Wyżłobiona tarcza hamulcowa

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
tobi
Samochód: Ateca 1.5 TSI 2024 manual
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: tobi »

Cześć.
Czy to wyżłobienie/rowek nadaje się do reklamowania klocka w samochodzie na gwarancji?

Szkodliwe to jest bardzo dla siły hamowania? Różnicy nie zauważyłem podczas jazdy.

Obrazek

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Re: Wyżłobiona tarcza hamulcowa

Post autor: Luk4as »

A co Ty chcesz reklamować ? Jak oponę uszkodzisz na krawężniku to też będziesz ją reklamować ? Wpadł kamyk między klocek a tarczę i masz wyżłobienie. Zajedziesz do serwisu i co powiesz ? W sumie napisz jak chcesz to zareklamować, wspólnie Cię wysłuchamy i się pośmiejemy - w grupie raźniej ...
Za ten post autor Luk4as otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (29 lip 2025, 0:24) • Lord M (08 sie 2025, 4:17)
Ocena: 9.52%

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Luk4as pisze:
28 lip 2025, 20:51
A co Ty chcesz reklamować ? Jak oponę uszkodzisz na krawężniku to też będziesz ją reklamować ? Wpadł kamyk między klocek a tarczę i masz wyżłobienie. Zajedziesz do serwisu i co powiesz ? W sumie napisz jak chcesz to zareklamować, wspólnie Cię wysłuchamy i się pośmiejemy - w grupie raźniej ...
Poczekaj, a może to kolegi pierwszy w życiu samochód i jeszcze się nie orientuje co można reklamować, a co jest normalną "wadą" eksploatacją niektórych części, czy podzespołów ? Zaczekajmy, może zaraz zareklamuje jeszcze piszczące po kilku tysiącach km wycieraczki.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

bartoleqq
Samochód: tiguan
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: bartoleqq »

tobi pisze:Cześć.
Czy to wyżłobienie/rowek nadaje się do reklamowania klocka w samochodzie na gwarancji?
Jeździć dalej i się nie przejmować. ASO co najwyżej może zaproponować ci odpłatna wymianę tarcz I klocków na nowe. Pewnie za ok. 2000 pln.

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Nie no umarłem, jak czytałem ten temat :D
Za ten post autor Lord M otrzymał podziękowanie:
Misiek (08 sie 2025, 10:11)
Ocena: 4.76%
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Misiek

Lord M pisze:
08 sie 2025, 4:19
Nie no umarłem, jak czytałem ten temat :D
Niektórzy tak dbają i martwią się o swój samochód, że niepokoi ich KAŻDA, nawet najmniejsza, anomalia, zmiana, czy w zasadzie chyba cokolwiek odbiegające od "normy".
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
sailor 88 (08 sie 2025, 13:20)

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

Misiek pisze:
08 sie 2025, 10:14
Niektórzy tak dbają i martwią się o swój samochód, że niepokoi ich KAŻDA, nawet najmniejsza, anomalia, zmiana, czy w zasadzie chyba cokolwiek odbiegające od "normy".
Dokładnie tak, ale istnieje też grupa ludzi biegunowo przeciwna...jeżdżą, nie zwracając uwagi na nic, dopóki auto "jedzie". Czy stuka, czy puka, odpada, cieknie, wisi, ciągnie się po ulicy...NIC ich nie rusza. Na szczęście zdecydowana większość jest zdroworozsądkowa i reaguje na bieżąco na to co trzeba.
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowanie:
Misiek (09 sie 2025, 2:30)
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Misiek

sailor 88 pisze:
08 sie 2025, 13:27
Misiek pisze:
08 sie 2025, 10:14
Dokładnie tak, ale istnieje też grupa ludzi biegunowo przeciwna...jeżdżą, nie zwracając uwagi na nic, dopóki auto "jedzie". Czy stuka, czy puka, odpada, cieknie, wisi, ciągnie się po ulicy...NIC ich nie rusza. Na szczęście zdecydowana większość jest zdroworozsądkowa i reaguje na bieżąco na to co trzeba.
Czyli w tym wypadku najlepiej być "średniakiem" i nie odbiegać, nie przesadzać, ani w jedną, ani w drugą stronę i reagować jak dzieje się coś NA PRAWDĘ poważnego, a nie na przykład z najdrobniejszą ryską walić do lakiernika żeby przelakierował cały element, a najlepiej od razu cały samochód, bo jak tylko jeden element, to NA PEWNO będzie widać różnicę. Z tym, że w tym wypadku kolega prawdopodobnie jest "świeżakiem" i jeszcze nie wie co jest normalną sprawą eksploatacją, a co prawdziwym problemem, awarią, na którą trzeba jak najszybciej zareagować.

tobi
Samochód: Ateca 1.5 TSI 2024 manual
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: tobi »

Widzę, wiele komentarzy "merytorycznych inaczej"...
A ja tylko zadalem pytanie, bo na tym samym Forum przeczytałem, ze wadliwy klocek moze zrobić takie uszkodzenia.
Ale zapomnialem, ze zyjemy w kraju, gdzie kazdy zna sie na wszystki...
Pytanie wiec nie było do "merytorycznych inaczej mechaników" tylko do osób, ktore mialy podobną sytuację i mogła ona wynikac z wady klocka.
Za ten post autor tobi otrzymał podziękowanie:
kmw (13 sie 2025, 11:45)

Misiek

tobi pisze:
13 sie 2025, 10:54
Widzę, wiele komentarzy "merytorycznych inaczej"...
A ja tylko zadalem pytanie, bo na tym samym Forum przeczytałem, ze wadliwy klocek moze zrobić takie uszkodzenia.
Ale zapomnialem, ze zyjemy w kraju, gdzie kazdy zna sie na wszystki...
Pytanie wiec nie było do "merytorycznych inaczej mechaników" tylko do osób, ktore mialy podobną sytuację i mogła ona wynikac z wady klocka.
No to ładnie nas podsumowałeś, my tu sobie żartujemy (zdecydowanie nie z Ciebie), a Ty od razu wyzywasz nas od "merytorycznych inaczej". A stąd jest już niestety bardzo blisko do "inteligentnych inaczej", a to z kolei może być dla niektórych osób mocno obraźliwe. Świat nie jest wyłącznie poważny i smutny i warto trochę chociaż czasami uśmiechnąć się, podejść do różnych spraw po prostu na luzie ... a wręcz zajrzeć do wątku humor :lol:

ODPOWIEDZ