Cupra w długie trasy

Dyskusje na temat Cupry Ateca I generacji (2018-)
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Re: Cupra w długie trasy

Post autor: Misiek »

Don Pablo pisze:
19 lis 2025, 10:06

...
jak sie wdepnie to znika szybciutko i trzeba znowu tankować niestety.
No niestety, te trzysta "kuniów" trzeba czymś nakarmić, na powietrzu (czy na sianie :) nie pojadą, bez względu na "ciężar nogi".

Ale faktycznie przy dłuższej trasie, szczególnie na autostradach, czy drogach szybkiego ruchu, kilka tankowań może skutecznie zepsuć całą przyjemność. Tym bardziej, że jak zaglądałem pod spód, to miejsce na większy zbiornik spokojnie by się znalazło, więc pewnie taką dziwną mieli koncepcję, bo nie podejrzewam, że znów oszczędność.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

No ale ile Cupra 300km spali przy normalnej jeździe? U mnie 190KM to wychodzi 8,5L średniej, a gdybym kapkę spokojniej jechał na autostradzie, to pewnie i do 8L bym obniżył. To jak Cupra spali 1L więcej, to maks, a raczej obstawiałbym te same okolice. No i nie przesadzajmy z tym tankowaniem. Zasięg przy takim spalaniu przekracza sporo 600km. Przy dobrym planowaniu można to zrobić tankując dwukrotnie. Przerwy przecież i tak trzeba czasem robić.

Maper
Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: Maper »

Ale jak się domyślam, nie piszesz o jeździe ze średnią prędkością 170 km/h, jak kolega:
Don Pablo pisze:
19 lis 2025, 10:06
jechało sie wygodnie,szybko bo średnio to 170km/h,ile wyszło spalanie to nawet nie patrzałem.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Średnia 170 km/h przy trasie skądkolwiek do Kołobrzegu brzmi mało realnie, a biorąc pod uwagę rodzinę na pokładzie także mało odpowiedzialnie. No ale to takie OT ;-).

Awatar użytkownika
rybsko

Maper pisze:
19 lis 2025, 19:25
Ale jak się domyślam, nie piszesz o jeździe ze średnią prędkością 170 km/h, jak kolega:
Jeśli to było do mnie, to nie - pisałem wcześniej o normalnych prędkościach autostradowych. Przejazd przez FR to raczej stałe 130km/h (przy opadach mniej). Przejazd przez DE to teoretycznie brak limitu. Tymczasem w moim przypadku jechałem z Berlina do Monachium przez ponad 7 godzin! Remonty, wypadki, korki, zatłoczenie drogi skrajne. Krótkimi momentami jechałem 150km/h. Inna sprawa - powyżej okolicy 130km/h spalanie zdaje się rosnąć wykładniczo.

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Kris_G »

rybsko pisze:
19 lis 2025, 7:54
Ja w pierwszych miesiącach posiadania robiłem trasę z północy PL na południe FR, dwa dni pod rząd po ponad 1000km w jedną stronę. Nie za bardzo wiem na co miałbym narzekać prawdę mówiąc. Spalanie 8,5L przy prędkościach autostradowych 130-150km/h.

Obrazek
Furkapass (tu akurat trasa Bonda z Goldfinder)

Obrazek
Hotel Belvedere

Obrazek
Przełęcz Św. Gotarda. Jakby co to nie mgła lecz chmury :shock:

Obrazek
Parking nad wzgórzami Monaco.

Mi na analogicznej trasie Gdańsk-Nicea 1.5 spaliło 6,98 l/100km, również w większości autostrady z licznikowymi 130-150 km/h + kręcenie po mieścinach.
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

Awatar użytkownika
rybsko

Kris_G pisze:
19 lis 2025, 20:37
Mi na analogicznej trasie Gdańsk-Nicea 1.5 spaliło 6,98 l/100km, również w większości autostrady z licznikowymi 130-150 km/h + kręcenie po mieścinach.
Piękną trasę wybraliście. Ja niestety ponieważ jechałem sam i nie miałem zmiennika, to prułem głównymi autostradami. Słupsk - Berlin - Monachium (nocleg rodzinny) - Karlsruhe - Lyon - Montpellier. Chodziła mi po głowie trasa przez Alpy, ale musiałbym zaplanować dodatkowe dni i noclegi. Wynik 7L/100km - obstawiałbym raczej 7,5L więc bardzo elegancko.

Don Pablo
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Don Pablo »

Ja mieszkam w DE i nie po to kupilem auto aby jeździć 120-130km/h jeśli mogę szybciej (oczywiscie w granicach rozsądku i gdy pogoda na to pozwala). Trasa była docelowo Braunschweig-Kolobrzeg ale zjechaliśmy jeszcze do Ustki skąd pochodzimy i gdy była jazda poza autostrada to spaliło mi ok 8.5 ale jak.juz lecieliśmy autostrada np.od Koszalina to predkosc była 170 czasami troszkę więcej i ile wtedy spaliło to nie wiem bo nie bylo to najważniejsze,liczyłem.sie z tym ze jak wdepne to będę musiał po chwili znowu cpn odwiedzić hehe.
Pewnie jak bym jechał jak przedmowcy 120-130km/h to 8-9 litrów mógłbym sie zamknąć.

Don Pablo
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Don Pablo »

Skylla pisze:
19 lis 2025, 19:49
Średnia 170 km/h przy trasie skądkolwiek do Kołobrzegu brzmi mało realnie, a biorąc pod uwagę rodzinę na pokładzie także mało odpowiedzialnie. No ale to takie OT ;-).
Jak.jedziesz tyle to nawet nie czujesz ile jest na budziku. Jeżeli warunki pozwalają do szybszej i w miare bezpiecznej jazdy to ja nie widze jechać szybciej obojętnie kto jest na pokladzie. Wariatem nie jestem i można więcej wycisnąć ale mam swoją granice jadąc z rodzinom. :geek:

Awatar użytkownika
rybsko

Skoro już o tym rozmawiamy, to moją Atecą jechałem max 180km/h. Prawdę mówiąc jest to daleko poza moim poczuciem komfortu i bezpieczeństwa w tego typu aucie i na dłuższą metę intensywnie męczące dla mnie jako kierowcy. Zdecydowanie wolę jechać 140-150km/h, a w zasadzie to nawet te 130km/h francuskie pod warunkiem stałej płynnej jazdy. Francja daje na to dzisiaj wielokrotnie większe szanse, niż Niemcy, choć nie za darmo, bo wiele dróg jest płatnych. Jak do końca roku zrobią S6, to dojazd ode mnie za Berlin powinien zajmować 3-3,5h max. A potem to już zależnie od wylosowanego momentu i okoliczności - 4-10 godzin do Monachium :D :lol:

ODPOWIEDZ