sportowa ale w sumie sam już nie wiem)
Ogólnie nie wykluczam niczego. Wiem, że profil 40 to z komfortem ma mało wspólnego ale dużego wyboru nie miałem (kupowałem co było na placu a kto grymasie ten wiadomo co