Rozmowa tylko o Apple CarPlay

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Re: Rozmowa tylko o Apple CarPlay

Post autor: patryk7133 »

VIOLATOR pisze:
01 kwie 2025, 1:04
Rafiner pisze:
11 wrz 2023, 21:19
Zastosowalem skrot myslowy. Moze za ostry ton, bo jak ktos nie ma innej aplikacji to i google maps w apple jest ok, ale w porownaniu do AA czy Naviexpert itp, to GM w Apple przeszkadza w nawralgicznych sytuacjach i mozna sie zdziwic.

A dokladniej, to spoznia rysowanie, wydaje bledne komunikaty, zle zrozumiale.
Np. duzy rozjazd autostradowy, a ona daje komunikat jedz prosto, po czym jest rozwidlenie lewo i prawo luk, a on jak juz jedziesz prawym pasem mowi, trzymaj sie lewej strony gdy juz jest ciagla i nie zjedziesz z prawego na lewy, rownoczesnie przyspieszajac mape, i zumujac i wtedy dopiero widac ze niebieska linia przechodzi w lewo.
Dramat, i nie jest to zwis mapy, problemy z gps itp. Jak 2 razy pojechalem nie na te autostrade i musialem zawracac po 15 km, to darowalem sobie google maps. Finalnie jechalem na mapach w aucie (ustalajac wszesniej miejsca), na ktore systematycznie narzekałem, bo w PL korzystam z naviexperta, ale to byla zagranica i nie mam naviexperta na europe tylko pl.
Jak szukalem konkretnego adresu parkingu, zabytku korzystalem z telefonu zony tzw wlaczalem google maps na Samsungu.
Masz racje ale te błedy dotycza nie google maps tylko na apple, mam i iphone i androida i na jednym i drugim google maps tak jak piszesz przekłamuje czyli mówi nieprawidlowo a pokazuje prawidlowo.. Sprry za odswiezanie ale po prawie 2 latach w google maps ten sam bład ciagle nadal wystepuje.
Za granicami polecam Waze, chodź i w Pl ostatnio coraz lepiej działa. Google maps nie używam wcale od paru lat bo często prowadziła mnie na manowce i okrężnymi trasami, lepiej już użyć jakiej kolwiek innej niż google maps na iPhone.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2025, 14:20 przez patryk7133, łącznie zmieniany 1 raz.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

patryk7133 pisze:
01 kwie 2025, 1:25
VIOLATOR pisze:
01 kwie 2025, 1:04
Rafiner pisze:
11 wrz 2023, 21:19
Zastosowalem skrot myslowy. Moze za ostry ton, bo jak ktos nie ma innej aplikacji to i google maps w apple jest ok, ale w porownaniu do AA czy Naviexpert itp, to GM w Apple przeszkadza w nawralgicznych sytuacjach i mozna sie zdziwic.

A dokladniej, to spoznia rysowanie, wydaje bledne komunikaty, zle zrozumiale.
Np. duzy rozjazd autostradowy, a ona daje komunikat jedz prosto, po czym jest rozwidlenie lewo i prawo luk, a on jak juz jedziesz prawym pasem mowi, trzymaj sie lewej strony gdy juz jest ciagla i nie zjedziesz z prawego na lewy, rownoczesnie przyspieszajac mape, i zumujac i wtedy dopiero widac ze niebieska linia przechodzi w lewo.
Dramat, i nie jest to zwis mapy, problemy z gps itp. Jak 2 razy pojechalem nie na te autostrade i musialem zawracac po 15 km, to darowalem sobie google maps. Finalnie jechalem na mapach w aucie (ustalajac wszesniej miejsca), na ktore systematycznie narzekałem, bo w PL korzystam z naviexperta, ale to byla zagranica i nie mam naviexperta na europe tylko pl.
Jak szukalem konkretnego adresu parkingu, zabytku korzystalem z telefonu zony tzw wlaczalem google maps na Samsungu.
Masz racje ale te błedy dotycza nie google maps tylko na apple, mam i iphone i androida i na jednym i drugim google maps tak jak piszesz przekłamuje czyli mówi nieprawidlowo a pokazuje prawidlowo.. Sprry za odswiezanie ale po prawie 2 latach w google maps ten sam bład ciagle nadal wystepuje.
Za granicami polecam Vaze, chodź i w Pl ostatnio coraz lepiej działa. Google maps nie używam wcale od paru lat bo często prowadziła mnie na manowce i okrężnymi trasami, lepiej już użyć jakiej kolwiek innej niż google maps na iPhone.
Nie Vase tylko Waze. To tak gwoli ścisłości aby ktoś nie szukał źle. Co do działania Waze to muszę potwierdzić - robi super robotę. Na trasie z Polski do Austrii pokzał wszystkie fotoradary, policjantów w krzakach i za filarami mostów oraz niebezpieczeństwa i roboty drogowe. Ba Waze działa również bardzo sprawnie w Azji (Japonii i Korei) - sprawdzone w boju. W wypadku Azji nadal jeszcze mało ludzi z tego korzysta i nie zawsze wszystko jest zgłoszone ale i tak lepsze to niż nic.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Kris_G »

A czy Waze pokazuje odcinkowy pomiar prędkości?
Pytam bo mocno się zdziwiłem mandatem z Włoch (jeździłem z Sygic) i się okazuje że odcinkowy pomiar liczy jedynie TomTom. Pozostałe aplikacje można było sobie w upę wsadzić.
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

Awatar użytkownika
DarekWa
Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI 190 KM 4Drive DSG7 (RM20)
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: DarekWa »

Kris_G pisze:A czy Waze pokazuje odcinkowy pomiar prędkości?
Pytam bo mocno się zdziwiłem mandatem z Włoch (jeździłem z Sygic) i się okazuje że odcinkowy pomiar liczy jedynie TomTom. Pozostałe aplikacje można było sobie w upę wsadzić.
w PL pokazuje i mówi o tym nawet. Za resztę krajów odpowiadają lokalne społeczności i nie wszędzie jest to legalne. Za to odpowiadać trudno.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Polecam wskazanie o OPP w wideorejestratorach MIO MiVue. Informują przed, a w trakcie pokazują na bieżąco średnią prędkość przejazdu, ilość sekund do końca minimalnego czasu, w jakim należy pokonać odcinek, żeby nie była przekroczona prędkość oraz dystans do końca pomiaru. A nade wszystko powiem, nie wiem czy wiecie, że OPP są nielegalne. :) Podstawą do mandatu za przekroczenie prędkości jest wskazanie konkretnej prędkości w danym momencie, a prawo nic nie mówi o średniej prędkości. To jeden z argumentów, ale jest ich kilka, którymi bardzo łatwo podważyć taki mandat bez podstawy prawnej. Oczywiście o ile komuś się przypadkiem zdarzy, bo zaraz będzie hejt, że zachęcam do olewania ograniczeń prędkości. :P

Awatar użytkownika
DarekWa
Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI 190 KM 4Drive DSG7 (RM20)
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: DarekWa »

Waze też pokazuje progres i pozostałą drogę OPP, rzeczywista prędkość wraz z info o ile przekraczasz dopuszczalną i informuje o wjeździe i wyjeździe z OPP
OPP mogą mieć pośrednie rejestratory więc pędzenie po wjezdzie i zwolnienie przy wyjeździe może okazać się Zonkiem przy zwracaniu uwagi na średnią.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

W Waze pokazuje na pewno info o odcinkowym pomiarze prędkości w PL, CZ, SK i Austrii. Jak jest w innych krajach nie wiem.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Lord M pisze:
02 kwie 2025, 15:02
W Waze pokazuje na pewno info o odcinkowym pomiarze prędkości w PL, CZ, SK i Austrii. Jak jest w innych krajach nie wiem.
Z moich obserwacji dodam do listy w CZ napewno tam to aż denerwuje bo jest co chwilę 🙂 dżała jeszcze Włochy i Niemcy.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

flash pisze:
02 kwie 2025, 13:33
Podstawą do mandatu za przekroczenie prędkości jest wskazanie konkretnej prędkości w danym momencie, a prawo nic nie mówi o średniej prędkości.
Myślę, że każdy biegły matematyk potwierdzi, że jeśli średnia prędkość na jakimś odcinku wynosi powiedzmy 145 km/h to auto musiało jechać co najmniej tyle. Mogło jedynie jakiś czas jeszcze szybciej, a jakiś czas wolniej :)

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

Skylla pisze:
02 kwie 2025, 20:57
flash pisze:
02 kwie 2025, 13:33
Podstawą do mandatu za przekroczenie prędkości jest wskazanie konkretnej prędkości w danym momencie, a prawo nic nie mówi o średniej prędkości.
Myślę, że każdy biegły matematyk potwierdzi, że jeśli średnia prędkość na jakimś odcinku wynosi powiedzmy 145 km/h to auto musiało jechać co najmniej tyle. Mogło jedynie jakiś czas jeszcze szybciej, a jakiś czas wolniej :)
Dokładnie tak, przez jakiś czas mogło jechać szybciej. Ale nie wiadomo, w którym momencie i w którym miejscu. I (podobno) to jest podstawą do odrzucenia takiego mandatu, tylko trzeba "kopać się z koniem" w sądzie. Z góry mówię, że nie praktykowałem i nikogo też nie zachęcam.
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

ODPOWIEDZ