Felgi 18" 8J do Seat Ateca 2.0TSI 4Drive ??

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
SzymiAteca
Samochód: Seat Ateca 2.0TSI Xcellence 4x4
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: SzymiAteca »

Dzień dobry,

Czytałem już kilka tematów i dalej mam dylemat czy kupić felgi 18" 8J i czy nie będzie problemu od prawnego punktu widzenia....🤔🤔 Tak jak już było we wcześniejszych tematach, producent podaje rozmiary 18" 7J
19" 8J
Ale w sumie czemu nie nie podaje 18" 8J ???? Bo przecież szerokość czy to w 19" czy 18" przecież jest taka sama - 8J ... Rozmawiałem z doradcą felgowym który też mi zaproponował Felgi 18" 8J ET 40-45 ~~ "Obecnie na aucie zamontowana jest seryjna felga seryjna felga montowana na zimę 18x7 ET45 5x112
+ ok. 26mm miejsca do nadkola na przodzie (felga)
+ ok. 35mm miejsca do nadkola na tyle (felga)

Wstępnie mogę zaproponować 18x8 ET40-45 5x112
- przy ET40 na przodzie pozostanie ok 7mm luzu na tyle 17,5mm
- Przy ET45 na przodzie pozostanie ok. 13,5mm luzu na tyle 22,5mm"

Co myślicie na ten temat????

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Re: Felgi 18" 8J do Seat Ateca 2.0TSI 4Drive ??

Post autor: Skylla »

Po co chcesz zakładać koła niezgodne z homologacją? IMHO zawsze mogą być z tego powodu jakieś problemy, a nie bardzo widzę zalety.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

SzymiAteca pisze:
10 kwie 2025, 10:59
Dzień dobry,

Czytałem już kilka tematów i dalej mam dylemat czy kupić felgi 18" 8J i czy nie będzie problemu od prawnego punktu widzenia....🤔🤔 Tak jak już było we wcześniejszych tematach, producent podaje rozmiary 18" 7J
19" 8J
Ale w sumie czemu nie nie podaje 18" 8J ???? Bo przecież szerokość czy to w 19" czy 18" przecież jest taka sama - 8J ... Rozmawiałem z doradcą felgowym który też mi zaproponował Felgi 18" 8J ET 40-45 ~~ "Obecnie na aucie zamontowana jest seryjna felga seryjna felga montowana na zimę 18x7 ET45 5x112
+ ok. 26mm miejsca do nadkola na przodzie (felga)
+ ok. 35mm miejsca do nadkola na tyle (felga)

Wstępnie mogę zaproponować 18x8 ET40-45 5x112
- przy ET40 na przodzie pozostanie ok 7mm luzu na tyle 17,5mm
- Przy ET45 na przodzie pozostanie ok. 13,5mm luzu na tyle 22,5mm"

Co myślicie na ten temat????
Ja myślę, że przede wszystkim na wszystkie koła takie same felgi. Widziałem na specjalnych samochodach amerykańskich kompletnie różne, jeśli chodzi i o wzór, jak i o rozmiary, ale to jest Ameryka, tam prawie wszystko jest inne niż w Europie. A poza tym jakie konkretnie "problemy prawne" masz na myśli ? Gdzie jak gdzie, ale w serwisie ASO patrzą na różne szczegóły i podczas przeglądu ostrzegają nawet przed przeterminowaną gaśnicą, a jakoś jak mi zakładali "na dzień dobry" koła 16", to słowa nie powiedzieli i nawet wcześniej dali się namówić na sprawdzenie, czy upatrzona felga na pewno będzie pasować. Podczas przeglądów było tak samo, więc gdyby cokolwiek mi groziło, to NA PEWNO by mnie poinformowali.

A jeśli chodzi o warunki ubezpieczenia, to po prostu przeczytaj broszurkę OWU i wszystko będzie jasne. Ja od jakiegoś czasu zmieniam ubezpieczycieli i jeszcze u żadnego nie znalazłem żadnego zapisu, że nie wypłacą lub obniżą odszkodowanie z tytułu innych jak fabryczne lub niehomologowanych kół.

A co chcesz osiągnąć zmianą felg (poza ewentualną zmianą wyglądu, wzoru, koloru), bo różnica między 7, a 8J będzie tylko taka, że opona przy feldze będzie o około 2,5 cm szersza, a bieżnik i tak pozostanie taki sam. No i przez to wejdzie trochę więcej powietrza :)
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

SzymiAteca

Skylla pisze:
10 kwie 2025, 11:15
Po co chcesz zakładać koła niezgodne z homologacją? IMHO zawsze mogą być z tego powodu jakieś problemy, a nie bardzo widzę zalety.
Chodzi mi bardziej o aspekt wizualny, szrsza felga i szerszy kapeć trochę lepiej się prezentuje. A tak naprawdę ktoś patrzy na tą homologację??? tym bardziej że auto jest po gwarancji?? W żadnej instrukcji Seata ani książce Polskiej nie ma podanych informacji jakie felgi są zgodne z homologacja. Są tylko na niemieckich stronach i to też nie wiadomo czy aktualne, bo ja na przykład nie mogę znaleźć zgodności z moim numerem homologacji pojazdu.

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

Ubezpieczyciel patrzy w razie wypadku (niekoniecznie z twojej winy).

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

SzymiAteca pisze:
10 kwie 2025, 12:15
Skylla pisze:
10 kwie 2025, 11:15
Chodzi mi bardziej o aspekt wizualny, szrsza felga i szerszy kapeć trochę lepiej się prezentuje. A tak naprawdę ktoś patrzy na tą homologację??? tym bardziej że auto jest po gwarancji?? W żadnej instrukcji Seata ani książce Polskiej nie ma podanych informacji jakie felgi są zgodne z homologacja. Są tylko na niemieckich stronach i to też nie wiadomo czy aktualne, bo ja na przykład nie mogę znaleźć zgodności z moim numerem homologacji pojazdu.
W Polsce nie powinno być problemów z takimi kołami jednak jeśli do zdarzenia dojdzie za granicą Np. DE to mogą być problemy w DE policja potrafi nawet przy zwykłej kontroli mierzyć i sprawdzać felgi koła, czy nawet hamulce, doświadczyłem tego osobiście, jak i widzę często takie praktyki w mojej okolicy.

Ps: Oczywiście można zamontować różne nietypowe koła, jak i inne części w samochodzie, ale trzeba mieć na to odpowiedni papier.
Co do twojej homologacji, to nie dostałeś jej przy zakupie samochodu ? Ja mam takową w swoich dokumentach z zakupu

SzymiAteca

[/quote]
Co do twojej homologacji, to nie dostałeś jej przy zakupie samochodu ? Ja mam takową w swoich dokumentach z zakupu
[/quote]

Mam tak jak każdy w dowodzie rejestracyjnym numer homologacji ale nie pokrywa się z tym co podają na niemieckiej stronie

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

SzymiAteca pisze:
10 kwie 2025, 17:25
[/quote]

Mam tak jak każdy w dowodzie rejestracyjnym numer homologacji ale nie pokrywa się z tym co podają na niemieckiej stronie
[/quote]

Najlepiej będzie jak poczytasz tu na forum te tematy były wałkowane wielokrotnie wszystkie pytania i odpowiedzi już tu są.
Np: tutaj.
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... a+do+ateca

ODPOWIEDZ