Za granicami polecam Waze, chodź i w Pl ostatnio coraz lepiej działa. Google maps nie używam wcale od paru lat bo często prowadziła mnie na manowce i okrężnymi trasami, lepiej już użyć jakiej kolwiek innej niż google maps na iPhone.VIOLATOR pisze: ↑01 kwie 2025, 1:04Masz racje ale te błedy dotycza nie google maps tylko na apple, mam i iphone i androida i na jednym i drugim google maps tak jak piszesz przekłamuje czyli mówi nieprawidlowo a pokazuje prawidlowo.. Sprry za odswiezanie ale po prawie 2 latach w google maps ten sam bład ciagle nadal wystepuje.Rafiner pisze: ↑11 wrz 2023, 21:19Zastosowalem skrot myslowy. Moze za ostry ton, bo jak ktos nie ma innej aplikacji to i google maps w apple jest ok, ale w porownaniu do AA czy Naviexpert itp, to GM w Apple przeszkadza w nawralgicznych sytuacjach i mozna sie zdziwic.
A dokladniej, to spoznia rysowanie, wydaje bledne komunikaty, zle zrozumiale.
Np. duzy rozjazd autostradowy, a ona daje komunikat jedz prosto, po czym jest rozwidlenie lewo i prawo luk, a on jak juz jedziesz prawym pasem mowi, trzymaj sie lewej strony gdy juz jest ciagla i nie zjedziesz z prawego na lewy, rownoczesnie przyspieszajac mape, i zumujac i wtedy dopiero widac ze niebieska linia przechodzi w lewo.
Dramat, i nie jest to zwis mapy, problemy z gps itp. Jak 2 razy pojechalem nie na te autostrade i musialem zawracac po 15 km, to darowalem sobie google maps. Finalnie jechalem na mapach w aucie (ustalajac wszesniej miejsca), na ktore systematycznie narzekałem, bo w PL korzystam z naviexperta, ale to byla zagranica i nie mam naviexperta na europe tylko pl.
Jak szukalem konkretnego adresu parkingu, zabytku korzystalem z telefonu zony tzw wlaczalem google maps na Samsungu.
Rozmowa tylko o Apple CarPlay
-
patryk7133
- Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 80 razy
Re: Rozmowa tylko o Apple CarPlay
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2025, 14:20 przez patryk7133, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lord M
- Samochód: Leon DKZA
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Nie Vase tylko Waze. To tak gwoli ścisłości aby ktoś nie szukał źle. Co do działania Waze to muszę potwierdzić - robi super robotę. Na trasie z Polski do Austrii pokzał wszystkie fotoradary, policjantów w krzakach i za filarami mostów oraz niebezpieczeństwa i roboty drogowe. Ba Waze działa również bardzo sprawnie w Azji (Japonii i Korei) - sprawdzone w boju. W wypadku Azji nadal jeszcze mało ludzi z tego korzysta i nie zawsze wszystko jest zgłoszone ale i tak lepsze to niż nic.patryk7133 pisze: ↑01 kwie 2025, 1:25Za granicami polecam Vaze, chodź i w Pl ostatnio coraz lepiej działa. Google maps nie używam wcale od paru lat bo często prowadziła mnie na manowce i okrężnymi trasami, lepiej już użyć jakiej kolwiek innej niż google maps na iPhone.VIOLATOR pisze: ↑01 kwie 2025, 1:04Masz racje ale te błedy dotycza nie google maps tylko na apple, mam i iphone i androida i na jednym i drugim google maps tak jak piszesz przekłamuje czyli mówi nieprawidlowo a pokazuje prawidlowo.. Sprry za odswiezanie ale po prawie 2 latach w google maps ten sam bład ciagle nadal wystepuje.Rafiner pisze: ↑11 wrz 2023, 21:19Zastosowalem skrot myslowy. Moze za ostry ton, bo jak ktos nie ma innej aplikacji to i google maps w apple jest ok, ale w porownaniu do AA czy Naviexpert itp, to GM w Apple przeszkadza w nawralgicznych sytuacjach i mozna sie zdziwic.
A dokladniej, to spoznia rysowanie, wydaje bledne komunikaty, zle zrozumiale.
Np. duzy rozjazd autostradowy, a ona daje komunikat jedz prosto, po czym jest rozwidlenie lewo i prawo luk, a on jak juz jedziesz prawym pasem mowi, trzymaj sie lewej strony gdy juz jest ciagla i nie zjedziesz z prawego na lewy, rownoczesnie przyspieszajac mape, i zumujac i wtedy dopiero widac ze niebieska linia przechodzi w lewo.
Dramat, i nie jest to zwis mapy, problemy z gps itp. Jak 2 razy pojechalem nie na te autostrade i musialem zawracac po 15 km, to darowalem sobie google maps. Finalnie jechalem na mapach w aucie (ustalajac wszesniej miejsca), na ktore systematycznie narzekałem, bo w PL korzystam z naviexperta, ale to byla zagranica i nie mam naviexperta na europe tylko pl.
Jak szukalem konkretnego adresu parkingu, zabytku korzystalem z telefonu zony tzw wlaczalem google maps na Samsungu.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)
- Kris_G
- Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
A czy Waze pokazuje odcinkowy pomiar prędkości?
Pytam bo mocno się zdziwiłem mandatem z Włoch (jeździłem z Sygic) i się okazuje że odcinkowy pomiar liczy jedynie TomTom. Pozostałe aplikacje można było sobie w upę wsadzić.
Pytam bo mocno się zdziwiłem mandatem z Włoch (jeździłem z Sygic) i się okazuje że odcinkowy pomiar liczy jedynie TomTom. Pozostałe aplikacje można było sobie w upę wsadzić.
- DarekWa
- Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI 190 KM 4Drive DSG7 (RM20)
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
w PL pokazuje i mówi o tym nawet. Za resztę krajów odpowiadają lokalne społeczności i nie wszędzie jest to legalne. Za to odpowiadać trudno.Kris_G pisze:A czy Waze pokazuje odcinkowy pomiar prędkości?
Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka
-
flash
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 96 razy
Polecam wskazanie o OPP w wideorejestratorach MIO MiVue. Informują przed, a w trakcie pokazują na bieżąco średnią prędkość przejazdu, ilość sekund do końca minimalnego czasu, w jakim należy pokonać odcinek, żeby nie była przekroczona prędkość oraz dystans do końca pomiaru. A nade wszystko powiem, nie wiem czy wiecie, że OPP są nielegalne.
Podstawą do mandatu za przekroczenie prędkości jest wskazanie konkretnej prędkości w danym momencie, a prawo nic nie mówi o średniej prędkości. To jeden z argumentów, ale jest ich kilka, którymi bardzo łatwo podważyć taki mandat bez podstawy prawnej. Oczywiście o ile komuś się przypadkiem zdarzy, bo zaraz będzie hejt, że zachęcam do olewania ograniczeń prędkości. 
- DarekWa
- Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI 190 KM 4Drive DSG7 (RM20)
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Waze też pokazuje progres i pozostałą drogę OPP, rzeczywista prędkość wraz z info o ile przekraczasz dopuszczalną i informuje o wjeździe i wyjeździe z OPP
OPP mogą mieć pośrednie rejestratory więc pędzenie po wjezdzie i zwolnienie przy wyjeździe może okazać się Zonkiem przy zwracaniu uwagi na średnią.
OPP mogą mieć pośrednie rejestratory więc pędzenie po wjezdzie i zwolnienie przy wyjeździe może okazać się Zonkiem przy zwracaniu uwagi na średnią.
- Lord M
- Samochód: Leon DKZA
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
W Waze pokazuje na pewno info o odcinkowym pomiarze prędkości w PL, CZ, SK i Austrii. Jak jest w innych krajach nie wiem.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
-
patryk7133
- Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 80 razy
Z moich obserwacji dodam do listy w CZ napewno tam to aż denerwuje bo jest co chwilę
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Myślę, że każdy biegły matematyk potwierdzi, że jeśli średnia prędkość na jakimś odcinku wynosi powiedzmy 145 km/h to auto musiało jechać co najmniej tyle. Mogło jedynie jakiś czas jeszcze szybciej, a jakiś czas wolniej
-
JACA
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 321 razy
- Otrzymał podziękowań: 100 razy
Dokładnie tak, przez jakiś czas mogło jechać szybciej. Ale nie wiadomo, w którym momencie i w którym miejscu. I (podobno) to jest podstawą do odrzucenia takiego mandatu, tylko trzeba "kopać się z koniem" w sądzie. Z góry mówię, że nie praktykowałem i nikogo też nie zachęcam.